College

Prag, Tjeckien

Studera Medicin utomlands i Tjeckien på Charles University i Prag

Hög kvalitet Antagningsprov Anrikt och högt rankat universitet

Skolinfo:

  • Studiestöd/CSN
  • Antagningsprov
  • Scholarship
  • Kafeteria
  • Fikaautomat
  • Air Condition
  • Interaktiva skrivtavlor
  • Internet Wifi
  • Data labb

Charles University i Tjeckiens vackra huvudstad Prag är ett av världens äldsta universitet med anor ända från 1348. Universitetet grundades av den tysk-romerska kejsaren Karl IV och kom snabbt att bli välrenommerat världen över.

De första fakulteterna var, i likhet med andra universitet grundade under samma period, teologi, liberal arts, juriststudier, och medicin. Studenterna har under hela universitetets historia kommit från områden över hela Europa, och Charles har med andra ord lång erfarenhet av att ta emot dig som internationell student på bästa sätt.

Charles University är rankat som ett av absolut främsta universiteten i världen, och du som har en examen härifrån kan vara säker på att ha fått en utbildning i världsklass. Universitetet ligger i den övre percentilen på ett antal välkända rankinglistor, däribland Jiaotong University i Shanghais lista, QS World University Rankings, och Times Higher Education World University Rankings. I Tjeckien ligger Charles University allra högst i topp, och universitetet står sig också alldeles utmärkt gentemot andra centraleuropeiska institutioner.

Andra Medicinska Fakulteten

Den medicinska fakulteten vid Charles University är uppdelat i tre sub-fakulteter, som helt enkelt kallas Första-, Andra-, och Tredje medicinska fakulteten. Den fakultet EduPlanet samarbetar med är den Andra, som är känt för sina höga antagningskrav gentemot Första och Tredje. Detta kan låta som en nackdel, men faktum är att det är till din fördel; till skillnad från t.ex. Första fakulteten “sållar” inte Andra sina studenter under början av utbildningen för att endast ha kvar de som håller måttet. Det innebär att du, när du väl kommit in, kan vara säker på att din plats är tryggad.

Andra Fakulteten bildades under första delen av 1900-talet för att möta ett ökande behov av utbildade läkare, och hade från början en pediatriks inriktning. Idag utbildar de årligen fler än 1000 studenter till läkare. Än så länge är den Andra Fakulteten det fakultet med minst antal svenska studenter, men detta är på stark väg att ändras.

Virtual meetings

Vid några tillfällen per år ordnar universitet virtuella möten som förbereder sökande studenter inför antagningsprovet samt erbjuder information om universitet och programmen. Det finns också möjlighet och tillfälle att prata med studenter som redan studerar på Charles University. Du loggar in på mötet via universitets hemsida.

Planerade möten 2023/2024

2/12 2023
10/2 2024
23/4 2024
20/4 2024

Prag

Många anser att Prag är en av de vackraste huvudstäderna i Europa med sina kullerstensgator, kupoler från barocken och medeltida spiror. Huvudstaden kallas ofta för en magisk och vacker stad och många återvänder för den romantiska atmosfären.

Prag har ett oändligt utbud av aktiviteter att göra på fritiden. Förutom otaliga caféer, barer, och restauranger så har universitetet också stort antal studentföreningar både inom Andra Fakulteten och tillsammans med resten av Charles University. Du som internationell student blir varmt välkomnad av äldre studenter under Freshers Week och kommer snabbt in i gemenskapen.

Du som verkligen vill fokusera på plugget hittar flera bibliotek och andra bra studielokaler runt om Prag, varav ett är öppet dygnet runt (!). Men kom ihåg – man sprintar sig inte igenom ett maraton, och du tjänar verkligen på att ha det lite roligt utanför dina studier.

Läkarstudier utomlands inom EU

Det är ett tryggt val att studera medicin utomlands i ett EU-land eftersom det finns särskilda läkardirektiv inom EU. Dessa direktiv innebär att varje medlemsstat godkänner ditt utbildningsbevis från ett annat EU-land samt ger tillstånd att arbeta som läkare utan att ställa särskilda krav på kompletterande utbildning eller särskilda språkkunskaper.

För att få arbeta som läkare efter du avslutat dina läkarstudier utomlands måste du ansöka om en läkarlegitimation hos Socialstyrelsen. Socialstyrelsen fungerar också som en informationsenhet gällande frågor kring legitimering och du kan vända dig till Socialstyrelsen om du har fler frågor om hur det fungerar med läkarlegitimation.

