College

Barcelona, Madrid, Bilbao, Spanien

Studera utomlands i Barcelona på Istituto Europeo di Design

Väletablerad och känd designskola Det mesta inom Design Bachelors Degrees i flera ämnen

Skolinfo:

 • Studiestöd/CSN
 • Kafeteria
 • Air Condition
 • Interaktiva skrivtavlor
 • Internet Wifi
 • Data labb

Istituto Europeo di Design (IED) grundades 1966 och är idag en av världens främsta skolor inom design och mode.

IED har som målsättning att ge modedesigners och kommunikatörer de kunskaper och färdigheter som krävs för att möta industrins krav. Deras undervisningsmetod går ut på att kombinera kunskap med praktisk förmåga. IED har starka relationer till framstående företag inom mode och design och efter avslutad kurs på skolan har du stora möjligheter att påbörja en karriär inom mode- och designvärlden.

På samtliga skolor arbetar studenterna kreativt i moderna ateljéer med hjälp av den senaste tekniken, produktionen och forskningen. Handledningen sker av professionella lärare som alla är verksamma inom design. IED är en internationell organisation med elever från hela världen. Varje år tar man emot ca 9000 studenter från mer än 90 olika länder att plugga i Barcelona.

IED har två fina skolor i Spanien: IED Barcelona och IED Madrid. De har även skolor i Italien och i Brasilien.

Barcelona

Barcelona är Spaniens näst största stad och en av Europas största kulturmetropoler. Här hör cirka 1,6 miljoner människor hemma, liksom fotbollsklubben FC Barcelona, med sin hemarena Camp Nou, och konstnärerna Gaudi, Miró och Picasso. Med sitt stora nöjesutbud, bohemiska tapasbarer, närhet till stränder och ett stort utbud av shopping, går man aldrig sysslolös i Barcelona.

Fritid

Barcelona är en fantastisk storstad som fascinerar sina besökare. Här finns ståtligheter som katedralen La Sagrada Familia, designad av arkitekten Gaudi, det kilometerlånga promenadstråket La Rambla där gycklare och gatuartister bjuder på underhållning och fotbollsarenan Nou Camp där hemmafavoriterna Barca bjuder på storslagen fotboll.

Utöver detta är shoppingen oslagbar med allt ifrån prisvärda marknader till exklusiva butiker. För dig som gillar arkitektur och pittoreska kvarter inbjuder Barcelona till en mängd olika sevärdheter. Belägen mellan berg och hav finner du allt du kan tänka dig i nöjesväg, i vackra Barcelona.

Kurser

Du som brinner för mode och design har hittat rätt! På IED i Barcelona har du chansen att studera en 3- och 4-årig Bachelor’s Degree inom Fashion, Design, Visual Arts eller Communication.

Kurserna ges till ett begränsat antal studenter som vill utveckla sin talang och kreativitet och använda det i yrkeslivet. Skolans övningar har tre huvudsakliga målsättningar: att ge kunskap om teknik, material och designkultur; att skapa en förståelse av marknaden samt utveckla en förmåga att kommunicera designkvalité.

Vissa av programmen ger dig vid examen en så kallad Honours Degree (Hons), programmen är då validerade av University of Westminster.

IEDs program ges antingen på både engelska och spanska eller på bara ett av språken. För att enbart läsa programmet på spanska krävs tidigare språkkunskaper i språket. Kontakta oss gärna för mer information.

Bachelor – 3 år

De mest populära utbildningarna på IED är deras Bachelor-program. Här nedan har vi enbart valt att lista de engelska programmen.

Första året brukar i regel vara mer teoretiskt lagt för att du skall få en djupare förståelse och kunskap för hantverket och området. Andra året börjar du arbeta mera praktiskt och experimentellt med olika projekt. Det sista och tredje året fördjupar du dig mera inom ditt huvudämne, gör examensarbeten och får också utbyte av intressanta föreläsare och entreprenörer från designvärlden.

När du avslutat dina studier på IED får du en Bachelor of Honors Degree (validerat av University of Westminster), eller en Academic Degree som motsvarar en Bachelor’s Degree of Arts/Design inom det ämnesområde du valt.

Utbildningar i Barcelona

Fashion

 • BA (Hons) Fashion Design (3 år)

Design

 • Interior Design (4 år)
 • Product Design (4 år)
 • Transportation Design (4 år)

Communication

 • BA (Hons) Fashion Marketing & Communication (3 år)
 • BA (Hons) Business Design (3 år)

Visual Arts

 • Graphic Design (4 år)
 • Motion Graphics & Video (4 år)
 • Advertising (4 år)

Foundation Courses

IED erbjuder även Foundation Courses med varierande längd. Observera dock att du endast kan söka studiemedel för de tre- och fyraåriga utbildningarna på IED.

 • Foundation in Global Design (1 år)
 • Foundation in Fashion (7 månader)

Sommarkurser

IED Barcelona har dessutom ett antal kurser under juli månad varje år. Dessa passar dig som är intresserad av design men som inte vill vara borta så länge, utan kanske bara vill prova på om ämnet är något som passar dig. Sommarkurserna är 2-4 veckor långa och är inte CSN-berättigade.

