Sprakresor

Montpellier, Languedoc-Roussillon, Frankrike

Språkresa till Montpellier på Institut Européen de Français

Klassisk studentstad Låga priser på längre kurser Workshops ingår i språkkursen

Skolinfo:

  • Studiestöd/CSN
  • Aktivitetsprogram
  • Kafeteria
  • Internet Wifi

2005 slogs de två skolorna IMEF och Odyssea ihop och bildade en ny skola med ett av de största och bästa kursutbud som erbjuds i Montpellier; Institut Européen de Français, IEF. Skolan ligger optimalt placerad mitt i Montpelliers historiska stadskärna, i den mest centrala delen av staden.

Skolan tar emot studenter, lärare och yrkesverksamma språkfantaster i alla åldrar, från hela världen, året om. Dess välkomnande och vänskapliga atmosfär gör att du snabbt känner dig hemma och kan komma till ro i dina studier. Skolan jobbar aktivt för att du ska integreras i den franska kulturen och bygger upp en stor del av sin undervisning på detta. De är även medlemmar i TANDEM International, ett internationellt nätverk av skolor som främjar kulturell integration för sina studenter genom utbytesprogram med franska studenter.

IEF har godkänts av – och fått kvalitetsstämplar från en mängd olika nationella- som internationella organisationer och är även ett officiellt testcenter för CCIP (Paris Chamber of Commerce) och Sorbonne University (Paris IV). Undervisningen ges i små grupper och klasserna ses över och omorganiseras efter behov varje vecka. Som student på skolan får du utöver undervisning och aktiviteter fri tillgång till skolans pedagogiska resurscenter där du på egen hand kan hitta olika övningar och hjälpmedel för att förbättra din franska. På skolan finns det även trådlös internetuppkoppling som du får använda dig av om du har med din egen laptop, annars kan du låna skolans datorer för att maila och surfa på internet.

Montpellier har de senaste åren seglat upp som en av de mest populära destinationerna bland studenter vi är i kontakt med. Mycket pågrund av ett gynnsamt klimat, den sköna studentatmosfären och närheten till havet. På skolan IEF har vi tack vare ett gott samarbete dessutom möjlighet att erbjuda dig som student fantastiska kurspriser, främst på de lite längre kurserna.

Vår student Elsa, 19 år, spenderade en höst på Institut Européen de Francais. Läs gärna om hela hennes upplevelse om tiden i Montpellier!

Även skolan driver en blogg där du b.la. kan ta del av tips på sevärdheter och evenemang som sker i Montpellier.

Montpellier

Av Montpelliers 250 000 invånare räknas upp till en fjärdedel vara studenter och staden kan vara stolt över sitt universitetet som är ett av de äldsta i världen. Staden kryllar även av internationella studenter som åker hit på språkresor, vilket skapar en fin gemenskap mellan stadens ungdomar.

Fritid

Montpellier och dess närområde har gott om historiska landmärken, pittoreska byar och sköna vyer att erbjuda och om du vill ha hjälp att hitta dessa på ett roligt sätt så erbjuder skolan utflykter till en mängd olika destinationer. De har även ett stort och varierat aktivitetsprogram med bl.a. filmkvällar, vinprovningar, sporter, traditionella danser och en guidad tur av Montpellier varje vecka. På Youtube kan du se ett filmklipp från skolan och sekvenser från de aktiviteter som arrangeras! En språkresa till Montpellier tar dig till ett fantastiskt landskap väl värt att upptäcka!

Kurser

Språkkurs i franska

Lektioner per vecka: 20+2

Skolans pedagogik vill verka för aktiva studenter och kulturellt utbyte mellan eleverna. Eleverna får göra allt från att hålla muntliga presentationer och konversationsövningar till att skriva egna texter, allt för att utveckla sin franska så mycket som möjligt. Själv beskriver skolan sin utbildning som rolig, praktisk och utvecklande. Språknivåerna sträcker sig från nybörjare upp till avancerad nivå.

Grupp- och privatlektioner i franska

Lektioner per vecka: 20+2+6

Som komplement till skolans standardkurs där du läser 20 lektioner plus 2 workshops i veckan kan skolan också erbjuda en mer intensiv språkkurs för dig som vill få ut mer av studierna och med möjlighet att själv bättra på de delar du önskar extra träning i. Dessa 6 extralektioner består av privatundervisning där du och en lärare går igenom områden du vill förbättra. Det kan vara allt från uttal, grammatik och till skrivövningar eller helt enkelt det du känner att du vill utveckla ytterligare.

Skolan har också en annan intensivkurs med mera fokus på främst kommunikation och uttal som också kan vara en idé för dig som vill maximera din språkkurs.

Onlinekurs i franska

Lektioner per vecka: 20

Nyhet! IED erbjuder under 2020 onlinekurser i franska för nybörjare såväl som för avancerade användare. Det finns flera upplägg att välja bland där det vanligaste är grupplektioner genom videokonferens med en lärare från IEF samt tillgång till skolans E-learingplattform.

