College

Kaunas, Litauen

Studera Medicin och Veterinär utomlands i Litauen på Lithuanian University of Health Sciences (LSMU) i Kaunas

Många antagningsmöjligheter Studentstad Flera provtillfällen Modulbaserade kurser

Skolinfo:

 • Studiestöd/CSN
 • Antagningsprov
 • Kafeteria
 • Fikaautomat
 • Air Condition
 • Interaktiva skrivtavlor
 • Internet Wifi
 • Rullstolsanpassat

Lithuanian University of Health Sciences, eller Lietuvos Sveikatos Mokslų Universitetas (LSMU) som det heter på litauiska, är ett av de mest populära europeiska universiteten för europeiska studenter att läsa medicin vid.

Redan 1919 startades universitetet i sin första form, University of Lithuania. LSMU bytte senare namn till Kaunas University of Medicine, men slogs 2010 ihop med veterinärskolan Lithuanian Veterinary Academy och de tidigare två institutionerna kom att heta Lithuanian University of Health Sciences. Den Psykologiska institutionen är relativt ny men växer snabbt och är uppskattad, inte minst av de svenska studenterna.

LSMU är idag Litauens största universitetet för medicinstudier, och fler än 7 000 studenter delat på 6 fakulteter, varav veterinär-, medicin, och tandläkarfakulteten är de populäraste bland svenska studenter. Antalet svenskar har ökat år för år och är tillsammans med studenter från bland annat Tyskland, Spanien,  Israel och Storbritannien den största nationaliteten vid universitet.

De som läser vid LSMU gör stora delar av sin utbildning på LSMU:s moderna universitetssjukhus, Hospital of Lithuanian University of Health Sciences Kauno klinikos, som varje år tar emot över 75 000 patienter. Universitetets nya, fräscha bibliotek är ett av de modernaste i Europa och mycket populärt bland studenterna. På campus och strax utanför finns många restauranger och caféer att slappna av på mellan lektionerna.

LSMU:s höga kvalitét på både undervisning och lärare har gett dem ett mycket gott rykte internationellt, och skolan är ett officiellt WHO-certifierat samarbetscentrum för forskning inom epidemiologi, kardiovaskulära sjukdomar, och andra kroniska icke smittsamma sjukdomar.

Sjuksköterskeexamen

Du som har en sjuksköterskeexamen eller annan examen inom medicin har möjlighet att slippa göra antagningsprovet! Du behöver fortfarande skicka in en komplett ansökan och sen bedömer LSMU om du behöver göra antagningsprovet eller inte. Om du inte behöver göra provet så vill de fortfarande träffa dig på plats vid provtillfället för en kortare intervju innan de ger dig sitt beslut om du är antagen eller inte. Observera att vi kan inte garantera att du slipper göra provet för att du har en examen!

Läkarstudier utomlands inom EU

Det är ett tryggt val att studera medicin utomlands i ett EU-land eftersom det finns särskilda läkardirektiv inom EU. Dessa direktiv innebär att varje medlemsstat godkänner ditt utbildningsbevis från ett annat EU-land samt ger tillstånd att arbeta som läkare utan att ställa krav på kompletterande utbildning eller särskilda språkkunskaper.

För att få arbeta som läkare efter att ha avslutat dina läkarstudier utomlands måste du ansöka om en läkarlegitimation hos Socialstyrelsen. Socialstyrelsen fungerar också som en informationsenhet gällande frågor kring legitimering och du kan vända dig till Socialstyrelsen om du har fler frågor om hur det fungerar med läkarlegitimation.

Kaunas

Kaunas är Litauens näst största stad med lite drygt 300 000 invånare. Kaunas är en typisk studentstad med allt var det innebär, och du som är här för att studera får förutom ett stort utbud av kultur och historia ett hett nattliv och kaféutbud för alla smaker. Staden har urgamla anor (med spår av bosättning redan från ca tusen år f.v.t), och har under årtusendenas lopp spelat en stor roll på grund av sitt strategiska läge, mellan Litauens två längsta floder, Nemunas och Neris.

