College & Universitet

Examensguide UCAS England

 

 

 

Hur gör jag för att ansöka via UCAS? Du som söker till en högre utbildning i Storbritannien måste skriva din ansökan genom UCAS (Universities and Colleges Admissions Service). UCAS fungerar lite som t.ex. antagning.se i Sverige, det är en central administrationsservice online för alla som vill läsa på universitet i Storbritannien. Att söka genom UCAS kan kännas lite knepigt till en början, men här finner du information om ansökan och de olika stegen du måste ta dig igenom innan du kan skicka in din ansökan.

Steg 1 – Registrera Ansökan

Det första du ska göra är att registrera dig på UCAS, det gör du här!

Steg 2 – Individual Application

När du registrerat dig och fått ett inlogg loggar du in och kan påbörja din ansökan. Välj alternativet Individual application! Sedan är det första steget Personal details. Här får du fylla i namn, adress, telefonnummer etc. Här är det även viktigt att du fyller i EduPlanet i fältet ”Nominated name” och under nominated relationship skriver du agent.

Steg 3 – Additional Information

Nästa steg heter Additional information, men det gäller bara för medborgare i Storbritannien, så det steget kan du hoppa över.

Steg 4 – Choices

Choices är det fjärde steget. Här väljer du vilket universitet du vill studera vid, vilken kurs och när du tänkt påbörja utbildningen. Universitetet och kursen har speciella UCAS-koder som du kan få utav mig, men de går också oftast att hitta på universitetets hemsida.

Steg 5 – Education

Under Education så fyller du i dina tidigare utbildningar och pågående utbildning om du studerar just nu. Först klickar du på add a new school/centre, sedan väljer du find där du kan söka efter skolor. Om inte din skola finns så väljer du My school/centre is not listed, och då kan du manuellt skriva in skolans namn i fältet. När du valt skola och när du studerade där kan du fylla i dina kvalifikationer (betyg). Det räcker med att du fyller i ditt gymnasium och/eller högre studier än det om du har sådana kvalifikationer. Under vilken level av qualification det är väljer du ”below honors degree qualification”.

Steg 6 – Employment

Under Employment fyller du i arbetslivserfarenhet, dvs. vilka jobb du haft och hur länge du jobbade där.

Steg 7 – Personal Statement

Personal statement, här får du själv skriva en motivering till varför du vill läsa utbildningen du söker och varför universitetet ska välja dig. Skriv först i t.ex. ett Word-dokument och kopiera sedan in det i rutan i UCAS.

Steg 8 – References

Åttonde steget är References, här får du fylla i adress till din referensperson som sedan kommer få ett mail och inlogg för att kunna logga in och skriva en referens om dig. Det är bra om du tar kontakt med din referens så att de vet att de kommer få mailet från UCAS.

Steg 9 – Maila ID till oss

När du är klar med din ansökan och har kommer du tilldelas ett UCAS-ID, det vill vi att du mailar till oss på info@eduplanet.se, så att vi kan meddela skolan ditt namn och nummer för att de ska kunna hitta just din ansökan direkt! Det går också bra att maila till den person hos oss du har kontakt med.