-->

Studentberättelse: Mikaela på SIC i Cadìz

Livet i Spanien är verkligen "mañana, mañana"

Student: Mikaela, spanskkurs på SIC Cadìz, Spanien

Nu när jag bara har en vecka kvar i paradiset (Cádiz), så tänkte jag att jag skulle skriva lite till dig och berätta om min vistelse i solen.

Första dagen när jag anlände till skolan så märkte jag direkt att det var en väldigt familjär stämning på skolan. Jag kände mig välkomnad och omhändertagen, jag visste på en gång att jag hamnat i goda händer. Det här kommer banne mig att bli en kanonupplevelse. Såhär med facit i hand kan jag inte annat än att säga att det har varit över mina förväntningar.

Hjälpsam personal på skolan

Skolan är liten, när jag kom var vi runt 30 elever, så här mot slutet har vi varit runt 10. Men det tycker jag bara är positivt, lärarnas och Alejandros (rektorn) gemenskap har smittat av sig på mig och alla andra, vi är verkligen som en familj. Varje fredagkväll går vi ut tillsammans hela skolan och slår klackarna i taget, det är alltid lika roligt! Lärarna och den övriga personalen är verkligen professionella; På dagarna är de våra lärare och inget annat, men på kvällarna är de våra kompisar som vi har tequila-race med.
När jag har haft det jobbigt så har de funnits där för mig då också. Alejandro är verkligen den snällaste människan på jorden. Han har varit lite som min "spanska pappa" när jag behövt det. Han har hjälp mig allt mellan himmel och jord, allt från att kolla upp tågtider till att ge mig goda råd om livet. Alla lärarna är jätteduktiga, de flesta kan engelska (några mer än andra) och alla är under 35 och tjejer. Jag har även funnit en vän för i livet i en av mina lärare, María José, hon har också hjälpt mig mycket - både med språket och privata saker. Hon struntade till och med i att ta ut sin semester som hon har kvar, för att hon ville ha oss istället som sina elever ända tills vi åker hem.
Språkmässigt har jag utvecklats något enormt! Jag kunde knappt ett ord när jag kom ner hit och kände mig verkligen vilsen, eftersom att de verkligen inte kan engelska här. Men nu pratar jag obehindrat! María sa till mig senast i fredags att jag har vunnit OS, för att jag lärt mig så mycket. (Jag hade henne i konversation min första halva, och nu i grammatik andra halvan). Fast jag skall inte sticka under stolen med att jag fortfarande pratar som en invandrare från Rinkeby.

Bytte lägenhet

När jag först kom hit fick jag veta att de glömt bort att jag skulle komma den veckan. Så då fick jag bo i ett pyttelitet rum på typ 2 kvm i en nödlägenhet (skolan har 3 stycken). Men det gick bra det också, sedan fick jag flytta till en annan lägenhet som ligger mitt i centrum, där jag har Internet i mitt rum. Denna lägenheten är mycket fräschare och snyggare! Jag fick det största och bästa rummet eftersom att jag är den som skall vara här längst tid. Mina garderober är jättestora! Internet finns inte i alla rum, bara de som är närmast Plaza:t utanför lägenheten. Där finns ett gratis oskyddat nätverk som alla får använda. Det brukar sitta folk på torget med sina laptops och interneta.
I varje lägenhet finns 8 rum och ett vardagsrum/matsal med en kokvrå.

Cádiz är verkligen världens vackraste stad. Gamla delen (där vi bor och där ALLT händer) är en enda labyrint med tusentals små gränder (som är dömda att gå vilse i, vilket jag gjorde konstant mina första 3 v) och med Atlanten som omringar staden. Stränderna är jättevackra och ligger 15-30 min gångväg hemifrån. Utelivet är underbart roligt, man festar till tidigast 04.30, det är billigt och som tjej går man in gratis på alla krogar och barer. Det kommer sannerligen att känns B att komma hem till Sverige och dess stela uteliv.
Människorna är väldigt hjälpsamma och trevliga när man frågar om vägen. Den andalusiska dialekten är allt annat än lätt att hänga med - till en början, men den kommer man också in i.

Kulturskillnader

Livet i Spanien är verkligen "mañana, mañana", du kan inte ha bråttom här inte. Om du t ex ska åka buss till en annan stad och bussbolaget har bedyrat att "det tar allra högst 2 timmar att åka dit", så får du tålmodigt räkna med att det tar de dubbla. Det har hänt oss flera gånger. För det är alltid nån som vill åka nån annanstans, som är allra minst 30 minuters omväg. Men det kommer man in i ganska snabbt. Jag har aldrig levt ett sånt avslappnat liv förut, utan några måsten alls. Du gör det du vill - när du vill det.
Skolan ligger i den nya delen och det är 30 min gångväg längs havet, väldigt skönt att få sig en promenix sådär på morgonkvisten!

Det här utan tvekan det bästa jag gjort i mitt liv! Det vet jag att de andra också tycker. Jag rekommenderar verkligen andra att åka hit, det kan man inte ångra!

Vänliga hälsningar, Mikaela

Eduplanet startade redan 1982 och är idag ett av Sveriges största företag inom utlandsstudier. Här på vår hemsida kan du söka bland mer än 300 skolor i hela världen och få hjälp av våra studierådgivare med rekommendationer och ansökningar.

 
 

TELEFON: 018-55 10 20    SKYPE: info_eduplanet    MEJL: info@eduplanet.se

BESÖK OSS: EduPlanet, Sysslomansgatan 35 A, Uppsala

ÖPPETTIDER: Mån-tor 09.00-17.30, Fre: 09.00 - 16.00, helger stängt.

POSTADRESS: EduPlanet, Box 2097, 750 02 Uppsala