College

Santa Monica, CA, USA

Studera utomlands på Santa Monica College

Häftigt campusområde Gott akademiskt rykte Strand & storstad Brett kursutbud

Skolinfo:

 • Studiestöd/CSN
 • Scholarship
 • Aktivitetsprogram
 • Kafeteria
 • Air Condition
 • Internet Wifi
 • Rullstolsanpassat
 • Visumkrav
 • Data labb

Santa Monica College (SMC) i Kalifornien tar årligen emot ca 30 000 studenter och är tveklöst en av de allra populäraste skolorna i USA för skandinaviska studenter!

Skolan är populär mycket tack vare sitt goda rykte och det fantastiska läget i världskända Santa Monica och närheten till Los Angeles, i kombination med stort utbud av kurser, hög kvalitet på utbildning och goda transfermöjligheter till topprankade universitet runt omkring USA. Här studerar mer än 3 000 internationella studenter från mer än 110 olika länder.

Skolan har sedan starten 1929 varit ett väl ansett community college, och erbjuder mängder av spännande kurser till konkurrenskraftiga priser. Oavsett hur länge du vill vara iväg har SMC alternativ som passar dig, läs mer under ”Utbildningar”.

Santa Monica

Santa Monica är en av Kaliforniens populära kuststäder, med en avslappnad atmosfär, svårslagna sandstränder och ett härligt åretruntväder. Förutom strandliv, shopping, och ett legendariskt uteliv har staden ett perfekt läge för att utforska Los Angeles och dess olika stadsdelar.

En kort busstur från SMCs campus finner du Santa Monica Beach med sin ikoniska pir och tillhörande tivoli. På utflyktsavstånd finns även USA:s absoluta filmcentrum Hollywood, filmstjärnetäta Beverly Hills med sina exklusiva butiker längs Rodeo Drive och strandhuskantade Malibu som ligger längs första delen av roadtrip-vänliga kustvägen Pacific Coast Highway norr ut från Los Angeles. Gör ett besök på Universal Studios, Disneyland, välkända muséer eller gå på sportevenemang. I området hittar du även Los Angeles flygplats.

SMC har ett gigantiskt utbud av studentföreningar och klubbar – du kommer garanterat hitta något du är intresserad av! Studenter vid SMC har förmånen att åka gratis med lokal busstrafik. För att åka visar du upp ditt student card, som du får vid inskrivningen.

Kurser

Santa Monica College erbjuder kurser inom en mängd olika områden och det går bra att läsa en eller två Study Abroad terminer på skolan, likaväl som en hel utbildning. Innan avresa väljer du som student det huvudämne, major, som du väl på skolan önskar läsa kurser inom. Läs om skolans olika ämnesområden här, klicka dig in på det aktuella läsåret.

Under insparksveckan som infaller ca 4-6 veckor innan kursstart får alla studenter på SMC skriva ett test inom matematik och engelska. En del majors kräver att du uppnår ett visst resultat på testet. Når du inte resultatet som krävs för ditt program kan du under första terminen bli ombedd att ta förberedande kurser inom just matematik eller engelska innan eller parallellt med dina övriga kurser. Detta gäller dock endast dig som läser ett degree-program, åker du som Study Abroad termins-student påverkas inte dina kursval av provresultaten.

Study Abroad

Längd: 1-2 terminer

Study Abroad är perfekt för dig som vill läsa en kortare tid i USA. Du läser valfria, fristående kurser i en eller två terminer. För att få studiemedel från CSN för Study Abroad måste du läsa minst 12 s.k. units per termin. En kurs är ofta 3 units lång, vilket innebär att du läser cirka 4 kurser per termin. En termin är 16-17 veckor lång. Inför varje terminsstart kommer du att välja ut och registrera dig på ett antal kurser som du vill läsa. Konkurrensen är stor om vissa populära kurser, så det går tyvärr inte att garanterat att du får plats på alla kurser du önskar.

I kurskatalogen hittar du kursutbudet som uppdateras inför varje terminsstart, observera att inte alla kurser ges varje termin.

