College

Katowice, Polen

Studera Medicin utomlands i Polen på Medical University of Silesia i Katowice

Populärt bland skandinaver Antagning både höst & vår Polens största universitet Låga levnadsomkostnader

Skolinfo:

  • Studiestöd/CSN
  • Antagningsprov
  • Interaktiva skrivtavlor
  • Internet Wifi
  • Data labb

Medical University of Silesia (SUM) i Katowice är Polens största medicinuniversitet. Universitetet grundades 1948 och erbjuder utbildningar inom många olika ämnesområden men är framförallt inriktade på medicin och sjukvård.

Från början hette universitet Medical Academy och låg beläget i Rokitnica Bytomska. Namnet Medical University of Silesia gavs universitet först 1949. Sedan 2006 har universitet även välkomnat internationella studenter till deras program. Drygt 10 000 studenter läser på universitet varav knappt 3 000 studenter läser inom medicin.

Utbildningarna på Medical University of Silesia passar dig som vill läsa en läkarutbildning eller tandläkarutbildning utomlands med hög klass, men som kanske inte kommit in på motsvarande utbildning i Sverige. Utbildningen är internationellt gångbar och ger dig möjlighet att efter dina avslutade studier arbeta som läkare i Sverige eller välja att arbeta utomlands.

AT i Polen

I Polen har de för några år sedan återinfört praktiken, i Sverige känt som AT (läs mer om AT). Denna måste göras efter avklarat program men innan man kan få sin licens. Praktiken kan du göra i Polen om du vill, men vanligtvis gör studenterna den hemma i Sverige. Observera dock att AT på sikt är på väg att avskaffas i Sverige enligt nya bestämmelser. Håll gärna koll på Svenska Läkarförbundets hemsida för uppdateringar kring framförallt AT.

OBS! Extra viktigt för tandläkarstudenter är att det i Sverige inte med säkerhet kommer finnas praktikplatser för dig som läst tandläkarprogrammet utomlands. Risken är att du måste göra din praktik i ett annat land för att kunna få din licens. Till exempel kan du göra din praktik i Norge, eller i Polen om din nivå i polska är god nog.

Medicinstudier inom EU

Det är ett tryggt val att studera medicin utomlands i ett EU-land, som medicinutbildningar i Polen, eftersom det finns särskilda läkardirektiv inom EU. Dessa direktiv innebär att varje medlemsstat godkänner ditt utbildningsbevis från ett annat EU-land samt ger tillstånd att arbeta som läkare eller tandläkare utan att ställa särskilda krav på kompletterande utbildning eller särskilda språkkunskaper.

För att bli legitimerad som läkare eller tandläkare efter avslutade studier i Polen måste du genomföra AT-tjänst, sedan kan du börja jobba. För att arbeta i Sverige måste du sedan ansöka om en yrkeslegitimation hos Socialstyrelsen. Socialstyrelsen fungerar också som en informationsenhet gällande frågor kring legitimering och du kan vända dig till Socialstyrelsen om du har fler frågor om hur det fungerar med yrkeslegitimation.

Katowice

Katowice är beläget i södra delen av Polen, nära gränsen till Tjeckien. Det är en gammal industristad som hade sin glanstid under 1950-talet, idag har industrierna märkbart minskat och staden satsar mer på småföretag och handel. Det finns inte så många sevärdheter i denna stad, men de kompenserar detta med ett brett utbud av underhållning.

Kurser

Medical University of Silesia erbjuder både läkare- och tandläkarutbildning med engelska som undervisningsspråk. Båda utbildningarna berättigar till studiemedel från CSN.

Läkarprogrammet

Längd: 6 år / 360 ECTS

Läkarprogrammet är 6 år långt och undervisningen sker på engelska. Utbildningen motsvarar 360 ECTS poäng och efter avslutat program har studenten uppnått titeln Medical Doctor (MD). Start sker i oktober och februari varje år.

Tandläkarprogrammet

Längd: 5 år / 300 ECTS

Utbildningen till tandläkare är på 5 år och motsvarar 300 ECTS. All undervisning sker på engelska. Efter avslutad utbildning har studenten uppnått en Doctor of Dental Surgery (DDS). Studenterna som läser till tandläkare får både läsa generella medicinska ämnen samt specialämnen inom medicinsk tandvård. Efter avslutad utbildning kan studenten arbeta som tandläkare. Start sker i oktober och februari varje år.

EduPlanets PreMed-kurs

Längd: 7-15 veckor

EduPlanets PreMed har två syften. Först och främst är den planerad för att förbereda dig för att klara antagningstest till något medicinskt universitet. Det andra syftet är att du ska få en bra start på dina medicinska studier.

Vår lärare har mycket lång erfarenhet av forskning och undervisning inom dessa områden och är en mycket uppskattad lärare. Från läraren får du även veta vad universiteten brukar ta upp i sina antagningstest, och framförallt vad som inte kommer med så du inte behöver lägga tid på saker i onödan. Låter detta intressant så kan du läsa mer på EduPlanets PreMed.

Boende

Campus Dormitory

Många studenter väljer att bo på skolans egna boende till en början och väljer sedan efter år två att söka egen lägenhet. På campus finns en 7- och 8 våningsbyggnad som hyser studentrum. Du ansöker själv om plats på universitets egna webbplats.

