Visum & Pass

för att studera utomlands

Inresedokument för att studera i andra länder

I de flesta länder behöver svenska medborgare endast ett giltigt pass för att studera, det gäller tex för studier inom EU. För studier i ett icke EU-land, t.ex. USA, Kanada, Japan och Australien, behövs ofta ett studerandevisum. Om du ska studera i ett icke EU-land är det viktigt att du tar kontakt med respektive lands ambassad och kontrollerar vilka regler som gäller. Tänk på att andra regler kan gälla om du har dubbla medborgarskap, pass från flera olika länder, eller bara har uppehållstillstånd i Sverige.

Olika regler för olika typer av studier

Vilket visum du skall skaffa kan också bero på hur intensivt du skall studera och hur länge du skall vara borta. Vid språkresor i ett icke EU-land kan det i vissa fall gå bra att resa in på turistvisum och endast giltigt pass medan det för vissa språkresor krävs att du ordnar studentvisum. Vi och skolan hjälper dig med vad som behövs.

Bra att veta om pass

Inför studier utomlands är det är viktigt att se över giltighetstiden på sitt pass. I vissa länder är pass giltiga endast om de har ett sista giltighetsdatum som är minst sex månader efter din planerade avfärd från landet. I vissa fall kan man bli nekad utresa från Sverige om passet inte gäller minst sex månader efter planerad hemkomst. I vissa länder vill polisen att man som besökare från ett annat land alltid ska bära med sig ett giltigt pass. För att inte riskera att bli bestulen på passet rekommenderar vi istället att du bär med dig en vidimerad kopia av passet.

Uppehållstillstånd i annat land

För kortare språkresor behövs normalt sett inget uppehållstillstånd. Om du ska stanna i landet en längre period, tex. för studier vid universitet, rekommenderar vi att du kontrollerar med skolan vad som behövs. I en del länder ska man registrera sig hos polisen och visa intyg från skolan på att man är inskriven som student samt ett giltigt pass.

Frågor & svar om visum till USA, Kanada, Australien och Japan

Behövs visum till USA för att studera?

Svar.

Ja, i USA behövs det inresetillstånd eller Studerandevisum

Vid inresa i USA behöver alla resenärer ett giltigt visum eller ett elektroniskt inresetillstånd. Vilket man som student behöver beror på om studierna räknas som huvudsyfte med resan eller ej. Om du ska studera kortare tid än 90 dagar och studera mindre än 18 timmar per vecka (klocktimmar) räknas studierna inte som huvudsyfte med din resa. I dessa fall behöver du som svensk medborgare endast ansöka om ett elektroniskt inresetillstånd till USA under det sk Visa Waiver Programmet (VWP). Studerar du längre tid än 90 dagar och/eller mer än 18 timmar per vecka räknas studierna som huvudsyfte med din resa. I dessa fall behöver du söka studerandevisum. Är du osäker på vad som gäller för dina studier är du välkommen att kontakta oss på EduPlanet. Åker du för att studera heltid på college eller universitet behövs alltid ett studerandevisum.

Inresetillstånd

I de fall dina studier inte räknas som huvudsyfte med resan kan du åka till USA under Visa Waiver Program (VWP). Du åker då utan separat visum. Alla som reser till USA under VWP måste ansöka om ett elektroniskt inresetillstånd innan avresa. Tillståndet måste vara giltigt vid ombordstigning på utreseflygplatsen. Resenären skall registrera sig genom att logga in sig på ESTA (Electronic System for Travel Authorization) och fylla i ett online-formulär. Resenärer rekommenderas att färdigställa ansökan i så god tid som möjligt för att hinna få ansökan godkänd i tid före avresa. Ansökan skall under inga omständigheter göras närmre än 72 timmar före avresa. I de flesta fall fås svar på en gång.

Studerandevisum

För såväl heltidsstudier på college och universitet som för språkresor, där studierna är huvudsyftet med din resa, krävs ett studerandevisum (kategori F-1). Tänk på att ansöka om studerandevisum i god tid innan avresa då du även behöver göra en personlig intervju på ambassaden i Stockholm. Ansökningsprocessen tar minst tre veckor men kan ta längre tid om ambassaden har många ärenden, vilket är vanligt förekommande inför terminsstarter.

Intervju på ambassaden

För att bli godkänd för visum behöver du klara av en intervju på USA’s ambassad. Det kan vara bra att veta att du riskerar att bli nekad visum bland annat om du är dömd för något brott, om du planerar att stanna avsevärt längre i USA än din studieperiod sträcker sig samt om du funderar på att arbeta i USA.

