College

Riga, Lettland

Studera Medicin utomlands i Lettland på Riga Stradins University

Populärt bland skandinaver Antagning både höst & vår Mycket bra rykte

Skolinfo:

 • Studiestöd/CSN
 • Betygsantagning
 • Scholarship
 • Kafeteria
 • Fikaautomat
 • Air Condition
 • Interaktiva skrivtavlor
 • Internet Wifi
 • Rullstolsanpassat
 • Data labb

Riga Stradins Universitet (RSU) i Lettlands huvudstad Riga erbjuder utbildningar inom många olika ämnesområden men är framför allt inriktade på medicin och sjukvård.

Kännetecknande för Riga Stradins Universitet är högklassiga akademiska studieprogram, högutbildade lärare samt att det är ett mycket modernt och dynamiskt universitet. RSU har ett mycket gott rykte i universitetsvärlden. Det är tuffa studier, men det är verkligen en mycket bra investering att plugga medicin i Riga på Riga Stradins University.

Om du är intresserad av att studera medicin utomlands anser vi helt enkelt att RSU i Riga av många olika anledningar är ett av de allra bästa alternativen. Förutom den höga standarden på utbildningarna är det geografiska läget nära Sverige en stor fördel. En annan fördel är den höga lärartätheten – en lärare per 12 elever. Riga är dessutom en mycket trevlig stad där det är billigt att leva, samt enkelt och billigt att ta sig till via flyg och båt. Dessutom uppskattas prisnivåerna på Riga Stradins Universitet av våra studenter. Många finansierar såväl utbildningen som uppehälle med svenskt studiemedel från CSN, det är inte många andra alternativ som håller sådana kostnadsnivåer att det är möjligt.

RSUs internationella utbildningar är medicin- samt tandläkarutbildningar. Du läser hela utbildningen på engelska men det ingår även kurser i lettiska för att klara praktiken på ett bra sätt. Med en examen i medicin från RSU i Riga har du rätt att få jobba i alla EU-länder och även i en hel del andra länder, som till exempel Indien och ett antal delstater i USA (komplettering för behörighet förekommer). Cirka 7 100 undergraduate-studenter läser vid universitetet, varav ungefär 25% av dessa är internationella. Av dessa är hela 20% svenskar, så du kommer definitivt inte vara ensam!

För vem?

Utbildningarna på Riga Stradins Universitet passar dig som vill läsa en läkarutbildning eller tandläkarutbildning utomlands med hög klass, men som kanske inte kommit in på motsvarande utbildning i Sverige. Utbildningen är internationellt gångbar och ger dig möjlighet att efter dina avslutade studier arbeta som läkare i Sverige eller välja att arbeta utomlands. Många studenter väljer till exempel att jobba i USA efter avslutad utbildning.

Medicinstudier utomlands inom EU

Det är ett tryggt val att studera medicin utomlands i ett EU-land, som medicinutbildningar i Lettland, eftersom det finns särskilda läkardirektiv inom EU. Dessa direktiv innebär att varje medlemsstat godkänner ditt utbildningsbevis från ett annat EU-land samt ger tillstånd att arbeta som läkare eller tandläkare utan att ställa särskilda krav på kompletterande utbildning eller särskilda språkkunskaper.

För att få arbeta som läkare eller tandläkare efter avslutade studier utomlands måste du ansöka om en yrkeslegitimation hos Socialstyrelsen. Socialstyrelsen fungerar också som en informationsenhet gällande frågor kring legitimering och du kan vända dig till Socialstyrelsen om du har fler frågor om hur det fungerar med yrkeslegitimation.

Riga

Riga är en stad på framväxt som ständigt utvecklas. Framför allt är Riga känt för fantastisk arkitektur och vackra byggnader, delar av staden har av UNESCO klassats som världsarv.

Dessutom är Riga en stad med många trevliga caféer, restauranger och ett livligt nattliv vilket gör den till en utmärkt studentstad. I Riga hålls årliga events som modefestival, regatta och olika typer av festivaler vilket gör att staden erbjuder en mängd aktiviteter för sina invånare.

Riga Stradins University erbjuder ett antal aktiviteter för sina studenter, det finns ett stort antal studentföreningar och klubbar på campus som studenterna kan delta i. Universitetet har bland annat olika sportmöjligheter som basket, gym, cheerleading, tennis, pingis, gymnastik med mera. Du kan även passa på att göra weekendresor under helgerna, eller njuta av den vackra staden Riga. Läs också Idas blogg om livet på Riga Stradins, du hittar den bland våra studentbloggar.

