College

Vilnius, Litauen

Studera Medicin utomlands i Litauen på Vilnius University i Vilnius

Litauens huvudstad Anrikt universitet Antagningsprov online

Skolinfo:

  • Studiestöd/CSN
  • Antagningsprov
  • Kafeteria
  • Fikaautomat
  • Air Condition
  • Interaktiva skrivtavlor
  • Internet Wifi
  • Rullstolsanpassat

Vilnius University grundades 1569 och är därmed ansett vara det äldsta universitet i central- och Östeuropa. Strax över 23 000 studenter läser på något av universitets 12 fakulteter. 

Den medicinska fakulteten grundades officiellt år 1781. Idag är fakulteten en av de största och mest framstående i Vilnius, det finns fyra stora institutioner som även rymmer kliniker, laboratorier och mindre departement. Det finns också bibliotek, datalabb och ett medicinhistoriskt museum. Studenter vid den medicinska fakulteten och doktorander har också fördelen att nyttja flera träningsanläggningar inom Vilnius university, forskningsinstitut samt privata och offentliga vårdanrättningar. Exempelvis Vilnius University Hospital Santaros Clinics, Republican Vilnius University Hospital och Vilnius City Clinical Hospital med flera.

Mellan åren 1965-2015 har 80 medlemmar ur fakulteten vunnit Litauens vetenskapspris och blivit prisade med flera andra finare titlar. Över 3200 studenter läser på den medicinska fakulteten, kandidatprogram, integrerade studier och på masternivå. Runt 100 av dessa bedriver doktorandstudier. Det finns även ca 130 utländska studenter från t.ex. Brasilien, Israel, Sverige, Tyskland och Italien som läser vid fakulteten. Antalet utländska studenter ökar för varje år.

Under många år har den medicinska fakulteten hållit hårt i sina egna traditioner. Fakulteten har bland annat en egen flagga, emblem och universitets dean bär en unik toga.

Läkarstudier utomlands inom EU

Det är ett tryggt val att studera medicin utomlands i ett EU-land eftersom det finns särskilda läkardirektiv inom EU. Dessa direktiv innebär att varje medlemsstat godkänner ditt utbildningsbevis från ett annat EU-land samt ger tillstånd att arbeta som läkare utan att ställa krav på kompletterande utbildning eller särskilda språkkunskaper.

För att få arbeta som läkare efter att ha avslutat dina läkarstudier utomlands måste du ansöka om en läkarlegitimation hos Socialstyrelsen. Socialstyrelsen fungerar också som en informationsenhet gällande frågor kring legitimering och du kan vända dig till Socialstyrelsen om du har fler frågor om hur det fungerar med läkarlegitimation.

Vilnius

Vilnius är Litauens stolta huvudstad, med drygt 600.000 invånare. På mindre än 90 minuters flygresa från Stockholm tar dig dig till denna gömda pärla som dock allt fler turister börjar upptäcka. Staden är rik på grönska och kännetecknas till stor del av floden Neris som flyter fram och sätter prägel på stadsmiljön.

Stadens gamla stadskärna finns på UNESCOs världsarvslista och här hittar du nästan 2000 byggnader med spår från medeltid-, barock-, gotisk-, och nyklassicistisk stil. Besök den berömda katedralen, Klocktornet, stadshuset och det spännande KGB-museet. För den shoppingintresserade finns gott om lokala och traditionella butiker, souvenirer och välkända modekedjor. Vill du handla billigt rekommenderas de större köpcentren Panorama och Europa strax utanför stadskärnan.

Nattlivet är också mycket bra i Vilnius, många barer och klubbar ligger belägna på samma gata inne i centrum och en utekväll här kostar oftast mindre än hälften än hemma i Sverige. Du hittar också gott om restauranger och matställen med väldigt blandade influenser. Mysiga kaféer nästan överallt, ofta med undangömda innergårdar väl värda ett besök.

