College

Brno, Tjeckien

Studera Medicin utomlands i Tjeckien på Masaryk University i Brno

Ultramodernt campus Antagningsprov Populär studentstad

Skolinfo:

 • Studiestöd/CSN
 • Antagningsprov
 • Kafeteria
 • Fikaautomat
 • Air Condition
 • Interaktiva skrivtavlor
 • Internet Wifi
 • Rullstolsanpassat
 • Online & Distanskurser
 • Data labb

Masaryk University i den tjeckiska studentstaden Brno grundades 1919, och är med sina drygt 43 000 studenter det näst största universitetet i Tjeckien med utbildningar inom allt från ekonomi och filosofi till naturvetenskap.

Medicinfakulteten vid Masaryk University är ett av de äldsta, och den praktiska utbildningen sker på de två universitetssjukhusen Bohunice och St. Anne’s. Den teoretiska delen av utbildningen sker i nya, fräscha lokaler på campus alldeles i närheten. Utbildningarna till läkare och tandläkare sker på engelska, och en examen från Masaryk University är giltig för läkarlegitimation i Sverige.

Utbildningarna på universitetet håller en hög nivå, och detta reflekteras av antagningsprovet. Du bör därför vara väl förberedd inför detta. Kontakta oss om du vill ha mer tips om hur du bäst förbereder dig för antagningstestet.

Ta gärna del av bilder från EduPlanets studiebesök i Brno och Masaryk University! Allt hittar du i vår blogg, StuderaUtomlandsbloggen! Masaryk University är också omnämnt flera gånger på den brittiska studentportalen Study International, där finns artiklar om såväl studentstaden Brno som om universitet i sig och dess moderna faciliteter.

Brno

Universitetsstaden Brno med sin befolkning på dryga 400 000 personer är den näst största staden i Tjeckien. Livet och atmosfären i Brno är djupt färgat av stadens många universitet – inte mindre än 100 000 studenter pluggar i Brno varje år!

Staden är tillräckligt stor för att husera samtliga bekvämligheter en modern europeisk storstad har att erbjuda, men samtidigt tillräckligt liten för att ge intryck av mysig småstadscharm. Med sitt kullerstensbelagda centrum och spännande arkitektur från medeltid till modern tid ger Brno associationer till det närbelägna Wien.

I staden finner du även ett stort utbud av shopping, kultur, och nattliv. Missa inte heller att besöka St. Peter- och Paulskatedralen, stadens största katedral, där de till minne av segern över den svenska invasionen fortfarande ringer 12-slaget en timma för tidigt.

Brno ligger i Moravien i södra delen av Tjeckien. Landskapet är vackert med vingårdar och böljande kullar i söder, och de Bohemsk-Moraviska högländerna i norr. Tar du dig utanför staden finns det med andra ord mycket goda möjligheter för vandring, camping, skidåkning och andra äventyr. Alla studenter vid Masaryk University måste dessutom varje termin välja en av universitetets många sportkurser, för att främja tankesättet ”healthy body, healthy mind”.

Läkarstudier utomlands inom EU

Det är ett tryggt val att studera medicin utomlands i ett EU-land eftersom det finns särskilda läkardirektiv inom EU. Dessa direktiv innebär att varje medlemsstat godkänner ditt utbildningsbevis från ett annat EU-land samt ger tillstånd att arbeta som läkare utan att ställa särskilda krav på kompletterande utbildning eller särskilda språkkunskaper.

För att få arbeta som läkare efter att ha avslutat dina läkarstudier utomlands måste du ansöka om en läkarlegitimation hos Socialstyrelsen. Socialstyrelsen fungerar också som en informationsenhet gällande frågor kring legitimering och du kan vända dig till Socialstyrelsen om du har fler frågor om hur det fungerar med läkarlegitimation.

Kurser

Läkarprogrammet

Längd: 6 år, 360 ETCS-poäng

Det 6-åriga läkarprogrammets två första år består av grundläggande teoretiska kurser, såsom Medicinsk Terminologi, Fysiologi, och Kemi. Tredje året riktar du in dig på mer kliniskt förberedande studier, t.ex. Mikrobiologi, Immunologi och mer praktiska ämnen som Internmedicin och lättare Kirurgi. De följande två åren läser du mer avancerade kurser inom bland annat Onkologi, Gynekologi, Neurologi med mera. Det sjätte och sista året tillbringar du på ett av universitetssjukhusen med praktik.