Gruppkursen består av 5-8 deltagare (5-6 i snitt) och kan bokas upp till 4 veckor (önskar du boka en längre kurs finns möjlighet till privatundervisning online istället). Du har tillgång till skolans onlineplattform dygnet runt under 3 månader.

Som bonus erbjuds du också  personlig uppföljning med din lärare, med övningar specifikt anpassade just för dig.

En typisk dag kan se ut så här:

  • Klockan 9.15-10.00: Grupplektioner online med din lärare.
  • Klockan 10.00-12.00: Genomgång av programmet för dagen samt instruktioner. Lektioner och övningar via E-learningplattform + coaching från din lärare.
  • Klockan 12.00-12.30:  Grupplektioner online med din lärare.

Boende

IEF förmedlar en rad olika boendeformer för dig som student. Här finns något för alla smaker oavsett om du vill bo ihop med andra studenter, i familj eller mer på egen hand. Transfer till boendet ordnar du på egen hand.

Värdfamilj

Detta alternativ är idealiskt för dig som vill ut få maximalt av din språkresa. Här får du dels extra möjlighet att tala språket men också ett kulturellt och socialt utbyte vid sidan av dina studier. Familjerna är handplockade med omsorg av skolan och du har möjlighet att lämna särskilda önskemål när det kommer till vilken typ av familj du vill bli placerad i. Vissa familjer tar emot flera studenter åt gången vilket är bra att känna till innan du ankommer. Du kan välja att boka boende med frukost eller också med halvpension (frukost och middag). Bokar du med frukost ingår tyvärr inte möjlighet att laga egna måltider i familjens kök, då rekommenderas valet ”Delad lägenhet”.

Delad lägenhet

Boende med studenter eller fransk värd

Att bo i delad lägenhet är både ekonomiskt och ett bra sätt att lära känna nya studenter på. Det är IEF som själva valt ut lägenheterna och i ditt boende har du ett eget sovrum men delar kök och badrum med ca 1-3 andra personer. Oftast är det studenter som också läser på skolan och ibland kan det vara studenter som studerar på universitet. I vissa fall bor även hyresvärden i lägenheten och hyr ut resterande rum till studenter. Lägenheterna är belägna i centrala Montpellier, ibland med gångavstånd till skolan och ibland med buss/spårvagn 15-30 minuter.

Lägenhetshotell

IEF samarbetar också med ett studioresidens vid namn Appart´City som ligger nära det kända Place de la Comédine och med några få minuter från tågstationen i Montpellier. Residenset hyser moderna inredda rum (som kallas studio, att jämföra med en mindre lägenhet) för 1-2 eller 1-4 personer varav alla är utrustade med litet kök samt dusch/wc. De mindre rummen är ca 20 kvm stora och de större ca 30 kvm. Residensalternativet är perfekt om du vill bo lite mer självständigt än i delad lägenhet eller om ni är två som vill bo i samma rum. Du har gratis tillgång till wifi i hela residenset.

Studio

Önskar du bo mer självständigt och känna på hur det är att faktiskt leva i Frankrike har skolan möjlighet att ordna en privat lägenhet/studio åt dig för tiden du studerar. Lägenheterna ligger i och utanför Montpelliers centrum. Kontakta gärna oss för mera information samt exakta priser.

Sommarresidens

Under sommarmånaderna juli och augusti kan du bo på skolans universitetsresidens som är beläget i ett populärt studentområde, nära lugna och vackra parker och med bara en kort gångpromenad från Montpelliers centrum. Detta alternativ passar dig som vill spendera några sommarveckor i en vänskaplig och trevlig atmosfär. Som boende på residenset har du eget rum med privat toalett/wc. Sängkläder finns likaså.

Priser & Datum 2020

Kurspriser
20+2 lektioner per vecka
1 vecka: 3 800
2 veckor: 6 180
3 veckor: 8 340
4 veckor: 10 580
6 veckor: 14 280
8 veckor: 14 950
13 veckor: 19 230
16 veckor: 23 060
20 veckor: 27 890
24 veckor: 32 620
26 veckor: 35 140
36 veckor: 46 610
40 veckor: 52 340
Extra vecka 4-7: 1 610
Extra vecka 8-12: 1 770
Extra vecka +12: 1 260
Onlinelektioner
1 vecka: 2 320
2 veckor: 3 770
3 veckor: 5 140
4 veckor: 6 370
Grupp- och privatlektioner*
1 vecka: 5 930
2 veckor: 10 640
3 veckor: 15 460
4 veckor: 20 030
Extra vecka: 4 290
*6 lektioner per vecka ges som privatundervisning
Information om studiemedel
Du måste boka minst 3 veckors språkkurs för att kunna ansöka om studiemedel från CSN. Du kan söka studiemedel först från höstterminen det år du fyller 20 år för en språkkurs.

