College

Budapest, Ungern

Studera utomlands i Ungern på University of Veterinary Medicine Budapest

Specialiserad Veterinärskola Antagningsprov Trevligt campus & studentstad

Skolinfo:

 • Studiestöd/CSN
 • Antagningsprov
 • Kafeteria
 • Fikaautomat
 • Air Condition
 • Interaktiva skrivtavlor
 • Internet Wifi

EduPlanet presenterar stolt vårt senaste tillskott bland våra noga utvalda medicinuniversitet! Denna gång är det University of Veterinary Medicine Budapest (UVMB).

University of Veterinary Medicine i Budapest är ett av de äldsta veterinär universiteten i världen. Detta universitet grundades år 1787 och är fortfarande den enda veterinärskolan i Ungern. Universitetet har mer än 30 års erfarenhet av att utbilda internationella studenter. År 2013 mottog UMVB Forsknings Fakultetens titel för sina enastående vetenskapliga prestationer.

År 2006 öppnade en ny smådjursklinik för att förse studenterna, lärarna samt kunderna med en modern facilitet för diagnostisering samt behandling av djur. Den stora djurkliniken öppnade redan sommaren 2001. Denna klinik används även för praktisk träning.

Efter avslutad utbildning så finns det många olika karriärmöjligheter bland annat på smådjurskliniker, större veterinärkliniker, zoo, forskning eller att jobba med exotiska djur.

Veterinärlegitimation inom EU

När du tagit din examen från VFU tituleras du ”Doctor of Veterinary Medicine” (MVDr) i Tjeckien. För att sedan arbeta i Sverige, ansöker du om en svensk veterinärlegitimation från Jordbruksverket. Du kan läsa mer om hur den ansökan går till på Jordbruksverkets webbplats.

Budapest

Budapest är Ungerns huvudstad och där bor det ca 2 miljoner invånare. Budapest är en av Europas mest välbevarade städer efter andra världskriget. Det finns många gamla sevärdheter att upptäcka och även nyare shoppinggallerior, kvarter och hotell.

Som student i Budapest är det inte svårt att hitta något att göra på fritiden. Det finns gott om caféer, restauranger och uteserveringar. Det finns även väldigt bra shopping i form av traditionella marknader samt stora shoppingcentrum. Den härliga gågatan Vaci ùtca i Pest kantas av unika små butiker. Varför inte också besöka sevärdheter som Fiskebastiljonen, vackra kyrkor, parker eller de vackra terminalbaden som ligger i anrika gamla byggnader och är en sevärdhet i sig.

Fritid

University of Veterinary Medicine erbjuder ett livligt studentliv med mycket kultur och många internationella studenter att dela sin student upplevelse med, då 65% av de studerande kommer från olika länder världen över. Universitetet har gamla byggnader samt en stor grön park som kan få studenterna att känna sig som hemma. Det är ett mindre Campus som gör att studenterna och lärarna ofta lär känna varandra. Campuset ligger även centralt och det är lätt att ta sig med kommunaltrafik.

Kurser

Veterinärprogrammet

5 1/2 år / 330 ECTS

Under de två första (teoretiska) åren studerar studenten anatomi, histologi, embryologi, biologi, kemi, fysik, zoologi, fysiologi, biokemi, etologi, agronomi, botanik, biomatematik och datortillämpning. Engelska, latinska och ungerska språken kan väljas som valfria kurser.

Under de tre (mer praktiska åren) innehåller läroplanen Animal VtBreeding, Patologi, Farmakologi, Toxikologi, Mikrobiologi, Patofysiologi, Parasitologi, Animal Nutrition, Veterinärmedicin, Kirurgi, Obstetrik, Livsmedelshygien, Rättsmedicinsk veterinärmedicin, Djurhygien, Epizoologi och statens veterinärmedicin.

Den 11’e (praktiska) terminen omfattar praktiskt arbete vid fakultetskliniker och fakultetsrelaterade institutioner. Praktiskt arbete på skolans fältstationer och statliga gårdar ingår även i läroplanen.

Innan examensprogrammet avslutas ska studenten lämna in en avhandling och genomföra en statlig prövning. Efter avslutad tentamen ges eleverna doktorsexamen i veterinärmedicin.

Boende

VFU har en form av Housing office som hjälper studenter att komma i ordning. Personalen kommer gärna med tips och råd kring boende och hur hyreskontrakt fungerar.