Open Days på Lithuanian University of Health and Sciences

LSMU välkomnar studenter som är intresserade av att läsa medicin utomlands att besöka dem under deras öppna dagar. Arrangemanget görs både online och på plats på universitet. Klicka på önskat datum för att boka din plats, kostnadsfritt.

Datum för LSMU:s Open Days

Aktuella datum 2024:

27/3 (online)
24/4 (online)
22/5 (online)
24/5 (på plats)
12/6 (online)
21/6 (på plats)

Kurser

Läkarprogrammet

Längd: 6 år / 360 ECTS-poäng

Du som läser till läkare vid LSMU kan se fram emot 6 år fyllda av teoretiska studier och praktiska moment med ett problembaserat studiesätt. Detta gör dig väl förberedd när du sedan skall ut i arbetslivet som färdig läkare. Du tentar av dina kurser i slutet av varje kurs istället för en gång per termin, vilket gör det mindre stressigt för dig som student och gör det lättare att planera din tid. Efter att ha fullgjort din läkarutbildning på LSMU, behöver du inte göra någon AT-tjänst för att få jobba i Sverige. Du kan också välja att jobba i resten av Europa eller ute i världen.

Läkarprogrammets första år består av grundläggande teoretiska kurser, såsom Histologi, Anatomi, Kemi, och Genetik. År 2-3 riktar du in dig på mer kliniskt förberedande studier, till exempel Grundläggande Neurologi, Metabolism & Homeostasis, och Immunologi. De sista tre åren läser du mer avancerade kliniska kurser och har mycket praktik på universitetssjukhuset.

Läs mer om läkarprogrammet på LSMU på deras webbplats.

Tandläkarprogrammet

Längd: 5 år/ 300 ECTS-poäng

Läroplanen är uppdelad i den pre-kliniska och den kliniska delen. Det pre-kliniska stadiet omfattar två års teoretiska grundläggande och biomedicinska studier, som till exempel kemi, fysik, medicinsk etik, och anatomi. Det treåriga kliniska stadiet består av nästan en tredjedel praktik på universitetssjukhus och andra, utomstående företag i kombination med kurser inom bland annat dentalkirurgi och patologi. De kurser som inte innefattar praktik ute på sjukhusen läser du på LSMU:s fullt utrustade fantomklinik.

Examination av kurser sker främst genom skriftliga tentor och presentation av patientfall som en demonstration av dina nyvunna praktiska färdigheter. I slutet av utbildningen måste du också skriva ett examensarbete, antingen genom att delta i ett forskningsprogram eller baserad på litteraturstudie, för att få sin examen godkänd.

En tandläkarutbildning från LSMU ger dig rätt att ansöka om tandläkarlegitimation från Socialstyrelsen i Sverige.

Läs mer om tandläkarprogrammet på LSMU på deras webbplats.

Veterinärprogrammet

Längd: 6 år / 360 ECTS-poäng

Som student vid veterinärprogrammet på Lithuania University of Health Sciences studerar du på skolans specialiserade campus för veterinärstudenter. Den gedigna utbildningen på 6 år ger dig alla kunskaper du behöver för en karriär som veterinär, djurkirurg, eller t.ex. inom statliga tjänster inom djurhantering och djurvård.

Den första delen av utbildningen fokuserar du på teoretiska studier inom organisk kemi, anatomi, filosofi, och cellbiologi. Veterinärprogrammet på LSMU består av mer än 50% praktiska studier både på universitetets veterinärsjukhus och på ett stort antal företag och djursjukhus som LSMU samarbetar med. Du läser också kurser i det litauiska språket som förberedelse inför den kliniska delen av utbildningen. Efter dina studier är du med andra ord väl förberedd för arbetslivet!

En veterinärutbildning från LSMU ger dig rätt att ansöka om veterinärlegitimation från Jordbruksverket i Sverige.

