Sprakresor

Rom, Lazio, Italien

Språkresor till Rom på DILIT International House

Kommunikativ undervisning Nära Termini Café och lunchrestaurang på skolan En av de första språkskolorna i Rom

Skolinfo:

 • Studiestöd/CSN
 • Aktivitetsprogram
 • Kafeteria
 • Air Condition
 • Interaktiva skrivtavlor
 • Internet Wifi
 • Rullstolsanpassat

DILIT grundades 1974 och ingår i den världsomspännande organisationen International House med över 150 skolor i 50 länder.

Skolan är en av de mest etablerade språkskolorna i Italien och har sedan starten fått ett mycket bra rykte. Genom åren har DILIT följt med i utvecklingen och alltid varit en modern skola i framkant.

DILIT är en av de ledande skolorna vad gäller språkkurser i Italien, och de lägger stor vikt vid personlig service, vilket skapar en trevlig och familjär stämning. Bidragande till den sköna stämningen på skolan är absolut familjen som driver baren. Det är ett par och deras två döttrar. Förutom att de serverar lunch (pizza & pasta för cirka 5-6 €) och fikabröd med mera, som allt är lagat på plats, så håller de även i skolans populära danskurs.

Skolan har mycket kompetenta lärare som regelbundet vidareutbildar sig. Mycket av undervisningen är kommunikativ men du får alltid material så som tidingsartiklar och olika kompendier som mycket av lektionerna utgår ifrån.

DILIT är belägen i centrala Rom, bara cirka 5 minuters promenad från centralstationen Termini, och består av en huvudbyggnad som är ett trevåningshus med cirka 16 klassrum. Intill huvudbyggnaden ligger två annex som brukar användas sommartid. I huvudbyggnaden ligger skolans reception, ett studierum, ett språklabb, och datorer med mera. Skolan har också två stora och soliga terasser där man umgås under rasterna och efter skoltid.

Rom

Det sägs att alla vägar leder till Rom och idag hyser den intensiva storstaden cirka 3,8 miljoner människor. Italiens huvudstad karaktäriseras av spännande dofter, kuttrande duvor, cappuccino och antika konstskatter. När du är här på språkresa, kan du strosa omkring bland stadens historiska konstskatter och religiösa sevärdheter, känna historiens vingslag eller bara njuta av atmosfären, arkitekturen och folklivet på någon av de härliga uteserveringarna här i ”den eviga staden”.

Ett mycket bra tips för de som väljer att åka hit är att lära dig utnyttja kommunikationerna i Rom. För att kunna åka hur mycket du vill på Roms tunnelbanor, bussar och spårvagnar bör du köpa ett veckokort, det går även att köpa ett dagskort för den som vill koncentrera sina resor till en dag. Turerna går regelbundet och du behöver aldrig vänta mer än några minuter på någon av kommunikationerna. Det är mycket enkelt att åka tunnelbana i Rom då man endast kan välja mellan två banor, linje A och B, vilka korsar varandra i Stazione Termini. Där byter man lätt till nästa tunnelbana.

Fritid

I Rom finns det mycket att göra för alla smaker. Hela staden är full av historiska monument och museer. Som den storstad Rom är så finns det ett mycket hett nattliv. Behöver du svalka av dig tar det inte mer än cirka en timme till närmaste badstrand vid havet. DILIT anordnar många aktiviteter där du kan vara med för att lära känna andra utländska eller italienska studenter.

En gång i månaden ordnar skolan en så kallad bilingual workshop. Då har de utländska studenterna möjlighet att träffas och prata med italienska studenter som studerar engelska, tyska eller franska på DILIT. Ett perfekt tillfälle för dig som vill få ut det mesta av din språkkurs i italienska. Skolan har ett aktivitetsschema som ändras varje månad. De aktiviteter som utförs på skolan, såsom filmvisning och seminarier, är gratis. En lördag varje månad ordnar skolan en längre utflykt. Du kommer definitivt inte att sitta rastlös på din språkresa i Rom!

