Vanliga frågor & svar om

att studera utomlands

Vad är bra att känna till om utlandsstudier?

Det finns en hel del att tänka på i samband med att man planerar att plugga utomlands. Vi på EduPlanet får dagligen mängder av frågor om studier utomlands. Här kan du få svar på några av de absolut vanligaste. Om du inte skulle hitta svaret på din fråga här, eller vill ha mer information, tveka inte att höra av dig till oss!

Vi har delat upp frågorna och svaren på:

1. Allmänna frågor

2. Språkresor

3. College & Universitet

__

Obs att du på denna länk kan läsa omVanliga Frågor & Svar för Medicinstudier

__

1. Allmänna frågor

Är en anmälan bindande för en språkresa eller collegeutbildning?

Svar. För en språkresa är anmälan bindande oavsett om man har betalat in anmälningsavgiften eller inte. Det går inte att preliminärboka sig. För college & universitet är oftast inget bindande förrän du betalat in din kursavgift till skolan.

Vad ska jag skicka till CSN om jag vill söka studiemedel?

Svar. Först och främst behöver du fylla i en ansökan om studiemedel som du gör elektroniskt via CSN.se. Du behöver också skicka in dina slutbetyg från gymnasiet eller intyg om klarade poäng från tidigare studier med studiemedel. Ska du åka på språkresa vill CSN också ha en så kallad Språkblankett från skolan där du skall läsa (läs mer om denna längre ner). Språkblanketten skickas till oss på EduPlanet direkt från skolan i samband med din anmälan. Vi skickar den sedan vidare den åt dig! Ska du börja på college eller universitet bör du även skicka in ditt antagningsbevis från skolan.

Får jag ett diplom eller intyg efter avslutad språkkurs?

Svar. Ja. Efter avslutad språkkurs får du alltid ett intyg på att du klarat av dina studier. Tvingas du avbryta kursen i förtid så se till att du får ett intyg på de veckor du faktiskt studerat. Se till att spara ditt intyg då CSN behöver det för att kunna betala ut vidare studiemedel till dig i framtiden.

Hur betalar jag?

Svar. För dig som ska göra betalningar till oss gör du det till EduPlanets bankgiro 5982 – 1132. Om du har bokat en språkresa ska du inom 7  dagar från det att du bokat språkkursen betala in en anmälningsavgift på mellan 1 000 – 2 500 kronor beroende på hur lång språkkurs du bokat. Resterande summa skall vara oss tillhanda senast 21-35 dagar innan kursstart beroende på om du ansöker om studiemedel eller inte. Villkoren för dig står på din faktura. Ska du läsa vid college eller universitet gäller andra regler.

Vad händer om jag blir sjuk och måste avbryta mina studier?

Svar. I regel betalar skolorna sällan tillbaka något för avbrutna studier – vare sig för språkkurs eller eventuellt boende. Se därför till att ha ett bra försäkringsskydd innan du åker. I samband med att du bokar språkkursen/programmet hos oss informerar vi om en studerandeförsäkring som är särskilt anpassad för dig som studerar utomlands.

Hur kommer jag i kontakt med er?

Svar. När du anmäler dig till en språkresa eller collegeutbildning hos oss så får du automatiskt en personlig kontaktperson du kan ringa eller mejla. Vi försöker också finnas uppkopplade på Whereby under kontorstid om du inte har möjlighet att ringa oss.

Vart vänder jag mig med problem om mitt boende?

Svar. Har du bokat boendet via EduPlanet är det i första hand skolan där du studerar du bör vända dig till. De flesta skolor har en person som är direkt ansvarig för just boendefrågor. Ta upp problemet så fort som det uppstår så skolan får en chans att rätta till det som är fel. Kontakta annars oss så hjälper vi dig vidare!

2. Språkresor

När är sista anmälningsdagen?