Study Abroad Package Program

Längd: 1-2 terminer

Santa Monica College erbjuder nu även specialutformade program för dig som vill studera 1-2 terminer inom ett speciellt ämnesområde. Du blir garanterad plats på de förvalda kurserna och behöver alltså inte konkurrera med andra studenter om kurser. Du behöver heller inte delta i skolans Seminar Week cirka en månad innan skolstart, utan kan anlända senare, och du behöver inte göra deras mattetest och engelsktest. SMC’s Study Abroad Package Program är en mycket bra grund för vidare studier.

Programmen finns inom följande områden:

Business/Marketing
Sports and Nutrition
Fashion
Psychology

I programmet tar du credits/poäng som kan användas om du vill förlänga dina studier på SMC och läsa till t ex en Associate Degree eller gå ett transferprogram med studier på universitet i USA. Väljer du Business/Marketing så har du möjlighet att lägga till en andra termin i Business Entrepreneurship och då få ett Certificate.

Innehåll i de olika terminsprogrammen:

Business and Marketing, 1 termin

Introduction to Business
Principles of Marketing
Principles of Selling
Business Communication
Business Bookkeeping

Sports and Nutrition, 1 termin

Achieving Lifetime Fitness
Introduction to Physical Exercise
Introduction to Nutrition Science
Introduction to Kinesiology
Personal Trainer Preparation

Fashion, 1 termin

Fashion Trends and Design
Color Analysis
Apparel Construction
History of Fashion Design

Psychology, 1 termin

General Psychology
Child Growth and Development
Abnormal Psychology
Human Sexuality

Associate Degree

Längd: ca. 2 år

Du som redan vet vad du vill studera, och vill läsa i USA en längre tid, kan välja att läsa en Associate Degree eller ett transferprogram på SMC. Dessa program är 2 år långa, förutsatt att du läser 15 units per termin. Observera att om du på testet under Orientation Week får ett resultat som kräver att du läser flera förberedande matematik- eller engelskkurser kan du behöva studera något längre än två år för att hinna läsa alla kurser som behövs för att uppnå din examen. Här kan du läsa om aktuella ämnen som du kan ta i en Associate Degree på Santa Monica College.

I din Associate Degree väljer du en major, ett huvudämne, som innebär att du läser ett antal obligatoriska kurser inom ditt valda ämnesområde. Förutom detta läser du cirka 1 år s.k. General Education, vilket är allmänna kurser som inte är direkt kopplade till din major men som är obligatoriska för att du ska kunna uppnå din examen. Vilka kurser du väljer inom ditt program beror på vald major, vilka kurser ditt college/universitet erbjuder, samt om och i så fall till vilket universitet du har för avsikt att transferera vidare efter dina studier på SMC.

Bachelor Degree och transfers till andra universitet

Längd: ca 4 år

Transfer till andra universitet

Om du vill fortsätta dina studier i USA är SMC den perfekta skolan för att lägga grunden till en Bachelor Degree. Efter att du har fullföljt din Associates Degree eller ditt transferprogram på SMC kan du söka till ett universitet i landet, tex. University of California, inklusive UCLA, eller University of Southern California där du läser ytterligare två år för att uppnå en Bachelor Degree. Olika universitet i USA har olika antagningskrav, så är din avsikt att transferera efter tiden på SMC är det bra att innan första teminen rådfråga SMC’s personal kring dina kursval.

Bachelor Degree inom Interaction Design

Känner du att du vill läsa hela din Bachelor utbildning på SMC, erbjuder dom numera sin första inom Interaction Design. Utbildningen är 4 år, och under de 2 först åren läser du till en Associate Degree i Graphic Design. Om du vill kan du senare fortsätta 2 år till och uppnå en Bachelor degree inom Interaction Design, eller göra en transfer till en annan skola och fortsätta där. Bachelors i Interaction Design har blivit populär och innehåller till exempel kurser som Web Design, Mobile Design, Graphic Design, Typographic Design, Project Management, Motion Graphic, Product Design mm. Programmet är starkt efterfrågat av många High Tech företag. Examen mynnar alltså ut i en eftertraktad internationell civilingenjörsexamen. Läs mer om Interactive Design Bachelor programmet på SMC:s hemsida.

