College

Košice, Slovakien

Studera Medicin utomlands i Slovakien på Pavol Jozef Šafárik University (UPJS) i Kosice

Antagningstest i Sverige Stort universitetssjukhus Väldigt nöjda studenter Populärt för transfers

Skolinfo:

  • Studiestöd/CSN
  • Antagningsprov
  • Kafeteria
  • Fikaautomat
  • Air Condition
  • Interaktiva skrivtavlor
  • Internet Wifi
  • Data labb

Pavol Jozef  Šafárik University (UPJS) i Slovakiens näst största stad Košice har mer än 7000 studenter fördelade på fem fakulteter där man kan läsa medicin, vetenskap, konst, juridik och statsförvaltning.

Staden Košice har starka akademiska traditioner. Det första universitetet grundades där redan på 1600-talet. Med tiden utvecklades utbildningssystemet och nya fakulteter och institutioner skapades. År 1959 grundades P. J. Šafárik Universitet men dess medicinska fakultet bildades redan år 1949 som en del av Slovakisk universitet.

Den medicinska fakulteten erbjuder utbildningar i allmän medicin och tandvård. Fakulteten består av 57 institutioner som genomför studier i olika ämnen. Alla lärare är högutbildade och många av dem har vetenskaplig bakgrund. På fakulteten arbetar 40 professorer, 45 docenter och 144 högskolelektorer. Varje år har bara medicinska fakulteten på universitetet över 2000 studenter, varav ungefär 250 av dessa är internationella.

Levnadsomkostnaderna i Slovakien är väsentligt lägre än i Sverige, vilket bidrar till att studenter kan pressa budgeten under studietiden. Utbildningen är studiemedelsberättigad och du kan ansöka om bidrag, lån för uppehälle samt lån för kursavgift hos CSN.

Om du studerat medicin vid ett annat universitet inom EU har UPJS oftast väldigt generösa regler för s.k. transferstudenter. Du kan till stor del tillgodoräkna dig flertalet av de kurser du tidigare läst. Kontakta oss gärna för mera information om en transfer är aktuell för dig.

Medicinstudier utomlands inom EU

Det är ett tryggt val att studera medicin utomlands i ett EU-land, som medicinutbildningar i Slovakien, eftersom det finns särskilda läkardirektiv inom EU. Dessa direktiv innebär att varje medlemsstat godkänner ditt utbildningsbevis från ett annat EU-land samt ger tillstånd att arbeta som läkare eller tandläkare utan att ställa särskilda krav på kompletterande utbildning eller särskilda språkkunskaper.

För att få arbeta som läkare eller tandläkare efter avslutade studier utomlands måste du ansöka om en yrkeslegitimation hos Socialstyrelsen. Socialstyrelsen fungerar också som en informationsenhet gällande frågor kring legitimering och du kan vända dig till Socialstyrelsen om du har fler frågor om hur det fungerar med yrkeslegitimation.

Košice

Košice är Slovakiens andra största stad med cirka 260 000 invånare. Det är en mycket vacker stad med många gamla spektakulära byggnader, kyrkor och historiska monument.

Staden grundades på 1200-talet och utvecklades med tiden till ett av landets kommersiella, vetenskapliga och kulturella center. Som en av Europas främsta kulturhuvudstäder finns idag mycket att se och göra i staden. Man kan besöka museer och konstgallerior, gå på teater, bio eller sitta på någon av stadens musikklubbar. Staden är även känd som ungdomsstad, då medelåldern på befolkningen är 35 år.

Det finns ett stort antal studentföreningar och klubbar på P. J. Šafárik Universitet. Som medicinstudent kan du bli medlem i Association of the Students of Medicine in Košice och delta i flera av klubbarnas olika aktiviteter, som till exempel projekten ”Dental Alarm” och ”Day for health”, aktiviteter för barn inlagda på sjukhus, sport- och kulturevenemang. Förutom att det finns mycket att se och göra i Košice erbjuder staden perfekt utgångsläge för utflykter till flera större Europeiska städer. Med tåg kan du ta dig från Košice till Slovakiens huvudstad Bratislava på 5 timmar; till Ungerns huvudstad Budapest på 3,5 timme samt till Tjeckiens huvudstad Prag på 8 timmar. 5,5 timme bort finner du även Österrikes huvudstad Wien varifrån det går direktbuss till och från Košice.

Du behöver dock inte åka långt om du söker äventyr och naturupplevelser. Ta med dig studiekompisarna och utforska Košice vackra omgivningar. Gillar du vintersport finns närmsta skidanläggning i Kavečany endast 9 km från Košice med en skidsäsong som sträcker sig mellan december och februari.