Hyra lägenhet

Det är både billigare och kanske trevligare att hyra en lägenhet för dig som skall stanna i Katowice en längre tid. Många väljer att skaffa en rumskompis, vilket gör att kostnaderna blir ännu lägre. En ”vanlig” lägenhet på ett rum & kök kostar ca 250-500 EUR i månaden.

Priser & datum 2021/2022

Kurskostnader per läsår
Ansökningsavgift*: 85 EUR
Läkarprogrammet: 11 200 EUR
Tandläkarprogrammet: 12 000 EUR
*Ansökningsavgift gäller bara inför första året.

Tänk på att

Till alla universitet tillkommer det kostnader i samband med ansökan. Det kan vara kostnad för t.ex. hälsoundersökning, portoavgifter, engelsktest och liknande. Här nedan har vi listat de delar av ansökningen till SUM som innebär kostnader för dig som ansöker. Observera att detta är cirkapriser och priserna kan variera beroende på vem du köper tjänsten av eller var du bor. Tänk också på att flygbiljett och eventuell hotellövernattning tillkommer eftersom antagningsprovet endast görs på plats i Katowice.

Kostnader i samband med ansökan, cirkapriser
SUMs ansökningsavgift: 85 EUR
IELTS/TOEFL exam: 2 500 SEK
Hälsoundersökning: fr 1 400 SEK
Apostille på examensbevis: fr 1 000 SEK
Portokostnad DHL Express: 400 SEK

Levnadskostnader

Pris per månad
Campus Dormitory: 740 – 890 PLN*
* Hur stora dina månadskostnader är beror på dig. Siffrorna ovan är uppskattningar. Summan baseras på att du, som de flesta studenter, väljer att dela lägenhet med någon annan.

Viktiga datum

Deadlines
Hösttermin: TBC
Vårtermin: TBC
Startdatum
Hösttermin: Okt (1/10)
Vårtermin: Feb

För ansökan till HT20:

För att få skriva provet måste din ansökan vara klar innan angiven deadline. (14 dagar innan provdatumet)

Provdatum /deadlines
28 juli 14 juli
31 juli 17 juli
25 augusti 11 augusti
28 augusti 14 augusti
8 september 25 augusti
10 september 27 augusti

 

Ansökningsprocess & Antagningskrav

Vill du få en ordentlig genomgång av ansökan till Medical University of Silesia och våra övriga medicinuniversitet är du välkommen att anmäla dig till EduPlanets medicin-webinar som hålls regelbundet. Vi går igenom ansökningsprocesserna, ansökningskraven och allmän information om samtliga medicinskolor vi samarbetar med, följt av en öppen frågestund. För att anmäla dig till ett webinar lämnar du namn, mailadress & telefonnummer till medicin@eduplanet.se!

Antagningskrav

Kortfattat: Examensbevis, antagningsprov

För att vara behörig att ansöka till Medical University of Silesia krävs det att man har en godkänd gymnasieexamen (examensbevis). För att kunna bli antagen måste klara av universitetets muntliga antagningsprov. Antagningsprovet består av frågor antingen inom biologi & kemi/biologi & fysik/kemi & fysik.

Krav i engelska

Du måste göra ett kompletterande engelsktest, t.ex. IELTS, TOEFL, eller Cambridge. Du behöver då ha följande resultat eller bättre:

– IELTS 6.0 eller högre
– TOEFL (PBT) 510 eller högre
– TOEFL (IBT) 72
– Cambridge examen B2 nivå (minst 160 poäng).

Kontakta oss om du vill veta mer om dessa test och om du vill få ett förkunskapstest som du kan göra online.

Ansökningsprocess

Det är en hel del dokument som skall in, och EduPlanet finns med dig i varje steg ända från början till slut.

1.  Fyll i ansökningsformuläret online här på vår hemsida.
2. Skicka in övriga dokument
3. Antagningsprov

För att sätta igång din personliga ansökningsprocess, fyller du alltså först i vårt ansökningsformulär online på länken ovan. Du får då inom kort en bekräftelse på att du är registrerad som sökande och vidare detaljerade instruktioner för vad du skall göra härnäst.

När processen är igång får du en ansvarig person och kontakt med vårt medicinteam som hjälper dig vidare och som du alltid kan vända dig till om du har frågor eller funderingar.

Vi skickar alla kompletta ansökningar vi får in med DHL till SUM. På så sätt kan vi lätt spåra ansökningar om de kommer bort på vägen eller dröjer. EduPlanet fakturerar 400 kr för detta i samband med din ansökning.

Ansökningsdokument

Det kostar ingenting extra att söka med EduPlanet. Istället för att du betalar extra för vår hjälp, får vi en provision från universitetet för varje student som blir antagen med hjälp av oss!

Ansökan till SUM sker i flera steg, och vi hjälper dig hela vägen. För att ansöka om att få skriva provet, måste du skicka in ett antal dokument till oss. Du får en detaljerad ansökningsguide av oss när du fullt i ansökningsformuläret på länken ovan.  Du kommer sedan bl a att behöva ordna:

  • Examensbevis på svenska och engelska med apostille
  • Intyg på engelskkunskaper (IELTS, TOEFL, Cambridge Exam etc.)

Studentberättelser

Fråga vår studievägledare Johanna!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982