College

Milano, Florens, Rom, Italien

Studera utomlands i Italien på Istituto Europeo di Design i Milano

Fashion design Etablerad designskola Sommarkurser

Skolinfo:

 • Studiestöd/CSN
 • Kafeteria
 • Fikaautomat
 • Air Condition
 • Interaktiva skrivtavlor
 • Internet Wifi
 • Rullstolsanpassat
 • Online & Distanskurser
 • Data labb

Istituto Europeo di Design (IED) som grundades 1966 är idag en av världens främsta skolor inom design och mode. IED har som målsättning att ge modedesigners och kommunikatörer de kunskaper och färdigheter som krävs för att möta branschens krav och förväntningar.

Deras undervisningsmetod går ut på att kombinera kunskap med praktisk förmåga. Genom det omfattande nätverk IED har med professionella företag har de utvecklat en undervisningsstrategi där företagen är involverade i hela undervisningsprocessen. På samtliga skolor arbetar studenterna kreativt i moderna ateljéer med hjälp av den senaste tekniken, produktionen och forskningen. Handledningen sker av professionella lärare som alla är verksamma inom designområdet.

IED har designskolor på tio orter i tre olika länder. I Italien, där skolan grundades, har de skolor i Rom, Turin, Venedig, Cagliari och Florens. Huvudskolan ligger belägen i modemeckat Milano med två stycken campus, ett med modelab och ett där resten av utbildningarna hålls. Dessutom har IED två skolor i Spanien samt en skola i Brasilien.

Milano

Milano i norra Italien är Europas huvudstad för mode, stil och design. Det är en elegant stad med sina breda boulevarder och ståtliga arkitektur. Icke att förglömma – Milano Fashion week!

Florens

Florens, huvudstad i regionen Toscana, är allmänt känt som ett mecka för den konst- och kulturintresserade. Det är inte svårt att förstå varför Florens årligen drar till sig massvis med besökare. Florens ligger vackert belägen intill bergskedjan Apenninerna, uppdelad av floden Arno som rinner genom staden och den gamla stadskärnan finns med på UNESCOs världsarvslista.

Rom

Det sägs att alla vägar leder till Rom och idag hyser den intensiva storstaden ca 3,8 miljoner människor. Italiens huvudstad karaktäriseras av spännande dofter, kuttrande duvor, cappuccino och konstskatter. I vår Studerautomlandsblogg hittar du ett resereportage från Rom. Ta del av tipsen och inspireras av Rom!

Venedig

Romantik, arkitektur, uråldriga byggnadsverk, kuttrande duvor och gondoler – du har kommit till det förföriska Venedig! Staden är belägen i och runt en lagun vilket skapar en speciell känsla och atmosfär. I Venedig kan du avnjuta en cappuccino på mysiga torg, promenera över den världsberömda Rialtobron, glida fram på gondol längs Rio Grande eller spendera en solig dag på Lidostranden.

Kurser

På IED har du chansen att studera alltifrån sommarkurser, 1 till 3-års program eller varför inte avsluta med en Master degree?

Vid skolornas campus i Rom och Florens erbjuds inte fullt lika många program som just i Milano där huvudcampuset är beläget, men du finner ändå ett par av de mest populära utbildningarna på dessa campus. Skolan i Rom är i första hand inriktad på kurser och program inom Media-, och Graphic Design (här är även majoriteten av programmen helt på italienska), i Florens och i Milano läser många studenter termins- och 1-åriga kurser inom främst Fashion.

Kurserna ges till ett begränsat antal studenter som vill utveckla sin talang och kreativitet och använda det i yrkeslivet. Skolans övningar har tre huvudsakliga målsättningar: att ge kunskap om teknik, material och designkultur, skapa en förståelse av marknaden samt utveckla en förmåga att kommunicera designkvalité.

Programmen ges antingen på italienska eller engelska. Läser du på italienska får du ett reducerat kurspris. Vad som krävs då är förkunskaper i italienska. Via oss kan du bland annat läsa italienska på skolan DILIT International House i Rom, Linguaviva i Florens eller Linguadue i Milano. IED erbjuder också egna språkkurser i italienska mot kostnad.

3-årig Bachelor Degree

De mest populära utbildningarna på IED är deras Bachelor-program. Programmen leder till en Bachelor of Arts eller Design.

