Sprakresor

Lyon, Rhône, Frankrike

Språkresa till Lyon på Alliance Française

Bo på studentresidens Välkänd språkorganisation Månadskurser i franska och konversation

Skolinfo:

  • Studiestöd/CSN
  • Fikaautomat
  • Air Condition
  • Interaktiva skrivtavlor
  • Internet Wifi
  • Rullstolsanpassat

Alliance Française är en icke vinstdrivande språkorganisation som grundades 1883 och finns idag i 130 länder.

Skolan i Lyon ligger belägen i det tredje distriktet, mitt i staden med närhet till floden Rhone och är den näst största av Alliansens skolor, grundad 1984. Det är faktiskt också den första internationella språkskolan som startat i Lyon. Varje år kommer tusentals studenter av mer än 130 olika nationaliteter hit för att läsa franska språkkurser. Skolan är stor och nyligen renoverad med luftkonditionering och den är även byggd för att underlätta för personer med funktionshinder. Det finns 17 klassrum och flera trevliga ytor där studenter kan samlas för att umgås, t.ex. en rymlig terrass och en trädgård.

AF i Lyon har ännu inte många svenska studenter vilket bidrar till att din språkkurs blir mer effektiv. Undervisningen på skolan är av hög kvalitet och lärarna är mycket angelägna om att underlätta inlärningen för studenterna och bistå med bra hjälp och service. För dig som vill åka på språkresa till en storstad i Frankrike men ändå inte Paris, kan vi varmt rekommendera Lyon och skolan Alliance Française som har språkkurser av hög kvalitet till rimliga kurspriser. Kostnadsläget i Lyon är också relativt lågt mot andra storstäder vilket gynnar dig som student.

Lyon

Lyon är Frankrikes näst största stad med 1,3 miljoner människor som anser sig bo i hjärtat av det franska köket. Denna vackra inlandsstad räknas ofta som Frankrikes gastronomiska huvudstad där restauranger med utsökt och prisvärd mat finns i nästan vartenda hörn.

Fritid

Lyon är en mycket vacker stad insprängd i ett spännande landskap med mycket att se och göra. Västerut ligger vindistriktet Beaujoulais och österut hittar man början till Alperna. Oavsett om intresset faller på kultur, nöje, sport eller annat finns alternativ för de flesta. Skolan ordnar regelbundet aktiviteter vid sidan av skolans språkkurser. Helg- och dagsturer anordnas till destinationer som Rivieran, Italien eller Alperna. Dessutom finns en mängd olika teatrar, museer och biografer att besöka, för att inte tala om ett riktigt bra uteliv!

Kurser

Språkkurs i franska

Lektioner per vecka: 20

Kursen leds av erfarna lärare och ges på alla nivåer – total nybörjare till avancerad. Kursmaterialet består av utdrag ur aktuell fransk media, filmer och ljudklipp med verkliga situationer för att du skall få en så bra språkinlärning som möjligt. För extra stor utdelning av din språkkurs rekommenderar skolan att du hoppar på deras eftermiddags- och workshops på kvällar som finns inom bland ammat fonetik, grammatik och konversation. Klasserna består av max 18 studenter men många gånger bara runt 12 elever i genomsnitt.

På Alliance Francaise läser du i 4-veckors block och efter varje månad genomförs test för att se att du hängt med på varje nivå. Varje månad studerar du 80 timmar.

Lektionstid: 09.00-13.00

Boende

Värdfamilj

Ta del av den franska vardagen som inneboende i en vanlig fransk familj! Du kan välja att boka enbart frukost eller också halvpension. Du betalar din boendehyra till din familj på plats varje månad. Boende i värdfamilj kan endast bokas av dig som är minst 18 år och som studerar på skolan i minst 4 veckor.

Residens

Alliance Française förmedlar vid sidan av familjeboende även rum på residens (CROUS) till dig som student. Ett bra val av boende om du vill bo mer självständigt men ändå få chans att träffa och umgås med andra studenter. Vid bokning av studentresidens tas en deposition ut av EduPlanet, en summa du får tillbaka av skolan när du flyttar ut om rummet är i det skick du fann det i. Observera också att avbokningskostnader för boende i residens skiljer sig mot övriga avbokningsregler, se fliken ”Priser och datum”. Som boende på residens betalar du din hyra varje månad direkt till residenset. Priset varierar men brukar ofta vara väldigt studentvänligt, skolan samarbetar med mellan 4-5 olika residens, här nedan har vi valt att lista två av dessa.