Svar. Det finns inget sista anmälningsdatum på våra språkresor utan vi och skolorna tar emot bokningar tills det är fullt eller språkkursen börjar. Under lågsäsongen blir det inte alltid fullbokat. Lägenheter och residensboende är det som oftast blir fullt. Vi rekommenderar dock att du anmäler dig 3-5 månader innan kursstarten för att ha god tid på dig. En del bokar över ett år i förväg och andra bokar tre dagar i förväg. Alla är lika välkomna!

När startar era språkkurser?

Svar. En del språkkurser startar varje måndag året runt om man har förkunskaper i språket och andra har fasta terminsdatum. Det beror på vilken skola du väljer. Kolla varje skola för exakta datum.

Är det bara svenskar på era språkresor?

Svar. Nej, skolorna är internationella och tar in kursdeltagare från hela världen. Prata med oss på EduPlanet om du vill veta ungefär hur många svenskar det är på vissa skolor.

Måste man ha läst språket tidigare?

Svar. Nej, det finns språkkurser för alla nivåer även för totala nybörjare. En del kan tycka att det är lite jobbigt att vara total nybörjare eftersom lärarna bara pratar det språk man ska studera. Vi rekommenderar därför våra nybörjare att låna en språkkurs på biblioteket eller ladda ner en språkapp i telefonen för att skaffa lite förkunskaper innan språkkursen startar. På vissa japanska språkskolor kan det vara krav på vissa förkunskaper innan kursstart.

Kan jag söka studiemedel för en språkresa?

Svar. Ja! Kolla vår sida om studiemedel från CSN om du vill veta du veta mer.

Hur mycket lär man sig på en terminskurs?

Svar. Det är svårt att svara på, det är väldigt individuellt. Men, många av våra studenter som läst våra kurser tycker att en termin, c:a 13-20 veckor, ger minst lika mycket som 3 års gymnasiestudier!

Hur vet jag vilken nivå jag är på och vilken grupp jag ska börja i?

Svar. På alla språkskolor kommer du få göra ett förberedande språktest. Efter testet kommer du bli placerad i en grupp som motsvarar dina kunskaper. Skolans lärare är väldigt kunniga och erfarna och vet på vilken nivå och grupp du passar i. Skulle du mot förmodan känna att tempot eller svårighetsgraden inte passar dig är det sällan problem att byta till en annan grupp.

Vad är en språkblankett? Ska CSN ha den?

Svar. Det är intyget som skolorna måste skriva på för att CSN ska godkänna din ansökan om studiemedel. Vi ser till att våra studenter får en färdigifylld blankett från skolan i samband med bokning.

Vad är det för skillnad på en ungdomskurs och språkkurs för Allmänna och student?

Svar. Ungdomskurserna är för deltagare mellan 14-17 år och språkkurserna för Allmänna och student är för de som är 18 år och uppåt. Ungdomskurserna ges endast under sommaren medan Allmänna och student har kursstart året om. En del skolor för Allmänna och student finns dock för deltagare från 16-17 år. Kontakta oss gärna för förslag på skolor!

Kan EduPlanet hjälpa till med bostad?

Svar. De flesta skolor förmedlar boende till dig som student. Skolorna har olika alternativ, men värdfamilj eller delad lägenhet med andra studenter är de vanligaste och mest populära boendeformerna.

Ingår flygbiljett i era priser?

Svar. Nej. Transport till kursorten står man för själv. EduPlanet kan dock komma med tips på lämpliga resvägar om man finner det svårt. Vi vill samtidigt passa på att slå ett slag för att ta tåget som alternativt resesätt, det går utmärkt till flera av våra kursorter i Europa.

Hur är standarden på boendet?

Svar. Alla boenden ska vara kontrollerade av skolan sen tidigare och hålla en bra men enkel standard. Oftast är standarden lägre än i Sverige men det ska fortfarande vara fräscht och fungerande. Bor du på residens, i egen studio eller på lägenhetshotell bokat via skolan är standarden oftast högre än i t.ex. värdfamilj eller delad studentlägenhet. Bor du i en delad studentlägenhet får du oftast vara beredd på att sköta städningen själv tillsammans med dina rumskamrater och man kan inte räkna med att det finns A/C i alla lägenheter.