Här nedan har vi enbart valt att lista de engelska programmen.

Första året brukar i regel vara mer teoretiskt lagt för att du skall få en djupare förståelse och kunskap för hantverket och området. Andra året börjar du arbeta mera praktiskt och experimentellt med olika projekt. Det sista och tredje året fördjupar du dig mera inom ditt huvudämne, gör examensarbeten och får också utbyte av intressanta föreläsare och entreprenörer från designvärlden.

När du avslutat dina studier på IED får du en Bachelor of Honours Degree (validerat av University of Westminster), eller en Academic Degree som motsvarar en Bachelor’s Degree of Arts/Design inom det ämnesområde du valt. Alla 3-åriga program motsvarar 180 ECTS-poäng.

Fashion

 • Fashion Design
 • Fashion Marketing
 • Fashion Stylist
 • Jewellery Design

Design

 • Interior Design
 • Product Design
 • Graphic Design
 • Photography

1-åriga Diplom

För dig som inte vill binda upp dig på en 3-årig utbildning erbjuder IED 1-åriga intensivkurser på engelska (Diplomas). Dessa motsvarar de tre första terminerna på de 3-åriga Bachelor-utbildningarna. Läser du 1 år har du sedan möjlighet att hoppa in andra året på Bachelor-programmet. Kurserna består av teori följt av kreativa workshops där studenterna skolas in i det italienska designsystemet. Målet är att på bästa sätt förbereda studenterna inför en karriär inom mode och design. Notera dock att de ettåriga kurserna tyvärr inte är studiemedelsberättigade.

 • Interior Design
 • Fashion Communication and Marketing

Sommarkurser

Under sommaren erbjuds även ett antal spännande sommarkurser på skolans olika campus. Ta chansen att att spendera sommaren på något av IEDs campus i Italien och gå en kvalitativ kurs inom just ditt favoritämne! Notera dock att IEDs sommarkurser inte är godkända för studiemedel från CSN då utbildningen är för kort (3-7 veckor). Exempel på kurser:

 • Fashion Communication and Stylist
 • Visual Communication
 • Street Photography

Du kan själv söka ut alla IEDs utbildningar och läsa om kursinformationen direkt på IEDs officiella hemsida. 

Boende

De flesta av IEDs studenter bokar boende för en kortare period innan avresa och bokar sedan ett mer långvarigt boende på plats. Skolan har tyvärr inget campusboende att erbjuda, men de kommer gärna med tips och råd om vart du kan hitta ett boende, före eller efter att du har ankommit till staden.

Milano

Om du planerar att stanna längre, 3- 4 år har IED tips på lägenheter på Via Sciesa, centralt i Milano. Kika in på IEDs hemsida för att läsa mer om boendetips i just Milano. På sociala medier kan du också få bra tips och råd. Släng gärna iväg en fråga på IED Milanos Facebooksida och du får säkert bra råd från skolans studenter om lediga rum och lägenheter. Du kan också använda Twitter (@IED_Official) och tagga #iedmilanflat.

Florens och Rom

Även i dessa städer kan du ge dig ut i sociala medier för respons från studenter och fd studenter vid IED. Klicka in på respektive länk för IED Rom & IED Florens på Facebook. På Twitter kontaktar du @IED_Official och taggar till exempel, #iedromeflat, #iedromacasa eller #iedflorenceflat, #iedfirenzecasa för tips.

Läs gärna mera om boende på IEDs officiella hemsida.

Ansökan

Vi på EduPlanet hjälper dig med hela din ansökan från start till mål, helt kostnadsfritt! Vi hanterar din ansökan via IEDs portal.

För att studera på IED krävs:

 • Minst godkänt i engelska 5 eller 6, eller minst E i engelska 5 eller 6. Alternativt IELTS eller TOEFL-exam
 • Godkänt examensbevis från gymnasiet
 • Minst nivå B2 i italienska (gäller endast om du vill läsa utbildningen på italienska)
 • Övriga ansökningsdokument (se rubrik längre ner)

Ansökningsprocess

Beställ information och ansökningshandlingar genom att fylla i vårt kontaktformulär som ett första steg, eller genom att kontakta info@eduplanet.se med frågor och funderingar.