Open Days på Riga Stradins

RSU välkomnar studenter som är intresserade av att läsa medicin utomlands att besöka dem under deras öppna dagar en gång varje månad. Du får möjlighet att besöka de olika rummen på campus, och få svar på alla dina frågor av de som arbetar på universitetets internationella avdelning. Självklart får du även chansen att träffa studenter och känna på lite hur det är att studera utomlands! Anmälan till Open Days gör du direkt på RSUs hemsida men meddela oss gärna innan så kan vi styra upp ett möte med en av våra studenter på plats om du vill, det brukar vara väldigt uppskattat!

Datum för RSU:s Open Days

RSU har Open Days både online och på plats. Kontakta oss för mer information, vill man delta på Open Days måste man registrera sig i förväg. Det bästa sättet att få info om RSU är att vara med på våra Medicin webinars. Håll utkik efter dem eller hör av dig till oss så skickar vi inbjudan till dem.

Kurser

Riga Stradins Universitet erbjuder läkarutbildning och tandläkarutbildning med engelska som undervisningsspråk. Båda utbildningarna berättigar till studiemedel från CSN. Kontakta oss om du vill ha mer information om dessa program!

Läkarprogrammet

Längd: 6 år / 360 ECTS

Läkarprogrammet är 6 år långt och undervisningen sker på engelska. Utbildningen motsvarar 360 ECTS poäng och efter avslutat program har studenten uppnått titeln Medical Doctor (MD). Undervisningen är indelad i tre olika block där studenterna först läser teoretiska ämnen, sedan förberedande sjukdomslära inför praktiken och den tredje delen är den kliniska delen det vill säga att studenterna får praktisera på sjukhus. Jämfört med studier på många andra medicinuniversitet innehåller studierna på RSU mer praktiska element. Under studietiden praktiserar studenterna inom allmänsjukvård, invärtes sjukdomar, operation och gynekologi etc på de största och viktigaste sjukhusen i Lettland. I början av år 3 har du även möjlighet att välja praktik inom pediatrik – barnhälsovård. Start sker i september och februari varje år.

Tandläkarprogrammet

Längd: 5 år / 300 ECTS

Utbildningen till tandläkare vid Riga Stradins Universitet är på 5 år och motsvarar 300 ECTS. All undervisning sker på engelska och både internationella och lettiska studenter deltar i klasserna. Efter avslutad utbildning har studenten uppnått en Doctor of Dental Surgery (DDS). Studenterna som läser till tandläkare får både läsa generella medicinska ämnen samt specialämnen inom medicinsk tandvård. Efter avslutad utbildning kan studenten arbeta som tandläkare. Start sker i september och februari varje år.

EduPlanets PreMed kurs

Längd: 7-15 veckor

EduPlanets PreMed har två syften. Först och främst är den planerad för att förbereda dig för att klara antagningstest till något medicinskt universitet. Det andra syftet är att du ska få en bra start på dina medicinska studier.

Vår lärare har mycket lång erfarenhet av forskning och undervisning inom dessa områden och är en mycket uppskattad lärare. Från läraren får du även veta vad universiteten brukar ta upp i sina antagningstest, och framförallt vad som inte kommer med så du inte behöver lägga tid på saker i onödan. Låter detta intressant så kan du läsa mer på EduPlanets PreMed.

Boende

Som student på universitetet söker du efter eget boende själv, gärna med våra tips och internet som en god hjälp. Om du är aktiv kommer det att lösa sig. Det första vi rekommenderar i detta sökande är att gå med i vår stora Facebook-grupp för våra Riga-studenter. Där kan du fråga andra studenter om t ex boende och höra om någon söker en room mate,  har ett rum eller lägenhet ledig.

Som enda skandinaviska representant för RSU kan vi från 2022 erbjuda svenska medicin- och tandläkarstudenter ett antal nya fräscha lägenheter genom boendearrangören Shed Co-living. Läs mer om dem och våra andra tips här nedan.

Den första tiden:

Student hostel

Många studenter väljer att bo i student-hostel till en början och väljer sedan efter år två att söka egen lägenhet. Exempel på populära hostels är Posh Backpackers, Riga Style Hostel, Naughty Squirrel mm. Skolan samarbetar inte med dessa hostels, men de har fått återkommande positiva omdömen från skolans studenter. Du kommer enkelt i kontakt med ovanstående och många andra genom www.hostels.com.

Långsiktigt:

Hyra lägenhet eller Studio

Det är både billigare och kanske trevligare att hyra en lägenhet (eller ”Studio”,  som en mindre lägenhet i ett student-residens ofta kallas utomlands) för dig som skall stanna i Riga en längre tid. Riga är en studentstad, men bostadsmarknaden är mycket mer förlåtande än den i Sverige och nykomna svenskar brukar inte ha några större problem att hitta en lägenhet.

Många väljer att skaffa en rumskompis, vilket gör att kostnaderna blir ännu lägre. En ”vanlig” lägenhet på ett rum & kök kostar ca 250-500 euro i månaden. I Lettland är det dock inte själva hyran som kan trissa upp månadskostnaderna, utan el & andra förnödenheter; el- och vattenräkningen kan ofta komma upp i runt 200-300 euro per månad, speciellt under vinterhalvåret.

