Sprakresor

Vichy, Auvergne, Frankrike

Språkresor till Vichy på CAVILAM

Mycket välkänd skola i Frankrike Över 4000 studenter per år! Populära lärarkurser Fransk miljö

Skolinfo:

 • Studiestöd/CSN
 • Kafeteria
 • Air Condition
 • Interaktiva skrivtavlor
 • Internet Wifi
 • Rullstolsanpassat

Le Centre d’Approches Vivantes des Langues et des Médias – CAVILAM är en av de största språkskolorna i mellersta Frankrike och har funnits sedan 1964.

Skolan är belägen i centrala Vichy mitt i en härlig park och har ett flertal klassrum utspridda på skolområdet. Precis som CAREL i Royan ägs skolan till hälften av ett universitet i Clermont-Ferrand och är en av Frankrikes främsta skolor för språkresor.

Skolan erbjuder en härlig studentmiljö och här finner du inte många svenskar vilket är mycket bra för din språkkurs då du tvingas tala franska mest hela tiden. På somrarna brukar det läsa mellan 1 000 och 2 000 studenter, i alla åldrar, på skolan samtidigt. Detta gör att skolan utan problem kan ha en mängd olika nivåer och alltid ge dig en kurs som är väl anpassad efter dina behov och din nivå.

Väljer du att bo hos familj är detta mycket fördelaktigt just i Vichy, eftersom familjen står för transporten till och från skolan, om det inte är gångavstånd. Antingen bidrar de med busspengar, lånar ut en cykel eller skjutsar dig. En riktigt bra service!

Vichy passar dig som vill åka på språkresa till en mindre stad (ordet lagom passar utmärkt här) med fransk känsla. Orten ligger på bra avstånd från flyganslutning och mitt i ett naturskönt område. Skolan Cavilam har studenter i alla åldrar och vill du till en skola som inte har många svenskar är detta ett jättebra alternativ.

Vichy

Vichy är en kurort på landet i Auvergne och de 60 000 invånarna lever i en avslappnad typisk fransk miljö. Trots det lantliga läget finns senaste infrastruktur samt mycket att se och göra. Vichy bjuder på ett rikt kulturliv med vacker arkitektur, opera, teater mm.

Staden ligger i höglandsområdet Centralmassivet, precis där floden Loire börjar, och omges av vacker grönska med många parker och trevliga stråk. Avståndet till Paris är tre timmar med snabbtåg.

Fritid

Vichy är en riktig liten pärla som ligger i ett naturskönt område med genuin fransk Hâute-Culture miljö. Du som vill gå en fransk språkkurs och slippa storstadens stress har verkligen hittat rätt. Arkitekturen är en blandning mellan det moderna och det gamla franska.

Trots den ringa storleken på staden finns det mycket att göra som komplement för din språkresa. Du finner t.ex. att de har ett rikt kulturliv med egen opera och teater, samt flera moderna stora sportfaciliteter där du kan utöva alla möjliga sporter. Skolan har ett brett socialt och kulturellt program med aktiviteter vid sidan av sina språkkurser.

Kurser

Cavilam har ett mångsidigt utbud av olika kurser för dig som vill läsa franska i Vichy.

Språkkurs i franska

Lektioner per vecka: 20

Denna språkkurs kan läsas från 1 vecka och uppåt. Klasserna består av 10-15 studenter (15 är maxantalet) och man har 20 lektioner per vecka. Språkkurserna finns i totalt 15 olika nivåer.

För 20 lektioner per vecka ingår 18 grupplektioner i franska och 2 lärarledda lektioner inom olika projekt och praktiska uppgifter. Detta upplägg passar dig som vill ha lagom mycket tid i skolan men samtidigt ha mycket tid att ta del av Vichy och övriga aktiviteter på din fritid.

Temainriktade lektioner/workshops kan bland annat vara:

 • Kommunikativa övningar
 • Vokabulär
 • Fonetik
 • Grammatik
 • Kultur
 • Teater (endast i juli & augusti)
 • Förberedelse inför Delf/Dalf examina

Kombinationskurs

Lektioner per vecka: 18+6

Med 18 grupplektioner samt 6 privatlektioner per vecka. Samma upplägg som ovan (dock utan workshops) med tillägg på 6 privatlektioner, formade efter dina behov. Kan studeras minimum 1 vecka. Rekommenderas dig som åker på en kortare kurs men verkligen vill maximera språkträningen och ha mycket egen lärarledd tid.