Kurser

Språkkurs i italienska

Lektioner per vecka: 15/20/25/30

DILIT IH’s språkkurser har en kommunikativ undervisningsmetod som bygger på aktivt arbete med konversation och studier av aktuella texter (dagstidningar och veckomagasin med mera). På detta sätt lär du känna den italienska kulturen och vardagen, samtidigt som du lär dig grammatik och utökar ditt ordförråd.

Skolan har språkkurser med olika intensitet att välja på; 15, 20, 25 eller 30 lektioner per vecka. Klasserna består av maximalt 14 studenter. Alla studenterna gör ett test när de anländer till skolan och placeras sedan på rätt nivå. Kursen med 15 lektioner/vecka är oftast under eftermiddagar, medan kursen med 20 lektioner/vecka nästan alltid är på förmiddagar (eftermiddagslektioner kan förekomma under sommaren).

Det finns även kurser med 25 och 30 lektioner per vecka, där 20 lektioner är som ovanstående, och de 5 eller 10 extra lektionerna hålls i minigrupp med 1-6 studenter.

På senare tid har språkkursen med 20 lektioner per vecka blivit alltmer populär på DILIT. Bokar du 15 lektioner per vecka får du därför vara beredd på att kursen många gånger läggs om och istället startar på förmiddagen, då läser du i regel 20 lektioner i veckan istället för 15.

 • 15 lektioner: 13.30-16.00 inkl. 15 min rast.
 • 20 lektioner: 09.00-12.20 inkl. 20 min rast.
 • 25 lektioner: 09.00-12.20 inkl. 20 min rast och minigrupp 2 ggr/vecka 13.30-16.15 inkl. 15 min rast.
 • 30 lektioner: 09.00-12.20 och minigrupp 4 ggr per vecka.

Italienska + matlagning

Lektioner per vecka: Valfritt+1

Träd in i det italienska hemmet och lär dig hemligheterna med det italienska köket! Gå en matlagningskurs och lär dig tillreda några klassiska italienska rätter. Kursen ges i ett italienskt hem och när middagen är klar delar du den med kursdeltagarna över ett gott glas vin. Kursen är öppen för studenter på alla språknivåer. Tre timmar per vecka. För mer information, kontakta oss.

50+ kurs

Lektioner per vecka: 20

Kursen hålls ett par gånger per år och varar i 2 veckor. Innehållet är en blandning av språk, konst och kultur. Här får du nöjet av att tillbringa tiden tillsammans för att dela och förbättra kunskaperna i de delar av Rom som gör denna stad så oförglömlig. Utöver lektioner i italienska som ges på morgonen så ingår även ett aktivitetsprogram på eftermiddagar och helger.

Observera att språklektionerna sker i mixade grupper, det vill säga, du placeras in i en grupp som motsvarar dina kunskaper och kan således studera ihop med yngre deltagare. Kursen är även öppen för dig som är mellan 30-40 år.

Här ser du ett exempel på aktivitetsprogrammet:

 • Resa med privat buss till spännande delar i närheten av Rom
 • Halvdagstur med privat buss till Castelli Romani, inklusive besök i en vinkällare, vinprovning och middag
 • Matlagningslektion och middag
 • 2 guidade turer i och runt Rom
 • 2 seminarier om konsthistoria
 • Heldagsutflykt till t ex Pompei eller Neapel (lördag). Alla dessa aktiviteter äger rum på italienska och guidas av lärare

För att kunna söka till 50+ kursen krävs att du är på en elementär nivå i språket (A2).

Praktisera i Rom

Lektioner per vecka: 20/30 + Praktik

Att komma ut i arbetslivet, till exempel på en praktik, är ett utmärkt sätt att öva sin italienska! Vid ansökan till praktikprogrammet görs först ett språktest för att se vilken språklig nivå du befinner dig på. För att kunna börja din praktik bör du ha kommit upp till nivån B1 i Europarådets skala för språk. Vid ansökan kommer du att få en uppskattning av hur många veckors språkstudier du behöver för att kunna gå ut på praktik. Ett minimum är 4 veckors intensivkurs eller 12 veckors kurs i normaltakt.