Läs mer om veterinärprogrammet på LSMU på deras webbplats.

Psykologiprogrammet

Längd: 4 år/240 ECTS-poäng

Utbildningen inom Health Psychology vid LSMU är 4 år och motsvarar 240 ECTS. Denna utbildning leder till en Bachelor degree (kandidatexamen) i Social sciences. Det är ett program som passar dig som är intresserad av korrelationen av sinnet och kroppen, beteendevetenskap, hur man förespråkar god hälsa och behandling av vissa hälsoproblem. Universitet erbjuder ett brett utbud av laboratorier och utrustning för experiment inom psykologi och neurovetenskap. Vissa lektioner sker tillsammans med läkar- och sjuksköterskestudenter så du lär dig att arbeta i hälsorelaterade team. Efter examen kan du arbeta som psykologassistent, som HR eller research inom bland annat hälso- & sjukvård. Observera att denna examen ej leder till en psykologiexamen, en sådan examen kräver minst 6 års studier.

Efter avslutat program kan du även bygga på med en Masterutbildning på 2 år på LSMU (MSc in Social Sciences). Efter dessa 2 år samt ytterligare 1 års praktik (i Sverige eller Litauen exempelvis) ansöker du om legitimation.

Läs mer om psykologiprogrammet på LSMU på deras webbplats.

Apotekarprogrammet

Längd: 5 år/300 ECTS-poäng

Utbildningen till apotekare vid LSMU är på 5 år och motsvarar 300 ECTS. Efter avslutad utbildning så kan du bland annat arbeta på apotek, läkemedelsföretag, läkemedels-forskningslaboratorier, myndigheter och hälsovårdsorganisationer och liknande institutioner. Efter avslutade studier får kandidaten titeln ”Master” (Mgr.). Om kandidaten tagit masterexamen och genomfört en doktorsavhandling så får man titeln Doctor of Pharmacy (Pharm.D.). 12 platser per år att söka.

Läs mer om apotekarprogrammet på LSMU på deras webbplats.

Fysioterapiprogrammet

Längd: 4 år/240 ECTS-poäng

Utbildningen till fysioterapeut vid LSMU är 4 år och motsvarar 240 ECTS. Denna utbildning leder till en Bachelor degree (kandidatexamen) i Health Sciences, Physiotherapist. Under programmets gång lär du dig att använda den senaste vetenskapliga teknologin genom praktik och genom utvärderingar av en patients välmående och psykiska kapacitet genom att behandling. Efter att ha avslutat examen kan du b.la. arbeta inom privat eller offentlig sjukvård som fysioterapeut.

Läs mer om fysioterapiprogrammet på LSMU på deras webbplats.

EduPlanets PreMed kurs

Längd: 7-15 veckor

EduPlanets PreMed har två syften. Först och främst är den planerad för att förbereda dig för att klara antagningstest till något medicinskt universitet. Det andra syftet är att du ska få en bra start på dina medicinska studier.

Vår lärare har mycket lång erfarenhet av forskning och undervisning inom dessa områden och är en mycket uppskattad lärare. Från läraren får du även veta vad universiteten brukar ta upp i sina antagningstest, och framförallt vad som inte kommer med så du inte behöver lägga tid på saker i onödan. Låter detta intressant så kan du läsa mer på EduPlanets PreMed.

Boende

Som förstaårselev på LSMU har du tillgång till att bo på skolans egna campusboende. De efterföljande åren av utbildningen måste du själv hitta boende i Kaunas, se nedan. Detta boende innebär att du bor i korridor i ett möblerat rum med garderob, säng/sängar, och skrivbord. Du har eget badrum, men delar kök tillsammans med resten av din korridor. Du kan bo antingen själv eller tillsammans med en annan student (en fördel med att bo två i samma rum är att ni då delar hyran på hälften). I hyran ingår värme, vatten, el, och tillgång till köket.

