College

Szczecin, Polen

Studera Medicin utomlands i Polen på Pomeranian Medical University i Szczecin

Mycket bra läge nära Sverige Ett av Polens populäraste universitet Bra kurspriser

Skolinfo:

  • Studiestöd/CSN
  • Betygsantagning
  • Kafeteria
  • Air Condition
  • Interaktiva skrivtavlor
  • Internet Wifi
  • Data labb

Pomeranian Medical University (PMU) i Szczecin (uttalas “stettshin”) är ett av de mest populära universiteten för svenska läkarstudenter i Polen.

Läget nära Sverige gör det lätt att ta sig med både flyg eller båt. 1996 öppnade PMU dörrarna för utländska studenter vid sitt engelskspråkiga läkarprogram, och sedan dess har tusentals förväntansfulla nya studenter gått igenom portarna till PMUs vackra huvudbyggnad varje år.

PMU är ett statligt universitet som utöver läkar- och tandläkarprogrammen på engelska också erbjuder studier inom andra medicinska discipliner såsom hälsostudier, biomedicin, och bioteknologi. Strax över 4 000 studenter läser vid universitet och varje år antas 120 personer till läkarprogrammet och 24 till tandläkarprogrammet. Läkarprogrammet med de internationella studenterna är känt för att ha härlig stämning och hög sammanhållning, speciellt bland de svenska studenterna. Mindre klasser och trevliga lärare bidrar också till det. Dessutom slipper man som student här ifrån “gallringen” av studenter som kan förekomma på större medicinuniversitet där överintag sker. Det gör att dina första två studieår blir lugnare och du kan därför fokusera bättre på dina studier. Det innebär dock inte att studierna på något sätt är lätta, precis som på de andra medicinuniversiteten måste du som student plugga både målmedvetet och smart för att klara de krävande studierna och nå din dröm.

AT i Polen

I Polen har de för några år sedan återinfört praktiken, i Sverige känt som AT (läs mer om AT). Denna måste göras efter avklarat program men innan man kan få sin licens. Praktiken kan du göra i Polen om du vill, men vanligtvis gör studenterna den hemma i Sverige. Observera dock att AT på sikt är på väg att avskaffas i Sverige enligt nya bestämmelser. Håll gärna koll på Svenska Läkarförbundets hemsida för uppdateringar kring framförallt AT.

OBS! Extra viktigt för tandläkarstudenter är att det i Sverige inte med säkerhet kommer finnas praktikplatser för dig som läst tandläkarprogrammet utomlands. Risken är att du måste göra din praktik i ett annat land för att kunna få din licens. Till exempel kan du göra din praktik i Norge, eller i Polen om din nivå i polska är god nog.

Medicinstudier utomlands inom EU

Det är ett tryggt val att studera medicin utomlands i ett EU-land, eftersom det finns en överenskommelse inom EU att en exam i medicin ska ha samma status i alla EU-länder som i det landet man tar sin examen. Detta innebär att du efter examen inom medicin kan få yrkeslegitimation från Socialstyrelsen i Sverige för att kunna arbeta som legitimerad läkare eller tandläkare. Det krävs ingen kompletterande utbildning, praktik eller särkilt prov i Sverige för att få legitimation.

För att få arbeta som läkare eller tandläkare efter att ha avslutat dina studier utomlands, måste du ansöka om en yrkeslegitimation hos Socialstyrelsen. Socialstyrelsen fungerar också som en informationsenhet gällande frågor kring legitimering och du kan vända dig till Socialstyrelsen om du undrar hur det fungerar med yrkeslegitimation.

Szczecin

Szczecin, eller Stettin enligt den tyska stavningen, har anor sedan mycket lång tid tillbaka. Redan på 800-talet tror man att den första borgen med omgivande småbebyggelse grundades längs med floden Oder. Med sina drygt 400 000 invånare i centralorten är Szczecin lagom stort utan att för den delen kännas litet. I likhet med många europeiska städer blev Szczecin hårt skadat under världskrigen. Efter krigen blev Szczecin återuppbyggt till den stad du kan besöka idag, med stora, vida avenyer och många gröna parker. Läget är mycket bra för svenska studenter. Som student kan man ta sig till Sverige med direktflyg, åka båt till Ystad eller ta sig till Berlin (2 h med tåg) och sedan flyga till Sverige. Det havsnära läget vid Östersjön är också trevligt på den varma delan av året.

Om du tycker att Szczecin känns lite som Paris har du rätt. Stadsplaneringen ritades av samma stadsarkitekt som den franska huvudstaden, och än idag är det en stil dagens Szczecin följer allt eftersom staden växer. Som turist (eller student) här tar du med fördel en promenad längs med hamnområdet eller får en guidad tur i det gamla pommerska slottet. Ett annat hett tips är Old Town, eller som det kallas i folkmun ”Brand New Old Town”. Denna stadsdel började byggas på nytt under 1900-talet och är fortfarande inte klar, men är helt klart värd ett besök. Shopping och nattliv hittar du givetvis i överflöd.