Praktiken pågår under 2-16 veckor och är förlagd i Rom, med undantag för ett fåtal branscher. Möjlighet finns till förlängning. Du kommer få hjälp med att skriva ett CV och boka in intervjuer. Vilken typ av praktik du kan få beror på vad du har för tidigare arbetslivserfarenheter eller utbildningar i bagaget. Det finns allt från enklare arbetsuppgifter till mer avancerade. Praktik kan fås inom vitt skilda branscher. Arbetsplatsförsäkring och boende ingår. Praktiken är obetald och CSN ersätter ej för de veckor du är ute på praktik, enbart språkkursen.

Programmet bör sökas minst två månader innan dess början.

Italienska genom konst och kultur

I det här konceptet ingår flera olika kurser bland annat ”Upptäck Rom” som det står om längre upp på sidan. Här finns även kurser som, ”Italian Style”, ”Italienska och arkitektur”, ”Italienska och fotografi”, ”Italienska och teater” samt extra kurser med inriktning av sång, film och matlagning.

Boende

Värdfamilj

För att på riktigt ta del av den italienska kulturen kan du välja boende i värdfamilj. Du kan välja mellan enkel- och dubbelrum i grundpriset vilket innebär att du får använda familjens kök om du vill tillaga dina måltider. Du kommer få en egen nyckel så du kan komma och gå som du vill. Utifrån grundpriset kan du sen välja att boka frukost eller halvpension. Detta boendealternativ bokas främst av våra äldre kursdeltagare.

Delad lägenhet

Rekommenderas! Att dela lägenhet med andra studenter är ett bra sätt att snabbt lära känna nytt folk. Du har ett eget rum, eller delar med en annan student. Badrum och kök delas med andra studenter, lägenheterna kan oftast hysa från mellan 2 till 6 studenter. Måltider ingår ej. Rom är en stor och utspridd stad, räkna därför med att ta buss eller metro till skolan. Observera att du själv ansvarar för att ta dig till och från ditt boende, transfer går dock att boka till mot kostnad.

Uppgradera till Standard Plus

Oavsett boendeform kan du nu välja att uppgradera till Standard Plus. Genom detta tillägg bor du i något av Roms bättre bostadsområden och kvarter. Lägenheterna är nödvändigtvis inte bättre utrustade än andra men romarna själva betalar gärna mer för att bo i ett område med bra status och med närhet till egna centrum och sevärdheter, snarare än själva standarden på boendet. Områden som du kan få bo i är till exempel det charmiga Trastevere, Aventino/Testaccio, San Giovanni och det hippa universitetsområdet San Lorenzo. Läs gärna mer om Roms olika stadsdelar.

Priser & Datum 2024

Kurspriser
20 lektioner per vecka
1 vecka: 4 530
2 veckor: 6 260
3 veckor: 8 430
4 veckor: 10 580
6 veckor: 14 630
8 veckor: 18 610
12 veckor: 24 060
13 veckor 25 760
16 veckor: 30 880
20 veckor: 37 290
24 veckor:  41 290
26 veckor: 45 300
32 veckor: 53 210
36 veckor: 58 240
40 veckor: 64 180
Extra vecka fr 20 v 1 460
15 lektioner per vecka
1 vecka: 4 140
2 veckor: 6 130
3 veckor: 7 720
4 veckor: 9 560
6 veckor: 13 130
8 veckor: 15 800
13 veckor: 19 120
16 veckor: 26 690
20 veckor: 32 450
Extra vecka: 1 600
Intensivkurs 30 lekt/v
2 veckor: 8 540
3 veckor: 11 950
4 veckor: 15 350
6 veckor: 20 910
8 veckor: 28 260
Intensivkurs 25 lekt/v
1 vecka: 5 090
2 veckor: 8 350
3 veckor: 11 540
4 veckor: 14 290
Extra vecka: 4 020
Examensavgift (för dig som söker CSN)
Engångskostnad: 990
50+ kurs
2 veckor: 13 390
Kursmateriel
Per nivå: 230
Information om studiemedel
Du måste boka minst 3 veckors språkkurs för att kunna ansöka om studiemedel från CSN. Du kan söka studiemedel tidigast den 1 juli det år du fyller 20 år.

