College

Hamburg, Tyskland

Studera Medicin utomlands i Tyskland på University Targu Mures Medical Campus Hamburg

Samarbete med många framstående sjukhus Små studiegrupper Stort och modernt campus Utmärkta praktik- och jobbmöjligheter Problembaserat lärande

Skolinfo:

  • Studiestöd/CSN
  • Antagningsprov
  • Betygsantagning
  • Kafeteria
  • Fikaautomat
  • Air Condition
  • Internet Wifi

University of Medicine, Pharmacy, Science and Technology of Targu Mures (UFMST) i Rumänien har öppnat ett nytt campus för medicinstudier i Hamburg: University Targu Mures Medical Campus Hamburg (UMCH).

UMCH är alltså inte ett nytt universitet, de har över 70 års erfarenhet av utbildning och forskning. Att de öppnar ett nytt campus i Hamburg är ett bevis på att skolan är framgångsrik, och att deras metoder är hållbara. Här lägger man stort fokus på internationell nivå, och erbjuder till exempel utbytesterminer på skolor i Frankrike, Italien, Turkiet och Österrike. I Hamburg är dessutom målet att hälften av studenterna ska vara internationella (inte från Tyskland).

UMCH samarbetar med en rad framstående sjukhus i hela Tyskland där majoriteten av universitets studenter undervisas och praktiserar från läsår tre och framåt. Redan under läsår ett och två göra kortare praktikperioder. Att söka och få en praktikplats genom UMCH är betydligt enklare än vid flera av de östeuropeiska och svenska universiteten vilket många ser som en mycket stor fördel med att studera just här. Möjligheterna till anställning efter examen vid något av dessa sjukhus är också mycket goda, med ingångslöner från 6000 Euro per månad vilket är klart mer än i Sverige och många andra europeiska länder.

Universitets campus är beläget i Bahrenfeldområdet i Hamburg, området kallas också Science city vilket är ett av de mest attraktiva lärosätena i Tyskland. Hit tar du dig enkelt med antingen bil eller kommunala färdmedel. Denna del av Hamburg är ett av de grönaste och mest välmående delarna av staden.

Medicinstudier utomlands inom EU

Det är ett tryggt val att studera medicin utomlands i ett EU-land, detta på grund av att det finns särskilda läkardirektiv inom EU. Dessa direktiv innebär att varje medlemsstat godkänner ditt utbildningsbevis från ett annat EU-land och ger dig tillstånd att arbeta som läkare eller tandläkare utan att ställa särskilda krav på kompletterande utbildning eller särskilda språkkunskaper.

För att få arbeta som läkare eller tandläkare efter avslutade studier utomlands måste du ansöka om en yrkeslegitimation hos Socialstyrelsen. Socialstyrelsen fungerar också som en informationsenhet gällande frågor kring legitimering och du kan vända dig till Socialstyrelsen om du har fler frågor om hur det fungerar med yrkeslegitimation.

Hamburg

Hansastaden Hamburg erbjuder en härlig variation av gammalt och nytt. Besök det gamla lagerhuskomplexet Speicherstadt som idag är minnesskyddat, här finns numera museum, restauranger och utställningar. Denna del av Hamburg är ett tillhåll för många reklammakare, bokförläggare och konstnärer. Andra sevärdheter är det vackra Rathaus, det gamla stadshuset med sitt höga torn som sträcker sig mot himlen.

Shoppingmöjligheterna i Hamburg är också goda. Från Colonnaden och dess närliggande gator finner du många kända varumärken. Du hittar också större varuhus som Hanse Viertel och det nybyggda Europa Passage. I andra delar av Hamburg som i Eppendorf, Pöseldorf och St Pauli finner du också ett spännande shoppingutbud som är värt att ta del av.

Nöjeslivet i Hamburg är också något extra. Något man måste nämna är Reeperbahn som är ett välkänt område i Hamburg med flertalet barer, casinon, diskotek och nattklubbar. Runt 25 miljoner turister besöker årligen denna nöjeslystna del av staden som släcks ner först när morgonljuset inträder.