Kurser

Läkarprogrammet

Längd: 6 år, 360 ETCS-poäng

Det 6-åriga läkarprogrammets två första år består av grundläggande teoretiska kurser, såsom Medicinsk Terminologi, Fysiologi, och Kemi. Tredje året riktar du in dig på mer kliniskt förberedande studier, t.ex. Mikrobiologi, Immunologi och mer praktiska ämnen som Internmedicin och lättare Kirurgi. De följande två åren läser du mer avancerade kurser inom bland annat Onkologi, Gynekologi, Neurologi med mera. Det sjätte och sista året tillbringar du på ett av universitetssjukhusen med praktik.

Under början av utbildningen läser du obligatoriska kurser i polska. De kurserna är till för att du ska kunna kommunicera med dina patienter under de kliniska kurserna, så du behöver inte lära dig akademisk polska!

Läkarprogrammet är 6 år långt och undervisningen sker på engelska. Utbildningen motsvarar 360 ECTS poäng, och efter avslutat program har studenten uppnått titeln Medical Doctor (MD).

Tandläkarprogrammet

Längd: 5 år, 300 ETCS-poäng

Tandläkarprogrammet här är på 5 år och är känt för sin högklassiga tandläkarutbildning med bl a toppmodern utrustning. De två första åren läser du främst grundläggande teoretiska kurser inom bland annat anatomi, medicinsk kemi, biologi, biofysik, fysiologi, histologi och cellbiologi. Under år två startar du även kliniskt förberedande kurser med praktiska inslag inom bland annat farmakologi, patofysiologi, mikrobiologi och medicinsk psykologi. De kliniska kurserna startar under senare delen av ditt fjärde studieår, då du kommer att studera pediatrisk tandvård, endodonti, ortodonti, proteslära, oralkirurgi etc.

Under början av utbildningen läser du obligatoriska kurser i polska. De kurserna är till för att du ska kunna kommunicera med dina patienter under de kliniska kurserna, så du behöver inte lära dig akademisk polska!

Tandläkarprogrammet är 5 år långt och undervisningen sker på engelska. Efter utbildningen måste du skriva det stora examensprovet för tandläkare i Polen (LDEK) för att få ut din legitimation. Utbildningen motsvarar 300 ECTS poäng, och efter avslutat program har studenten uppnått titeln Lekarz-Dentysta (Tandläkare).

Varför är det dyrare att läsa till tandläkare?

Det är mycket vanligt att det är dyrare att läsa till tandläkare än vad det är att läsa till läkare. Det beror på att tandläkare är ett mycket mer praktiskt yrke än läkare. En läkarstudent har en mycket större del teoretisk undervisning än en tandläkarstudent, som ofta får börja med praktiska moment mycket tidigare. Det gör att tandläkarutbildningarna är dyrare att hålla för universiteten. Läkaryrket innehåller mycket mindre praktiskt arbete än många tror – vill du därför jobba ”hands on” med patienter så kanske tandläkare är ett bättre studieval för dig.

EduPlanets PreMed kurs

Längd: 7-15 veckor

EduPlanets PreMed har två syften. Först och främst är den planerad för att förbereda dig för att klara antagningstest till något medicinskt universitet. Det andra syftet är att du ska få en bra start på dina medicinska studier.

Vår lärare har mycket lång erfarenhet av forskning och undervisning inom dessa områden och är en mycket uppskattad lärare. Från läraren får du även veta vad universiteten brukar ta upp i sina antagningstest, och framförallt vad som inte kommer med så du inte behöver lägga tid på saker i onödan. Låter detta intressant så kan du läsa mer på EduPlanets PreMed.

Boende

PMU har ett eget korridorboende som främst riktar sig till dig som internationell student, men många väljer att bo i egna lägenheter runt om i Szczecin. Under den första tiden i Szczecin är det vanligt att bo i ett tillfälligt boende, t.ex. hotell eller vandrarhem. Det är bra då det alltid är mycket lättare att hitta boende på plats. Hotellrum och annat hittar du enkelt på nätet, t.ex. Hotels.com eller Booking.com

Dormitory-5, Eskulap

Karta (Google Maps)
Eskulap är PMU:s huvudsakliga studentboende för dig som inte kommer från Polen. Det ligger i ett område med flera andra korridorshus, en knapp kilometer från PMU:s huvudbyggnader. Härifrån har du nära både till mataffär och parker, och du bor ett stenkast från ett av sjukhusen du senare kan få praktisera på. Korridoren är i bra skick, men kom ihåg att standarden i studentkorridorer utomlands skiljer från den i Sverige. Detta är ett mycket populärt (och billigt!) alternativ som snabbt blir fullt, så du bör vara ute i god tid. Därför är det bra att söka så tidigt som möjligt till PMU så att du hinner få ditt antagningsbesked i tid.

Privat hyresvärd

I Polen finns det inte, till skillnad från i Sverige, en allmännytta på samma sätt med en gemensam bostadskö alla står i. Däremot finns det en uppsjö av mindre hyresvärdar som kanske bara har ett fåtal lägenheter var. Det gör att du snabbt hittar en bra lägenhet som passar dina behov. De flesta delar boende med en eller flera kompisar för att hålla kostnaderna nere. Kom ihåg att värme & el oftast inte ingår i hyran, därför får man vara beredd på att utgifterna ökar något under vinterhalvåret när det är kallt ute.

