College

Brno, Tjecken

Studera veterinärmedicin utomlands i Tjeckien på University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences (VFU) i Brno

Praktisk undervisning Antagningsprov Grönt campus Populär studentstad!

Skolinfo:

 • Studiestöd/CSN
 • Antagningsprov
 • Kafeteria
 • Air Condition
 • Interaktiva skrivtavlor
 • Internet Wifi
 • Rullstolsanpassat
 • Data labb

University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences i Brno (Förkortat VFU efter universitets tjeckiska namn) började sin historia i de gamla kavalleribarackerna i Brno under början av 1900-talet och har sedan dess specialiserat sig på veterinärmedicin med olika inriktningar, bland annat farmaci för veterinärer som gett universitetet en del av dess namn.

VFU är det enda universitet i Tjeckien som utbildar veterinärer. Universitetet är förhållandevis litet med sina drygt 2 300 studenter, vilket bidrar till den härliga stämningen. Förutom tjeckiska studenter, tar VFU emot internationella studenter från hela världen, inklusive Skandinavien och resten av Europa.

VFU ligger vackert till i Brno med ett eget, grönskande campus där enbart universitets studenter håller till. Förutom skolbyggnader från 1800-talet och framåt hittar man även ett växthus, botaniska trädgårdar, och många ställen att sitta och plugga på i solen. Studentlivet är som i resten av Brno mycket aktivt, och VFU är inget undantag. Du kan bli medlem i flera olika organisationer och klubbar, och du som är hundintresserad ska definitivt kolla in universitetets egna hundklubb.

Utanför Brno har VFU också egna bondgårdar där det periodvis bedrivs undervisning, speciellt för de studenter som väljer att rikta in sig på stordjur.

Veterinärlegitimation inom EU

När du tagit din examen från VFU tituleras du ”Doctor of Veterinary Medicine” (MVDr) i Tjeckien. För att sedan arbeta i Sverige, ansöker du om en svensk veterinärlegitimation från Jordbruksverket. Du kan läsa mer om hur den ansökan går till på Jordbruksverkets webbplats.

Brno

Universitetsstaden Brno med sin befolkning på dryga 380 000 personer är den näst största staden i Tjeckien. Livet och atmosfären i Brno är djupt färgat av stadens många universitet – inte mindre än 100 000 studenter pluggar i Brno varje år!

Staden är tillräckligt stor för att husera samtliga bekvämligheter en modern europeisk storstad har att erbjuda, men samtidigt tillräckligt liten för att ge intryck av mysig småstadscharm. Med sitt kullerstensbelagda centrum och spännande arkitektur från medeltid till modern tid ger Brno associationer till det närbelägna Wien.

Fritid

I staden hittar du även ett stort utbud av shopping, kultur, och nattliv. Missa inte heller att besöka St. Peter- och Paulskatedralen, stadens största katedral, där de till minne av segern över den svenska invasionen fortfarande ringer 12-slaget en timma för tidigt.

Brno ligger i Moravien i södra delen av Tjeckien. Landskapet är vackert med vingårdar och böljande kullar i söder, och de Bohemsk-Moraviska högländerna i norr. Tar du dig utanför staden finns det med andra ord mycket goda möjligheter för vandring, camping, skidåkning och andra äventyr.

Kurser

Veterinärprogrammet

6 år / 360 ECTS

På veterinärprogrammet studerar du ämnen inom följande områden: grundläggande ämnen; främst biologi och kemi; djuravel, djurfoder, djurhållning och djurhälsa, djurskydd och välfärd. Senare under utbildningen går du över till pre-kliniska kurser; anatomi, histologi och embryologi, fysiologi, patologisk anatomi, fysiologi, patologi, mikrobiologi, immunologi, parasitologi, genetik, farmakologi, toxikologi och epizoologi. Under den sista, kliniska delen av utbildningen läser du om sjukdomar hos hundar, katter, hästar, nötkreatur och små idisslare, svin, fjäderfä, fisk, bin och exotiska djur, infektionssjukdomar, och även juridik för veterinärer. Studierna innefattar också en grupp av ämnen om livsmedelshygien och utbildning.

Programmet har ett starkt fokus på diagnostik, terapi och förebyggande av sjukdomar på olika slag av djur. Studier avslutas med en omfattande statsexamen som består av tester från flera kliniska discipliner baserade på studentens val och riktning, och även tester om infektioner hos djur, lagstiftning, samt livsmedelshygien.

