College

Wroclaw, Polen

Studera till Veterinär utomlands i Polen på Wroclaw University of Environmental and Life Sciences (UPWr) i Wroclaw

Toppskola för veterinärstudier Mycket goda antagningschanser Härlig studentstad och bra studentboende

Skolinfo:

 • Studiestöd/CSN
 • Betygsantagning
 • Kafeteria
 • Fikaautomat
 • Air Condition
 • Interaktiva skrivtavlor
 • Internet Wifi

Wroclaw University of Environmental and life Sciences (UPWr) anses som Polens bästa veterinäruniversitet. Staden Wroclaw i västra delen av Polen är en av landets snabbast växande städer och en mycket omtyckt studentstad. 

Wroclaw är en stor universitetsstad med mer än 100 000 studenter årligen. Universitetet University of Environmental and life Sciences (UPWr) är ett av 30 universitet i staden och grundades 1951. De bedriver utbildningar inom veterinärmedicin, lantbruk och relaterade naturvetenskapliga områden.

På UPWr läser ca 8 000 studenter från mer 50 länder. Veterinärprogrammet erbjuds på engelska. De håller mycket hög standard på sin veterinärmedicinska utbildning, vilket gett dem nationella och internationella utmärkelser, t ex högsta betyg  A+ av Europeiska sammanslutningen av veterinäruniversitet (EAEVE)!

Universitetet driver framgångsrikt många internationella forskningsprojekt som gjort dem internationellt kända inom veterinärmedicinsk forskning och utveckling som gett dem utmärkelser som tex bästa europeiska veterinärforsknings-projekt.

Efter avslutad utbildning så finns det många olika karriärmöjligheter där du arbetar som veterinär, bland annat på smådjurskliniker, större veterinärkliniker, jordbruk, zoo, forskning, exotiska djur med mera.

Universitetet erbjuder dig som student att bo i någon av deras 6 olika student dormitories. De är fräscha och har tillgång internet och receptioner öppna under alla dygnets timmar.

Veterinärlegitimation inom EU

När du tagit din examen från UPWR tituleras du ”Doctor of Veterinary Medicine” (DVM) och Veterinary Surgeon (kirurg). När du är färdig med din utbildning och sedan ska arbeta i Sverige ansöker du om en svensk veterinärlegitimation från Jordbruksverket. Läs mer på den här länken om hur du går vidare för att ansöka om det –  Jordbruksverkets webbplats.

Wroclaw

Wroclaw i sydvästra Polen är landets fjärde största stad med en miljon människor boende i närområdet. Staden snabbt växande och västra Polens ekonomiska och kulturella centrum. De har en egen internationell flygplats som bl a SAS flyger till och väl utvecklade kommunikationer med övriga städer i Polen, Tjeckien och Tyskland.

Stadens är väldigt charmig och mysig med många vackra, välbevarade och renoverade byggnader, öppna och härliga torg, butiker, caféer och restauranger. Gamla stan och Stortorget är ett klassiskt område att träffas i. Torget är som en enda stor mötesplats med uteserveringar och marknader. Ett annat klassiskt område att träffas är Slodowa Island, en liten ö i Gamla staden med gräsmattor och ytor för sport, picknick, musik och umgänge.

Om du gillar shopping gör Wroclaw dig inte besviken. Gallerior och de kända varuhusen blandas friskt ed små mysiga butiker. Prisnivån i affärer, restauranger, caféer och kostnader för boende är väsentligt lägre än i Sverige.

Fritid

Då Wroclaw också är en av de största polska studentstäderna med mer än 100 000 studenter känns staden ung och levande. En stor andel av studenterna är också internationella och kommer från många länder. Det är alltså lätt att trivas som student i staden. Det finns ett stort utbud av studentställen såsom klubbar, caféer, restauranger, barer och mötesplatser.

Universitetet ordnar också många arrangemang och aktiviteter för studenter inom allt möjligt såsom kultur, mat, nöjen, sport med mera.

Kurser

Veterinärprogrammet

Längd: 5, 5 år / 360 ECTS

Veterinärprogrammet är på 11 terminer eller 5,5 år. Undervisningen är på engelska.

Enkelt sammanfattat innehåller de två första årens studier teoretiska ämnen såsom biologi, kemi, anatomi och relaterade ämnen. Det andra året börjar de prekliniska studierna och det tredje året innefattar utbildningen både prekliniska och kliniska studier, där de kliniska studierna fortsätter ända till och med sista terminen. Det fjärde och femte åren innehåller undervisningen också förutom kliniska ämnen även t ex mat-hygien.

