Sprakresor

Språkresa till Montpellier på LSF/Institut Européen de Français

Härlig universitetsstad Låga priser på längre kurser E-learning ingår

Skolinfo:

 • Studiestöd/CSN
 • Aktivitetsprogram
 • Fikaautomat
 • Air Condition
 • Internet Wifi
 • Rullstolsanpassat
 • Online & Distanskurser

Skolorganisationen LSF och den privata skolan Institut Européen de Français (IEF) slogs under 2021 samman under namnet LSF/IEF. De två skolorna ihop har tillsammans skapat ett stort och mångsidigt kursutbud – både online och med fysiska kurser som passar de allra flesta. Skolan ligger optimalt placerad mitt i Montpelliers historiska stadskärna, i den mest centrala delen av staden.

Skolan tar emot studenter, lärare och yrkesverksamma språkfantaster i alla åldrar, från hela världen, året om. Dess välkomnande och vänskapliga atmosfär gör att du snabbt känner dig hemma och kan komma till ro i dina studier. LSF/IEF jobbar aktivt för att du ska integreras i den franska kulturen och bygger upp en stor del av sin undervisning på detta. Båda skolorna har sen tidigare belönats med Label Qualité FLE, med högsta betyg.

LSF/IEF har även godkänts av – och fått kvalitetsstämplar från en mängd olika nationella- som internationella organisationer och är även ett officiellt testcenter för CCIP (Paris Chamber of Commerce) och Sorbonne University (Paris IV). Undervisningen ges i små grupper om max 10 studenter och klasserna ses över och omorganiseras efter behov varje vecka. Som student på skolan får du utöver undervisning och aktiviteter fri tillgång till e-learingplattform som vidare hjälp i dina studier.

Montpellier har de senaste åren seglat upp som en av de mest populära destinationerna bland studenter vi är i kontakt med. Mycket pågrund av ett gynnsamt klimat, den sköna studentatmosfären och närheten till havet. På skolan LSF/IEF har vi tack vare ett gott samarbete dessutom möjlighet att erbjuda dig som student mycket konkurrenskraftiga kurspriser, främst på de lite längre kurserna.

Vår student Elsa, 19 år, spenderade en höst på LSF/Institut Européen de Francais. Läs gärna om hela hennes upplevelse om tiden i Montpellier!

Även skolan driver en blogg där du b.la. kan ta del av tips på sevärdheter och evenemang som sker i Montpellier.

Montpellier

Av Montpelliers 277 000 invånare räknas upp till en fjärdedel vara studenter och staden kan vara stolt över sitt universitetet som är ett av de äldsta i världen. Staden kryllar även av internationella studenter som åker hit på språkresor, vilket skapar en fin gemenskap mellan stadens ungdomar.

Fritid

Montpellier och dess närområde har gott om historiska landmärken, pittoreska byar och sköna vyer att erbjuda och om du vill ha hjälp att hitta dessa på ett roligt sätt så erbjuder skolan utflykter till en mängd olika destinationer. De har även ett stort och varierat aktivitetsprogram med bl.a. filmkvällar, vinprovningar, sporter, traditionella danser och en guidad tur av Montpellier varje vecka. På Youtube kan du se ett filmklipp från skolan och sekvenser från de aktiviteter som arrangeras! En språkresa till Montpellier tar dig till ett fantastiskt landskap väl värt att upptäcka!

Kurser

Språkkurs i franska

Lektioner per vecka: 15+6

Skolans pedagogik vill verka för aktiva studenter och kulturellt utbyte mellan eleverna. Eleverna får göra allt från att hålla muntliga presentationer och konversationsövningar till att skriva egna texter, allt för att utveckla sin franska så mycket som möjligt. Själv beskriver skolan sin utbildning som rolig, praktisk och utvecklande.

Alla språkets moment tas upp i denna språkkurs:

 • Hörförståelse
 • Läsförståelse
 • Skrivövningar
 • Muntlig kommunikation och interaktion

Denna språkkurs består av 15 grupplektioner i franska samt 6 workshops inom framförallt fransk kultur. Varje vecka ges också möjlighet att genom ett test visa dina framsteg och repetera övningar som gjorts under gånga veckan.