Boende

Pris per vecka
Värdfamilj, enkelrum
1 vecka: 2 390
2 veckor: 4 320
3 veckor: 6 250
4 veckor: 7 770
Extra vecka: 1 930
Värdfamilj, dubbelrum
1 vecka: 1 920
2 veckor: 3 210
3 veckor: 4 440
4 veckor: 5 900
Extra vecka: 1 460
Halvpension hos värdfamiljen
Tillägg per vecka: 1 820
Frukost hos värdfamiljen
Tillägg per vecka: 440
Delad lägenhet, enkelrum
1 vecka: 2 620
2 veckor: 4 730
3 veckor: 6 890
4 veckor: 8 470
Extra vecka: 2 110
Delad lägenhet, dubbelrum
1 vecka 2 040
2 veckor: 3 440
3 veckor: 4 790
4 veckor: 6 130
Extra vecka: 1 520
Tillägg Standard Plus
Delad lägenhet, enkelrum
1-3 veckor: 610/ vecka
4-50 veckor: 490/ vecka
Delad lägenhet, dubbelrum
1-3 veckor: 430/ vecka
4-50 veckor: 370/ vecka
Värdfamilj, enkelrum
1-3 veckor: 550/ vecka
4-50 veckor: 430/ vecka
Värdfamilj, dubbelrum
1-3 veckor: 430/ vecka
4-50 veckor: 250/ vecka
Transfer
Enkel väg: 1 040

Kursstarter 2024

Kursstarter
Nybörjare
15 lektioner per vecka: 8/1, 29/1, 26/2, 25/3, 22/4, 20/5, 17/6, 15/7, 12/8, 9/9, 7/10, 4/11, 2/12
20, 25 och 30 lektioner per vecka: 8/1, 15/1, 29/1, 12/2, 26/2, 11/3, 25/3, 8/4, 22/4, 6/5, 20/5, 3/6, 17/6, 1/7, 15/7, 29/7, 12/8, 26/8, 9/9, 23/9, 7/10, 21/10, 4/11, 18/11, 2/12, 16/12
För dig med förkunskaper: varje måndag
30+, 40+ kurs: 3/6, 9/9
50+ kurs: 8/4, 3/6, 9/9

Lovdagar 2024

Lovdagar
Enskilda lovdagar: 1/4, 25/4, 1/5, 15/8, 1/11
Juluppehåll: 23/12-6/1 2025

Deltagarkommentarer

Lovisa 20 år, 13 veckor

Att plugga italienska på DILIT, som jag bokade upp mig på via EduPlanet, har vart en otrolig upplevelse. Förutom att jag lärde mig italienska på grundnivå, så har jag lärt känna människor från jordens alla hörn och fått minnen för livet. Jag läste 13 veckor på DILIT, och det kändes som en lång period när jag bokade men tiden gick för snabbt! Lärarna var engagerade och hade så stort tålamod med oss elever, oavsett nivå.

Jag valde att bo i en privat lägenhet och inte genom skolan. Att leta boende själv är en bra lösning om man som jag ska bo tillsammans med en kompis och kanske har ett speicellt område i Rom som man vill bo i. Mina 3-4 månader i Rom har vart en upplevelse utöver det vanliga, jag kommer alltid att tänka tillbaka på den här perioden som den bästa i livet. Jag lärde känna ett nytt språk och en ny kultur. Jag vill rekommendera alla att läsa valfritt språk på plats i landet där det talas, t ex italienska i Rom.

Therese 35 år, 24 veckor

Jag åkte till Rom först i 2 månader 2011 och fick då mersmak och åkte tillbaka i maj och stannade i 6 månader. Jag är halvitaliensk och ville lära mig mer om mitt språk och kulturen. Jag valde EduPlanet för att dom är så trevliga och tillmötesgående. De hjälpte mig med allt jag behövde få hjälp med. Svarade på alla min frågor och höll kontakt under hela min vistelse i Rom.