Detta är ett urval på de engelskspråkiga kurserna som finns (med reservation för ändringar):

 • Packaging Design
 • Beachwear Design
 • Fashion Design Research
 • Future Materials in Fashion: Lifestyle, trends & design
 • Graphic Design in Branding
 • Fashion Product Management
 • Innovation and Future Thinking

Boende

IED har inget eget campusboende men kommer gärna med tips. De flesta elever bokar boende för en kortare period innan avresa och ordnar sedan ett mer permanent boende på plats, på egen hand eller tillsammans med kurskamrater, vilket brukar vara det billigaste alternativet.

I Spanien finns det boendesidor liknande Craigslist, där uthyrare annonserar om lediga rum och lägenheter. Dessa boenden bokas på egen hand på plats, då man först kollar på lägenheten och generellt bestämmer sig snabbt. Vi kan även komma med tips och råd om hur man hittar boende i Barcelona.

Ansökan

Vi på EduPlanet hjälper dig med hela din ansökan från start till mål, helt kostnadsfritt!

Antagningskrav

För att studera på IED krävs:

 • Minst godkänt i engelska A eller B, eller minst E i engelska 5 eller 6
 • Godkänt examensbevis
 • Minst nivå B2 i spanska (gäller endast om du vill läsa utbildningen på spanska)
 • IELTS eller Cambridge exam om du studerar ett program på engelska
 • Övriga ansökningsdokument (se rubrik längre ner)

Ansökningsprocess

Beställ information och ansökningshandlingar genom att fylla i vårt kontaktformulär som ett första steg, eller genom att kontakta info@eduplanet.se med frågor och funderingar. För att ansöka fyller du i vårt ansökningsformulär.

En Skype-intervju kommer sedan att bli aktuell. Under intervjun bedömer IED din engelsknivå och ditt intresse att studera just det program som du har valt.  Har du tidigare tagit ett IELTS-test kan du bifoga detta med din ansökan. Du bör då ha fått minst resultatet 5.5/6.0.

Ansökningsdokument

Detta kommer du att behöva för att ansöka till IED:

 • Vårt ansökningsformulär
 • En vidimerad kopia (skolstämpel och underskrift) på examensbeviset från gymnasiet, på engelska
 • Motivationsbrev på engelska eller spanska
 • Kopia av ditt giltiga pass
 • Application Test (vissa program)
 • Portfolio + uppsats (vissa program)

Anmälningsavgift

Vid antagningsbesked bekräftar du din plats genom att betala in anmälningsavgiften på 2 500 till 3 000 EUR, för ett 3- eller 4-årigt program. Tillkommer gör en lokal skatt på 140 EUR. Bokar du din utbildning på IED via oss på EduPlanet har du förmånen att delbetala anmälningsavgiften. Du betalar då till en början 1 800 EUR + lokal skatt. Övriga studenter som inte anmäler sig via oss måste betala hela summan på en gång. Resten av anmälningsavgiften betalar du sen ihop med din första terminsavgift när du fått ut ditt studiemedel. All betalning gör du direkt till skolan.

Priser & datum 2024

Kurspriser per läsår
Kursavgiften du betalar beror på din familjs inkomst. Läs mer här.
3- och 4-åriga utbildningar på engelska EUR 9 500 till 15 800
Tänk på att
En lokal skatt på 140 EUR tillkommer på kursavgiften och betalas i samband med anmälningsavgiften för att bekräfta din plats.

IED har även program som är helt på spanska. För dessa program rekommenderas en B2 nivå i språket. Du måste göra ett språktest innan kursstart.

I alla priser ovan är IEDs Enrolment Fee (ansökningsavgift) redan inräknad. Den kostar 2 500 till 3 000 EUR. Läs mer under fliken ”Ansökan” om hur och när denna avgift skall betalas.

Kursstarter

Kursstarter
Barcelona
3-4 åriga program: Sept/okt
1-åriga program: Sept
Sommarkurser: från början av juli

Studentkommentarer

Patricia 21 år, Bachelor Interior Design

Här i Milano är det underbart och för ungefär en kvart sedan fick jag eget wifi i lägenheten! Så det är fortfarande saker som ordnas med denna termin. Skolan är som ni lovade, väldigt bra och stimulerande och jag trivs! Det är mycket nu men jag känner att allt jag gör är utvecklande och extremt roligt (för det mesta)! Tack för att du hjälpte mig att göra min dröm möjlig. Behöver du någon rekommendation till en framtida student så ger jag gärna det!

Anna 24 år, sommarkurs Graphic Design and Portfolio i Florens

Utbildningen i Grafisk design på Istituto Europeo di Design är 4 veckor lång. Det är en grundkurs och klassen består av 9 st elever från hela världen. Skolan är liten men den håller en hög standard. Tack vare professionella lärare och välplanerade lektioner så har vi lärt oss enormt mycket på kort tid. Under de två veckor vi har varit här har vi hunnit med en hel del. Vi har shoppat på stadens alla marknader, varit på dagstur till Cinque Terre (helt klart ett måste om du åker hit), varit på vinprovning på en vingård, besökt Florens bästa utsiktsplats, kollat på fotbolls-EM tillsammans med halva Florens, sett David av Michelangelo och självklart ätit alldeles för mycket gelato, pasta och mozzarella. Florens är fantastiskt!

Fråga vår studievägledare Jonas!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982