-->

Hur väljer jag?

Vilken språkresa passar mig?

Det finns många saker att tänka på när man ska välja en språkresa; ort, språkkurs, boende med mera. Ganska snart kommer du att märka att du har mer att välja på och fler val att göra än du kunde ana. Hör av dig till oss så kan vi guida dig fram till den bästa lösningen. Alla är vi olika och har olika behov. Fundera på vad som är viktigt för just dig. För att det ska bli lättare att hitta rätt språkresa tar vi nedan upp några av de viktigaste sakerna att tänka på när du ska välja.

 • Kursort - rätt storlek
  En viktig fråga är hur stor stad du vill hamna i. Det är lätt att man väljer en känd stad bara för att det är den man känner till sedan tidigare. I själva verket kanske orten är alldeles för stor eller för liten för att passa just dig. Antalet invånare kan ge en bild av ortens tempo, atmosfär och utbudet av aktiviteter. De större orterna har ofta ett obegränsat utbud av tex restauranger, nattliv, butiker, historiska platser etc. För många är det perfekt, men för andra kanske alldeles för stort, hektiskt, stressigt och opersonligt. De mindre orterna kan ofta ge en mer genuin och äkta känsla av landet. Då vi alla är olika är det dock svårt att generalisera. Tänk igenom vad som är viktigt för just dig.
   
 • Rätt intensitet på din språkresa
  Fundera på hur mycket tid du vill ägna åt din språkkurs. Med intensitet menas antalet lektioner per vecka eller dag. En intensivkurs innebär inte att tempot under en lektion är högre än normalkursen utan att du läser fler lektioner per vecka. 20 lektioner per vecka innebär att du läser 3-4 lektioner per dag. De flesta som väljer att läsa längre, tex en termin, brukar välja denna intensitet. Om du vill lära dig mycket under en kortare period rekommenderar vi att du väljer från 25 lektioner och uppåt. Vi har språkresor som passar alla och hör av dig till oss om du vill ha mer information.
   
 • Rätt kurs
  Valet av kurslängd varierar mycket. I regel kan du välja att läsa från två veckor och uppåt. För att få studiemedel måste du läsa minst 3 veckor. Våra terminsstudenter brukar läsa mellan 13-20 veckor och de som läser ett läsår/två terminer mellan 26-36 veckor. Om du har begränsat med tid pga. av semester eller tjänstledighet har många av våra skolor kurspaket på endast en vecka.
   
 • Rätt område och miljö
  I många länder kan du tex välja mellan att bo vid kusten eller mitt i landet, i bergen eller på flacken, i norr eller söder. Klimatet varierar ofta mycket mellan olika orter i samma land. Om du åker på vintern kanske du söker möjligheter till skidåkning eller så mycket värme som möjligt. Det finns det mesta att välja på.
   
 • Rätt skola
  Som du säkert har märkt finns det inte bara många språkresor utan även många skolor att välja bland. Vi får ofta frågor om skillnaderna och vilken skola man ska välja. Det är omöjligt att generellt nämna någon skola som är bättre än en någon annan utan att först tala med dig och höra om dina behov och önskemål. Skolorna har ofta olika språkkurser, kursperioder och upplägg. Om du hittar två skolor med likartade kursalternativ och prisbild är det för det mesta ingen större skillnad på utbildningen. På vissa orter har vi helt enkelt fler än en skola för att det är så många som är intresserade av att åka dit på språkresor. För att hitta den bästa skolan måste vi veta när, var och hur du vill läsa - ring oss och fråga!
   
 • Rätt boende
  Läs igenom vilka alternativ som erbjuds på de språkresor du är intresserad av. Innan du väljer är det viktigt att du sätter dig in i vad de olika alternativen innebär. Det är stora skillnader framförallt mellan att bo i lägenhet och familj. De flesta av våra kursdeltagare väljer delad lägenhet. Många är nöjda med det, men du bör vara medveten om att det lätt blir engelska som talas (och i vissa fall svenska) med de andra boende. Vi skulle verkligen vilja rekommendera fler att välja familj. Många har tyvärr missuppfattat detta som ett boende utan självständighet och tror det är en repris av när man bodde hemma hos sina föräldrar. Vi vill betona att det är ett vuxet alternativ med den mest naturliga kopplingen till språket.

Eduplanet startade redan 1982 och är idag ett av Sveriges största företag inom utlandsstudier. Här på vår hemsida kan du söka bland mer än 300 skolor i hela världen och få hjälp av våra studierådgivare med rekommendationer och ansökningar.

 
 

TELEFON: 018-55 10 20    SKYPE: info_eduplanet    MEJL: info@eduplanet.se

BESÖK OSS: EduPlanet, Sysslomansgatan 35 A, Uppsala

ÖPPETTIDER: Mån-tor 09.00-17.30, Fre: 09.00 - 16.00, helger stängt.

POSTADRESS: EduPlanet, Box 2097, 750 02 Uppsala