Språk + Gastronomi

Lektioner per vecka: 18+2

Ta chansen att under din vistelse i Vichy kombinera både språkinlärning och fransk gastronomi och kultur! Kursen leds av en välanlitad specialist inom matkultur. I detta kursupplägg på antingen 1 eller 2 veckor utvecklar du och dina kurskamrater era franskkunskaper samt tar del av 2 workshops varje vecka inom matlagningskonst, kultur och historia på eftermiddagarna.

De workshops som ingår är bland annat halvdags- och kvällsaktiviteter såsom utflykter, matlagninsglektion med en professionell kock, spännande smakprovningar samt middag på en äkta fransk gourmetrestaurang!

I kursen ingår 18 språklektioner per vecka. Vi rekommenderar en elementär nivå av franska för att ansöka.

Lärarkurs

Kurslängd: 1-2 veckor

Denna kurs är utformad för lärare som avsevärt vill förbättra sina kunskaper i franska för fortsatt undervisning. Kursen lämpar sig också för de som avser att börja undervisa i franska. Tillsammans arbetar ni med tre grundläggande element; lyssna, tala och skriva och med stor tonvikt på just det muntliga.

Du lär dig om vardagslivet i Frankrike och i små grupper med andra deltagare utbyter ni erfarenheter kring lärande och undervisning. Första dagen av kursen genomförs ett skriftligt test och en muntlig intervju som ligger till grund för i vilken grupp/nivå du blir placerad i.

En stor del av kursmaterialet består av artiklar ur dagspressen, tv-inslag och ljudupptagningar. Kurserna kompletteras med inslag av fransk kultur, frivilliga fritidsaktiviteter och möten med andra deltagare världen över! Kurslängd: 1-9 veckor.

Väljer du att läsa enbart en vecka är kursinnehållet inte detsamma som kursen ovan. Under vissa datum under sommaren går det att veckovis läsa Cavilams ”Stages à la carte” som består av olika ämnesområden varje vecka. Kan läsas från 1-9 veckor.

Du väljer själv vilket ämnesområde du vill studera, oftast väljs ett på för- och eftermiddagen. Var beredd på att vissa kurser kan ställas in om deltagarantalet visar sig vara för lågt. Du får då hjälp att hitta en annan kurs som passar dig bättre. Av den anledningen är det bra att fundera ut mer än en kurs som intresserar dig. Exempel på lärarkurser som erbjuds (observera att kurser kan bytas ut för år):

 • La culture francaise en immersion
 • Apprendre et enseigner avec le presse
 • Développer les compétences orales à tous les niveaux
 • Favoriser la communication orale: compréhension, production, interaction
 • Animer un cours avec la tableau numérique interactif (TNI)

Boende

Värdfamilj

Rekommenderas! Det bästa sättet att utveckla språket och förståelsen för det franska vardagslivet är att bo som inneboende i en värdfamilj! Familjerna är noga utvalda av skolan och som gäst i huset blir du erbjuden halvpension där frukost och middag ingår 7 dagar i veckan. Familjen hämtar upp dig på Vichys tågstation utan extra kostnad om du önskar det.

Residens

I Vichy kan du också bo på residens. Som boende här har du ditt egna lilla kök samt ett eget badrum. Sängkläder och porslin finns att låna. Residensen är av en enklare standard men bra prismässigt om du söker billigt boende i första hand. Utcheckning sker klockan 9.00 på lördagar och du står själv för städning av lägenheten vid utflytt.

Från ditt boende har du cirka 15 minuters promenad till skolan och Vichys tågstation.

Egen studio

Känner du för att bo mer enskilt kanske en egen liten lägenhet kan vara ett bra alternativ? Skolan förmedlar mindre studios/lägenheter för dig som är student och är minst 18 år. Lägenheterna är utrustade med kök, badrum och tv. Likaså sängkläder och porslin finns att låna. Från ditt boende har du cirka 5-15 minuters promenad till skolan och Vichys tågstation.