Språkkursen ges både under för- och eftermiddagar. Vilket schema just du tilldelas brukar meddelas strax innan kursstart.

Förmiddag: 09.00-13.00 (rast ca 15 min)
Eftermidag: 13.45-17.45 (rast ca 15 min)

Intensivkurs i franska

Lektioner per vecka: 25-10

Som komplement till skolans standardkurs (ovan) där du läser 15+6 lektioner i veckan kan skolan också erbjuda en mer intensiv språkkurs vilket kan passa för dig som planerar en kortare språktest men vill lägga lite mer tid på skolan och franskan. Skillnaden i jämförelse med ovan kurs är endast att det tillkommer 10 workshops istället för 6.

Språkkursen ges både under för- och eftermiddagar. Vilket schema just du tilldelas brukar meddelas strax innan kursstart.

Onlinekurs i franska

Lektioner per vecka: 4

LSF/IEF erbjuder onlinekurser i franska för nybörjare såväl som på högre nivåer. Det finns två upplägg att välja bland där det vanligaste är grupplektioner genom videokonferens med en lärare från skolan samt tillgång till deras E-learning.

Gruppkursen består av 4 lektioner per vecka (fördelade under 2 kvällar i veckan), vilket motsvarar 3 timmar per vecka med max 14 deltagare i gruppen. Detta upplägg kan bokas för 1-12 veckor. Du har obegränsad tillgång till skolans E-learning dygnet runt under tiden du studerar.

Onlinekursen ger ej rätt till studiemedel från CSN.

E-learning

Skolans plattform, vars innehåll är helt skapat av dess pedagogiska team, innehåller 500 träningsmoduler och mer än 6000 övningar! Det finns 7 teman som bland annat grammatik, vokabulär och fonetik. Det finns även inriktningar mot affärsfranska, franska & matlagning samt internationella relationer.

Boende

LSF/IEF förmedlar en rad olika boendeformer för dig som student. Här finns något för alla smaker oavsett om du vill bo ihop med andra studenter, i familj eller mer på egen hand. 

Värdfamilj

Detta alternativ är idealiskt för dig som vill ut få maximalt av din språkresa. Här får du dels extra möjlighet att tala språket men också ett kulturellt och socialt utbyte vid sidan av dina studier. Familjerna är handplockade med omsorg av skolan och du har möjlighet att lämna särskilda önskemål när det kommer till vilken typ av familj du vill bli placerad i. Vissa familjer tar emot flera studenter åt gången vilket är bra att känna till innan du ankommer. Du kan välja att boka boende med frukost eller också med halvpension (frukost och middag). Bokar du med frukost ingår tyvärr inte möjlighet att laga egna måltider i familjens kök, då rekommenderas valet ”Delad lägenhet”. Transfer tur och retur arrangeras utan kostnad om du bokar boende i värdfamilj, från Montpellier airport och Montpellier Sud de France och Saint Roch tågstation.

Delad lägenhet

Boende med studenter eller fransk värd

Populärt! Att bo i delad lägenhet är både ekonomiskt och ett bra sätt att lära känna nya studenter på. Det är LSF/IEF som själva valt ut lägenheterna och i ditt boende har du ett eget sovrum men delar kök och badrum med ca 1-3 andra personer. Oftast är det studenter som också läser på skolan och ibland kan det vara studenter som studerar på universitet. I vissa fall bor även hyresvärden i lägenheten och hyr ut resterande rum till studenter. Lägenheterna är belägna i centrala Montpellier, ibland med gångavstånd till skolan och ibland med buss/spårvagn 15-30 minuter. Transfer går att boka mot kostnad.

Studio

Önskar du bo mer självständigt och känna på hur det är att faktiskt leva i Frankrike har skolan möjlighet att ordna en privat lägenhet/studio åt dig för tiden du studerar. Dessa finns att boka för 1 eller 2 personer. Lägenheterna ligger i och utanför Montpelliers centrum. Kontakta gärna oss för mera information samt exakta priser.

