Sprakresor

Perpignan, Languedoc-Roussillon, Frankrike

Språkresor till Perpignan, Frankrike på CUEF

Stort universitetscampus Termins- och årskurser Sommarkurser

Skolinfo:

  • Studiestöd/CSN
  • Aktivitetsprogram
  • Kafeteria
  • Air Condition
  • Interaktiva skrivtavlor
  • Internet Wifi
  • Data labb

Centre Universitaire d’etudes Francaise, (CUEF) är en del av det anrika universitet i Perpignan bildat på 1300-talet med ett årligt intag på ca 10.000 studenter. På campus finner du också en del som är speciellt anpassad för internationella studenter som önskar läsa allt ifrån kortare sommarkurser till terminsbunda kurser i franska språket.

Skolan är utrustad med ett modernt bibliotek, sportfaciliteter samt en avdelning för fritidsaktiviteter som skall främja den franska kulturen genom utbyte med just franska universitetsstudenter. CUEF har drivit franskundervisning här i över 30 år och har bland annat fått utmärkelsen ”Quality French Language” av det franska utbildningsministeriet för kultur och språk.

CUEF lägger stor vikt i att alla nyanlända studenter skall känna sig välkomna och oftast erbjuds ett generöst välkomstpaket. Det består många gånger av en guidad busstur längs Medelhavskusten. Bland annat kommer du få se en glimt av Carcassonne, Spanien och Katalonien, Andorra och Pyreneerena. Även en stadstur i Perpignans stadskärna följt av en välkomstmiddag ingår i paketet. Under sommaren erbjuder också skolan en minibuss ner till stranden måndagar till fredagar.

På campus finner du bland annat tre studentcaféer samt en restaurang där du kan inta din lunch. Det finns också ett multimediarum och datasal där du på egen hand kan förbättra dig inom valda språkliga områden. Klassrummen är utspridda över campus, på vintertid används runt 5 klassrum och sommartid brukar 15 klassrum vara öppna. Interaktiva whiteboards införskaffas just nu och luftkonditionering är installerat i klassrummen. Utöver detta finns också en sportavdelning som kan erbjuda mer än 30 olika sporter som t.ex. basket, dans, yoga och simning. Mot extra en kostnad finns även möjlighet att prova på dykning, vindsurfing eller skidåkning.

Perpignan

Perpignan är en dynamisk och mångfacetterad sydfransk stad med strategiskt läge nära Pyreenerna, Katalonien i Spanien och det turkosblåa och inbjudande Medelhavet. Med över 300 soldagar per år är det lätt att förstå varför så många håller Perpignan som ett av Frankrikes allra käraste smultronställen. Med en skön internationell atmosfär blandat med sydfranskt småstadsliv är staden en perfekt destination för just språkresor – långa som korta.

Ta sig hit

Hur tar du dig då till Perpignan? Staden har faktiskt en egen flygplats, Perpignan – Airport Sud de France. Hit finns ännu inte direktflyg från Sverige men Air France och SAS flyger dit med mellanlandning i bland annat Paris. Tåg från Paris till Perpignan tar runt 5 timmar och går att boka i förväg via SNCF. Andra närliggande flygplatser är Barcelona och Gironaflygplatsen (i närheten av Barcelona), därifrån går direkttåg till Perpignan.

Fritid

Perpignan i den sydfranska regionen Languedoc-Roussillon är en mycket vacker och spännande del att utforska på egen hand under din fritid. Härifrån har du bara runt 12 kilometer till härliga stränder, för skidåkning i Pyreneerna är det runt 8 mil och om du känner för en weekend i norra Spanien är det bara drygt 3 mil att ta sig.