Priser & Datum 2022

Kurspriser
26 lektioner per vecka
1 vecka: 4 430
2 veckor: 7 200
3 veckor: 10 230
4 veckor: 13 180
6 veckor: 19 360
8 veckor: 25 540
12 veckor: 37 390
13 veckor: 40 470
16 veckor: 48 940
20 veckor: 60 580
24 veckor: 71 530
36 veckor: 105 980
5-11 veckor: 3 060
+24 veckor: 2 290
Kombinationskurs
1 vecka: 7 150
2 veckor: 12 960
Extra vecka: 6 610
Lärarkurs ”A la Carte”
Pris per vecka: 5 360
Två veckors lärarkurs
2 veckor: 9 150
Språk och Gastronomi
1 vecka: 8 300
Information om studiemedel
Du måste boka minst 3 veckors språkkurs för att kunna ansöka om studiemedel från CSN. Du kan söka studiemedel först höstterminen det år du fyller 20 år för en språkkurs.

Boende

Pris per vecka
Värdfamilj, halvpension
Enkelrum: 2 060
Värdfamilj, frukost
Enkelrum: 1 540
Extra måltid
Per måltid: 80
Residens
1 person: från 1 590
Egen studio
1 person: från 2 280
2 personer: från 2 570

Kursstarter 2022

Kursstarter
Nybörjare: 3/1, 7/2, 7/3, 4/4, 2/5, 7/6, 4/7, 18/7, 1/8, 15/8, 5/9, 3/10, 7/11, 5/12, 2/1 2023
För dig med förkunskaper: varje måndag
Lärarkurs ”A la Carte”: varje vecka mellan 22/6-28/8

Lovdagar 2022

Lovdagar
Enskilda lovdagar: 18/4, 26/5, 6/6, 14/7, 1/11, 11/11, 25/12

Deltagarkommentarer

Maria 27 år, 4 veckor

Jag bodde hos ett mycket trevligt par, trivdes jättebra. Kände verkligen att jag fick ta del av den franska kulturen. Stort plus var också att de bodde bara några minuter från skolan. Väldigt få skandinaver (träffade inga svenskar, bara en danska och en grupp norska lärare), vilket var precis så jag ville ha det!

Cecilia 18 år, 2 veckor

Så bra lärare! Pedagogiska, trevliga och kreativa! Våga delta aktivt i lektionerna i början, annars blir det bara svårare ju längre tid man väntar. Fråga om du inte förstår!

Anette 40 år, 13 veckor

Kursen var givande på så sätt att det vi gjorde alltid kändes autentiskt och nyttigt och man kände att man förbättrade sina kunskaper. Lärarna var kunniga och visade stort intresse för sin elever, vilket innebar elevanpassat arbetssätt.

Vichy är en lugn och trevlig stad. Alldeles lagom stor om man tycker om lugn och ro, men att den också bjuder allt som kan önskas om man vill roa sig. Om man är ”storstadsfreak” så kan nog Vichy kännas litet.Om du vill ge dig själv en förändring i livet som samtidigt ger dig en ovärderlig kunskap; åk på språkresa eller någon form av språkkurs! Ung eller gammal spelar ingen roll, det är en fantastisk och oförglömlig upplevelse för alla!

Jacob 20 år, 4 veckor

Vichy är en fantastisk stad som ligger utmed floden Allier mitt i centrala Frankrike. Skolan CAVILAM som ligger på orten är en mycket seriös språkskola som erbjuder förstklassig språkundervisning skräddarsydd för din nivå samtidigt som det också erbjuds ett brett utbud utomskoleliga aktiviter.

Exkursioner till berg, omkringliggande städer och slott blandat med ostprovning och föreläsningar om typsikt franska saker såsom till exempel bröd. Tack vare att skolan är så stor ges enorma möjligheter att träffa människor från alla världens hörn. Utbytet av olika kulturella erfarenheter var verkligen underbart och satte guldkant på vistelsen. Jag bodde i värdfamilj vilket jag rekommenderar alla som åker på språkresa att göra. Det ger dig en dörr in i det franska samhället och en möjlighet att öva på språket än mer.

Min resa till Vichy och Cavilam kommer vara ett bestående minne. Om man på allvar vill lära sig franska, uppleva Frankrike och träffa nya människor vet jag inget bättre sätt än att åka på en språkresa likt denna.

Resa hit

Det enklaste sättet att ta sig till Vichy är att flyga till Clérmont-Ferrand (med mellanlandning i Paris) och sedan ta tåget vidare till Vichys tågstation. Du kan också flyga till Paris och sedan åka tåg mellan Paris och Vichy. Denna tågresa tar ca tre timmar om man åker med TGV, snabbtåget. Tågen går flera gånger varje dag. Från Vichys tågstation ingår transfer till boendet men om du landar med flyg på Clérmont-Ferrand så kostar det extra.

Studentberättelser

Fråga vår studievägledare Clara!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982