Jag träffade så många nya vänner i Rom som jag alltid kommer ha med mig i resten av livet. Jag förverkligade en dröm när jag åkte och det kommer jag aldrig att ångra. Första resan bodde jag med 5 andra tjejer i ett boende i Trastevere, helt fantastiskt område och underbart med alla barer och restauranger i närheten. Andra gången så tog jag med min hund så jag fixade eget boende först men sen hjälpte DILIT mig med att hitta ett nytt boende och det var helt underbart. Bodde i St; Giovanni nära Colosseum och 10 från Termini och mitt favoritområde San Lorenzo. Resan, upplevelsen och kursen i helhet är det BÄSTA jag någonsin har gjort!!

Nathalie 21 år, 4 veckor

Den milda morgonsolen färgar Roms byggnader i guld när jag vandrar mot skolan. Jag är mitt i den italienska själen – det luktar espresso från barerna, det gestikuleras med cigaretter i händerna, det hälsas och skrattas och diskuteras. De har vaknat, Romarna.

Är du inte morgonpigg, väcker de dig och du är redo att möta dagens lektioner och äventyr när du äntrar DILIT. Här möts du av dess internationella atmosfär – och tillsammans lär vi oss att uttala orden som beskriver det de flesta av oss hyser gemensamt: en oförklarlig kärlek för l’Italia. Varför är vi här? Frågar man oss. Därför. Vi äter pasta tillsammans och upptäcker staden tillsammans. Vi övervinner språkliga hinder. Vi hackar oss fram tills vi flyter fram genom dem historiska gränderna. Vi skrattar. När kvällen är kommen sätter vi oss på ”2 periodico café”, äter en apertivo, och med te och vinglas på borden, pratar vi intill småtimmarna. Med smaken av lokalt vin och det italienska språket på läpparna, somnar vi sedan nöjda hos respektive familj eller eget hem, fulla av förväntan inför morgondagen.

Alla vägar bär till Rom sägs det. Med all rätt!

Marie 27 år, 12 veckor

Att åka och bo i en stad som Rom och ta del av den italienska matkulturen och den italienska mentaliteten, läsa kärlekens språk och träffa nya vänner från hela världen öppnar garanterat upp en dörr som ger dig nya livsperspektiv. Förutom att jag levde som i ett ”museum” under tre månader och åt buffelmozzarella så fort jag fick tillfälle så märkte jag vid hemkomsten vilken glädje och kraft denna upplevelsen hade gett mig.

Gunilla 59 år, 50+ kurs

50+ kursen hade många aktiviteter. Jag deltog i de flesta. Mycket trevliga och omväxlande. Jag tycker jag fick mycket för pengarna. Utflykter i Roms omgivningar, besök på vingård med lite mat och vinprovning, underbar välkomstmiddag i samband med utflykten, besök på Pompei och i Neapel, Forum Romanum och lite till, plus att vi fick en liten matlagningskurs hos signora Anna. Väldigt roligt och trevligt och gott! Jag ville läsa italienska och samtidigt ha tryggheten av att det fanns en och annan som var i min ålder. Jag valde 50+kursen. Träffade givetvis människor i 50+gruppen men också studenter i yngre åldrar. Detta var min bästa semester på länge. Jag är såå nöjd. Jag hade såå roligt. Jag träffade såå många trevliga människor från hela världen. Jag lärde mig givetvis lite mer italienska och också att det tar tid att lära sig ett nytt språk.

Har du lust att utmana dig själv, lust att lära dig något nytt, lust att träffa människor från hela världen? Tveka inte, ta chansen och åk på språkkurs. Jag valde Rom, jag valde att bo i familj och det kändes som om jag bodde där på riktigt även om det bara var två veckor. Jag har träffat vänner och jag har haft så roligt. Min bästa semester på länge. Tänk att det kan vara så roligt att gå i skolan!

Fråga vår studievägledare Clara!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982