Kurser

Läkarprogrammet

6 år / 360 ECTS

Läkarprogrammet är 6 år långt och undervisningen sker på engelska. Utbildningen motsvarar 360 ECTS poäng och efter avslutat program har studenten uppnått titeln Medical Doctor (MD). Den begynnande delen av utbildningen, speciellt år 1-2, är väldigt tuffa och du måste vara motiverad för att klara av studierna. År 1-3 läser du främst teoretiska och pre-kliniska kurser såsom t.ex. biokemi och anatomi, medan de tre sista åren fokuserar du på praktiska (kliniska) studier inom bland annat pediatrik, farmakologi, och internmedicin. Undervisningen tar plats på ett av Tjeckiens största universitetssjukhus i Prag. Du kan se en fullständig syllabus på skolans webbplats.

Du som läser en läkarutbildning i Tjeckien måste kunna tala med dina patienter på universitetssjukhuset. Därför får du under utbildningens gång läsa kurser i tjeckiska. Dessa är en förutsättning för att du skall kunna fullfölja utbildningen. Det kan verka jobbigt att läsa både en läkarutbildning och lära sig ett nytt språk samtidigt, men faktum är att de studenter vi pratar med tycker att det är ett skönt avbrott i ett annars väldigt hektiskt och intensivt pluggschema.

EduPlanets PreMed

Längd: 7-15 veckor

EduPlanets PreMed har två syften. Först och främst är den planerad för att förbereda dig för att klara antagningstest till något medicinskt universitet. Det andra syftet är att du ska få en bra start på dina medicinska studier.

Vår lärare har mycket lång erfarenhet av forskning och undervisning inom dessa områden och är en mycket uppskattad lärare. Från läraren får du även veta vad universiteten brukar ta upp i sina antagningstest, och framförallt vad som inte kommer med så du inte behöver lägga tid på saker i onödan. Låter detta intressant så kan du läsa mer på EduPlanets PreMed.

Boende

Studentkorridor

Du som är förstaårselev har tillgång till Charles University’s studentkorridorer. Det finns ett gäng olika på flera olika platser runt om i Prag. Om du vill bo på något av dessa rekommenderar vi att du söker till skolan i mycket god tid – de blir snabbt fulla.

Na Větrníku dorm

Studentkorridor med dubbelrum i ett lugnt bostadsområde. Tillgång till kök. Badrum delas med övriga boende.

Hvězda dorm

Studentkorridor med dubbelrum i ett lugnt bostadsområde med närhet till flera parker. Tillgång till kök. Badrum delas med övriga boende. I källaren håller Hvězda:s studentklubb till med trevliga aktiviteter om kvällarna.

Komenského dorm

Studentkorridor med enkel- och dubbelrum närmare city med närhet till flera parker. Korridoren består av mindre “units” med två dubbel- eller enkelrum som delar kök & badrum.

Kajetánka dorm

Studentkorridor med enkel- och dubbelrum närmare city med närhet till flera parker. Korridoren består av mindre “units” med två dubbel- eller enkelrum som delar badrum. Kök delas med hela korridoren.

Hostivař residence

Studentresidens med dubbelrum på andra sidan city. Tillgång till både WiFi och LAN. Residenset består av dubbelrum med delat badrum. Kök delas med resten av korridoren. På första våningen finns det en entréhall med studierum och TV-rum. Kafeteria finns i byggnaden.

Lägenhet eller rum – kortare eller längre period

För dig som inte vill bo i skolans korridorer är det möjligt att hitta boende på annat håll. Många studenter tar hjälp av s.k. bostadsagenter som mot ca en månadshyra i avgift hjälper dig att hitta en passande boende.

Priser & datum 2024

Pris per läsår
Läkarprogrammet
År 1: 420 000 CZK
Priserna avser kostnad per akademiskt år, dvs. två terminer. Första året kan obligatoriska avgifter tillkomma, detta informerar universitet dig om ifall du blir antagen. Observera att årsavgiften varierar från år till år och därför vet vi inte ännu vad det kommer att kosta från år 2 och framåt. Detta bestäms inför varje läsår.

 

Övriga avgifter
Charles Universitys ansökningsavgift:                        880 CZK
*Om du vill att EduPlanet betalar din avgift till universitetet fakturerar vi 600 SEK.
Assessment fee (betalas efter antagning):                   930 CZK

Levnadskostnader

Pris per månad
Mat & övriga kostnader: ca 2 750 SEK
Hur stora dina månadskostnader är beror givetvis på dina egna vanor. Siffrorna ovan är generella uppskattningar. Summan baseras på att du, som de flesta studenter, väljer att dela lägenhet med någon annan.

Kursstarter & viktiga datum

Läkarprogrammet
Ansökningsperiod: november 2023-april 2024
Antagningsprov i Prag: 29/5, 25/6 2024
Deadline för ansökan: 30/4 2024
OBS! Du kan endast skriva provet en gång per år. Charles University rekommenderar alla att göra provet i maj,  då antalet platser kvar längre fram kan vara begränsat.

