College

Martin, Slovakien

Studera Medicin utomlands i Slovakien på Comenius University Jessenius Faculty of Medicine i Martin

Antagningstest online Studentstad Mycket låga studiekostnader Nära till vacker natur

Skolinfo:

 • Studiestöd/CSN
 • Antagningsprov
 • Kafeteria
 • Fikaautomat
 • Air Condition
 • Interaktiva skrivtavlor
 • Internet Wifi
 • Data labb

Jessenius Faculty of Medicine in Martin (JFMED) är en del av Comenius University som ligger i Slovakiens huvudstad Bratislava, Jessenius Fakulteten ligger dock i staden Martin. Martin är en liten studentstad i norra Slovakien som erbjuder läkarprogrammet på engelska, här finns även universitetssjukhuset ”University hospital Martin”.  

Jessenius medicinska fakultet rankas bland de bästa fakulteterna vid Comenius universitet men också bland framstående institutioner för medicinsk utbildning över hela världen. Förutom utbildning, vetenskap och forskning prioriterar fakulteten även terapeutisk och förebyggande vård. Fakulteten har teoretiska, prekliniska och kliniska arbetsplatser, men de flesta kliniska undervisningsbaserna finns på Martin University Hospital.

Medicinstudier utomlands inom EU

Det är ett tryggt val att studera medicin utomlands i ett EU-land, som medicinutbildningar i Slovakien, eftersom det finns särskilda läkardirektiv inom EU. Dessa direktiv innebär att varje medlemsstat godkänner ditt utbildningsbevis från ett annat EU-land samt ger tillstånd att arbeta som läkare eller tandläkare utan att ställa särskilda krav på kompletterande utbildning eller särskilda språkkunskaper.

För att få arbeta som läkare eller tandläkare efter avslutade studier utomlands måste du ansöka om en yrkeslegitimation hos Socialstyrelsen. Socialstyrelsen fungerar också som en informationsenhet gällande frågor kring legitimering och du kan vända dig till Socialstyrelsen om du har fler frågor om hur det fungerar med yrkeslegitimation.

Martin

Martin är en trevlig liten stad belägen i den norra delen av Slovakien (nära gränserna till Tjeckien & Polen). Staden är omges av bergen ”Malá Fatra” & ”Velká Fatra” som på vintern erbjuder utmärkta förhållanden för skidåkning. Det finns även ett stor utbud av sommaraktiviteter som t ex. vandring, cykling etc. Den historiska stadskärnan är liten men mysig. Denna stad är en perfekt studieort för de som föredrar att inte bo i en stimmig storstad utan hellre vill ha nära till fin natur.

Kurser

Läkarprogrammet

Längd: 6 år, 360 ECTS-poäng

Läkarprogrammet är på 6 år och undervisningen är uppdelad i prekliniska och kliniska kurser. Efter avslutat program får studenten titeln ”Doctor of General Medicine” (MUDr., vilket motsvarar MD). Diplomet från JFMED är anpassat till ECTs-systemet och är globalt erkänt och en kvalitetsstämpel för utbildning inom medicin och vetenskap. Under de två första åren läser man förutom olika medicinska ämnen det slovakiska språket. Man ska läsa språket till den nivå som är lämplig för att kunna kommunicera med patienter under praktiken.

De första tre åren av programmet ägnas åt att lära ut de grundläggande aspekterna av människokroppens struktur och funktion och de grundläggande begreppen för mekanismerna bakom underliggande sjukdomar. De återstående tre åren fokuserar på att utveckla kliniska färdigheter och kliniska specialistfärdigheter.

Du kan läsa mer om studieplanen här.

EduPlanets PreMed

Längd: 7-15 veckor

EduPlanets PreMed kurs har två syften. Först och främst är den planerad för att förbereda dig för att klara antagningstest till något medicinskt universitet. Det andra syftet är att du ska få en bra start på dina medicinska studier.

Vår lärare har mycket lång erfarenhet av forskning och undervisning inom dessa områden och är en mycket uppskattad lärare. Från läraren får du även veta vad universiteten brukar ta upp i sina antagningstest, och framförallt vad som inte kommer med så du inte behöver lägga tid på saker i onödan. Låter detta intressant så kan du läsa mer på EduPlanets PreMed.

Boende

Universitetet kan hjälpa förstaårsstudenter att hitta boende på deras studentresidens, men många studenter föredrar att hitta eget boende. Önskar du egen eller delad lägenhet är det bra att anlända till Martin några dagar innan skolstart och väl på plats leta efter boende. Eller boka rum på residens till en början och sedan leta något mer permanent väl på plats.