Kurser

Läkarprogrammet

Längd: 6 år / 360 ECTS-poäng

Du som läser till läkare vid Vilnius medicinska fakultet erhåller efter 6 läsår en Master of Health Sciences, Professional Qualification of a Medical Doctor. De första två åren är teoretiska med obligatoriska kurser som t.ex. anatomi, histologi, biokemi, psykologi med mera. De praktiska momenten med mer patientkontakt. Läkarprogrammet följer en klassisk läroplan och struktur där du ges ordentligt med tid för de teoretiska ämnena för att sedan vara väl förberedd inför de kliniska studierna. Möjlighet till praktik finns t.ex. på ett av de sex största sjukhusen i Litauen. Detta gör dig i längden också väl förberedd när du sedan skall ut i arbetslivet som färdig läkare. Efter att ha fullgjort din läkarutbildning på VU, behöver du inte göra någon AT-tjänst för att få jobba i Sverige. Du kan också välja att jobba i resten av Europa eller ute i världen.

Läs mer om läkarprogrammet på VU på deras webbplats.

Tandläkarprogrammet

Längd: 5 år/ 300 ECTS-poäng

Efter 5 läsår erhåller du en Master of Health Sciences, Professional Qualification of an Odontologist. Läroplanen är uppdelad i den pre-kliniska och den kliniska delen.

Du läser i relativt små grupper om 10-15 studenter. Det finns gott om individuella arbetsplatser med modern utrustning för de praktiska momenten, universitet har också ökat på den praktiska delen av utbildningen för ökade träningsmöjligheter.

En tandläkarutbildning från VU ger dig rätt att ansöka om tandläkarlegitimation från Socialstyrelsen i Sverige.

Läs mer om tandläkarprogrammet på VU på deras webbplats.

EduPlanets PreMed kurs

Längd: 7-15 veckor

EduPlanets PreMed har två syften. Först och främst är den planerad för att förbereda dig för att klara antagningstest till något medicinskt universitet. Det andra syftet är att du ska få en bra start på dina medicinska studier.

Vår lärare har mycket lång erfarenhet av forskning och undervisning inom dessa områden och är en mycket uppskattad lärare. Från läraren får du även veta vad universiteten brukar ta upp i sina antagningstest, och framförallt vad som inte kommer med så du inte behöver lägga tid på saker i onödan. Låter detta intressant så kan du läsa mer på EduPlanets PreMed.

Boende

Residens

Det finns flera studentresidens ”dormitorys” för utländska studenter, så nära universitets fakulteter som möjligt och till rimliga kostnader. Ansökan till dessa residens görs endast via universitets ansökningsportal och det går endast att bo där under läsåret mellan september-juni. Residensboende är endast öppet för universitets egna studenter och är ett bra tips om du vill umgås med andra studenter från samma universitet. Läs gärna mer om VUs boende direkt på deras hemsida.

Lägenhet

Om du önskar bo mer självständigt kan Vilnius University tipsa om flera sidor där du själv kan ordna med en egen lägenhet:

Shed Co Living

Bara hos oss – egen studio hos Shed Co-living

Om du är villig att betala lite mera för att få toppmodernt och fräscht boende i egen studio kan kanske boende på Shed Co Living i Vilnius vara ett alternativ. I Vilnius erbjuds just nu enkel- och dubbelrum med separata sängar. Rummen kan bokas under kort eller lång tid (minst 8 nätter), oftast blir det mer förmånligt att boka en längre vistelse på en gång. Läs gärna mer om Shed Co och se deras priser direkt på webbsidan.

Priser & datum 2024

Utbildningskostnad
Läkarprogrammet År 1-6: 13 000 EUR
Tandläkarprogrammet År 1-5: 14 000 EUR
Sjuksköterskeprogrammet År 1-4: 5000 EUR
Ansökningsavgift
Betalas per läsår: 100 EUR
Utbildningskostnad avser kostnad per akademiskt år, dvs. två terminer. Inför varje nytt läsår betalas även en ansökningsavgift till universitet. Ansökningsavgiften är inte återbetalningsbar.
Engångskostnader
Provavgift: 200 EUR
Detta är universitetets egna avgift. Summan återbetalas inte.