Ansökningsprocess & Krav

Vill du få en ordentlig genomgång av ansökan till Charles University och våra övriga medicinuniversitet är du välkommen att anmäla dig till EduPlanets Medicin-webinar som hålls regelbundet. Vi går igenom ansökningsprocesserna, ansökningskraven och allmän information om samtliga medicinskolor vi samarbetar med, följt av en öppen frågestund. För att anmäla dig till webinaret lämnar du namn, mailadress, telefonnummer och personnummer på länken ovan!

Antagningskrav

Kortfattat: Antagningsprov i biologi, kemi, fysik, och logik

För att komma in på Charles University skall du klara universitetets antagningsprov. Provet äger rum i Prag på universitet (ibland i andra städer runt om i Europa). Läs mer om hur detta ser ut nedan! Du ska ha ett examensbevis från gymnasiet med behörighet till svenskt universitet när du börjar dina studier, men det går bra att ansöka och skriva provet redan innan du tagit studenten. På vår blogg Studerautomlandsbloggen kan du läsa om vad du ska tänka på inför antagningsprov för utländska medicinuniversitet.

Antagningsprov

Provet består av flervalsfrågor (multiple choice). Det är sammanlagt 75 frågor (20 frågor inom biologi, fysik, kemi och slutligen 15 frågor logik). Du har max 90 minuter på dig att svara på alla frågor.

Varje fråga har fyra olika svarsalternativ. Varje fråga har också ett eller flera rätt svarsalternativ och du måste ha kryssat för just de alternativ som är rätta. Kryssar du något mer eller mindre får du 0 poäng. För varje korrekt svar ges 3 poäng. Maxpoäng på den skriftliga delen är 225 poäng. På universitetets webbplats kan du hitta exempel på frågor.

Logikdelen av testet består av uppgifter som liknar de du kan hitta i ett vanligt IQ-test, dvs. bilder där du skall upptäcka ordningsföljd och logiska likheter. För att öva inför denna delen kan det vara bra att testa liknande uppgifter på t.ex. MENSAs webbplats och liknande.

Hur många som blir antagna bestäms av skolans representant samma dag som antagningsprovet sker. Det finns med andra ord ingen bestämd kvot för hur många procent som blir antagna.

Det skriftliga testet rättas omgående och de studenter med bäst resultat går vidare till intervjun. Vid intervjun prövas ditt intresse för medicin, och din förmåga att argumentera och försvara din ståndpunkt. Intervjun baseras på två slumpmässigt utvalda frågor. Du kan få som mest 60 poäng på denna del.

Intervjudelen är ganska enkel, förutsatt att du har en bra nivå på din engelska. Studenten drar två frågor slumpmässigt ur ett set med frågekort. Exempel på frågor kan vara:

Är det ok för en läkare att engagera sig känslomässigt i sina patienter?
Ska sjukvård vara gratis för alla?
Kan en läkare i något fall tvinga en patient till behandling?

Du förväntas inte ge ett ”korrekt” svar, och de flesta frågor har egentligen inget rätt eller fel svar. Det viktigaste är att studenten visar att han eller hon kan prata engelska någorlunda väl, kan resonera kring ämnet, argumentera för sin ståndpunkt och visa ett intresse för ämnet.

Undantag från antagningsprov

Om du läst IB-programmet finns möjlighet att bli antagen på betyg istället för att genomföra antagningsprovet. Då krävs minst 19 poäng i tre ämnen (varav två måste vara HL Chemistry och HL Biology), HL Physics eller SL Mathematics. Din totala poäng får heller inte understiga 35. Ditt betyg från IB får inte vara äldre än 2021/2022.

Ansökningsprocess

EduPlanet finns med dig i varje steg ända från början till slut. I korta drag är detta stegen och det du måste ordna.

För att sätta igång din personliga ansökningsprocess, fyller du alltså först i vårt ansökningsformulär online på länken ovan. Du får då inom kort en bekräftelse på att du är registrerad som sökande och vidare detaljerade instruktioner för vad du skall göra härnäst.

  • Ordna dokumenten vi anger i instruktionen du får från oss, b.la. CV och gymnasiebetyg på engelska
  • Betala ansökningsavgiften, direkt till universitet eller till EduPlanet.
  • Gör antagningsprovet
  • Boka din flygbiljett till Prag
  • Antagningsbesked inom ca 2 veckor från valt provdatum

När processen är igång får du en ansvarig person och kontakt med vårt medicinteam som hjälper dig vidare och som du alltid kan vända dig till om du har frågor eller funderingar.

Fråga vår studievägledare Clara!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982