I samband med att du blir antagen, kontaktar du själv skolan för att ansöka om att bo i dessa boenden. Sök så tidigt som möjligt – det blir snabbt fullt!

Lägenhet

De allra flesta studenter väljer att på egen hand, hyra lägenhet själva eller tillsammans med en eller flera kompisar. Bra länkar till sidor där du kan hitta boende i Kaunas hittar du på LSMU:s hemsida.

Priser & datum 2024

Utbildningskostnad
Läkarprogrammet År 1-4: 12 500 EUR
Läkarprogrammet År 5-6: 13 000 EUR
Tandläkarprogrammet År 1-4: 13 500 EUR
Tandläkarprogrammet År 5: 14 000 EUR
Veterinärprogrammet År 1-4: 8 457 EUR
Veterinärprogrammet År 5-6: 9 887 EUR
Apotekarprogrammet: 5 600 EUR
Psykologiprogrammet: 3 727 EUR
Fysioterapeutprogrammet: 3 800 EUR
Priserna avser kostnad per akademiskt år, dvs. två terminer. Första året tillkommer flera obligatoriska avgifter, se information nedan. OBS! Årsavgifterna för LSMU 2024 är fortfarande inte bekräftade.
Engångskostnader
Ansökningsavgift: 150 EUR
Registration fee (efter antagning): 250 EUR
Deposit fee (efter antagning): 1 000 EUR
Detta är skolans egna avgifter. Kostnaderna återbetalas inte. Deposit feen är ett förskott på din terminsavgift som betalas efter ditt antagningsbesked.

Boende

Boende på campus (endast förstaårselever)
Litet rum: ca 180 EUR
Stort rum: ca 210 EUR
Förstaårselever ges möjlighet att bo i LSMU:s campusboende. Se mer under ”Boende”. Bor man tillsammans med någon delas priset på två.

Kursstart

Terminsdatum

Höstterminen:  september
Ansökan öppnar:   1/11 2023
Deadline*:  1/7 2024
*Notering: ansökan måste vara klar innan du skriver antagningsprovet, se datum för prov nedan.

 

Antagningsprov 2024

25/1 Stockholm
10/3 Stockholm
9/3 Göteborg
19/4 Göteborg
21/4 Stockholm
17/5 Göteborg
19/5 Stockholm
14/6 Göteborg
16/6 Stockholm
3/7 Stockholm
5/7 Göteborg
Obs! Om för få sökande anmäler sig förbehåller sig LSMU rätten att ställa in de provdatum som berörs. Som sökande erbjuds du då anmäla dig till annat provdatum.

 

Ansökningsprocess & krav

Vill du få en ordentlig genomgång av ansökan till Lithuanian University of Health Sciences och övriga medicinuniversitet är du välkommen att anmäla dig till EduPlanets medicin-webinar som hålls regelbundet. Vi går igenom ansökningsprocesserna, ansökningskraven och allmän information om samtliga medicinskolor som vi samarbetar med, följt av en öppen frågestund. För att anmäla dig till nästa webinaret och/eller få inspelning av det senaste webinaret, mailar du dina kontaktuppgifter på medicin@eduplanet.se.

Antagningskrav

Kortfattat: Antagningsprov, betyg, personliga kvalitéer.

 • Examensbevis från gymnasiet med behörighet till svenskt universitet
 • Minst 18 år gammal
 • Klarat antagningstestet / bra betyg i kemi och biologi / 3-årig utbildning inom medicin som t.ex. Sjuksköterska, Biomedicin eller liknande (mer info nedan).

LSMU har speciella möjligheter till antagning och antagningskrav som kan vara bra att känna till. Du behöver ha gymnasieexamen med grundläggande behörighet för universitetsstudier. Du kan ha underkänt i vilken kurs som helst bara du uppfyller dessa två krav.