Residence Jussieu

Ett studentresidens som skolan samarbetat med länge är Residence Jussieu som är beläget cirka 20 minuter från skolområdet med allmänna färdmedel. Här har du som student ditt egna lilla rum med säng, skrivbord, byrå samt wc/dusch. Wifi mot tillägg. Kök delar du med andra studenter. Residenset har också en 24h öppen reception. Här hittar du en karta där du kan se avstånd till skolan från boendet.

Benjamin Delessert

Ett annat residens som skolan samarbetar med heter Benjamin Delessert, det består av 281 rum där Alliance Française har en mindre andel av dessa. Precis som på Residence Jussieu delar du kök med andra gäster men du har eget rum (ca 11 kvm) med liten kyl, dusch/wc. Här hittar du en karta till boendet. Såhär skrev vår student Daniel 28 år, om boendet på Benjamin Delessert:

”Jag har bott tidigare på Residence Jussieu samt Andre Allix, kan säga att Benjamin Delessert är klart att rekommendera. Fördelarna är dessa: Läget, det är centralt, en kort promenad så är man i centrala staden, det är också nära Berges du Rhone, flodkanten, där man kan ta en promenad på en av Europas finaste flodpromenader och på 15 min komma direkt till Pont du Guilliotiere. Standarden på residenset; det känns fräscht och nytt, rummen är bra. Det finns dygnet runt bemannad reception direkt när man kommer in i residenset. Precis i anslutning till residenset finns en riktigt bra restaurang, en upplevelse att besöka. Finns också en stor matbutik, kebab, pizza, sushirestaurang etc. Har ni fler frågor ställ gärna!”

Priser & Datum 2024

Kurspriser
20 lektioner per vecka
4 veckor: 10 490
8 veckor: 19 700
12 veckor: 29 070
16 veckor: 35 360
20 veckor: 44 020
24 veckor: 52 770
32 veckor: 69 490
Extra månad, från 16 veckor: 8 610

Boende

Cirkapris per vecka
Skolans bokningsavgift
Engångsavgift: 1 010
Deposition vid boende på residens
Engångsutlägg: ca 4 680
Värdfamilj med halvpension
Enkelrum: mellan 2 380-2 680
Residens
Enkelrum: mellan 610 – 840
Observera! Alla avgifter gällande boende betalas på plats.
Avbokningsregler Alliance Francaise
Bokar du boende på residens gäller särskilda regler vid avbokning. Bokar du av rummet mindre än 1 månad innan incheckning debiteras hela depositionen (ca 4 680 kr) samt en avgift på 110 €. Totalt cirka 5 900 kr. Är det mer än 30 dagar kvar tills du ska flytta in debiteras du endast 110 €. För frågor om avbokningar, läs våra bokningsvillkor eller kontakta EduPlanet.

Kursstarter 2024

Kursstarter
Alla nivåer*: 8/1, 5/2, 4/3, 2/4, 29/4, 3/6, 1/7, 5/8, 2/9, 30/9, 28/10,
* I juli och augusti måste nybörjare anmäla sig till kursstart 1/7 eller 5/8 (2 eller 4 veckors kurs) övriga datum under sommaren innebär studier i grupper som ej är på nybörjarnivå.

Lovdagar 2024

Lovdagar
Enskilda lovdagar: 1/1, 1/4, 1/5, 8/5, 9/5, 20/5, 14/7, 15/8, 1/11, 11/11, 25/12

 

Deltagarkommentarer

Susanna 23 år, 4 veckor

På Alliance Française lärde jag mig mer franska på fyra veckor än vad jag lärt mig på fyra år i skolan.

Anna 20 år, 16 veckor

Väldigt bra språkkurs på alla sätt, bra upplägg och väl inarbetat koncept som kändes naturligt. Min klass var stundtals lite väl ojämn, men så blir det väl när många är där en längre tid och ”måste” flytta upp till högra nivåer pga det. Annars bra med många olika nivåer (ca 10-15) och det var inga problem med att byta om man kände sig lite felplacerad.

Troligtvis några av de bästa lärarna jag någonsin haft och någonsin kommer att ha. Stannade ganska länge med samma lärare och de kändes snart nästan som mer kompis än lärare. Trots det behöll de det seriösa och gjorde allt de kunde för att vi skulle lära oss så bra som möjligt. En av de personerna jag saknar mest här hemma är faktiskt en av mina lärare!!