Apotekarprogrammet

5 år / 300 ECTS

Utbildningen till apotekare vid VFU (Faculty of Pharmacy) är på 5år och motsvarar 300 ECTS. Du läser bland annat kurser som biologi, kemi, naturläkemedel, läkemedelsteknik, farmakologi m.m. Efter avslutade studier genomgår eleverna sex månader praktik på apotek. Studierna avslutas sedan med en slutlig statsexamen. Efter avslutade studier får kandidaten titeln ”Master” (Mgr.). Efter att ha avslutat masterexamen och genomfört en doktorsavhandling så får man titeln Doctor of Pharmacy (Pharm.D.).

Boende

VFU Brno Hall of Residence

VFU har ett eget studentresidens strax utanför campus med 489 bäddar i singel-, dubbel-, och trebäddsrum. Förutom tvättstugor, vardagsrum, läsrum, och andra gemensamma utrymmen finns det också en liten restaurang i byggnaden. Rummen är enkelt möblerade med säng, garderob, och ett skrivbord.

Du kan även välja att söka en egen lägenhet genom någon av Brnos många hyresvärdar. Ett företag vi på EduPlanet har tidigare erfarenheter av är Foreigners.cz som hjälper studenter i Tjeckien med allt från boende till praktiska saker på plats.

Priser & Datum 2020

Kurspriser
Veterinärprogrammet År 1-6: 7 600 EUR
Apotekarprogrammet År 1-5: 6 700 EUR
Priserna avser kostnad per akademiskt år, dvs. två terminer.
Engångskostnader
Antagningsprov i Sverige: 2 000 SEK
Tänk på att
Vi skickar alla kompletta ansökningar vi får in med DHL till Brno. På så sätt kan vi lätt spåra ansökningar om de kommer bort på vägen eller dröjer. EduPlanet fakturerar 400 kr för detta i samband med din ansökning.

Kursstarter & viktiga datum 2020

Veterinärprogrammet
Antagningsprov i Tjeckien-Brno:  31/5 och troligtvis även den 28/6
Antagningsprov i Uppsala: 27/5
Deadline för ansökan: Preliminärt 30/4 och kanske förlängs till 31/5

Ansökan

Vill du få en ordentlig genomgång av ansökan till University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno och de andra universiteten vi jobbar med är du varmt välkommen att anmäla dig till EduPlanets Medicin-webinar som vanligtvis hålls på torsdagar mellan kl 17.00 – 18.00. Vi går igenom ansökningsprocesserna, ansökningskraven och allmän information om samtliga medicinskolor vi samarbetar med, följt av en öppen frågestund. För att anmäla dig till webinaret lämnar du namn, mejladress, telefonnummer och personnummer på länken ovan!

Antagningskrav och ansökningsprocess

Ansökningskrav

 • Examensbevis från gymnasiet med behörighet till svenskt universitet
 • Minst 18 år gammal
 • Klarat antagningstestet (se nedan)

Om du klarar antagningsprovet, måste du även skicka in ett intyg från hälsokontroll och legalisera dina betyg i Tjeckien. Vi hjälper dig när det är dags!

Antagningsprov

Du som söker till veterinärutbildningen vid VFU måste göra ett antagningstest. Du kan välja att skriva testet antingen i Sverige eller i på plats i Tjeckien. Testet kan göras 1 gång per år.

Testet består av två deltest i ämnena biologi och kemi, och är på engelska. Biologiprovet består av 37 frågor, både flervalsfrågor och kortare essäfrågor. Kemiprovet består av 17 frågor som besvaras genom att skriva vilken formel som eftersöks genom att rita, beräkna, eller på annat sätt beskriva den. Hela provet är 120 minuter långt för båda delarna, det är ingen rast emellan.

På vår blogg Studerautomlandsbloggen kan du läsa om vad du ska tänka på inför antagningsprov för utländska medicinuniversitet. Inlägget handlar om läkar- och tandläkarstudier, men då proven till dessa program är väldigt lika det till veterinärprogrammet är tipsen ovärderliga för dig också!

Studentberättelser

Fråga vår studievägledare Daniella!

018551020
Beställ info/Ställ en fråga

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982