Första tiden

Det finns inget boende på campus, men universitetet driver ett studenthem lite utanför stan. Hyra är EUR 225 per månad för ett delat rum (3 studenter per rum).

Långsiktigt

Det är både billigare och kanske trevligare att hyra en lägenhet för dig som skall stanna i Budapest en längre tid. Många väljer att skaffa en rumskompis, vilket gör att kostnaderna blir ännu lägre. Det finns en mängd prisvärda bostadsalternativ i Budapest.

Priser & datum 2019

Veterinärprogrammet

År 1 – 5 1/2*: 12 480 EUR
*Termin 1 betalar du 7 700 EUR och termin 2 betalar du 4 780 EUR
Priserna avser kostnad per akademiskt år, dvs. två terminer. Första året tillkommer flera obligatoriska avgifter, se information nedan.
Engångskostnader termin 1
Ansökningsavgift: 200 EUR
Antagningsprov: 250 EUR
Registreringsavgift (om du blir antagen): 220 EUR
Depositions avgift (om du blir antagen): 800 EUR
Tänk på att
Notera att CSN kan använda en annan växelkurs vid sina utbetalningar.
Vi skickar alla kompletta ansökningar vi får in med DHL till Budapest. På så sätt kan vi lätt spåra ansökningar om de kommer bort på vägen eller dröjer. EduPlanet fakturerar 400 kr för detta i samband med din ansökning.

Levnadskostnader

Pris per månad
Boende inkl utilities: 400-500 EUR
Mat & övriga kostnader: 200 EUR
Hur stora dina månadskostnader är beror givetvis på dina egna vanor. Siffrorna ovan är generella uppskattningar. Summan baseras på att du, som de flesta studenter, väljer att dela lägenhet med någon annan.

Viktiga datum

Deadlines
HT-antagning: 30/6 (preliminärt datum)
Startdatum
HT-antagning: preliminärt i september

Ansökningsprocess & krav

Vill du få en ordentlig genomgång av ansökan till University of Veterinary Medicine Budapest är du välkommen att anmäla dig till EduPlanets medicin-webinar som vanligtvis hålls på torsdagar mellan kl 17.00 – 18.00 (ej semestertider under sommaren). Vi går igenom ansökningsprocesserna, ansökningskraven och allmän information om samtliga medicinskolor vi samarbetar med, följt av en öppen frågestund. För att anmäla dig till webinaret lämnar du namn, mejladress, telefonnummer och personnummer på länken ovan!

Antagningsprov:

Den sökande får välja mellan att göra ett skriftligt multipeltest eller en muntlig tentamen, båda testen innefattar en intervju. Antagningsprovet kommer att testa dina färdigheter i Engelska, Biologi och Kemi. I det skriftliga provet är det 20 frågor i biologi, 20 frågor i kemi, 40 frågor i engelska och 20 frågor medicinsk engelska. Den muntliga tentamen innefattar en intervju på 15-20 minuter.

Ansökningsprocess:

 • Fyll i vårt ansökningsformulär
 • Du behöver skicka in ansökningsblankett samt kvitto på betald ansökningsavgift (200 EUR)
 • Fullständigt gymnasiebetyg med behörighet till svenskt universitet
 • CV på engelska
 • Läkarintyg om att du är psykiskt kapabel till studier på universitetsnivå
 • Tre passfoton – vänligen ange ditt namn på baksidan
 • Kopia på ditt pass med dina personuppgifter
 • Rekommendationsbrev. Brev på engelska från gymnasieskolans rektor eller lärare i naturvetenskapliga ämnen. Rekommendationsbrev från personer som studerade vid eller tog examen från University of Veterinary Medicine Budapest är meriterande.

EduPlanet finns med dig i varje steg ända från början till slut. För att få ansökningshandlingar kan du maila till medicin@eduplanet.se eller ringa 018 – 55 10 20. För att sätta igång din personliga ansökningsprocess, fyller du först i ansökningsblanketten och skickar in till oss. Du får då inom kort en bekräftelse på att du är registrerad som sökande, och får vidare detaljerade instruktioner för vad du skall göra därnäst. Du får en personlig kontakt hos oss som du alltid kan vända dig till om du har frågor eller funderingar.

Studentberättelser

Fråga vår studievägledare Johanna!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982