Fritid

Som del i ditt curriculum ingår även sportlektioner som äger rum på skolans campus. På ett intilliggande sportkomplex på hela 3 000 kvm som b.la. rymmer en 25 meters swimmingpool, en rymlig wellnesslokal, gym, fitnesscenter och spinningsal har du alla möjligheter att hålla igång träningen under din studieperiod. Sportaktiviteterna är kostnadsfria för UMHCs studenter. Vill du träna och hålla konditionen igång även efter skoltid så kan du via Aktive Freizeit (VAF) som driver sportcentret, köpa träningskort till rabatterat pris.

Kurser

Läkarprogrammet

Längd: 6 år / 360 ECTS

Läkarprogrammet är 6 år långt och undervisningen sker på engelska. Utbildningen motsvarar 360 ECTS poäng och efter avslutat program har studenten uppnått titeln Medical Doctor (MD). En termin motsvarar ca 14 veckor. Undervisningen är indelad i tre olika block där studenterna först läser teoretiska ämnen, sedan förberedande sjukdomslära inför praktiken och den tredje delen är den kliniska delen det vill säga att studenterna får praktisera på något av UMCHs undervisande sjukhus. Undervisningsmetoden som används är problembaserad. Start sker i slutet på september – början på oktober varje år.

Under hela programmet ges även språkkurs i tyska på universitet där studenterna uppnår B2-nivå vid år 3 vilket är fullt tillräckligt för en lyckad praktik.

EduPlanets PreMed kurs

Längd: 7-15 veckor

EduPlanets PreMed har två syften. Först och främst är den planerad för att förbereda dig för att klara antagningstest till något medicinskt universitet. Det andra syftet är att du ska få en bra start på dina medicinska studier.

Vår lärare har mycket lång erfarenhet av forskning och undervisning inom dessa områden och är en mycket uppskattad lärare. Från läraren får du även veta vad universiteten brukar ta upp i sina antagningstest, och framförallt vad som inte kommer med så du inte behöver lägga tid på saker i onödan. Låter detta intressant så kan du läsa mer på EduPlanets PreMed.

Boende

UMCH har inget boendet på sitt campus, men i samarbete med studentresidensen Uniest, The Fizz och Urban Living så erbjuder UMCH möjlighet att bo i fullt möblerade studentlägenheter till hyggliga priser i Hamburg. Önskar du hitta ditt egna boende via t.ex. airbnb eller andra sökmotorer går detta givetvis utmärkt.

Lägenheter

Uniest

Uniest´s lägenheter är inhysta i Navale Student residence, som består av totalt 328 studios (mindre lägenheter). Du har bland annat eget kök med mikro och kyl/frys.

The Fizz

The Fizz´s lägenheter är belägna i Altona-Nord stadsdelen. Detta är fullt utrustade lägenheter med fina utomhusfaciliteter som t.ex. takterrass, lobby, filmlounge.

Urban Living

I distriktet Ottensen finns ett modernt lägenhetskomplex med lägenheter av varierande storlek. Du har eget kök och badrum, balkong eller takterrass.. Det finns också ett större gemensamt kök och fitness/gym-faciliteter. Läs gärna mera om Urban Living!

Priser & datum 2024

Läkarprogrammet

År 1-6 (UMCH Hamburg): 29 800 EUR
År 3-6 (UMFST Targu Mures): 6000 EUR
Priserna avser kostnad per akademiskt år, dvs. två terminer. Första terminen tillkommer 2 obligatoriska avgifter, se nedan.

Engångskostnader

Ansökningsavgift: 595 EUR*
Enrolment fee: 4500 EUR
Erbjudande: Om du ansöker senast 31/12 bjuder UMCH på ansökningsavgiften (595 EUR)

Levnadskostnader

Pris per månad
Hyra, mat & övrigt: ca. 1 450 EUR
Hur stora dina månadskostnader är beror givetvis på dina egna vanor. Siffrorna ovan är generella uppskattningar. Summan baseras på att du, som de flesta studenter, väljer att dela lägenhet med någon annan.