I slutet av varje termin de tre första åren läser du en hel termins kurser på en gång, för att sedan i slutet av terminsperioden skriva tentamen. Från och med fjärde året sker undervisningen i en- och tvåveckorsblock, och du skriver tentamen i slutet av varje. All undervisning sker med början på morgonen, och en vanlig dag på universitetet är ca 6 timmar lång. Varje sommarperiod efter andra året har läkarstudenter även obligatorisk praktisk träning. Du läser även kurser i tjeckiska med examination årligen, för att kunna tillgodogöra dig undervisningen på plats under programmets senare del.

Läkarprogrammet är 6 år långt och undervisningen sker på engelska. Utbildningen motsvarar 360 ECTS poäng, och efter avslutat program har studenten uppnått titeln Medicinae Universae Doctor (MUDr). MUDr motsvaras också av MD, Medical Doctor. Programmet avslutas med en stor statlig tentamen (State Doctoral Examination).

Tandläkarprogrammet

Längd: 5 år, 300 ETCS-poäng

Tandläkarprogrammets första två år består av teoretiska studier inom bl.a. Anatomi, Histologi, och Biologi, men också Protesteknologi och Förebyggande Tandvård. Tredje årets första halva börjar du läsa mer generellt medicinskt inriktande kurser som Internmedicin, Kirurgi, och Patologisk Fysiologi. Dessa kurser är speciellt inriktade för dig som är tandläkarstudent – du läser med andra ord inte en kurs avsedd för allmänläkare. Den femte terminen och framåt (3,5-5 året) består av intensiva, specialiserade kurser inom tandvård. De specialiserade kurserna fokuserar på både den teoretiska och praktiska delen av tandläkaryrket, och kulminerar i en 15 veckor lång praktikperiod under den sista terminen. För att få examen skall du även ha genomfört minst 4 block praktik under sommarferierna. Du läser även kurser i tjeckiska med examination årligen, för att kunna tillgodogöra dig undervisningen på plats under programmets senare del.

Tandläkarprogrammet är 5 år långt och undervisningen sker på engelska. Utbildningen motsvarar 300 ECTS poäng, och efter avslutat program har studenten uppnått titeln Medicinae Dentium Doctor (MDDr). Programmet avslutas med en stor statlig tentamen (State Doctoral Examination).

Pharmacy

Längd: 5 år, 300 ETCS-poäng

Masaryk University erbjuder även Pharmacy på 5 år, ett Masterprogram på heltid. Efter utbildningen kan du arbeta som farmaceut. Programmet inkluderar teoretiska studier samt två praktikperioder under år 3 och 6. Praktiken kan göras i vilket land du önskar men minst 2 veckor behöver göras i Tjeckien.

Masaryk University E-learning

Förberedelse inför antagningsprov

Masaryk University strävar alltid efter att öka kvalitén på sina studenter. Antagningsprovet är därför anpassat efter tjeckiska studenter och deras kunskapsnivå vilket generellt sett är klart högre kunskaper än vad svenska studenter besitter, framförallt inom kemi. Därför rekommenderar universitet starkt att alla som söker tar del av deras egna E-learning preparatory courses vilka innehåller den kunskapsnivå du behöver nå för att klara antagningsprovet. Kurserna som erbjuds är inom kemi, biologi och fysik och kan köpas var för sig eller tillsammans.Enligt Masaryk Universitys egna undersökning har 80% klarat antagningsprovet efter att ha deltagit i dessa kurser.

Läs mer om deras förberedande kurser och hur du beställer direkt på universitets hemsida (öppnas i nytt fönster).

EduPlanets PreMed

Längd: 7-15 veckor

EduPlanets PreMed-kurs har två syften. Först och främst är den planerad för att förbereda dig för att klara antagningstest till något medicinskt universitet. Det andra syftet är att du ska få en bra start på dina medicinska studier.