3. College & Universitet

Hur gör jag för att ansöka till college och universitet utomlands?

Svar. Antingen kan du ringa EduPlanet på 018-55 10 20 eller fylla i ett ansökningsformulär på vår hemsida. Vi brukar rekommendera studenter att ansöka cirka 4-6 månader innan kursstart för att garantera en plats på kursen och hinna ordna alla handlingar innan avresa. Det du behöver skicka in i samband med ansökan varierar från skola till skola, men de vanligaste handlingarna vi behöver är:

  • Gymnasiebetyg översatt till engelska, detta hjälper din gymnasieskola till med kostnadsfritt.
  • 2 stycken passfoton
  • En fotokopia av ditt pass
  • Skolans ansökningsformulär, detta tillhandahåller EduPlanet.

Vilka förkunskaper krävs för att kunna läsa på College och Universitet utomlands?

Svar. För de allra flesta skolor och utbildningar är det tillräckligt att studenten har ett fullständigt gymnasiebetyg, det gäller alltså att ha grundläggande högskolebehörighet. Dessutom vill skolan att studenten ska ha läst engelska på gymnasiet och ha godkända betyg i detta ämne om undervisningen sker på engelska. I vissa fall krävs ytterligare bevis på tillräcklig engelsknivå genom t.ex. IELTS eller TOEFL exam. I övrigt behövs inga speciella förkunskaper för att börja läsa på college eller universitet utomlands. Fråga oss gärna om vilka kurser som kan vara lämpliga att välja beroende på din nivå. För vissa program, tex. läkare eller designutbildningar, tillkommer det extra krav för att bli antagen.

Vilken engelsknivå behöver jag?

Svar. I de allra flesta fall räcker det att studenten läst engelska A/5 och engelska B/6 på gymnasiet. Vissa skolor vill även att studenten ska ha genomfört ett TOEFL eller IELTS-test för att visa upp en hög engelsknivå, alternativt skolans egna språktest som finns för ett flertal skolor. Vi kommer att ge dig all information om förkunskaper som du behöver. Om du vill ha hjälp att ordna ett TOEFL eller IELTS-test, kontakta gärna oss på EduPlanet så hjälper vi till!

Är utbildningarna CSN-berättigade?

Svar. De flesta av de utbildningar på College & Universitet som EduPlanet erbjuder är CSN-berättigade och det går bra att låna både till uppehälle och kursavgift. Det som ska sändas in till CSN är ansökan om studiemedel, dina slutbetyg från gymnasiet eller intyg om klarade poäng för tidigare studier med studiemedel och en blankett som skolan fyller i. EduPlanet skickar in alla handlingar från skolan som CSN behöver för att kunna godkänna din ansökan. På vissa av utbildningarna täcker CSN inte hela kursavgiften, då kan studenten antingen lägga till mellanskillnaden själv eller söka stipendier för att täcka kursavgiften.

Vilka ämnen kan jag läsa?

Svar. Du kan läsa en mängd av olika ämnen på de skolor vi samarbetar med, allt från business och marknadsföring till fashion och wellness. Se gärna skolsidorna för kursfakta eller kontakta oss för mer information. Det som är viktigt att tänka på om du läser i USA är att kurserna du läser ska kunna överföras till en Bachelors Degree om du vill ha studiemedel från CSN. Denna information brukar framgå tydligt på kursinformationen, fråga oss gärna om du vill veta mer om studier i USA.

Vad innebär till exempel Study Abroad, Associates Degree och Bachelors Degree?