Kurser

Läkarprogrammet

Längd: 6 år, 360 ECTS-poäng

Läkarprogrammet är på 6 år och undervisningen sker på engelska. Efter avslutat program får studenten titeln ”Doctor of General Medicine” (MUDr., vilket motsvarar MD). Under de två första åren läser man förutom olika medicinska ämnen det slovakiska språket. Man ska läsa språket till den nivå som är lämplig för att kunna kommunicera med patienter under praktiken.

Från den fjärde terminen börjar man också läsa tillvalsämnen (t.ex. Medical Law, Biostatistics). Som ett tillvalsämne kan man välja ett valfritt ämne från dem som undervisas på medicinska fakulteten och även på andra universitetets fakulteter. För att kunna få examen måste man klara slutprov i både obligatoriska och tillvalsämnen. Studenterna praktiserar på universitetssjukhuset och andra sjukvårdsinrättningar. Utbildningen börjar i september varje år.

Tandläkarprogrammet

Längd: 6 år, 360 ECTS-poäng

Utbildningen till tandläkare vid P. J. Šafárik Universitet är också 6 år lång (på övriga medicinuniversitet är programmet bara 5 år vilket är bra att känna till). All undervisning sker på engelska. Efter avslutad utbildning har studenten uppnått en ”Doctor of Dental Medicine” (MDDr. ekvivalent DMD). De som läser till tandläkare, läser  förutom medicinska ämnen också det slovakiska språket under de två första åren. Efter avslutad utbildning kan du arbeta som tandläkare. Denna utbildning börjar också i september.

EduPlanets PreMed

Längd: 7-15 veckor

EduPlanets PreMed kurs har två syften. Först och främst är den planerad för att förbereda dig för att klara antagningstest till något medicinskt universitet. Det andra syftet är att du ska få en bra start på dina medicinska studier.

Vår lärare har mycket lång erfarenhet av forskning och undervisning inom dessa områden och är en mycket uppskattad lärare. Från läraren får du även veta vad universiteten brukar ta upp i sina antagningstest, och framförallt vad som inte kommer med så du inte behöver lägga tid på saker i onödan. Låter detta intressant så kan du läsa mer på EduPlanets PreMed.

Boende

Universitetet kan hjälpa förstaårsstudenter att hitta boende på student-hostel, men många studenter föredrar att hitta eget boende. Önskar du egen eller delad lägenhet är det bra att anlända till Košice några dagar innan skolstart och väl på plats leta efter boende.

The Student Halls of Residence UPJS

The Student Halls of Residence UPJS är skolans eget student-hostel som finns beläget i hjärtat av Košice. I närheten finner du gym, squash- och tennisbana. Från boendet behöver du bara promenera 10 minuter för att komma till Košices centrala shopping. På 3 minuters promenad tar du dig till närmsta matbutik. Du kan välja att bo i delat rum med en eller två rumskamrater. Du delar badrum och kök med andra studenter. Datorrum, studierum och tvättstuga finns att tillgå. På varje rum finns trådlöst internet för en mindre kostnad som betalas terminsvis. Kontrakt skrivs för 1 år. Se UPJS hemsida för kontaktuppgifter.

Priser & datum 2024/2025

Pris per läsår, Läkarprogrammet
Läsår 24/25: 12 500 EUR
Läsår 25/26: 13 000 EUR
Läsår 26/27: 13 500 EUR
Läsår 27/28: 14 000 EUR
Läsår 28/29: 14 500 EUR
Läsår 29/30: 15 000 EUR
Första året tillkommer flera obligatoriska avgifter, se information nedan.
Pris per läsår, Tandläkarprogrammet
Läsår 24/25: 13 000 EUR
Läsår 25/26: 13 500 EUR
Läsår 26/27: 14 000 EUR
Läsår 27/28: 14 500 EUR
Läsår 28/29: 15 000 EUR
Läsår 29/30: 15 500 EUR
Första året tillkommer flera obligatoriska avgifter, se information nedan.
Engångsavgifter första läsåret
Ansökningsavgift: 500 SEK
Antagningsprov i Sverige: 1 000 SEK
Portoavgift*: 400 SEK
Library deposit: 500 EUR
ISIC Studentkort: 25 EUR
*Portoavgift: EduPlanet skickar alla kompletta ansökningar med DHL Express vidare till Košice. För detta fakturerar vi 400 SEK. Avgiften är självkostnadspris och läggs på din faktura du får när du registrerat dig till provet.
Boende, pris per månad
UPJS Halls of Residence
Enkelrum: 133 EUR
Dubbelrum: 100 EUR
Privata alternativ: ca 200-500 EUR
Övriga utgifter: 200-400 EUR
De allra flesta som hyr en egen lägenhet väljer att bo tillsammans med en eller flera andra studenter. Därför kan du ofta dela totalkostnaden för en lägenhet på 2-3.
Deadlines för ansökan
(datum då ansökan måste vara komplett och inskickad)
För prov i Stockholm:  5/6
För prov i Oslo: 3/6
Antagningsprov 2024
Test i Stockholm: 18/6
Test i Oslo: 17/6
Terminsdatum
Orientation: september
Kursstart HT24: september
Registrering av examensbevis (nya studenter): ej fastställt
Registrering av examensbevis (transferstudenter) ej fastställt

