College & Universitet

Examensguide College & Universitet

 

 

 

Vad är vad i examensdjungeln?

Certificate, study abroad, master… Valen är många när du vill studera utomlands. Här kan du läsa om de allra vanligaste alternativen som kan dyka upp när du letar utbildningar. Tänk på det inte är säkert att alla utbildningar och kurser på ett college eller universitet är CSN-berättigade – om du är osäker, hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Olik typer av examina

Study Abroad semester/year (SA) | 1 termin - 1 år

Svar. Study Abroad är gjort för dig som vill prova på att studera utomlands men ej läsa till en hel utbildning och också för dig som läser på universitet i Sverige idag och vill ha en utbytestermin. Här läser du en termin eller ett år på ett college eller universitet. Många skolor har färdiga paket inom populära ämnesområden med 3-4 kurser per termin och eller möjlighet att välja kurser inom ämnesområden som du gillar. Hör med oss om du vill veta vilka kurser och paket som du kan välja till din Study Abroad. Det går ofta också att bygga ut en Study Abroad termin till en längre utbildning tex en Bachelor. Study Abroad är godkänt för studiemedel från CSN.

Certifikatutbildning | 2-4 mån

Svar. Många college erbjuder den här typen av kortare program, där kurserna oftast är färdigställda. Efter avslutad utbildning erhålls ett Certificate. På många college kan man bygga på sitt Certificate till ett Diploma. Längden på en certifikatutbildning varierar stort mellan olika lärosäten.  Tyvärr är många certifikat-program inte godkända för just studiemedel. Om du är beroende av finansiering via studiemedel ska du därför vara noggrann med att kontrollera om det program du är intresserad av är godkänt för studiemedel.

Diplomautbildning | 6-12 mån

Svar. Här läser du ett färdigt program med förvalda kurser, inom ett specifikt ämnesområde. Du kan t.ex. läsa Diploma i Grafisk Design och uppnår alltså ett Diploma efter avslutad utbildning. Det finns på många college möjlighet att bygga på ett Diploma till ett Advanced Diploma, som alltså är en fortsättning för utbildningen och som leder till ett högre Diplom. Diploma kan studeras framför allt i Storbritannien och Australien. Diplomautbildningar är ofta mer praktiskt inriktade och i vissa av dessa utbildningar ingår praktik. Läser du en Diplomautbildning är du ofta redo att börja jobba direkt efter din utbildning. I månag fall är Diplomautbildningar godkända frö studiemedel från CSN. Hör med oss på EduPlanet om detta!

Associate Degree (AA) | 2 år

Svar. Associate (AA) finner du ofta på college i USA. Detta är vanligtvis en tvåårig utbildning på akademisk nivå halvvägs mot en Bachelor degree. Du läser antingen i bara två år och erhåller då en Associate’s Degree, eller väljer att läsa vidare till en Bachelor’s Degree. När du har läst en Associates Degree på de skolor EduPlanet samarbetar med har du en transfergaranti, vilket innebär att du automatisk är garanterad en plats på ett universitet i USA där du kan läsa vidare till ytterligare två år mot en Bachelor’s Degree. De allra flesta Associate degree studier är godkända för studiemedel från CSN.  

Top Up Bachelor Degree, för YH och akademisk erfarenhet | 1-2 år

Svar. För dig som redan läst på akademisk nivå eller motsvarande i Sverige, eller utlandet, finns det möjlighet för dig att ta en ”snabbväg” till en Bachelor, genom en så kallad Top Up Bachelor. Det förutsätter att du uppfyller skolans antagningskrav. Vi har många skolor som tillgodoräknar en 2-årig YH examen på 400 YH poäng i Sverige (tex från IHM) som 2 års akademiska studier och därmed öppnar för att bara läsa ett ytterligare år för erhålla en Bachelor examen. Om du tidigare studerat motsvarande ett år, läser du då istället Top Up Bachelor:en i två år. Detta är en fantastisk möjlighet att på kortare tid, än om du skulle behöva läsa utbildningens alla år, för att ta en Bachelor Degree. Hör med oss om detta, vi har flera konkurrenskraftiga alternativ som självklart berättigar till studiemedel från CSN.    

Bachelor Degree (BA) | 3-4 år

Svar. Bachelor Degree (BA) är den internationella benämningen av en Kandidatexamen i Sverige och är vanligtvis på 3 år i hela världen utom i USA och på amerikanska college och universitet där den är 4 år. Vanligtvis tar man sin Bachelor inom ett huvudämne eller ”major” som t.ex. inom Business, Engineering, Design, Music, Sport, International relations etc, och med flera underämnen. Till exempel kan du välja att ha Business som huvudämne och marknadsföring och juridik som inriktningar. Alla våra skolor som har Bachelor-program är godkända för studiemedel från CSN.  

Master Degree (MS) | 1-2 år

Svar. Master (MS, MSc) kan läsas på många college och universitet världen över. Utbildningsperioden varierar mellan 1-2 år och kan tas först efter en Bachelor’s Degree. En Master är en specialisering inom ett ämnesområde och ger dig spetskompetens. För många Masterprogram krävs inte tidigare studier inom det aktuella ämnet som Master:n avser utan att du har en Bachelor examen i grunden. Vissa skolor kan kräva att du gör ett så kallad GMAT-eller SAT-prov eller att du gör skolans eget entrétest. Hör med oss om detta!

Master in Business Administration (MBA) | 1-2 år

Svar. En Master in Business Administration (MBA) är en Master Degree men med chefsfokus. För att bli antagen krävs det oftast, förutom en Bachelor examen, flera års yrkeserfarenhet med ekonomi och lite högre position. Detta då en MBA syftar till ledande befattningar inom ekonomins områden, många gånger pratar man om den som en chefsutbildning. Precis som för en vanlig Master kräver många MBA inte att du läst ekonomi tidigare på akademisk nivå, utan det kan vara andra ämnen.