College

Prag, Tjeckien

Studera Film utomlands på Prague Film School

Kreativ miljö Praktisk utbildning Olika kurslängder Små studiegrupper

Skolinfo:

  • Studiestöd/CSN
  • Kafeteria
  • Fikaautomat
  • Air Condition
  • Interaktiva skrivtavlor
  • Internet Wifi

Prague Film School är en av världens ledande filmskolor och har nått dit bland annat tack vare sina professionella lärare, utbildningar med praktiskt fokus, toppmodern utrustning och talangfull elevkår.

De program skolan erbjuder är Filmmaking, Acting for Film och Documentary produktion. Studietiden varierar mellan ett år, en termin eller en fyra veckors workshop.

Skolan är centralt belägen i den vackra historiska delen av Prag och själva skolbyggnaden är med på UNESCOs lista över världsarv som inte får rivas. Byggnaden med sina gamla anor skapar en intressant kontrast till filmskapandet med den senaste tekniska utrustning som utövas på skolan.

På Prague Film School möts studenter från hela världen och det skapas en personlig atmosfär på skolan där alla känner alla. Tack vare små grupper är samarbetet mellan lärare och studenter intensivt och behöver en student hjälp är finns en lärare alltid nära till hands. Lärarnas långa erfarenhet inom de ämnesområden de undervisar och instruerar inom utgör en stabil grund i undervisningen. Studenterna sätter stort värde på deras engagemang och understryker att lärarna är en av skolans främsta tillgångar.

Prag

Många anser att Prag är en av de vackraste huvudstäderna i Europa med sina kullerstensgator, kupoler från barocken och medeltida spiror. Huvudstaden kallas ofta för en magisk och vacker stad och många återvänder för den romantiska atmosfären.

Då de flesta studenterna har ordnat boende med andra studenter finns det alltid någon du kan umgås med och de flesta vet vad som händer i stan. Efter hårt arbete och avslutade produktioner vill många ta en välförtjänt öl och det finns gott om närliggande barer och pubar.

Kurser & Program

Acting for Film, 1 år

Skådespeleri är både en konstform och ett hantverk. På detta praktiska program ligger fokus på hantverket, de tekniska kunskaperna som krävs av en skådespelare för att nå framgång inom filmbranschen. Öva olika tekniker framför kameran, testa på olika genrer, utveckla din sångteknik och studera rörelse både i teori och praktik. Kunskap om filmtekniker är viktiga för dagens konkurrensutsatta skådespelare och är därför en viktig del av kursen. Studenterna får från första dagen agera framför kameran och måste medverka i minst 16 kortfilmer under året antingen i filmer som produceras av studenter på skolan eller roller man får utanför skolan. Dessa filmer ger studenterna värdefull erfarenhet av att agera framför kameran, och utvärderingen av sin egen och andras insats är en viktig del i processen. Du kommer även att studera audition tekniker och marknadsföringsstrategier för att öka dina chanser att lyckas.

Kursen fokuserar på skådespelarteknik både för teater och film vilket skiljer dem från klassiska teaterskolor som inte har den för yrkeslivet viktiga filmkomponenten. Professionella handledare lär studenterna konsten att använda rekvisita och gester på ett fördelaktigt sätt. Studenterna får lära sig att utveckla en aktiv varierande, inre monolog för att förstå nyanserna i skådespeleri; att tänka och lyssna med ögonen.

Filmmaking, 1-2 år

Denna utbildning förbereder studenter inför för en karriär inom filmproduktion, och studeras under ett år med valmöjligheten att förlänga till två år om man vill fördjupa sig ytterligare. Under detta program får studenterna utveckla sig inom manusskrivande, redigering och regi. Förutom de förvalda blocken ges studenter möjlighet att välja mellan kortare kurser inom ex. filmanalys, filmhistoria, regi av musikvideor, dokumentärfilm, färgteori, fotografi för filmskapande etc.

Alla studenter gör fyra egna kortfilmer redan under den första terminen och är dessutom medhjälpare i sina klasskamraters kortfilmer. Under den andra terminen väljer studenterna en specialinriktning inom:- Screenwriting- Directing- Cinematography- Post- Production- Documentary

När studenten är avslutar sina studier på Prague film school kan studenten ha en portfolio bestående av kortfilmer, dokumentärer, reklamfilmer, musikvideor och, om studenten studerat det 2:a året, en långfilm.

Documentary Production, 1 år

Under detta program får studenterna arbeta med dokumentärfilmer från idé till färdig produkt. Den syftar till att utveckla studenternas berättarförmåga och även om teori och analys är grundbultarna ligger huvudfokus på det praktiska utövandet.

Workshop, 4 veckor

Kursens syfte är att lära studenterna hela processen från idé till att verkställa en färdig kortfilm innan kursens slut och behärska manusskrivande, regi, kamera och ljud.

Det går att läsa mer detaljerat om utbildningarna på Prague Film School’s hemsida!

Boende

Skolan erbjuder bland annat delade lägenheter, centralt belägna med mellan 5-30 minuter från skolan till fots eller med buss. Lägenheterna är delvis inredda men har inte internet, detta går dock att ordna på egen hand. Du har eget sovrum men delar kök och badrum med de du bor med.

Prague Film school erbjuder även ett fåtal privata lägenheter, dock till högre kostnader. Önskar du boka boende via skolan fyller du i detta i ansökningsblanketten när du söker till programmet du valt.

Självklart kan du också ordna med ditt egna boende om du hellre vill det.

Priser & datum 2024

Kurspriser
Film Making År 1: EUR 19 700
Film Making År 2: EUR 15 900
Acting for Film år 1: EUR 19 700
Documentary Film år 1: EUR 19 700
Utrustning och material per år: EUR 980
Terminsprogram, Film Making EUR 13 800
Utrustning och material: EUR 490
4-Week Worksop EUR 2 960
Utrustning och material: EUR 120
Tänk på att Workshop-programmen ger ej rätt till studiestöd hos CSN!

Boendepriser

Boende
Delad lägenhet
5 månader EUR 3 500
4 månader: EUR 2 720
9 månader: EUR 6 120

Viktiga datum

Kursstarter
1 & 2 åriga program: september
Terminskurs, höst september
Workshop juni, juli, aug
Deadline för ansökan sker ca 4 månader innan kursstart.

Ansökan

Vi på EduPlanet hjälper dig kostnadsfritt med din ansökan till Prague Film school. För hjälp och information om ansökan, maila till info@eduplanet.se:

Ansökningsprocess

Detta behöver du skicka in för att ansöka till skolan:

– Skolans ansökningsformulär (som du får av oss)
– Personligt brev
– Ditt CV
– 2 Rekommendationsbrev. (Mer info finns i ansökningsformuläret)
– Dina gymnasiebetyg översatta till engelska (Översättningen hjälper din gymnasieskola till med. Du behöver inte vänta på slutbetyget utan skicka in betygen så som de ser ut just nu.)
– Motivationsbrev, dvs. beskriv på en A4 varför du valt utbildningen och varför du vill bli skådespelare etc. Mer info finns i ansökningsformuläret.

Du skickar dina ansökningshandlingar antingen till info@eduplanet.se eller per post till EduPlanet, Box 2097, 750 02 Uppsala

En audition är inte en obligatorisk del av ansökningsprocessen. Men i vissa fall kan lärarna bedöma att de även vill se studenten uppträda innan de kan ta ett beslut. Huruvida en audition är nödvändig är således en bedömning från fall till fall.

Fråga vår studievägledare Jonas!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982