Efter avklarad utbildning ges eleverna doktorsexamen i veterinärmedicin och kan då hos Jordbruksverket ansöka om svensk veterinärlegitimation och då arbeta som/med t ex;

 • veterinär sällskapsdjur, lantbruksdjur, exotiska djur
 • djurkirurgi
 • mindre eller större kliniker, djursjukhus, jordbruk
 • statlig eller privat sektor, företag
 • forskning & utveckling veterinärmedicin
 • djurföda/näring, farmaceutisk industri

 

Boende

Universitetet har eget prisvärt och fräscht studentboende som du kan ansöka om att bo i,  så kallade ”Student Dormitories”. Några av dem ligger i centrum och några i bra områden, något från centrum. Dormitories är klassiskt studentboende i korridor för studenter där du antingen har eget rum, eller delar rum med en eller flera studenter, och har gemensamt kök och badrum. Dormitories:en har alla en egen reception som är öppen 24/7 h och är säkra.

Att bo på det här sättet i dormitories är ett jättebra alternativ för den första tiden eller under hela utbildningen. Du kan självklart ordna annat boende med till någon studiekamrater eller helt själv i egen lägenhet.

Kostnaden för att att bo i ett dubbelrum (du delar då med annan student på universitetet) i en av dormitories:en är  ca 1 200 – 2 000 kr/månad.

 

Priser & datum 2024

Veterinärprogrammet

År 1-5,5: 40 000 PLN
Priserna avser kostnad per akademiskt år, dvs. två terminer.
Engångskostnader termin 1
Ansökningsavgift: 20 EUR
Notera att CSN kan använda en annan växelkurs vid sina utbetalningar.

Levnadskostnader

Pris per månad
Boende inkl utilities: ca 200-300 EUR
Mat & övriga kostnader:  ca 300 EUR
Hur stora dina månadskostnader är beror givetvis på dina egna vanor. Siffrorna ovan är generella uppskattningar. Summan baseras på att du, som de flesta studenter, väljer att dela boende med någon annan student.

Viktiga datum

Deadlines
HT-ansökningsperiod: mars-september

Intake I: 1/3 – 19/5
Intake II: 20/5 – 16/7
Intake III: 17/7 – 18/8
Intake IIII: 19/8 – 4/9

Startdatum
HT:  oktober

Ansökningsprocess & krav

Vill du få en ordentlig genomgång av ansökan till Wroclaw University of Environmental & Life Sciences  (UPWr) är du välkommen att anmäla dig till EduPlanets medicin-webinar som hålls varannan vecka mellan kl 16.30-17.30. (ej semestertider under sommaren). Vi går igenom ansökningsprocesserna, ansökningskraven och allmän information om samtliga medicinskolor vi samarbetar med, följt av en öppen frågestund. För att anmäla dig till webinaret lämnar du namn, mejladress och telefonnummer till vår mejladress! Du kan även be att få senaste inspelade webinaret så du snabbt får bra och mycket info.

Antagningskrav:

För att ansöka till detta universitet skall man ha läst minst ett av ämnena Biologi & Kemi på 2-nivå. Saknar man ett av ämnena kan man alltså fortfarande ansöka dock kommer det resultera i fler & mer djupgående frågor inom det saknade ämnet under den muntliga delen av ansökan. Man måste alltså ha kunskap inom båda för att ha chans att bli antagen. För svenska studenter är det inget krav på att göra ett Internationellt Engelsktest, har man läst minst Engelska 6 och ligger på en C-nivå är det tillräckligt. Uppnår man dessa betygskrav går man vidare till nästa del av antagningsprocessen, en motivationsintervju med universitetet, där du får möjlighet att berätta om din erfarenhet av djur och ditt intresse för veterinärstudier. Det är också ett tillfälle för dig att lära dig mer om UPWr och varför det skulle kunna passa dig att studera där.

Universitet tar i beaktning dina betyg i kurserna biologi & kemi, ju högre betyg du har desto bättre. De betygssätter även ditt resultat under den mutliga delen (biologi, kemi, engelska & din motivation till studier/yrket). Din ”score” räknas sedan ut och man hamnar på en så kallad ranking lista, de med bäst resultat blir erbjudna en studieplats. Antagningsperioden är uppdelad i fyra etapper och en ranking lista kommer släppas för varje etapp.

Ansökningsprocess:

EduPlanet finns med dig i varje steg ända från början till slut. I korta drag är detta stegen och det du måste ordna.

 • Fyll i vårt ansökningsformulär online här
 • Kopia på ditt pass med dina personuppgifter
 • Fullständigt gymnasiebetyg med behörighet till svenskt universitet

För att sätta igång din personliga ansökningsprocess, fyller du alltså först i vårt ansökningsformulär online på länken ovan. Du får då inom kort en bekräftelse på att du är registrerad som sökande och vidare detaljerade instruktioner för vad du skall göra härnäst.

När processen är igång får du en ansvarig person och kontakt med vårt medicinteam som hjälper dig vidare och som du alltid kan vända dig till om du har frågor eller funderingar.

Johanna

Fråga vår studievägledare Johanna!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982