College

Hamburg, Tyskland

Studera Medicin utomlands i Tyskland på University Targu Mures Medical Campus Hamburg

Nära till Sverige Små studiegrupper Stort och modernt campus

Skolinfo:

  • Studiestöd/CSN
  • Antagningsprov
  • Betygsantagning
  • Kafeteria
  • Fikaautomat
  • Air Condition
  • Internet Wifi

University of Medicine, Pharmacy, Science and Technology of Targu Mures (UFMST) i Rumänien har öppnat ett nytt campus för medicinstudier i Hamburg: University Targu Mures Medical Campus Hamburg (UMCH).

UMCH är alltså inte ett nytt universitet, de har över 70 års erfarenhet av utbildning och forskning. Att de öppnar ett nytt campus i Hamburg är ett bevis på att skolan är framgångsrik, och att deras metoder är hållbara. Här lägger man stort fokus på internationell nivå, och erbjuder till exempel utbytesterminer på skolor i Frankrike, Italien, Turkiet och Österrike. I Hamburg är dessutom målet att hälften av studenterna ska vara internationella (inte från Tyskland).

Universitets campus är beläget i Bahrenfeldområdet i Hamburg, området kallas också Science city vilket är ett av de mest attraktiva lärosätena i Tyskland. Hit tar du dig enkelt med antingen bil eller kommunala färdmedel. Denna del av Hamburg är ett av de grönaste och mest välmående delarna av staden.

Medicinstudier utomlands inom EU

Det är ett tryggt val att studera medicin utomlands i ett EU-land, detta på grund av att det finns särskilda läkardirektiv inom EU. Dessa direktiv innebär att varje medlemsstat godkänner ditt utbildningsbevis från ett annat EU-land och ger dig tillstånd att arbeta som läkare eller tandläkare utan att ställa särskilda krav på kompletterande utbildning eller särskilda språkkunskaper.

För att få arbeta som läkare eller tandläkare efter avslutade studier utomlands måste du ansöka om en yrkeslegitimation hos Socialstyrelsen. Socialstyrelsen fungerar också som en informationsenhet gällande frågor kring legitimering och du kan vända dig till Socialstyrelsen om du har fler frågor om hur det fungerar med yrkeslegitimation.

Hamburg

Hansastaden Hamburg erbjuder en härlig variation av gammalt och nytt. Besök det gamla lagerhuskomplexet Speicherstadt som idag är minnesskyddat, här finns numera museum, restauranger och utställningar. Denna del av Hamburg är ett tillhåll för många reklammakare, bokförläggare och konstnärer. Andra sevärdheter är det vackra Rathaus, det gamla stadshuset med sitt höga torn som sträcker sig mot himlen.

Shoppingmöjligheterna i Hamburg är också goda. Från Colonnaden och dess närliggande gator finner du många kända varumärken. Du hittar också större varuhus som Hanse Viertel och det nybyggda Europa Passage. I andra delar av Hamburg som i Eppendorf, Pöseldorf och St Pauli finner du också ett spännande shoppingutbud som är värt att ta del av.

Nöjeslivet i Hamburg är också något extra. Något man måste nämna är Reeperbahn som är ett välkänt område i Hamburg med flertalet barer, casinon, diskotek och nattklubbar. Runt 25 miljoner turister besöker årligen denna nöjeslystna del av staden som släcks ner först när morgonljuset inträder.

Fritid

Som del i ditt curriculum ingår även sportlektioner som äger rum på skolans campus. På ett intilliggande sportkomplex på hela 3 000 kvm som b.la. rymmer en 25 meters swimmingpool, en rymlig wellnesslokal, gym, fitnesscenter och spinningsal har du alla möjligheter att hålla igång träningen under din studieperiod. Sportaktiviteterna är kostnadsfria för UMHCs studenter. Vill du träna och hålla konditionen igång även efter skoltid så kan du via Aktive Freizeit (VAF) som driver sportcentret, köpa träningskort till rabatterat pris.

Kurser

Läkarprogrammet

Längd: 6 år / 360 ECTS

Läkarprogrammet är 6 år långt och undervisningen sker på engelska. Utbildningen motsvarar 360 ECTS poäng och efter avslutat program har studenten uppnått titeln Medical Doctor (MD). Undervisningen är indelad i tre olika block där studenterna först läser teoretiska ämnen, sedan förberedande sjukdomslära inför praktiken och den tredje delen är den kliniska delen det vill säga att studenterna får praktisera på sjukhus.  Start sker i September varje år.