OBS! Notera att bilderna från privata lägenheter är exempel och är avsedda att ge en ungefärlig bild av vad du kan vänta dig. Standarden kan variera. Kom ihåg att alltid besöka lägenheten först innan du tecknar kontrakt. Sunt förnuft gäller! EduPlanet tar inget ansvar för avtal som tecknas med tredje part.

Priser & datum 2023

Kurspriser per läsår
Läkare: 13 000 EUR (år 1-3) 12 500 EUR (år 4-5) 10 500 EUR (år 6)
Tandläkare: 13 000 EUR (år 1-4) 12 500 EUR (år 5)
Priserna avser kostnad per akademiskt år, dvs. två terminer. Första året tillkommer flera obligatoriska avgifter, se information nedan.
Engångskostnader termin 1
Ansökningsavgift per program: 85 EUR
Pre-Course avgift (Om du blir antagen): 600 EUR
Tänk på att
Vi skickar alla kompletta ansökningar vi får in med DHL till Szczecin. På så sätt kan vi lätt spåra ansökningar om de kommer bort på vägen eller dröjer. EduPlanet fakturerar 400 kr för detta i samband med din ansökan.

Levnadskostnader

Pris per månad
PMU Korridor: ca 3 000 SEK/mån
Privat alternativ: ca 4 000 SEK/mån
Mat & Övrigt: ca 2 000 SEK/mån
Hur stora dina månadskostnader är beror givetvis på dina egna vanor. Siffrorna ovan är generella uppskattningar.

Viktiga datum

Ansökningsdatum
Ansökningsperiod: 29 maj – 20 juli
Sista dag att skicka in kompletteringar: 20 augusti
Terminsdatum
Terminsstart: 1 oktober

 

Ansökningsprocess & Krav

Vill du få en ordentlig genomgång av ansökan till Pomeranian Medical University och våra övriga medicinuniversitet är du välkommen att anmäla dig till EduPlanets medicin-webinar som hålls regelbundet. Vi går igenom ansökningsprocesserna, ansökningskraven och allmän information om samtliga medicinskolor vi samarbetar med, följt av en öppen frågestund. För att anmäla dig till webinaret lämnar du namn, mailadress, telefonnummer och personnummer på länken ovan!

Antagningskrav

Kortfattat: Betyg

Här är de grundläggande behörighetskraven:

  • För att vara behörig att ansöka måste du ha minst godkänt betyg i alla ämnen du läst läst, och dessutom läst minst tre årskurser inom: biologi, kemi, matte eller fysik.
    • En av dessa tre kurser måste ha lästs på 2-nivå. Om du enbart har läst tre kurser på 1-nivå är du inte behörig.
    • Naturkunskap eller andra liknande kurser/specialiseringar kan INTE ersätta grundkurserna ovan.
  • För urval av vilka som blir antagna väljer PMU ut dina två högsta betyg bland kurserna ovan och räknar ut ett snittvärde. Har du läst minst två kurser på 2-nivå är det dessa kurser PMU bedömer betygen på.
  • De senaste åren har det krävts ett snitt på C (samma sak som D+B eller E+A) för läkarprogrammet, eller ett snitt på ett steg lägre (C+D eller B+E) för tandläkarprogrammet.

Krav i engelska

Du måste göra ett kompletterande engelsktest, t.ex. IELTS, TOEFL, eller Cambridge Exam. Du behöver då ha följande resultat eller bättre:

– TOEFL iBT 72 eller högre
– IELTS 5.5 eller högre
– Cambridge examen B2 nivå (minst 160 poäng).

Kontakta oss om du vill veta mer om dessa test och om du vill få ett förkunskapstest som du kan göra online. Du kan läsa mer om engelskkravet och undantag här. Engelska 7 är INTE tillräckligt för at möta kravet.

Ansökningsprocess

EduPlanet finns med dig i varje steg ända från början till slut. I korta drag är detta stegen och det du måste ordna.

1. Fyll i ansökningsformuläret online och skicka övriga dokument som behövs innan antagning
2. Antagningsbesked i början av augusti
3. Skicka in övriga dokument som behövs efter antagning (till exempel hälsoundersökning)

För att sätta igång din personliga ansökningsprocess, fyller du alltså först i vårt ansökningsformulär online på länken ovan. Du får då inom kort en bekräftelse på att du är registrerad som ansökande och vidare detaljerade instruktioner för vad du skall göra härnäst.

När processen är igång får du en ansvarig person och kontakt med vårt medicinteam som hjälper dig vidare och som du alltid kan vända dig till om du har frågor eller funderingar.

Apostille

Om du blir antagen kommer du behöva posta in dina ansökningsdokument till skolan, och då måste vissa dokument vara apostillerade. Det gäller då din gymnasieexamen och en engelska översättningen av denna. Dessa bör apostilleras tillsammans, dvs. att de bör häftas ihop och tillsammans få en apostille som ett enat dokument.

Fråga vår studievägledare Linnéa!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982