RSU rekommenderar att vända sig till en agent för att hitta boende. Det finns flera alternativ i Riga, bland annat Balsts, Latio, eller Arco Real Estate. Generellt kostar det som ungefär en månadshyra att få hjälp av en agent, men i gengäld kan du vara säker på vad du får, och riskerar inte att bli lurad.

Du kan också söka boende hos större residens med egna studios, tex som hos Shed Co-living, för att vara säker på att det blir bra.

Bara hos oss – egen studio hos Shed Co-living

Om du är villig att betala lite mera för att få toppmodernt och fräscht boende i egen studio, med bra läge till RSU:s campus och stadsmitten i Riga, kan Shed Co-livings nybygga residens vara ett alternativ för dig. Vi på EduPlanet kan från hösten 2022, som enda Svenska representant för RSU, erbjuda svenska studenter ett antal studios i olika storlekar i deras helt nya residens i Riga. Först till kvarn gäller… Rummen/studios:arna ligger perfekt i staden på rätt sida om ån i förhållande till RSU:s campus, med 15 minuters gångväg till Rigas gamla stadsmitt och ca 10-15 min med cykel eller stadsbuss till RSU:s campus. Du kan läsa mer om deras residens och rum här www.shedcoliving.com/riga/och ansöka om rum hos dem här.

Deras studios (1 rum och kök) innehåller allt du behöver som student: fullutrustad köksdel, badrum/toalett, ett sov & vardagsrum och snabbt internet. De finns i olika utföranden i storlekarna 16 och 20 kvm, antingen för en student eller två. Kostnaden för dem är från ca 500-600 Euro/månad och de uthyres minst terminsvis. I residenset finns också bl a gym, gemensamma studierum för studenter, takterass, tillgång till skrivare, parkering, gaming rum, 24h7 servicepersonal mm.

RSUs Studentboende

År 2016 började RSU bygga eget studentboende och i januari 2018 kunde de första internationella studenterna flytta in. Boendet har tre våningar och 135 rum och ligger precis bredvid RSUs huvudbyggnad.

Det finns tre olika rumskategorier, antingen om man vill bo själv eller om man vill dela rum med någon annan. Rummen är fullt möblerade med säng, skrivbord, stol, bokhylla, garderob, pentry (med elspis och kylskåp) och ett badrum. Köksredskap (pannor, bestick och porslin, etc.) finns inte. Observera att möbleringen kan skilja beroende på rumskategori. Om detta boende låter intressant så kan du läsa mer på RSU hemsida. EduPlanet kan tyvärr inte hjälpa dig att boka detta utan du behöver själv kontakta universitet.

Priser & datum 2024

Läkarprogrammet

År 1-6: 13 500 EUR
Priserna avser kostnad per akademiskt år, dvs. två terminer. Första året tillkommer flera obligatoriska avgifter, se information nedan.

Tandläkarprogrammet

År 1-5: 15 500 EUR
Priserna avser kostnad per akademiskt år, dvs. två terminer. Första året tillkommer flera obligatoriska avgifter, se information nedan.

 

Engångskostnader termin 1

Ansökningsavgift: 100 EUR
Registration administration fee: 1 800 EUR
 
Portoavgift
Vi skickar alla kompletta ansökningar vi får in med DHL Express till RSU. På så sätt kan vi lätt spåra ansökningar om de kommer bort på vägen eller dröjer. EduPlanet fakturerar 400 kr för detta i samband med din ansökning.

Levnadskostnader

Pris per månad
Boende inkl utilities: ca 280 EUR
Mat & övriga kostnader: ca 330 EUR
Hur stora dina månadskostnader är beror givetvis på dina egna vanor. Siffrorna ovan är generella uppskattningar. Summan baseras på att du, som de flesta studenter, väljer att dela lägenhet med någon annan.

Viktiga datum

Deadlines
HT-antagning: 20/2-30/6*
VT-antagning: 1/9-30/11*
*För icke-EU/EEA medborgare gäller en tidigare deadline: 20/2-1/5 & 1/9-15/10
Det är löpande antagning till RSU, därför är det ofta klokt att skicka in ansökan så tidigt man kan. Har du inte möjlighet till detta, rekommenderar vi att du skickar in ansökan till oss minst en månad före sista ansökningsdatum för att hinna få studiemedel utbetalat innan kursavgiften skall betalas!
Startdatum:
HT-antagning: september
VT-antagning: februari

Ansökningsprocess & Antagningskrav

Vill du få en ordentlig genomgång av ansökan till Riga Stradins University och övriga medicinuniversitet är du välkommen att anmäla dig till EduPlanets medicin-webinar som hålls regelbundet. Vi går igenom ansökningsprocesserna, ansökningskraven och allmän information om samtliga medicinskolor vi samarbetar med, följt av en öppen frågestund. För att anmäla dig till ett webinar lämnar du namn, mailadress, telefonnummer och personnummer till medicin@eduplanet.se!