Antagning

Det finns tre olika sätt att bli antagen på, men före alla gör man alltid en motivationsintervju. När du har gjort en komplett ansökan genom oss kommer du att bli kontaktad av universitetet för att boka tid för intervju, som är till för att skolan skall få reda på mer om hur du är som person, din motivation till studierna och varför du valt just detta universitet. Sen finns dessa tre sätt att bli antagen:

1. Genom antagningsprov
Det vanligaste sättet att bli antagen till LSMU är genom att göra deras antagningstest. Testet brukar skrivas antingen i Sverige eller online (via Zoom). Före testet kommer du att göra en motivationsintervju.
Testet består av två deltest biologi och kemi. Varje deltest har 30 flervalsfrågor. Du har 90 minuter på dig att skriva testet.

2. Med bra betyg från gymnasiet
För att kunna bli antagen på betyg behöver du bra betyg i Biologi 2 och Kemi 2, för närvarande (2024) är det B (eller motsvarande på annan skala) som gäller. Har du dessa betyg gör du först intervjun och efter det får du veta om du blivit antagen eller om du måste göra antagningsprovet. Kontakta gärna oss för mer info om intervjun.

3. Tidigare utbildning
Du som har en 3-årig examen inom ett medicinrelaterat ämne som t.ex. sjuksköterskeexamen, biomedicin eller liknande har möjlighet att slippa göra antagningsprovet. Har du det gör du först intervjun och efter det får du veta om du blivit antagen eller om du måste göra antagningsprovet. Kontakta gärna oss för mer info om hur du går till väga.

Ansökningsprocess

Det kostar ingenting extra att ansöka med EduPlanet. Istället för att du betalar extra för vår hjälp eftersom vi finansierar vår verksamhet genom att universitetet betalar oss för de studenter som ansöker genom oss. Det är en hel del dokument som skall in, och EduPlanet finns med dig i varje steg ända från början till antagning och hela vägen till din examen. Ansökan till LSMU sker i flera steg, och vi hjälper dig hela vägen. Börja med att fylla i vårt ansökningsformulär. Därefter hjälper vi dig igenom hela processen.

När processen är igång får du en ansvarig person och kontakt med vårt medicinteam som hjälper dig vidare och som du alltid kan vända dig till om du har frågor eller funderingar.

Studentkommentarer

Sini, läkarprogrammet

Professorerna, lärarna, sjukhusområdet, och biblioteket är väldigt bra organiserade och ger mig allt stöd jag behöver i mina studier. I mitt tycke, så talar det ökande antalet europeiska studenter som söker sig hit för sig självt…

Ibrahim, läkarprogrammet

Vad jag gillar med universitetet? Jag har alltid gillat en utmaning, och därför trivdes jag utmärkt med just utmaningen att läsa en utbildning i ett helt främmande land. Jag är glad att jag haft möjligheten att träffa så många olika människor från hela världen – det är en väldigt stimulerande upplevelse! En av de mest positiva delarna med att plugga här är uppbyggnaden av studierna. Att ha ett problem-baserat lärande passar mig perfekt och jag gillar idén med ”continuous assessment” istället för att ha ett enda stort prov i slutet av terminen. Det gör att man alltid måste pusha sig själv.

Marta & Carla, läkarprogrammet

Vi kom från Spanien, där det är väldigt svårt att komma in på läkarlinjen då det är så många som söker, men så få platser. Nu går vi andra året på LSMU och är väldigt glada att vi valde att plugga här! Först och främst gillar vi det modul-baserade lärandet, och att man läser i cykler vilket gör det mycket mindre stressigt i slutet av terminen. För det andra, så tycker vi om de små studiegrupperna som gör det mycket lättare att samarbeta och öva på praktiska moment, samt att man får en personlig kontakt med läraren.

Slutligen, älskar vi våra studiemedlemmar som alltid finns där om något blir svårt eller oklart! Vi gillar också den Litauiska vintern med all snö, och Kaunas med sitt Old Town & Town Hall Square där man kan ses med vänner och kursare.

Fråga vår studievägledare Clara!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982