Studentresidens

JFMED har två  studentresidens som kan bokas via universitetet, dessa är oftast ganska simpla men har allt man behöver. Båda har nyligen renoverats och innefattar Wi-Fi, kameraövervakning, tvättstuga & gemensamma utrymmen.

L. Novomeského är en stor byggnad som fungerar som ett lägenhetsboende. Varje lägenhet består av upp till fyra rum med delade faciliteter. Byggnaden ligger på en kulle i vackra omgivningar och bara 10 minuters promenad från stadens centrum. Byggnaden genomgår för närvarande en omfattande, men inte påträngande renovering. Våningarna 1, 2, 3, 7, 8, 9, 10 har nu renoverats helt och hållet och är tillgängliga för uthyrning.

P.O. Hviezdoslava Student residence är en mindre byggnad som nyligen har totalrenoverats. Här bor du i två- eller trebäddsrum, och varje rum har eget badrum och pentry (köksdel). Byggnaden ligger bara ett par minuters promenad från stadens centrum.

JFMED Accommodation – här kan du läsa mer om universitetets boende.

 

Priser & datum 2024/2025

Pris per läsår, Läkarprogrammet
År 1-6 10 900 EUR
Första året tillkommer flera obligatoriska avgifter, se information nedan.

 

Engångsavgifter första läsåret
Ansökningsavgift: 70 EUR
Boende, pris per månad
JFMED Student Residence
Dubbelrum: 86 EUR – 183 EUR
Trippelrum: 81 EUR – 139 EUR
Privata alternativ: ca 200-500 EUR
Övriga utgifter: 200-400 EUR
De allra flesta som hyr en egen lägenhet väljer att bo tillsammans med en eller flera andra studenter. Därför kan du ofta dela totalkostnaden för en lägenhet på 2-3.
Antagningsprov 2024
Online 21/3 – Deadline 7/3
Online 12/7 – Deadline 1/7
Online 10/8 – Deadline 1/8
Terminsdatum
Orientation: september
Kursstart HT24: september
Registrering av examensbevis (nya studenter): ej fastställt
Registrering av examensbevis (transferstudenter) ej fastställt

 

Ansökningsprocess & Krav

Vill du få en ordentlig genomgång av ansökan till Jessenius Faculty of Medicine in Martin är du välkommen att anmäla dig till EduPlanets medicin-webinar som hålls löpande under vår och höst på eftermiddagar! Vi går igenom ansökningsprocesserna, ansökningskraven och allmän information om samtliga medicinskolor vi samarbetar med, följt av en öppen frågestund. För att anmäla dig till webinaret lämnar du namn, mejladress, telefonnummer och personnummer på länken ovan!

Antagningskrav

Grundkravet för behörighet att ansöka är en komplett gymnasieexamen med högskolebehörighet. För att bli antagen till läkarutbildningen på detta universitet måste du klara deras antagningsprov i kemi och biologi, samt ha god nivå i engelska. Antagningsprovet består av 40 frågor i kemi och 40 i biologi. Provtiden är 2 timmar.

Vid ansökan får man övningsmaterial som består av ämnesområden man bör känna till samt exempelfrågor så man får en inblick i hur provet är upplagt.

Ansökningsprocess:

EduPlanet finns med dig i varje steg ända från början till slut. I korta drag är detta stegen och det du måste ordna.

För att sätta igång din personliga ansökningsprocess, fyller du alltså först i vårt ansökningsformulär online på länken ovan. Du får då inom kort en bekräftelse på att du är registrerad som sökande och vidare detaljerade instruktioner för vad du skall göra härnäst för att göra antagningsprovet.

När processen är igång får du en ansvarig person och kontakt med vårt medicinteam som hjälper dig vidare och som du alltid kan vända dig till om du har frågor eller funderingar.

Ansökningshandlingar

Följande dokument kommer du sedan att behöva skicka till oss via mejl för att ansöka:

 • Läkarintyg om att du är psykiskt och fysiskt kapabel till studier på universitetsnivå. Läkaren signerar och stämplar intyget.
 • Kopia på ditt pass.
 • Fullständigt examensbevis med behörighet till svenskt universitet.
 • Kvitto på betald ansökningsavgift.

* Du måste skaffa en apostille på originaldokumentet hos en jurist, sk. notarius publicus, efter att du har gjort provet och om du blivit antagen. Du behöver också en vidimerad kopia av en översättning av ditt gymnasiebetyg till slovakiska. Översättningen kan göras i Slovakien av en auktoriserad översättare eller om du postar ditt betygsdokument ner till översättaren. 

På vår blogg Studerautomlandsbloggen kan du läsa om vad du ska tänka på inför antagningsprov för utländska medicinuniversitet.

Johanna

Fråga vår studievägledare Johanna!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982