-->

Examensguide

Vad är vad i examensdjungeln?

Certificate, study abroad, master... Valen är många när du vill studera utomlands. Här kan du läsa om de allra vanligaste alternativen som kan dyka upp när du letar utbildningar. Tänk på det inte är säkert att alla utbildningar och kurser på ett college eller universitet är CSN-berättigade - om du är osäker, hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Visste du att du även kan läsa en språkkurs och sedan ta en officiell examen i vissa språk? Läs mer om det under "officiella språkexamina".

 

Olika typer av examina

Study Abroad semester/year | 1 termin - 1 år

Här läser du en termin eller ett år utomlands och plockar ihop ca 4 kurser per termin, inom ämnesområden som du gillar. Det här är ett utmärkt alternativ för dig som vill prova på att studera utomlands.

Certifikatutbildning | 2-4 mån

Många college erbjuder den här typen av kortare program, där kurserna oftast är färdigställda. Efter avslutad utbildning erhålls ett Certificate. På många college kan man bygga på sitt Certificate till ett Diploma. Längden på en certifikatutbildning varierar stort mellan olika lärosäten.

Diplomautbildning | 6-12 mån

Här läser du ett färdigt program med förvalda kurser, inom ett specifikt ämnesområde. Du kan t.ex. läsa Diploma i Grafisk Design och uppnår alltså ett Diploma efter avslutad utbildning. Det finns på många college möjlighet att bygga på ett Diploma till ett Advanced Diploma, som alltså är en fortsättning på utbildningen och som leder till ett högre diplom.

Associate’s Degree | 2 år

Finner du ofta på college i USA. Detta är vanligtvis en två-årig utbildning där du antingen slutar efter år två och erhåller en Associate’s Degree, eller väljer att läsa vidare till en Bachelor’s Degree. Många college i USA samarbetar med Universitet som man då har chans att bli antagen till efter de första två åren- och ta sin Bachelor’s Degree från Universitetet istället.

Bachelor’s Degree | 3-4 år

Motsvarar en Kandidatexamen i Sverige och är vanligtvis på 3 år, men varierar lite beroende på studieland. Vanligtvis tar man sin Bachelor inom ett ämne, som t.ex. Bachelor in ”Sports Management”.

Master’s Degree | 1-2 år

Erbjuds på många College & Universitet världen över. Utbildningsperioden varierar mellan 1-2 år och kan tas först efter en Bachelor’s Degree.

Eduplanet startade redan 1982 och är idag ett av Sveriges största företag inom utlandsstudier. Här på vår hemsida kan du söka bland mer än 300 skolor i hela världen och få hjälp av våra studierådgivare med rekommendationer och ansökningar.

 
 

TELEFON: 018-55 10 20    SKYPE: info_eduplanet    MEJL: info@eduplanet.se

BESÖK OSS: EduPlanet, Sysslomansgatan 35 A, Uppsala

ÖPPETTIDER: Mån-tor 09.00-17.30, Fre: 09.00 - 16.00, helger stängt.

POSTADRESS: EduPlanet, Box 2097, 750 02 Uppsala