CUEF är också duktiga på att anordna egna helgutflykter, sportaktiviteter och andra sysselsättningar för sina studenter – ett mycket uppskattat inslag för att lätt skapa nya vänskapsband! Många aktiviteter är kostnadsfria medan anordnade biokvällar, konserter och vissa workshops kan kosta lite extra. Just workshops är något som det finns gott om på CUEF, du kan delta i allt från gospelkörer, bio- och fotoklubbar, prova på afrikansk dans eller delta i teateruppsättningar. Under terminerna finns som ovan nämnt även runt 30 olika sportaktiviteter som skolan håller i. Mot en mindre avgift har du då tillgång till allt från fitness, salsa, volleyboll, badminton med mera. Att gå sysslolös i Perpignan är svårt!

Kurser

Termins- och årskurser i franska

Lektioner per vecka: 20

Önskar du vara borta en termin eller ett akademiskt läsår har CUEF fasta startdatum under året. CUEF´s Academic Year består av sammanlagt 440 kurstimmar och startar i regel i januari och september varje år. Terminskurserna med 220 timmar startar ca 2-3 gånger per år – ofta i januari, juni och september.

Antalet veckor på en termin kan variera år för år. På en 13 veckors kurs brukar inskrivningen ske första veckan följt av 11 veckors språkkurs och den sista veckan är avsedd för språkprovet. Fråga gärna oss om exakta datum för inskrivning och kursslut. Nivåerna på alla dessa språkkurser sträcker sig från nybörjarnivå (A1) upp till avancerad nivå i franska. Ett språktest skall göras på plats ungefär en vecka innan kurserna drar igång, dessa prov ligger till grund för i vilken klass du hamnar i. Veckan efter avslutad kurs görs ett slutgiltigt språktest.

Du har undervisning måndag-fredag, tidigast från klockan 8.00 och senast fram till 19.00. Ditt schema får du plats i skolan.

På skolans campus har du fri tillgång till skolans Espace Francophone där du kan låna grammatikböcker, uppslagsverk samt böcker (noveller, serietidningar eller essäer). Vid skolans Language Center kan du också få hjälp att förbättra ditt uttal genom olika fonetikövningar.

CUEF är även officiellt testcenter för Delf/Dalf-examen om du har planer på att t.ex. läsa vid franskt universitet i framtiden.

Sommarkurs

Lektioner per vecka: 20

Under sommarmånaderna juni och juli erbjuder CUEF särskilda sommarkurser för dig som vill vara borta 1 till 8 veckor. Grupperna består av 18 studenter som max. Under juli månad består språkkursen av en kombination av allmän franska och temabaserade workshops följt av planerade aktiviteter på eftermiddagarna. Det kan t.ex. vara bussturer till närliggande stränder, pittoreska byar eller spännande museum. På lördagar anordnas längre turer till t.ex. Barcelona och Carcassonne. Studerar du under juni månad så ingår enbart undervisning i franska på förmiddagen och inga aktiviteter. Kontakta oss gärna för exempel på schema och aktiviteter för denna språkkurs. Rekommenderad kunskapsnivå är A1-A2.

Boende

CUEF kan hjälpa dig som student med boende under din studieperiod. Det finns gott av olika alternativ, har du frågor eller vill veta mer om någon boendeform kan du kontakta oss. Här presenterar vi de vanligaste boendeformerna.

Värdfamilj

I Perpignan kan du välja att bo i utvalda värdfamiljer, ett utmärkt tillfälle att förbättra det språkliga! Frukost och middag ingår i priset. Familjerna bor ibland så nära som två kilometer från skolan, vissa familjer bor med bussavstånd till och från skolan. Vid ankomst blir du mött av familjen eller skolans representant vid Perpignans flygplats eller tågstation. Se därför till att i god tid meddela oss dina ankomsttider. Några veckor innan din avresa kommer du få ett formulär skickat till dig där du kan ange önskemål kring val av värdfamilj, t.ex. intressen, dina förväntningar och önskemål, information kring kost och eventuella allergier du har.