En väldigt bra och fungerande skola som jag varmt rekommenderar. Kändes även bra att den var medlem i ett stort nätverk av skolor.

Lyon som jag åkte till var en  helt ok fransk stad. Inte fantastisk, men en stad som jag gillade mer och mer. Det fanns så att man kunde göra allt man ville, men den kändes ändå inte ogreppbart stor. Staden genomgick en ordentlig ansiktslyftning under tiden jag var där, så nu vill jag återvända snart för att se hur allt blev! Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att Lyon är en stad inte så mycket för turister, men desto bättre om man vill komma nära den franska vardagen och dess rikedomar…

Elin 20 år, 8 veckor

Otroligt bra kursupplägg och väldigt bra läromedel och kurslitteratur!  Bodde i fransk familj och det har fungerat jättebra! Bodde centralt, precis enligt önskemål.

Louise 22 år, 15 veckor

Jag älskar Lyon, det är en stad som är precis i min smak. En storstad, men inte för stor. Man känner sig säker, och jag har kunnat promenera till skolan.

Maja 23 år, 16 veckor

Otroligt engagerade och duktiga lärare. Självklart fanns det bättre och sämre lärare, men ”lägstanivån” var hög. Det kändes som att de lärde känna sina elever på ett sätt jag skulle kunna likna med mellanstadiet/högstadiet – i positiv bemärkelse.

Boendet på Benjamin Delessert var prisvärt och bra läge. Upplägget skiljde sig mot många svenska korridorer där köksredskap ingår i korridoren. I min korridor fick man köpa allt sådant själv. Lyxigt med bevakning dygnet runt och städerskor som städade de allmänna utrymmena.

Lyon är en otroligt vacker stad och Alliance Francaise en stimulerande skola och inspirerar att bemästra det franska språket. Kombinationen av dessa två gjorde min resa ett minne för livet! Jag drömmer mig ofta tillbaka till gatorna fyllda av vacker arkitektur, de många restaurangerna, bagerierna och de röda vinerna.

Frida 23 år, 16 veckor

Mina fyra månader i Lyon var fantastiska! Tänk att få äta god mat på restaurang minst en dag i veckan, hänga i parker, dricka öl på någon pub och träffa massa roliga människor från världens alla hörn, samtidigt som man lär sig franska, det var livet för mig därborta. När jag kom till Frankrike hade jag svårt att kunna uttrycka mig på franska över huvudtaget, men nu kan jag ha ett samtal om det mesta med dom flesta (så länge de inte pratar för snabbt eller på någon konstig dialekt). Oerhört nöjd med mitt val att ta en språkkurs på l’AF i Lyon.

Josefin 20 år, 4 veckor

Det var som att leva i en dröm. Efter att ha valt den intensiva kursen var jag i skolan 12.30-17.15 varje dag. Jag köpte en cykel i Lyon eftersom jag inte visste hur länge jag skulle stanna och de har mycket cykelbanor där. Eftersom det inte var så många timmar jag var i skolan och det oftast var en eller två uppgifter i läxa till dagen efter hade jag mycket fritid. Jag valde att inte plugga mer än att göra läxorna då resan även var en tid för mig att komma bort från Sverige och jag ville njuta av det.

Lyon är så himla vacker stad och det är gång eller cykelpromenad i princip överallt. Väl i skolan var miljön lättsam och välkomnande. Det var fint att många var från olika länder och vissa kunde inte mycket engelska så konversationen var även på franska på raster och i vissa umgängen. Lärarna var väldigt bra, några av de bästa jag haft. Det ger mycket energi att se en lärare som brinner för sitt yrke.

Boende hade jag ordnat själv så jag hyrde det från en vän och jag kom en månad innan kursen började och bara njöt av staden. Jag bodde mitt i Vieux Lyon vilket självklart förstärkte min drömliknande tillvaro. Människorna generellt var väldigt välkomnande och jag anser det lätt att träffa vänner. Fransmän/fransyskor var rätt svåra att komma nära mycket på grund av språket men de som själva flyttat dit var mer öppna. Helheten var fantastisk och jag skulle rekommendera Lyon till varje människa.

Fråga vår studievägledare Clara!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982