Antagningskrav

Kortfattat: Betyg, referenser, motivationsbrev

För att ansöka måste du ha läst minst två kurser i ett av ämnena kemi eller biologi. Om du har läst både kemi 2 och biologi 2 så baserar RSU antagning på betygen i båda kurserna. Utöver det skall du även ha läst minst matte 3 och engelska 6. Har du läst högre kurser inom dessa ämnen som t ex. matte 5 & engelska 7 är det betygen i de kurserna som antagning baseras på.

Varje termin har vi någon student som blir antagen med lägre betyg i ett ämne än kraven här ovan. Så det är inte omöjligt att ha ett lägre betyg, bara ganska osannolikt. Om du har underkänt i någon kurs, oavsett kurs, så avslås din ansökan.

OBS! RSU har tidigare accepterat ansökningar med Naturkunskap 2, detta accepteras dock ej längre. 

Krav i engelska

RSU kollar bara den högsta kursen i varje ämne och du behöver ha minst C. Har du bra betyg i engelska 6 men lägre än C i engelska 7 så är det tyvärr bara betyget i 7:an de kollar på. Och omvänt; om du har E i engelska 5 och C i engelska 6 så är det bra. Om du inte har tillräckligt bra betyg i engelska kan du göra ett kompletterande engelsktest, till exempel IELTS, TOEFL, eller Cambridge exam. Du behöver då ha följande betyg eller bättre:

Om du ansöker till RSU med D eller lägre i engelska men ligger bra till i övriga kurser är det stor chans att du får möjlighet att göra deras egna test i engelska som är ungefär som Cambridge B2. Kontakta oss för mer information kring detta.

Riga Stradins University tittar inte bara på dina betyg – de tittar också på referenser från till exempel lärare eller chefer, samt ett motivationsbrev som du själv skriver. Därför är det bra att lägga tid på att de blir bra och representativa. Vi ger dig självklart feedback på ditt motivationsbrev om du önskar det.

Det kan även spela roll när under ansökningsperioden du söker. Då det är löpande antagning till RSU så kan kraven höjas rejält när det närmar sig slutet av perioden, då det helt enkelt finns färre platser kvar.

Ansökningsprocess

Vi finns med dig i varje steg ända från början till slut. För att sätta igång din personliga ansökningsprocess, fyller du först i vårt ansökningsformulär online på länken nedan. Du får då inom kort en bekräftelse på att du är registrerad som sökande och vidare detaljerade instruktioner för vad du skall göra härnäst.

Här är stegen i korthet:

 • 1. Fyll i ansökningsformuläret via vår hemsida.
 • 2. Skicka in övriga dokument
 • 3. Antagningsbesked inom 2 mån!

Det är en hel del dokument som skall in, och vi på EduPlanet finns med dig i varje steg ända från början till slut. För att söka mer information kan du också maila till oss på medicin@eduplanet.se, eller ringa 018 – 55 10 20.

När processen är igång får du en ansvarig person och kontakt med vårt medicinteam som hjälper dig vidare och som du alltid kan vända dig till om du har frågor eller funderingar.

 

Deltagarkommentarer

Marcus 23 år, Läkarprogrammet

Orientation var bra, skönt att få lära känna sina gruppkamrater lite innan pluggandet sätter igång på riktigt! Jag hade lite tur och hamnade i en grupp med 3 andra svenskar, det måste jag säga att man uppskattar, att kunna diskutera vissa saker på det egna språket känns verkligen viktigt ibland!

Universitetet var för mig över förväntan, man blir väldigt väl mottagen och får tydligt förklarat vad det ställs för krav och vad vi kan ställa för motkrav. Men nu är det igång på riktigt, känns jättekul att vara igång samtidigt som det stundtals är lite småstressigt med pluggandet! Riga som stad var inte alls som jag tänkt mig, när jag tänkte mig Riga så hade jag bara en bild av ”sovjetiska” betonghus, dimma och tråkigt väder… det har visat sig att det inte riktigt stämde…

Riga är som vilken annan storstad som helst fast i en hanterbar storlek! Har man lite tid och vädret tillåter så kan man faktiskt gå runt till de flesta ställen!

Jenny 21 år, Läkarprogrammet

Jag rekommenderar verkligen EduPlanet som agentur för framtida utbildningar. Personalen är pålästa och kunniga. De finns där och löser våra frågor och funderingar i alla lägen. Min väg och funderingar kring att flytta till ett annat land för att studera har underlättats väldigt mycket tack vare EduPlanet!

Johanna

Fråga vår studievägledare Johanna!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982