-->

Frågor & svar läkar- och tandläkarstudier utomlands

Allt du behöver veta om att läsa till läkare, tandläkare, eller veterinär utomlands

Varje dag får vi mängder av frågor om att plugga till läkare eller tandläkare utomlands. Därför har vi satt ihop en lista över de allra vanligaste frågorna, samt svaren på dessa. Om du vill veta mer, eller har en fråga som inte står med här, tveka inte att höra av dig till oss! Vi är störst i Sverige på medicinstudier och har en gedigen kunskap om hur allt funkar. Kan vi inte svaret, tar vi reda på det så snabbt vi bara kan. Vi finns här för dig!

Det finns en hel del att tänka på i samband med att man planerar att plugga utomlands. Vi på EduPlanet får dagligen mängder av frågor om studier utomlands. Här kan du få svar på några av de absolut vanligaste. Om du inte skulle hitta svaret på din fråga här, eller vill ha mer information, tveka inte att höra av dig till oss!

Telefon: 018 - 55 10 20

Mail: info@eduplanet.se

Antagningskrav & Ansökan

Jag har inte läst natur, kan jag ändå plugga till läkare/tandläkare?
Ja, grundkravet är dock att du läst åtminstone 1-kursen i biologi, kemi, eller naturkunskap. Du måste också ha en fullständig gymnasieexamen.
Skriver man antagningsprov eller går de på betygen?
Man kan göra både och. De flesta skolor har olika antagningsprov (oftast i kemi och biologi), ett fåtal skolor går på betyg+motivationsbrev+referenser. Ett fåtal har en kombination av de båda.
Vad ska man ha för betyg för att ha goda chanser att komma in?
Generellt behöver man ha åtminstone C eller bättre i kemi & biologi 1+2, eller naturkunskap 1+2.
Hamnar jag i en sämre antagningskvot om jag läst på komvux?
Nej. Alla söker på lika villkor, oavsett om man kompletterat betygen eller ej.
Hur svåra är antagningsproven?
Det beror på vilken skola man söker till. Generellt ligger de dock på rätt hög nivå, och det man lär sig i steg 2-kurserna motsvarar innehållet.
Kan man plugga till proven?
Ja. Det finns övningskompendier att köpa från EduPlanet.
När kan jag söka? När är ansökningsperioden?
De flesta skolor har antagning enbart till hösten, men du kan även söka till Riga Stradins i Lettland till våren. Antagningsperioden börjar i januari för alla skolor utom Riga, som startar sina i april respektive september.
Jag går fortfarande på gymnasiet, när kan jag söka till Riga? Måste jag ha en gymnasieexamen först?
Du måste ha en komplett gymnasieexamen innan deadline, alltså du kan påbörja ansökan i april och sedan skicka in din examen när du fått den.
Vad ska man skicka med i ansökan?
Det beror på vilken skola du ansöker till, hör av dig till EduPlanet om närmare info.
Jag har läst en eller flera kurser på högskolenivå. Kan jag tillgodoräkna mig dessa?
Ibland. Det är alltid värt att fråga EduPlanet eller universitetet du vill söka till. Ofta kan man dock bara tillgodoräkna sig ett visst antal poäng.
Jag har XXX och YYY i betyg. Vad är min antagningschans?
Hör av dig till oss på EduPlanet, så kollar vi på på dina betyg och kommer med en bedömning. Självklart helt gratis, och utan något krav på att du ska ansöka!

 

Hur utbildningen fungerar

Läser man bara teori, eller har man praktik också?
Utbildningarna innehåller både praktik och teori. Generellt är de första 2-3 åren främst teoretiska, med studier i t.ex. anatomi, histologi osv. De senare åren av utbildningen läser du främst kliniska ämnen ute på sjukhusen/klinikerna.
Vilket språk sker utbildningen på?
Den teoretiska utbildningen sker på engelska. Under den kliniska delen av utbildningen kommer du att behöva prata på landets språk med dina patienter och kollegor. Inför detta kommer du att få språklektioner av universitetet. Detta ingår i utbildningen och är obligatoriskt.
Kan jag göra min AT i Sverige?
Nej. AT är inbakad i utbildningarna utomlands och du kan och får med andra ord inte göra denna i Sverige. Däremot kan du göra ett utbytesår på en annan skola, även i andra länder.
Kan jag läsa delar av utbildningen i Sverige?
Nej, inte om skolan du läser på inte har ett utbytesavtal med ett universitet i Sverige.
Kan jag byta till en skola i Sverige efter att jag påbörjat min utbildning utomlands?
Ja och nej. Du kan söka till en utbildning i Sverige efter att du börjat, men du söker på samma villkor som de som söker för första gången, dvs. med dina gymnasiebetyg. Det tas ingen hänsyn till att du kommit in på utbildningen i ett annat land. Däremot kan du ha en större chans på Karolinskas alternativa urvalsprogram, PIL och TAPIL.
Får jag yrkeslegitimation direkt när jag är klar?
Ja, i alla fall i Sverige och EU. Medicinutbildningarna inom EU är standardiserade för att hålla en viss nivå och kvalitet. Därför kan du i majoriteten av EU-länder sedan jobba utan att göra t.ex. kompletterande test eller praktiktjänst. Dock krävs det att du klarar hela utbildningen som krävs för yrkeslegitimation i det land du studerar i - om det krävs att du tex. gör ett slutprov för att bli färdig, så måste du klara det innan du kan få en svensk yrkeslegitimation även om du läst och klarat hela utbildningen fram till dess.
Kan jag jobba i USA efteråt?
Nej, inte på en gång. För att kunna jobba som läkare i USA måste du ansöka om godkännande av certifiering från ECFMG. När du ansökt om godkännande av certifiering, måste du få tag i en residency-plats vid ett sjukhus (ungefär som AT) genom Accreditation Council for Graduate Medical Education. Först efter detta får du din amerikanska läkarlegitimation.