Boende

Som student på SMC har du möjlighet till många boendealternativ i området. Även om Santa Monica College inte har något eget studentboende, så hittar de flesta studenter boende inom 3-7 dagar efter ankomst. Vanligt är att man hyr ett rum i en lägenhet eller hus som delas med andra studenter. Skolans Housing Office kan erbjuda en massa information, tips och trix om boende för dig som framtida student.

Många väljer att bo på vandrarhem/hostel, hotell eller i värdfamilj de första dagarna medan man letar boende på plats vilket kan vara bra, men en del vill ordna boende för en längre tid redan hemifrån.

På skolans hemsida finns samlad boendeinformation. Det finns även olika grupper på Facebook och andra sociala medier där du kan få kontakt med studenter som hyr ut rum eller söker någon att dela rum/lägenhet med. Några exempel på organisationer att vända sig till i jakt på boende är:

E&S Ring erbjuder lägenheter och rum centralt i Santa Monica.
Westside Terrace har lägenheter av något högre standard.
West Side Rentals hjälper dig att hitta boende i och omkring Santa Monica.
Carmel Apartments är en lokal hyresvärd med lägenheter och rum i Santa Monica.
Craigslist kan jämföras med svenska Blocket.
Zillow hjälper dig att söka boende i och omkring Santa Monica.

Priser & datum 24/25

Priser, per termin
Study abroad
12 units (Fristående kurser, Study abroad): USD 5 328 till 6 336
Degree-program
15 units (Certificate, Associate & Bachelor): USD 6 660 till 7 920
Övriga avgifter
Application fee: 75 USD (engångsavgift)
SMC Health fee: USD 22 till 26
Associated Students Resource Fee: USD 10
Student Benefits Fee: USD 22,50
Kostnad per termin om inget annat anges. Det är skolans egna avgifter, så dessa betalar du direkt till skolan. Vi på EduPlanet har inga pålägg eller extra avgifter.
Visum
Studentvisum: ca 5 000 kr

Viktiga datum

Ansökningsdeadlines
Vårterminen: 5 januari
Höstterminen: 15 juli
Terminsdatum
Hösttermin 2023: 28 aug – 19 dec
Vårtermin 2024: 12 feb – 11 jun
Orientation Week / Insparksvecka
SMCs insparksvecka hålls ett par veckor innan kursstart. Insparksveckan är en obligatorisk introduktion till skolan och studierna samt ett tillfälle att välja dina sista kurser. Observera att du genom att välja en tidig insparksvecka ökar sannolikheten att platser finns kvar på de kurser du önskar läsa. Konkurrensen är dock stor och populära kurser kan bli fullsatta tidigt, så det är viktigt att du är flexibel med första terminens kursval och öppen för kurser inom olika ämnen.

Ansökan

EduPlanet är officiell representant för Santa Monica College i Sverige och vi hjälper dig med vägledning, information om CSN och visum samt ansökan helt kostnadsfritt! Du betalar endast skolans egna avgifter.

SMC tillämpar löpande antagning och vi rekommenderar dig att ansöka så tidigt som möjligt för att få plats, och för att slippa stressa med visum, flygbiljett osv. En rekommendation är att påbörja ansökan ca 4 månader före studiestart om du har möjlighet men självklart hjälper vi dig senare än så också.

Börja med att fylla i vårt ansökningsformulär här på hemsidan så kontaktar vi dig och hjälper dig med alla steg i ansökningsprocessen!

Antagningskrav

För att söka till SMC behöver du minst Godkänt/E i Engelska A eller B/5, 6 eller 7. (link)

Alla studenter (med undantag för Study Abroad Package Program-studenter) måste skriva ett test i matematik och engelska i början av sin första termin. Om ditt gymnasiebetyg i engelska och matematik uppfyller antagningskraven och du börjar läsa en Major på t ex en Associate Degree, men du och skolan tycker att du behöver en högre nivå på engelskan och matematiken, kommer du att ges möjlighet att läsa extra kurser i dessa två ämnen. I de allra flesta fallen brukar det dock inte vara aktuellt för studenter från Sverige.