Detta behöver du för att söka studerandevisum:

 • Pass som är giltigt minst 6 månader efter din planerade hemkomst.
 • Eventuella visum som du tidigare åkt till USA med.
 • Bekräftelse av fullständigt ifylld Ansökningsformulär DS-160. Du fyller i denna online och avslutar med att skriva ut en sammanställning som du måste ta med dig till ambassaden vid din intervju. Det är viktigt att det finns en streckkod synlig på bekräftelsen.
 • Bekräftelse på tidsbokning och kvitto på betald administrativ avgift till Amerikanska Ambassaden.
 • Foto av dig själv; rakt framifrån, vit bakgrund, 5*5 cm, fördelaktigt om båda öronen syns, samt ett digitalt foto för uppladdning.
 • Om du någon gång har blivit arresterad av svensk polis måste du beställa ett utdrag ur belastningsregistret.
 • Personbevis som du beställer hos Skatteverket över telefon eller på ett servicekontor. Be om ett ”120-personbevis med alla relationer”.
 • Om du inte är EU-medborgare behöver du ta med bevis på ditt uppehållstillstånd i Sverige.
 • Dokumentet I-20 som skolan utfärdar. Detta får du från oss på EduPlanet.
 • Bekräftelse på betald SEVIS-avgift, som du betalar online på Department of Homeland Security’s hemsida.
 • Du måste kunna visa att du kan finansiera vistelsen. Exempelvis genom ett intyg från banken, din utbetalningsplan från CSN eller CSN’s ”Intyg om studiefinansiering för studier utomlands”, Blankett 5514W.
Ovanstående punkter är hämtade från Amerikanska Ambassadens officiella hemsida samt från deras hemsida för visumansökan från Sverige. Där kan du fylla i blankett DS-160 samt boka tid för intervju på ambassaden. Innan du kan boka intervju måste du ha din I-20 samt ha fyllt i din DS-160. Läs också gärna EduPlanets egna blogginlägg om studerandevisum i USA. Vi reserverar oss för ändringar från Amerikanska Ambassaden. Den ligger i Stockholm och har telefon 08 – 783 53 00.

Behövs visum till Kanada för att studera?

Svar.

Ja, i Kanada behöver du ett Study Permit

Om du ska studera i Kanada behöver du ett så kallat Study Permit, vilket är ett studerandevisum. Processen är relativt enkel att gå igenom och du kan ansöka online. Ansökan hanteras utav den Kanadensiska ambassaden i London. Även om det går relativt snabbt att utföra online-ansökan är det bra om du är ute i god tid då det kan ta upp till 7 veckor för ambassaden att handlägga din ansökan. Det du behöver för att genomföra din online-ansökan är skannade kopior av dina dokument samt möjlighet att betala med kort online.

Kontakt till ambassaden

Den Kanadensiska ambassaden finns både i Stockholm och London, men det är London som tar hand om din ansökan. Har du några frågor som du känner att du vill reda ut angående din visumansökan kan du nå ambassaden på telefon: Telefon London: +44 20 7258 6600
Telefon Stockholm: 08-453 30 00

Så söker du ett Study Permit:

 • Du börjar din ansökningsprocess på www.cic.gc.ca.
 • I rullistan väljer du Study Permit och sedan väljer du No på frågan om du har använt deras online-formulär tidigare för att se om du är godkänd för ett Study Permit.
 • På nästa sida klickar du Start under ”Find out if you are eligible to apply”. Efter det kommer du till en sida där du får lite info om hur ansökan gå till och längst ned på den klickar du ”Check your Eligibility”. Då kommer du vidare till frågeformuläret som är obligatoriskt att genomföra.
 • När du slutfört frågeformuläret kommer du få en ”document checklist” (skriv ut den) med vad du behöver för dokument till din ansökan. På dokumentet finns även en ”personal checklist code” som det är viktigt att du sparar då den behövs för att kunna slutföra din ansökan.
 • Sedan skapar du ett MyCIC account, information om hur du går tillväga finns på document checklist som du fått tidigare. När du skapat ett konto kan du logga in och ladda upp din ansökan och dina dokument med hjälp av din personal checklist code.
 • Kostnaden för ansökan är $150 CAD
Vi reserverar oss för ändringar från Kanadas Ambassad.

Behövs visum till Australien för att studera?

Svar.

Ja, du behöver ett studerandevisum eller elektroniskt turistvisum

Vid inresa i Australien behöver du som student ett giltigt studentvisum om du ska studera i landet mer än 12 veckor. Om du ska studera kortare tid, t ex en kortare språkkurs, räcker det med att du ansöker om ett elektroniskt turistvisum, ETA. Det kan du göra på australiensiska ambassadens webbplats. Processen för att få ett studentvisum går relativt fort. Det du behöver tänka på är att du inte kan börja ansöka om visum förrän du har fått ett CoE (Confirmation of Enrollment) från skolan du ska studera vid. Du måste också ha tecknat en OSHC-försäkring innan du startar din visumansökan. OSHC är en obligatorisk sjukvårdsförsäkring som måste tecknas av alla internationella studenter. Med ditt studentvisum får du även arbeta ett visst antal timmar under din studietid, ca 20 timmar per vecka. Efter dina studier kan du stanna i Australien i upp till 30 dagar om du studerat i 10 månader eller mindre, 2 månader eller längre om du har studerat mer än 10 månader i landet.
Om du tidigare vistats en längre tid utomlands kan en läkarundersökning krävas. Läkarundersökning i form av lungröntgen krävs även om du vill studera utbildningar inom medicine eller nursing. Den Australiensiska ambassaden ligger i Berlin. Har du några frågor som du känner att du vill reda ut angående din visumansökan kan du nå ambassaden på email: visaquestions.berlin@dfat.gov.au, eller telefon: +49 30 700 129 129.