Svar. Study Abroad innebär att studenten väljer att läsa en eller två terminer på ett universitet utomlands. Detta alternativ passar dig som vill prova på att läsa utomlands men inte vill läsa en hel utbildning eller dig som läser på universitet i Sverige idag och vill ha en utbytestermin. Ibland går det även att tillgodoräkna denna termin i din ordinarie examen. En Study Abroad-termin passar även dig som läst en kortare utbildning och vill toppa upp den genom att fördjupa dig inom vissa ämnen. Diploma kan studeras framför allt i Storbritannien och Australien. I denna typ av utbildning har skolan satt samman ett komplett kursprogram, ofta på mellan 20-40 veckor. Dessa utbildningar är ofta mer praktiskt inriktade och i vissa av dessa utbildningar ingår praktik. Läser du en Diplomautbildning är du ofta redo att börja jobba direkt efter din utbildning. Associates Degree (AA) är en 2-årig examen som ofta ligger till grund för en Bachelors Degree. Denna typ av examen ges på de flesta Community Colleges i USA. Du kan sedan transferera till ett universitet och läsa ytterligare två år för att uppnå en Bachelors Degree. Bachelors Degree (BA) är motsvarande en svensk kandidatexamen och kan läsas på 3-4 år. I denna examen har du ett huvudämne och flera underämnen, du kan välja att läsa ett färdigt program eller att sätta ihop ett kurspaket på egen hand. Till exempel kan du välja att ha business som huvudämne och marknadsföring och juridik som inriktningar. Läs mer om olika utbildningsformer här – Examensguide

Hur lång tid tar det innan jag har svar på min ansökan?

Svar. Förutsatt att EduPlanet får in alla nödvändiga handlingar från studenten tar det cirka 2 veckor innan studenten får ett antagningbevis från skolan. Det går ofta snabbt att få ett besked från skolan. Vissa skolor tar längre tid på sig, tex. många av medicinskolorna som har fasta antagningsperioder och ger besked till alla samtidigt.

Hur gör jag med boende?

Svar. Många skolor erbjuder alternativ för studentboende. I vissa fall finns boende på campus, medan man i andra fall söker lägenhet i stan på egen hand. Vi informerar gärna om de olika alternativen och kommer med tips och råd inför flytten. Vi är dock ingen boendeförmedling så boende under dina studier ansvarar du för på egen hand till stor del.

Blir kursavgiften dyrare för att jag söker genom EduPlanet?

Svar. Nej, du betalar alltid samma pris som om du bokat skolan själv. Om du bokar via EduPlanet får du kostnadsfritt hjälp med ansökan, information, visum, CSN-handlingar och du får även en personlig kontakt på EduPlanet som hjälper dig med din ansökan! På vissa av våra college & universitet är ansökningsavgiften till och med slopad om du söker vi oss! Det enda du behöver ordna är att fylla i ansökningshandlingarna och se till att översätta sina gymnasiebetyg till engelska. Detta kan din gymnasieskola hjälpa dig med kostnadsfritt, om du inte gör det på egen hand.

Hur gör jag med visum?

Svar. De länder du behöver ordna studentvisum i är främst USA, Australien, England och Kanada (om du är svensk medborgare). Inom EU behöver du inget studentvisum för att plugga utomlands. Vi på EduPlanet hjälper dig med all väsentlig visuminformation i god tid innan avresa.

Jag har dyslexi, hur fungerar det på språkskolorna?

Svar. Det finns inte skolor som har särskilda grupper för deltagare med dyslexi tyvärr men det är ändå mycket viktigt du meddelar oss detta innan du bokar så skolan får den informationen i god tid. De allra flesta skolor brukar kunna anpassa sig bra efter deltagares olika behov. Vissa skolor kan spela in en del materiel och det brukar gå bra att få en del instuderingsmateriel i förväg för att lättare bekanta sig med texter och annat. I regel är grupperna också små på de flesta skolor (mellan 8-15 deltagare) och på många skolor är mycket av kursinnehållet till stor del muntligt.

Vi hjälper dig med

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982