Om du är långt ifrån engelskkraven finns möjlighet att boka en förberedande språkkurs på en av våra språkskolor i USA. Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Saknar du fullständiga gymnasiebetyg?

Om du saknar fullständig gymnasieexamen finns det goda chanser att vi på EduPlanet kan hjälpa dig att komma in på t ex ett Study Abroad program.

Ansökningsdokument

Följande dokument kommer du behöva skicka in till oss på EduPlanet, till study-us@eduplanet.se eller per post till EduPlanet, Box 2097, 750 02 Uppsala, för att ansöka till Santa Monica College:

 • Ansökningsformulär som du kan fylla i och skicka till oss här via vår hemsida.
 • General Requirements blankett (får du av oss per mail).
 • Ditt examensbevis på engelska (detta brukar man kunna få kostnadsfritt från sin gymnasieskola eller så kan vi hjälpa dig med översättning).
 • Kopia av ditt pass.
 • Personligt brev där du förklarar varför du vill studera på SMC. Vi kan komma med tips!
 • Du behöver betala skolans ansökningsavgift på $75 USD.
 • Ifylld blankett så kallat Financial Statement som visar att du (eller med hjälp av sponsor) har minst $29 000 USD för att täcker studier och levnadskostnader det första året. Som sponsor kan du lista exempelvis CSN och dig själv eller föräldrar beroende på hur du vill finansiera dina studier. Du behöver fylla i ett Financial Statement per sponsor. Du får Financial Statement blanketten av oss när du fyllt i ansökningsformuläret. Ansöker du till ett Study Abroad Package Program på 1 termin, behöver du bara visa finansiering för en termin.
 • Eventuellt bankbrev som intygar beloppet som behövs, detta får du enkelt från din/din sponsors bank.

För att få en ansökningsguide skickad till dig; fyll i vårt ansökningsformulär här: Ansök >>

Studentkommentarer

Louise 22 år, Study Abroad Year in Psychology

Jag har det bara bra, och vädret kan man ju inte direkt klaga på..! Fast det börjar bli lite ”kallare” (under 20 grader) nu, så inte lika varmt som det har varit 😉 Jag bor i Hollywood, precis vid Walk of Fame med en annan svensk tjej och det funkar väldigt bra. Det är ju dock en bit till skolan, men jag tycker ändå att jag har vant mig rätt fort vid bussresorna. Skolan är rolig och intressant och har träffat massa nya människor!

Nathalie 27 år, Study Abroad Year in Fashion & Design Merchandising

Jag har det grymt här i soliga LA, trivs hur bra som helst! Skolan är lite annorlunda än vad jag förväntade mig. De har ett helt annat system och tänk här än vad vi har i Sverige. T ex en hel del läxor som man hade i högstadiet/gymnasiet. Jag förväntade mig att det bara skulle vara föreläsningar och sedan tenta på det.. Men det är en erfarenhet i sig och jag ångar verkligen inte att jag åkte! 🙂 Har även träffat superfina människor.

Douglas 22 år, Associate Degree in Management

Jag har haft det bästa halvåret i mitt liv utan tvekan och är väldigt glad att jag valde Santa Monica framför andra orter! Har bott 20 minuter från skolan med buss, vilket är väldigt bra då Los Angeles är väldigt stort. Alla lägenhetskomplex har ofta bra service med tillgång till pool, gym osv. Det finns också mycket saker att göra på fritiden. Bland annat finns det möjlighet att genom skolan gå på stora idrottsevenemang som NHL, NBA osv.. för en billigare peng.

Det var heller aldrig några konstigheter i kontakten med EduPlanet. Jag fick alltid snabbt svar på mina frågor och överlag var allt väldigt smidigt. Rekommenderas starkt!

Mitt tips för alla som funderar på att åka: ta för dig och var framåt! Los Angeles är en stor stad där alla vill lyckas. Lämna komfort-zonen och var inte blyg, det kommer inte att gynna dig.

Fråga vår studievägledare Linnéa!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982