Så söker du ett studentvisum

 • Få ditt Electronic Confirmation of Enrollment (CoE) från skolan. Vi på EduPlanet mailar det till dig efter att du har bokat din kurs och när skolan har bekräftat din plats vilket tar ett par dagar. Du måste ha fått ditt CoE från skolan innan du kan börja ansöka om visum.
 • Teckna OSHC-försäkring.
 • Gå in på Australiens ambassads hemsida och påbörja din ansökan online. Du kan även klicka här för att komma direkt till ansökningssidan. Den typen av ansökan du ska välja är Student Visa (Outside Australia).
 • Betala din visumansökan med kontokort. Ansökan kostar cirka 630 AUD.
  Efter ansökan kommer du få ett kvitto med ett Transaction Reference Number (TRN). Det är väldigt viktigt att du skriver ner och sparar det numret.
 • Några dagar efter att du fått ditt kvitto med Transaction Reference Number kommer du få ett mail med besked om ditt visum är godkänt eller ej. Du kan även gå in här, och kontrollerar statusen på ditt visum. ”OK travel” eller ”Application approved” betyder att ditt visum är godkänt! Vi reserverar oss för ändringar från ambassaden.
Vi reserverar oss för ändringar från Australiens Ambassad.

Behövs visum till Japan för att studera?

Svar.

Vilket visum som behövs beror på hur länge du ska studera.

 • Om du vill studera kortare tid än 6 månader utfärdas inte något underlag för studentvisum utan du får istället ett turistvisum vid inresan till Japan. Turistvisumet är giltigt i 90 dagar. Om du studerar mer än 90 dagar men max 6 månader, förlänger du ditt turistvisum genom att lämna Japan och sedan resa in igen. Det är väldigt vanligt att studenter reser över en helg till Sydkorea eller Taiwan, vilket brukar kosta från ca 2200 kr. Resan brukar vara en kul upplevelse och man slipper processen med studentvisum samt kostnaden det innebär. En rekommendation är att boka en ombokningsbar flygbiljett med hemresa inom 90 dagar. När du är i Japan och vet vilken dag du ska resa hem så bokar du om biljetten till ett senare hemresedatum.
 • Ska du studera längre än 6 månader (24 veckor) krävs ett studentvisum. Kostnaden för skolornas handläggning av visumansökan brukar ligga runt 3000 kr. Visumprocessen i Japan är relativt lång och kan tyckas krånglig. Men lugn! Vi på EduPlanet kan tillsammans med språkskolan du valt, hjälpa och vägleda dig med i princip alla förberedelser som måste göras. Vi rekommenderar att du påbörjar ansökan runt 6 månader innan du tänkt starta dina studier.

Så söker du ett studerandevisum

Skolorna i Japan kan kräva lite olika typ av dokumentation för att hjälpa dig med ditt visum, men grundkraven för ett studentvisum är följande:
 • Examensbevis från gymnasiet på engelska
 • Giltigt pass
 • Skolans ansökningsblankett (denna får du av oss)
 • Läkarintyg
 • Personligt brev
 • Bevis om sponsor (t.ex. CSN eller om du tänkt betala dina kurskostnader på egen hand).
Cirka 1 månad innan kursstart får du ditt personliga CoE (Certificate of eligibility) postat till dig. Detta, ett passfoto och ditt pass behöver du ta med dig till japanska ambassaden i Stockholm för att slutligen kunna lösa ut ditt studentvisum. Med ditt studentvisum har du rätt att studera på heltid i Japan fram tills dess din kurs avslutas, du får även arbeta runt 28 timmar per vecka. På helger och längre lov upp till 40 timmar per vecka. Vi reserverar oss för ändringar från Japans migrationsmyndighet.

Behövs visum till England för att studera?

Svar.

Vilket visum som behövs beror på hur länge du ska studera.

 • Internationella studenter kan studera upp till 6 månader i England utan visum.
 • Ska du stanna mellan 6-11 månader behöver du ansöka om ett korttidsvisum för studenter (short-term study visa).
 • Ska du stanna längre än 11 månader behöver du ansöka om ett studentvisum.

Bara med oss:

Ansökan till skolan
Vi engagerar oss

Personlig studierådgivning
Studiemedelshjälp

Budget för dina studier
Sedan 1982