Residens på campus

200 meter från klassrummen hittar du flera rum avsedda för studenter. Du bor i ett rum på ca 9 kvm utrustat med ett mindre badrum, minikyl och enkelsäng. Sängkläder ingår men handduk måste du ta med själv. På residenset finns ett gemensamt kök samt fritt WiFi. Gemensamma tvättmöjligheter. 8 av residensets rum är avsedda för studenter med funktionshinder.

Studioresidens utanför campus

Prisvärt! Cirka 500 meter från skolans campus (10 minuters promenad) hittar du ett annat residens som består av flera studiolägenheter. Rummen här kan bokas för 1 eller 2 personer. Rummen är ca 18 kvm stora och består av ett kitchenette med enklare köksutrustning, badrum, TV och sängplats. Sängkläder ingår, dock ej handdukar. Även enklare städset ingår. På residenset hittar du också ett större gemensamt kök, tvättmöjligheter, matsal och en terrass, fitnessal och parkeringsmöjligheter. En deposition på 150 Euro erläggs på plats, denna avgifter återbetalas vid utcheckning. Obligatorisk avgift för städning på runt 25 Euro tillkommer.

Priser & Datum 2022

Kurspriser
Månadskurs, sept-maj
2 veckor: 4 110
3 veckor: 5 810
4 veckor: 7 720
8 veckor: 14 940
Sommarkurs, juni
1 veckor: 2 560
2 veckor: 4 610
3 veckor: 6 870
4 veckor: 9 120
Sommarkurs, + aktivitet
1 veckor, juni: 4 090
2 veckor juni/juli: 6 000/7 080
3 veckor, juli: 10 530
Terminkurs
1 termin: 15 850
2 terminer: 28 540
3 terminer: 36 310
Deposition (betalas oss vid bokning)
Sommarkurs: ca 1 730
Terminskurs: ca 2 700

Boende

Pris per vecka
Värdfamilj inklusive transfer
Enkelrum med halvpension: 2 030
Residens på campus, juni-juli
Enkelrum: 1 760
Residens nära campus, sept-maj
Enkelrum, om 1-3 v: 2 140
Enkelrum, om minst 4 v: 1 610
Bokningsavgift boende
Engångsavgift: 500

Kursstarter 2023

Kursstarter
Terminskurs:  16/1-26/5, juni –  augusti, september – december (datum ej fastställda)
Sommarkurser:
Utan aktiviteter ej fastställt
Med aktiviteter ej fastställt

 

Deltagarkommentarer

Yvonne 60 år, 2 veckor

Jag har haft en bra start på första veckan på skolan! Verkligen trevligt och utmanande, speciellt då jag blev placerad i avancerad grupp. Det funkade ända till jag blev kastad in i grammatiken med andra som skulle bli lärarinnor i sina egna land. Vart då tvungen ta ett steg nedåt med grammatiken o byta just den gruppen. Det var ju mer än 40 år sen jag läste fransk grammatik!! Så det hade jag inte mycket minne av varför det är si el så! Nu har jag en ny vecka framför mig så får vi se hur det går. Min huvudlärare sa iallafall att min franska höll en hög nivå språkligt, det var ju kul att höra.

Tycker gott o väl att ni kan rekommendera detta ställe till era franska studenter. Universitetet har för övrigt det största biblioteket för utlänningar i Frankrike för att de tar emot så många elever från så många olika länder.

Har även pratat med en annan dam från Sverige och EduPlanet som går på kurs härnere!

Väldigt trevlig ”liten” storstad Perpignan. Nära till flertal badorter sen en massa kultur på nära avstånd. En oförglömlig upplevelse som jag aldrig kommer ångra. Våga & vinn!

Fredrik 57 år, 13 veckor

Upplägget mycket effektivt för att lära sig ett nytt språk där så gott som all kommunikation sker på franska. Lärarnas starka engagemang var ett stort plus. Flera av dem brann för sitt jobb vilket starkt bidrog till min positiva upplevelse.

Fråga vår studievägledare Clara!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982