 

Praktiskt runtomkring

Får man CSN om man pluggar till läkare/tandläkare utomlands?
Ja, i alla fall på de skolor EduPlanet jobbar med. Det kan dock hända att andra skolor inte är CSN-berättigade, och man bör vara noga att kolla detta innan. Kom dock ihåg att man bara får max 240 veckor sammanlagt, vilket är 6 läsår!
Vad kostar det?
Väldigt olika från skola till skola. Du ser alla kursavgifter och andra kostnader på respektive skolas sida. Generellt är tandläkarutbildningarna lite dyrare än läkarutbildningarna, eftersom de är så pass materialintensiva.
Hur mycket pengar får man från CSN?
Generellt får man ca 150 000-170 000:- per år beroende på vilket land man söker till. Detta innefattar både lån och bidrag.
Vilka lån kan man söka?
Man kan söka grundlånet, samt diverse merkostnadslån. För det mesta söker man merkostnadslån för kursavgiften och resa. Från och med 1 juli 2015 kan man också söka merkostnadslån för att täcka levnadsomkostnader.
Klarar man sig på CSN?
Det beror på vilket land du läser i. I de flesta länder klarar man sig rätt bra på CSN. I t.ex. Spanien och Polen kan det vara svårare.
Får man boende via skolan eller måste man hitta det själv? Är det svårt att hitta boende?
En del skolor har campusboende för sina studenter, och då ansöker man om det i samband med antagning. De blir snabbt fulla och det är bra att vara tidigt ute. De allra flesta väljer dock att hitta en egen hyreslägenhet som man delar med en klasskompis. Det är oftast inte svårt att hitta ett förstahandskontrakt antingen på egen hand eller via s.k. bostadsförmedlare.
Hur är standarden på studentlägenheterna genom universitetet?
Det kan variera en hel del, men generellt bör man vara beredd på att standarden kan vara lägre än man är van vid i Sverige. Ofta bor man två i ett rum med var sin säng och skrivbord. Ibland har man egen toalett men ibland delar man den med resten av korridoren. Kök delas oftast. Vad som finns i köket utrustningsmässigt varierar stort mellan olika studentboenden.
Måste jag söka om visum?
Nej, du måste inte söka visum om du är svensk medborgare och pluggar inom Europa. Dock kommer du att behöva registrera dig som studerande i landet. Detta får du hjälp med av skolan på plats. Om du inte är Svensk- eller EU-medborgare, kan du behöva söka visum. Fråga oss om vad som gäller för dig!
Hur köper jag kurslitteratur?
Många universitet har egna bokhandlar där du varje terminsstart kan köpa all litteratur du kan behöva. Det brukar också anordnas små marknader där studenterna säljer egna begagnade böcker.
Behöver jag vara försäkrad?
Ja. Ländernas immigrationsväsenden kräver att du kan uppvisa giltigt försäkringsskydd för din vistelse i landet i samband med att du skriver dig där. Du bör jämföra både ditt nuvarande och andra försäkringsbolags försäkringar. EduPlanet har också ett studerandeförsäkring, som du kan läsa mer om här.

Eduplanet startade redan 1982 och är idag ett av Sveriges största företag inom utlandsstudier. Här på vår hemsida kan du söka bland mer än 300 skolor i hela världen och få hjälp av våra studierådgivare med rekommendationer och ansökningar.

 
 

TELEFON: 018-55 10 20    SKYPE: info_eduplanet    MEJL: info@eduplanet.se

BESÖK OSS: EduPlanet, Sysslomansgatan 35 A, Uppsala

ÖPPETTIDER: Mån-tor 09.00-17.30, Fre: 09.00 - 16.00, helger stängt.

POSTADRESS: EduPlanet, Box 2097, 750 02 Uppsala