Ansökningsprocess & Krav

Vill du få en ordentlig genomgång av ansökan till Pavol Jozef Šafárik University är du välkommen att anmäla dig till EduPlanets medicin-webinar som hålls löpande under vår och höst på eftermiddagar! Vi går igenom ansökningsprocesserna, ansökningskraven och allmän information om samtliga medicinskolor vi samarbetar med, följt av en öppen frågestund. För att anmäla dig till webinaret lämnar du namn, mejladress, telefonnummer och personnummer på länken ovan!

Antagningskrav

För att bli antagen till läkar- eller tandläkarutbildningen måste du klara ett antagningsprov i kemi och biologi, samt ha god nivå i engelska. Antagningsprovet består av 100 frågor i kemi och 100 i biologi. Varje år tar UPJS in cirka 200 studenter till läkarprogrammet och runt 20-30 studenter till tandläkarprogrammet. Provtiden är 2 timmar och 30 minuter.

När man söker genom oss så får man ett kompendium med övningsmaterial till UPJS, 1 200 frågor (600 kemi och 600 biologi) med 8 svarsalternativ och facit. Frågorna på antagningsprovet hämtas från detta kompendium och är därför identiska med frågorna som finns i övningskompendiet, så när som på en sak, det är bara 4 svarsalternativ per fråga på antagningsprovet. Alla sökande som skriver provet får olika frågor hämtade ur kompendiet.

Om du vill se hur såväl provet som frågorna ser ut kan du göra 20 exempelfrågor på universitetets egna hemsida.

Ansökningsprocess:

EduPlanet finns med dig i varje steg ända från början till slut. I korta drag är detta stegen och det du måste ordna.

För att sätta igång din personliga ansökningsprocess, fyller du alltså först i vårt ansökningsformulär online på länken ovan. Du får då inom kort en bekräftelse på att du är registrerad som sökande och vidare detaljerade instruktioner för vad du skall göra härnäst för att göra antagningsprovet.

När processen är igång får du en ansvarig person och kontakt med vårt medicinteam som hjälper dig vidare och som du alltid kan vända dig till om du har frågor eller funderingar.

Ansökningshandlingar

Följande dokument kommer du sedan att behöva posta till oss för att ansöka:

  • Personligt ansökningsformulär (detta får du av oss efter det att du betalat din faktura du får i samband med ansökan).
  • Läkarintyg om att du är psykiskt och fysiskt kapabel till studier på universitetsnivå. Läkaren signerar och stämplar intyget som inte får vara mer än 3 månader gammalt.
  • Kopia på ditt pass eller ID kort.
  • Intyg som styrker att du söker via EduPlanet samt information om det provdatum du valt.
  • Fullständigt examensbevis med behörighet till svenskt universitet (behövs om du blir antagen*).

* Du måste skaffa en apostille på originaldokumentet hos en jurist, sk. notarius publicus, efter att du har gjort provet och om du blivit antagen. Du behöver också en vidimerad kopia av en översättning av ditt gymnasiebetyg till slovakiska. Översättningen kan göras i Slovakien av en auktoriserad översättare eller om du postar ditt betygsdokument ner till översättaren. 

På vår blogg Studerautomlandsbloggen kan du läsa om vad du ska tänka på inför antagningsprov för utländska medicinuniversitet.

Studentkommentarer

Ozan 22 år, Läkarprogrammet

Jag trivs jättebra här, det går bra att skicka studenter hit, det är enkelt och inte så svårt som man tror. Det är väldigt trevliga människor. Det enda jag tycker är lite dåligt med landet är att invånarna inte kan prata engelska, men lärarna i skolan har väldigt hög språknivå i engelska (så bra att man skäms). Det är något fattigt här, men ändå mindre kriminalitet än i Stockholm på grund av att det bara bor cirka 300 000 människor här så alla känner typ varandra! Så på så sätt kan man också känna sig trygg. Själva Košice är väldigt litet och jag rekommenderar folk hit!

Salome 21 år, Tandläkarprogrammet

Än så länge funkar allting bra, jag klarade första stora anatomiprovet och känner mig så himla glad. Har skaffat flera nya kompisar och vi lär känna varandra bättre och bättre. Människor är lite annorlunda här än i Sverige, inte lika artiga och de ler aldrig vilket jag tycker är konstigt men jag börjar vänja mig. De flesta kan inte prata engelska och det gör det svårt att kommunicera med dem. Förutom det så är staden fin och mysig med stora shoppingcenter!

Fråga vår studievägledare Linnéa!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982