-->

Studentberättelse: Sofia i Bristol

"Engelska, Min största rädsla...”

Student: Sofia, engelskkurs på English Language Centre Bristol

Engelska. Min största rädsla. Kanske inte engelskan i sig utan mer den där känslan av att känna sig underlägsen - att missta hela sin personlighet och att inte blir förstådd. Att inte våga för att man är rädd för skammen i att inte kunna. Jag har varit rädd för den känslan så länge som jag kan minnas och jag har alltid vetat att jag någon dag var tvungen att ta itu med det så när studenten kom insåg jag plötsligt att tiden var inne. Det var dags att övervinna min rädsla för engelskan.

Mitt första steg var att kontakta EduPlanet och med deras hjälp fick jag information, råd och stöd för att våga ta nästa steg. Jag ville komma undan så billigt som möjligt, lära känna kulturen men viktigast av allt, jag ville ha en riktigt bra utbildning. De tipsade mig om Bristol, en stad i Storbritannien som jag aldrig tidigare hade hört talas om men jag var allt annat än svårövertalad så snart hade jag bokat min resa.

Nervös innan

Den tredje oktober var jag på plats i Bristol; att jag hade fjärilar i magen är en rejäl underdrift - jag var skräckslagen. Skulle jag få några vänner eller skulle jag bli den där ensamma studenten som alla andra undvek? Skulle alla skratta åt mig för att jag inte förstod någonting? Skulle jag gå vilse och komma försent? Skulle mina kläder vara konstiga? Nu i efterhand vill jag bara gå tillbaka i tiden, ge mig själv en kram och berätta att allt kommer att bli bra.

För visst var de första 15 sekunderna riktigt, outhärdligt jobbiga. 15 sekunder och resten har bara varit helt underbart. Jag fick ett par vänner direkt, placerades i den mest avancerade klassen och ingen skrattade åt mina kläder. Visst har jag gått vilse, fler gånger än vad jag kan räkna på två händer, men vad gör det? Det är lite utav charmen med att vara ny i en främmande stad. Jag får gå vilse. Jag är ju faktiskt ny.

Bristol känns som ett andra hem

Jag har nu gjort halva min tid här och separationsångesten börjar redan göra sig påmind. Hur ska jag kunna lämna detta? Att inte varje morgon gå till ELC, träffa mina vänner och lära mig skillnaden mellan presens perfect simple och future continuous. Att inte försöka enas om vart vi ska gå på lunchen eller att sitta alldeles för länge på Starbucks efter skolan. Att inte gå ut sent på kvällen för att sedan få fyra timmars sömn innan det är dags att gå till skolan igen - hur ska jag kunna lämna detta?

Så, tycker jag att mitt språk har utvecklats? Självklart. Men viktigare är att jag nu har utvecklat mitt självförtroende; jag tror på mig själv och på min engelska på ett helt annat sätt än vad jag gjorde tidigare. De flesta lärarna är oerhört engagerade och intresserade i att lära ut både språk och kultur, och eftersom all undervisning sker på engelska så är du tvungen att lära dig.

Funderar du på att åka på en språkresa? Bara gör det - Tänk inte. Allt kommer att lösa sig. Åk ensam. Oroa dig inte. Utmana dig själv och ta vara på den bästa tiden i ditt liv - det är vad jag håller på med just nu.

/Sofia T

Eduplanet startade redan 1982 och är idag ett av Sveriges största företag inom utlandsstudier. Här på vår hemsida kan du söka bland mer än 300 skolor i hela världen och få hjälp av våra studierådgivare med rekommendationer och ansökningar.

 
 

TELEFON: 018-55 10 20    SKYPE: info_eduplanet    MEJL: info@eduplanet.se

BESÖK OSS: EduPlanet, Sysslomansgatan 35 A, Uppsala

ÖPPETTIDER: Mån-tor 09.00-17.30, Fre: 09.00 - 16.00, helger stängt.

POSTADRESS: EduPlanet, Box 2097, 750 02 Uppsala