Viktiga datum

Provtillfällen
Online:   Varannan vecka så länge det finns studieplatser kvar.
Deadline för ansökan
Höstterminen:   maj-juni (ibland senare beroende på platstillgång)

Ansökningsprocess & Antagningskrav

De har 150 platser på läkarprogrammet och deras mål är att hälften ska gå till internationella studenter och hälften till tyska studenter.

För att bli antagen till UMCH så behöver du göra ett antagningsprov.

Obs: Om du inte är EU-medborgare så krävs även ett snitt på 70% av maxbetyget i ditt gymnasiebetyg. Om du inte vet hur du ska räkna ut det kan du mejla oss ditt gymnasiebetyg så kan vi kolla åt dig. Samt att du behöver ha minst C i biologi och kemi 2. Om du har tillräckligt bra betyg får du göra deras antagningsprov.

Ansökningsprocessen

Börja med att göra detta om du vill ansöka:

För att sätta igång din personliga ansökningsprocess, fyller du alltså först i vårt ansökningsformulär online på länken ovan. Du får då inom kort en bekräftelse på att du är registrerad som sökande och vidare detaljerade instruktioner för vad du skall göra härnäst.

När processen är igång får du en ansvarig person och kontakt med vårt medicinteam som hjälper dig vidare och som du alltid kan vända dig till om du har frågor eller funderingar.

Antagningsprovet

När vi tagit del av dina dokument och ser att du uppfyller kraven är du redo för att göra skolans antagningsprov. Provet är självklart helt på engelska och består av två delar: en skriftlig och en muntlig. Den skriftliga delen utgörs av 75 flervalsfrågor jämnt fördelade (dvs. 25/25/25) inom biologi, kemi och allmänbildning. Kemin och biologin ska vara gymnasienivå. Frågorna inom allmänbildning kan vara lite vad som helst, geografi, politik, sport, historia mm. Varje fråga har fyra alternativ varav endast ett är rätt. Den muntliga delen fokuserar huvudsakligen på dig personligen, så förvänta dig frågor om din motivation, eventuella erfarenheter och dina målsättningar. De lägger även ganska stor vikt vid att du talar engelska väl.

Den skriftliga delen motsvarar 60% av poängen och den muntliga motsvarar 40%. Det krävs 50% för att bli antagen. Man skriver först provet på 90 minuter och intervju-delen kommer efteråt på ca. 15-20 minuter. Man får sedan svar på ifall man blir antagen eller inte två veckor senare.

Provet skrivs online så länge det finns platser kvar, vilket uppskattas till nån gång i april-maj  ungefär.

Studentintervju

Intervju med EduPlanets student Srishti 22 år, Läkarprogrammet

How demanding have the studies been so far?
– There is a lot of content to cover but it is spaced out well, and there is enough time to prepare yourself for the lectures ahead of time. They also provide days off before exams for preparation time.

How are the teachers?
-The teachers are good, friendly and knowledgeable in their field. The year is divided into 4 modules, and the teachers are only present during the module in which they have classes to teach. They are open to questions.

How is the teaching, school building and indoor environment, equipment etc feel?
-I’m satisfied with the teaching. It’s not too slow, nor too fast. The content is uploaded before the classes for us to read beforehand. There are also designated counseling sessions that are scheduled in where students can ask questions and practise anatomy on the models and equipment.

The building is smaller than I expected, but they are expanding it. They have recently added a library and new study space. There are also lounges with sofas, coffee machines, vending machines and a microwave for students’ use. There are no assigned lockers though. There are open study rooms and private ones that can be booked for individual/group use with whiteboards.

The equipment is very modern. We have models and anatomage tables for anatomy, and the science labs are well-equipped. The school provides us with textbooks we can borrow, and the Complete Anatomy app. They also offer German classes from A1 to B2 level.

Have you passed all exams so far?
-Yes I have. The exams are of varying difficulty but manageable if preparation is started in time. The content can accumulate very quickly so it is important to start early. There are both theoretical and practical exams, the content of which depend on the subject.

Fråga vår studievägledare Clara!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982