English exams för utlandsstudier

Om du är behov att göra ett officiellt engelsktest som del i din ansökan till ett college eller universitet kan det vara svårt att hitta aktuell information om var och när de kan göras. Vi har därför här sammanställt några länkar och information kring dessa språktest som kan vara användbara för dig som student.

Här är en länk för IELTS där du kan se vilka datum testet går att göra på olika orter och även hur många platser som är kvar. Självklart även boka plats på testet.

Gå gärna in på TOEFL för att se orter och datum samt för att boka testdatum.
Här är även en länk för att kolla in Cambridge Exam. Denna examen passar framför allt bra för medicinstudier vid RSU i Riga och PMU i Szczecin. Observera att det inte spelar någon roll vilken av testerna du gör. Så du kan t.ex. göra C1 Advanced och misslyckas men bara du får mer än 160 poäng får du då diplom för B2 First. Se bilden nedan för exempel.

Om du gör Folkuniversitetets språktest på din nivå i engelska som är uppdelat på skriftlig färdighet, muntlig produktion och muntlig interaktion så kan du se vilka delar av språket du behöver plugga på mer.

På vår sida om Språknivå kan du se vad du behöver ha för nivå för att ha bra chans att klara ett IELTS test med 6.5 i resultat eller 87 poäng på TOEFL, som de flesta universitet kräver. Sen kan det variera lite mellan universiteten hur de värderar de olika testen. Till exempel har två av våra viktigaste medicinuniversitet helt olika syn på nivåkraven:
Krav: RSU   PMU   SUM
IELTS  6.5      6.5      6.0
TOEFL iBT 80 87       –
Cambridge 160 160
Det verkar alltså som att RSU i Riga och PMU i Szczecin har satt en lägre nivå för Cambridge Exam. IELTS 6.5 och TOEFL 87/87 bör vara jämförbara nivåer.
Hör gärna av dig om du har frågor om engelsktesten och kraven för de olika universiteten vi samarbetar med. Vill du veta mer om de vanligaste språkexamina kan du läsa mer här på vår hemsida.