Vår lärare har mycket lång erfarenhet av forskning och undervisning inom dessa områden och är en mycket uppskattad lärare. Från läraren får du även veta vad universiteten brukar ta upp i sina antagningstest, och framförallt vad som inte kommer med så du inte behöver lägga tid på saker i onödan. Låter detta intressant så kan du läsa mer på EduPlanets PreMed.

Boende

Studentkorridor

Skolan har flera olika studentkorridorer. Du anmäler dig till dem enklast genom skolans egen webbplats. Du kan även välja att söka en egen lägenhet genom någon av Brnos många hyresvärdar.

De flesta internationella studenterna bor på Vinařská, som ligger ca 10 minuters spårvagnsfärd från centrum. Rummen är lägenheter med två rum, där du delar ett litet kök och badrum med en rumskompis. De flesta lägenheterna har balkong. Det finns även ett antal lägenheter med tre och fyra rum. Alla rummen har tillgång till trådlöst Internet, och på området finns även ett gym, bastu, cafeteria och matsal. Den genomsnittliga kostnaden är ca 115 CZK/dag, ca 1200kr/månaden. Mat ingår ej, men kostar ca 60kr/dag. Läs mer om boende på Vinařská här.

Priser & datum 2023

Utbildningskostnad
Läkarprogrammet: 380 000 CZK
Tandläkarprogrammet: 400 000 CZK
Pharmacy: 7 000 EUR
Priserna avser kostnad per akademiskt år, dvs. två terminer.
Ansökningskostnader
Ansökningsavgift:  500 kr (avser även övningsmaterial)

Levnadskostnader

Pris per månad
Studentboende (Vinařská): ca 1 300 SEK
Privat alternativ: ca 2-3 500 SEK
Övriga utgifter: ca 3 000 SEK
Hur stora dina månadskostnader är beror givetvis på dina egna vanor. Siffrorna ovan är generella uppskattningar. Summan baseras på att du, som de flesta studenter, väljer att dela lägenhet med någon annan.

Viktiga datum

Antagningsprov 2023
Online: 10/7
Deadline ansökan: 26/6
Terminstart
Läsåret 2023: september

Antagningskrav och ansökningsprocessen

Vill du få en ordentlig genomgång av ansökan till Masaryk University och våra övriga medicinuniversitet är du välkommen att anmäla dig till EduPlanets medicin-webinar som hålls regelbundet. Vi går igenom ansökningsprocesserna, ansökningskraven och allmän information om samtliga medicinskolor vi samarbetar med, följt av en öppen frågestund. För att anmäla dig till ett webinar lämnar du namn, mejladress, telefonnummer och personnummer på länken ovan!

Ansökningskrav

 • Examensbevis från gymnasiet med behörighet till svenskt universitet
 • Minst 18 år gammal
 • Klarat antagningstestet (se nedan)

Ansökningsprocess:

EduPlanet finns med dig i varje steg ända från början till slut. I korthet gör du detta:

För att sätta igång din personliga ansökningsprocess, fyller du alltså först i vårt ansökningsformulär online på länken ovan. Du får då inom kort en bekräftelse på att du är registrerad som sökande och vidare detaljerade instruktioner för vad du skall göra härnäst.

När processen är igång får du en ansvarig person och kontakt med vårt medicinteam som hjälper dig vidare och som du alltid kan vända dig till om du har frågor eller funderingar.

Antagningsprov

Du som söker till medicinutbildningarna vid Masaryk University måste göra ett antagningsprov. Vi på EduPlanet erbjuder dig att göra provet här i Sverige och kan göras 1 gång per år.

Provet består av tre deltest i ämnena biologi, kemi, och fysik/matematik. Varje deltest har 40 multiple-choice frågor med fem svarsalternativ, varav ett är korrekt. Varje deltest tar 60 minuter. För att skriva provet behöver du en enkel miniräknare.

På vår blogg Studerautomlandsbloggen kan du läsa om vad du ska tänka på inför antagningsprov för utländska medicinuniversitet.

Fråga vår studievägledare Clara!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982