Boende & Levnadskostnader

VUs residens
Litet rum: ca 55 EUR
Stort rum: ca 174 EUR
Övriga kostnader
Mat: ca 230 EUR
Kurslitteratur: ca 53 EUR
Lokal transport: ca 6 EUR
Nöjen/fritid: ca 32 EUR
Avser priser per månad

Kursstart

Terminsdatum

Höstterminen:  september
Ansökan öppnar:   1/11 2023
Deadline:  1/7 2024 (gäller för EU-studenter) & 1/5 2024 för (icke EU-studenter)

 

Antagningsprov 2024

28/1 Online
22/2 Online
21/3 Online
18/4 Online
23/5* Online (*sista provdatum för icke-EU medborgare)
20/6 Online

 

Ansökningsprocess & krav

Vill du få en ordentlig genomgång av ansökan till Vilnius University och övriga medicinuniversitet är du välkommen att anmäla dig till EduPlanets medicin-webinar som hålls regelbundet. Vi går igenom ansökningsprocesserna, ansökningskraven och allmän information om samtliga medicinskolor som vi samarbetar med, följt av en öppen frågestund. För att anmäla dig till nästa webinar och/eller få inspelning av det senaste webinaret, mailar du dina kontaktuppgifter på medicin@eduplanet.se.

Antagningskrav

Kortfattat: Antagningsprov, betyg, personliga kvalitéer.

  • Examensbevis från gymnasiet med behörighet till svenskt universitet
  • Minst 18 år gammal
  • Klarat antagningstestet / bra betyg i kemi och biologi / kandidatexamen inom medicinskt område
  • Internationell engelskexamen t.ex TOEFL, IELTS, Duolingo mfl

VU har speciella möjligheter till antagning och antagningskrav som kan vara bra att känna till. Du behöver ha gymnasieexamen med grundläggande behörighet för universitetsstudier. Du kan ha underkänt i vilken kurs som helst bara du uppfyller dessa två krav.

Antagning

Det finns tre olika sätt att bli antagen på. När du har gjort en komplett ansökan genom oss kommer du delvis ha tre val:

1. Skriva antagningsprov
Det vanligaste sättet att bli antagen till Vilnius University är genom deras antagningstest. Testet brukar skrivas online (via Teams) vid cirka 4-6 tillfällen per år. Testet består av 40 frågor inom biologi och kemi på hög gymnasienivå.

20 av dessa är av typen flervalfrågor med olika svarsalternativ samt frågor med ett rätt svar där du själv textar ner svaret. Resterande 20 frågor består av dels så kallade ”open ended-frågor” (frågor som börjar med Varför? Hur? Vad?) samt 5 uppsatsfrågor. Du har 60 minuter på dig att skriva provet. Antagningsprovet kan endast skrivas en gång per år.

2. Med bra betyg från gymnasiet
För att kunna bli antagen på betyg behöver du väldigt bra betyg i Biologi 2 och Kemi 2, för närvarande är det B (eller motsvarande på annan skala) som gäller. Söker du in på dina betyg måste du alltså ha ditt Examensbevis redo vid ansökningstillfället eller vänta tills juni när det utfärdas (för de flesta gymnasieskolor i Sverige). Söker du in med betyg behöver du även göra ett internationellt prov i engelska (t.ex. Cambridge, IELTS eller Duolingo) för att styrka dina engelskkunskaper.

3. Tidigare utbildning
Du som har en 3-årig examen inom ett medicinrelaterat ämne som t.ex. sjuksköterskeexamen, biomedicin eller liknande har möjlighet att slippa göra antagningsprovet. Söker du in med examen behöver du även göra ett internationellt prov i engelska (t.ex. Cambridge, IELTS eller Duolingo) för att styrka dina engelskkunskaper.

Ansökningsprocess

Det kostar ingenting extra att ansöka med EduPlanet. Istället för att du betalar extra för vår hjälp eftersom vi finansierar vår verksamhet genom att universitetet betalar oss för de studenter som ansöker genom oss. Det är en hel del dokument som skall in, och EduPlanet finns med dig i varje steg ända från början till antagning och hela vägen till din examen. Ansökan till VU sker i flera steg, och vi hjälper dig hela vägen. Börja med att fylla i vårt ansökningsformulär. Därefter hjälper vi dig igenom hela processen.

När processen är igång får du en ansvarig person och kontakt med vårt medicinteam som hjälper dig vidare och som du alltid kan vända dig till om du har frågor eller funderingar.

Fråga vår studievägledare Clara!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982