EduPlanets PreMed kurs

Längd: 7-15 veckor

EduPlanets PreMed har två syften. Först och främst är den planerad för att förbereda dig för att klara antagningstest till något medicinskt universitet. Det andra syftet är att du ska få en bra start på dina medicinska studier.

Vår lärare har mycket lång erfarenhet av forskning och undervisning inom dessa områden och är en mycket uppskattad lärare. Från läraren får du även veta vad universiteten brukar ta upp i sina antagningstest, och framförallt vad som inte kommer med så du inte behöver lägga tid på saker i onödan. Låter detta intressant så kan du läsa mer på EduPlanets PreMed.

Boende

Boendealternativ

Information om boende kommer inom kort!

Priser & datum 2023

Läkarprogrammet

År 1-6 (UMCH Hamburg): 28 000 EUR
År 3-6 (UMFST Targu Mures): 6000 EUR
Priserna avser kostnad per akademiskt år, dvs. två terminer. Första terminen tillkommer 2 obligatoriska avgifter, se nedan.

Engångskostnader

Ansökningsavgift: 580 EUR
Enrolment fee: 3 500 EUR

Levnadskostnader

Pris per månad
Hyra, mat & övrigt: ca. 1 000 EUR
Hur stora dina månadskostnader är beror givetvis på dina egna vanor. Siffrorna ovan är generella uppskattningar. Summan baseras på att du, som de flesta studenter, väljer att dela lägenhet med någon annan.

Viktiga datum

Provtillfällen
I Hamburg:   Varannan vecka så länge det finns studieplatser kvar.
I Sverige: Prov kan arrangeras om tillräckligt många ansöker.

Ansökningsprocess & Antagningskrav

De har 150 platser på läkarprogrammet och deras mål är att hälften ska gå till internationella studenter och hälften till tyska studenter.

För att bli antagen till UMCH så behöver du göra ett antagningsprov.

Obs: Om du inte är EU medborgare så krävs även ett snitt på 70% av maxbetyget i ditt gymnasiebetyg. Om du inte vet hur du ska räkna ut det kan du mejla oss ditt gymnasiebetyg så kan vi kolla åt dig. Samt att du behöver ha minst C i biologi och kemi 2. Om du har tillräckligt bra betyg får du göra deras antagningsprov.

Ansökningsprocessen

Börja med att göra detta om du vill ansöka:

För att sätta igång din personliga ansökningsprocess, fyller du alltså först i vårt ansökningsformulär online på länken ovan. Du får då inom kort en bekräftelse på att du är registrerad som sökande och vidare detaljerade instruktioner för vad du skall göra härnäst.

När processen är igång får du en ansvarig person och kontakt med vårt medicinteam som hjälper dig vidare och som du alltid kan vända dig till om du har frågor eller funderingar.

Antagningsprovet

När vi tagit del av dina dokument och ser att du uppfyller kraven är du redo för att göra skolans antagningsprov. Provet är självklart helt på engelska och består av två delar: en skriftlig och en muntlig. Den skriftliga delen utgörs av 75 flervalsfrågor jämnt fördelade (dvs. 25/25/25) inom biologi, kemi och allmänbildning. Kemin och biologin ska vara gymnasienivå. Allmänbildningsfrågorna kan vara lite vad som helst, geografi, politik, sport, historia mm. Varje fråga har fyra alternativ varav endast ett är rätt. Den muntliga delen fokuserar huvudsakligen på dig personligen, så förvänta dig frågor om din motivation, eventuella erfarenheter och dina målsättningar. De lägger även ganska stor vikt vid att du talar engelska väl.

Den skriftliga delen motsvarar 60% av poängen och den muntliga motsvarar 40%. Det krävs 50% för att bli antagen. Man skriver först provet på 90 minuter och intervju-delen kommer efteråt på ca. 15-20 minuter. Man får sedan svar på ifall man blir antagen eller inte två veckor senare.

Provet skrivs på plats i Hamburg varannan vecka så länge det finns platser kvar, vilket uppskattas till nån gång i juni ungefär. Provtillfälle kan dock arrangeras i Sverige beroende på hur många ansökande vi får!

Obs: Pågrund av Covid-19 kan man nu skriva provet online.

Fråga vår studievägledare Johan!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Fråga vår studievägledare Clara!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982