En Skypeintervju kommer sedan att bli aktuell på 30-40 minuter. Under intervjun bedömer IED din engelsknivå och ditt intresse att studera just det program som du har valt. I regel krävs minst G eller E i engelska A eller B / 5 eller 6 för de engelska programmen. Har du tidigare tagit ett IELTS-test kan du bifoga detta med din ansökan. Du bör då ha fått minst resultatet 5.5/6.0. Genom att ansöka till ett college eller universitet med vår hjälp godkänner du våra bokningsvillkor.

Ansökninghandlingar

 • Fyll i vårt ansökningsformulär
 • En vidimerad kopia (skolstämpel och underskrift) på examensbeviset från gymnasiet, på engelska
 • Motivationsbrev på engelska eller italienska
 • Kopia av ditt pass
 • Application Test (vissa program)
 • Portfolio + uppsats (vissa program)

Ansökningsavgift

Vid antagningsbesked bekräftar du din plats genom att betala in anmälningsavgiften på ca 2 500 EUR, för ett 3-årigt program. Tillkommer gör en lokal skatt på 140 EUR. Bokar du din utbildning på IED via oss på EduPlanet har du förmånen att delbetala anmälningsavgiften. Du betalar då endast 1 800 EUR + lokal skatt. Övriga studenter som inte anmäler sig via oss måste betala hela summan på en gång. Resten av anmälningsavgiften på 700 EUR betalar du sen ihop med din första terminsavgift när du fått ut ditt studiemedel. All betalning gör du direkt till skolan.

Priser & datum 2020

Kurspriser per läsår
3-åriga program på engelska
Milano
Product-, Interior-, Fashion-, Graphic-, Jewelry Design, Fashion Marketing, Photography: EUR 17 000
Fashion Stylist: EUR 17 000
Florens
Interior and Furniture design, Fashion Stylist and Communication: EUR 17 000
1-åriga kurser på engelska
Milano
Interior Design: EUR 14 000
Florens
Fashion Communication & Marketing: EUR 14 000
Tänk på att
En lokal skatt på EUR 140, tillkommer på kursavgiften och betalas i samband med anmälningsavgiften för att bekräfta din plats.

IED har även program som är helt på italienska. För dessa program rekommenderas en B2 nivå i språket. Du måste göra ett språktest innan kursstart. IED erbjuder också en Italian pre-requisite course mot en kostnad av EUR 2 100.

I alla priser ovan är IEDs Enrolment Fee (ansökningsavgift) redan inräknad. Den kostar 2 500 EUR. Läs mer under fliken ”Ansökan” om hur och när denna avgift skall betalas.

 

Kursstarter

Kursstarter
Milano
3-åriga program: oktober
1-åriga program: september
Sommarkurser: från början av juli
Rom
3-åriga program: oktober
1-åriga program: februari
Sommarkurser: datum på förfrågan
Florens
3-åriga program: oktober
1-åriga program: sept, feb
Sommarkurser: datum på förfrågan

Studentkommentarer

Patricia 21 år, Bachelor Interior Design

Här i Milano är det underbart och för ungefär en kvart sedan fick jag eget wifi i lägenheten! Så det är fortfarande saker som ordnas med denna termin. Skolan är som ni lovade, väldigt bra och stimulerande och jag trivs! Det är mycket nu men jag känner att allt jag gör är utvecklande och extremt roligt (för det mesta)! Tack för att du hjälpte mig att göra min dröm möjlig. Behöver du någon rekommendation till en framtida student så ger jag gärna det!

Anna 24 år, sommarkurs Graphic Design and Portfolio

Utbildningen i Grafisk design på Istituto Europeo di Design är 4 veckor lång. Det är en grundkurs och klassen består av 9 st elever från hela världen. Skolan är liten men den håller en hög standard. Tack vare professionella lärare och välplanerade lektioner så har vi lärt oss enormt mycket på kort tid. Under de två veckor vi har varit här har vi hunnit med en hel del. Vi har shoppat på stadens alla marknader, varit på dagstur till Cinque Terre (helt klart ett måste om du åker hit), varit på vinprovning på en vingård, besökt Florens bästa utsiktsplats, kollat på fotbolls-EM tillsammans med halva Florens, sett David av Michelangelo och självklart ätit alldeles för mycket gelato, pasta och mozarella. Florens är fantastiskt!

Studentberättelser

Fråga vår studievägledare Clara!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982