Boende

Pris per vecka
Värdfamilj
Enkelrum, halvpension: 2 300
Enkelrum, frukost: 1 960
Delad lägenhet
Enkelrum, 1-4 veckor: 1 770
Enkelrum, +5 veckor: 1 730
Sommarresidens juli-augusti
Enkelrum: 1 740
Egen lägenhet
1 person: ca 2 200
2 personer: ca 3 050 per person
Obs! Alla lägenheter är på förfrågan
Lägenhetshotell
1 person 1-3 veckor: ca 4 360
1 person från 4 veckor: ca 3 760
2 personer 1-3 veckor: ca 2 180 per person
2 personer från 4 veckor: ca 1 880 per person

Kursstarter 2020

Kursstarter
Nybörjare: 3/2, 16/3, 1/6, 6/7, 3/8, 7/9, 12/10
För dig med förkunskaper: varje måndag
Delf/Dalf förberedelse: 24/2, 25/5, 22/6, 20/6, 7/9

Lovdagar 2020

Lovdagar
Enskilda lovdagar: 13/4, 1/5, 8/5, 21/5, 14/8, 11/11
Juluppehåll: 21/12-4/1 2021

Deltagarkommentarer

Mohamed 23 år, 20 veckor

Resan gick bra, åkte till Nice först så jag hann se Nice och Marseille lite innan jag kom till Montpellier på söndagen innan skolan! Kursen jag går på är en bra nivå för mig att börja på. Lärarna är jättesnälla och förklarar allt bra. Staden är jättefin och jag har inte kunnat få en bättre start här med alla nya trevliga elever man träffar från hela världen!

Elin 19 år, 16 veckor

Världen har aldrig känts så stor och samtidigt så liten som under min tid i Montpellier på IEF. Folk från hela världen samlas på ett ställe, vilket får en att vidga sina vyer och man utvecklas som person tack vare detta. Jag är så tacksam för min höst i Montpellier. Jag har nu vänner från hela världen som jag fortfarande håller kontakt med. Jag kommer bära med mig detta äventyr för resten av mitt liv.

Simon 31 år, 12 veckor

Trevlig, halvstor stad nära havet, små gränder och sol och bad in i oktober!

Nathaly 20 år, 8 veckor

Jag saknar och jag tänker hela tiden på Montpellier, att åka dit var något av det bästa jag har gjort. Jag hade verkligen ”the time of my life”, vilket jag tror att många som varit där delar med mig. Jag måste tacka EduPlanet för den service och stöd jag fick innan jag åkte iväg. Om man vill och har bra kontakt med sina lärare och med skolan så är IEF rätt skola och Montpellier rätt stad. Det är en studentstad där det alltid händer något!!

Pernilla 35 år, 3 veckor

Allt är på franska, och grammatik är uppblandat med hör- och läsförståelse. För att träna på grammatiken vi lärde oss så samtalade vi om diverse vardagligheter, vilket även ger samtalsfärdighet.

Jag bodde lite utanför stan, men i slutändan gjorde det absolut ingenting för familjen som sådan var så fantastisk. Jag längtade ofta tills kvällen när vi alla skulle samlas kring middagsbordet och prata om allt från vad vi gjort idag till världens olika politiska frågor. Vi jämförde ofta livet och värderingar länder emellan. I familjen bodde även en amerikanska och en schweizare, vilket öppnade för många åsikter och jämförelser. Och mitt i samtalet så åt vi alltid en fantastisk middag.

Vad jag framförallt har tagit med mig hem från min Frankrikevistelse är maten. Självklart tänker ni, la cuisine français är ju vida känt, men det är så mycket mer än bara sniglar och grodlår (vilka jag för övrigt aldrig åt)! Matkulturen skiljer sig lite beroende på vart i Frankrike man befinner sig, men i södra delarna där jag befann mig är olivoljan och färska grönsaker viktiga komponenter. Och det var så läckert! Jag har aldrig i Sverige njutit så mycket av att bara äta en tomat där jag har ringlat över riktigt fin olivolja och även en nypa av det lokala saltet. Senap från Dijon är också något som jag oftare kommer ställa fram på bordet här hemma från och med nu. Och så har vi ju osten! Jag hann inte prova alla av de över 300 franska ostarna, men jag fick en favorit: Roquefort ”La Cave des Templiers”. Den osten på en bit färsk baguette är inte dumt alls. Och förresten så är myten om fransmannen som bär på bänder av baguetter helt sann. En syn jag såg nästan varje dag! Men jag förstår dem, bröd har verkligen en helt annan status och är även så oerhört mycket godare i Frankrike. Allt är så oerhört fräscht, vällagat och välproducerat!

Karl 21 år, 8 veckor

Montpellier var ett bra val för språkstudier under 2 månader. Närheten till havet, skolans läge och alla fantastiska människor bidrog till en härlig vistelse i Frankrike. Jag kände verkligen att min franska utvecklades då lärarna var både kompetenta och väldigt sympatiska. Språkkursen var alltigenom ett bra val och jag besöker mer än gärna Montpellier igen!

Studentberättelser

Fråga vår studievägledare Clara!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982