MADRID, SPANIEN

Dorothea

PSYCHOLOGY – Universidad Europea

Beskriv en typisk dag i skolan, och berätta om ett projekt eller annan uppgift du tyckte om!
En typisk dag har vi oftast två lektioner. Beroende på vilket år du går, har du klasser antingen på morgonen, eftermiddagen eller under kvällen. Dagen brukar börja med att möta upp klasskamrater och ta en kaffe innan lektionerna startar. Lektionerna varierar en del i innehåll, beroende på ämne och vilken professor du har. Mestadels består en lektion av teoriundervisning, praktiska uppgifter och debatter. Ett specifikt ämne jag minns vi hade under första terminen på universitetet var ”Practicas Rotatorias” där vi varje lektion fick ta del av en yrkesverksam person inom psykologi som berättade hur de jobbade och på vilket sätt man kan arbeta i branschen. Det gjorde att vi alla fick en otroligt bra bild över hur yrket kan se ut och alla oändliga möjligheter som finns.

Berätta om ditt boende och om hur det gick att ta sig mellan skolan, boendet eller andra platser av intresse.
Första året bodde jag på campus. Då universitetet ligger en bra bit ifrån centrum, åkte jag inte in till stan så mycket, utan jag fokuserade mestadels på mina studier och mitt jobb jag hade vid sidan av. Från andra året så valde jag att istället flytta in till stan då jag ville integrera mig mer i samhället. Varje dag tar jag en buss som går till skolan som tar ca 45 minuter. Transporten kan bli väldigt lång till och från skolan, men för mig blev det viktigare att prioritera mitt sociala liv än att enbart studera. Den kommunala transporten i Madrid fungerar generellt väldigt bra och det är relativt lätt att ta sig till alla platser man önskar.

Om du har några framtidsplaner, berätta gärna om dem, och om de har ändrats under din tid på skolan så berätta gärna hur och varför!
Mina framtidsplaner har både ändrats och bestått…Jag ska förklara varför. När jag startade utbildningen visste jag redan att det var klinisk psykolog jag ville bli. Det gäller ännu idag. För varje år och för varje termin, känns det mer och mer rätt. Däremot har den inriktningen jag initialt ville specialisera mig i ändrats ett antal gånger under utbildningens gång. Man kan jobba med otroligt mycket inom psykologin och därför vill jag än så länge inte stänga några dörrar genom att bara säga en sak jag vill göra. Dock, har jag blivit mer och mer nyfiken på att specialisera mig inom familj- och parterapi, just för att dynamiken och kommunikationen är en spännande del av det. Men som sagt, allt kan hända och ske på vägen.

Har du några tips eller råd för andra som funderar på att ansöka till din skola?
Mitt tips om du vill studera i Spanien är att försöka lära dig så mycket spanska som möjligt innan du startar din utbildning. Även om utbildningarna är på engelska, så kan vissa ämnen, workshops, och andra projekt du vill delta i vara på spanska. Vill du dessutom plugga psykologi, så är praktiken helt och hållet på spanska. Utöver det så tycker jag inte att du ska tveka. Om denna skolan har din drömutbildning, så kommer du inte ångra att du sökte!