Studentresidens

En relativt prisvärd boendeform är att boka rum på studentresidens. Här har du möjlighet att träffa andra studenter från jordens alla hörn och du har också tillgång till många gemensamma faciliteter som t.ex. terrass, studierum, frukostsal och tvättmöjligheter. Du bor i en mindre studio utrustad med privat kitchenette (litet kök) och badrum.

Skolan använder sig oftast av två olika residens. Under sommaren (juli-augusti) används ett residens som är beläget 20 minuter från skolan med spårvagn. Resten av året används ett residens som är beläget centralt i Montpellier.

Lägenhetshotell

LSF/IEF samarbetar också med ett studioresidens vid namn Appart´City som ligger nära det kända Place de la Comédine och med några få minuter från tågstationen i Montpellier. Residenset hyser moderna inredda rum (som kallas studio, att jämföra med en mindre lägenhet) för 1-2 eller 1-4 personer varav alla är utrustade med litet kök samt dusch/wc. De mindre rummen är ca 20 kvm stora och de större ca 30 kvm.

Att bo på lägenhetshotell kan passa om du är lite äldre, vill bo relativt bekvämt och kanske inte planerar att stanna mer än några veckor.

Priser & Datum 2023

Kurspriser
21 lektioner per vecka
1 vecka: 3 770
2 veckor: 6 080
3 veckor: 8 170
4 veckor: 10 340
6 veckor: 13 070
8 veckor: 15 770
13 veckor: 21 430
16 veckor: 24 790
20 veckor: 30 630
24 veckor: 36 380
26 veckor: 39 050
36 veckor: 53 620
40 veckor: 59 360
Extra vecka 5-7: 2 060
Extra vecka 8-11: 1 880
Extra vecka +14: 1 490
Onlinelektioner, 4 lektioner/vecka
1 vecka: 1 910
2 veckor: 3 820
3 veckor: 5 730
4 veckor: 7 640
Bokningsavgift onlinelektioner
Engångskostnad: 560
25 lektioner per vecka
1 vecka: 4 280
2 veckor: 7 250
3 veckor: 9 310
4 veckor: 12 020
6 veckor: 17 430
8 veckor: 23 030
12 veckor: 33 650
13 veckor: 35 050
16 veckor: 42 800
Extra vecka, fr 5 veckan: 2 700
Information om studiemedel
Du måste boka minst 3 veckors språkkurs för att kunna ansöka om studiemedel från CSN. Du kan söka studiemedel först från höstterminen det år du fyller 20 år för en språkkurs.

Boende

Pris per vecka
Värdfamilj
Enkelrum, halvpension: 2 550
Enkelrum, frukost: 1 850
Delad lägenhet
Enkelrum 1 780
Residens sept-juni
Enkelrum: 2 650
Sommartillägg för residens juli-aug
Tillägg per vecka: 510
Egen lägenhet
1 person: 2 980
2 personer: 3 550/per pers
Obs! Alla lägenheter är på förfrågan

Kursstarter 2023

Kursstarter
Nybörjare: 9/1, 20/2, 6/3, 24/4, 8/5, 19/6, 3/7, 31/7, 21/8, 4/9, 30/10
För dig med förkunskaper: varje måndag
Delf/Dalf förberedelse: kontakta oss

Lovdagar 2023

Lovdagar
Enskilda lovdagar: 10/4, 1/5, 18/5, 29/5, 14/7, 15/8, 1/11
Juluppehåll: 23/12-7/1 2024

Deltagarkommentarer

Mohamed 23 år, 20 veckor

Resan gick bra, åkte till Nice först så jag hann se Nice och Marseille lite innan jag kom till Montpellier på söndagen innan skolan! Kursen jag går på är en bra nivå för mig att börja på. Lärarna är jättesnälla och förklarar allt bra. Staden är jättefin och jag har inte kunnat få en bättre start här med alla nya trevliga elever man träffar från hela världen!

Elin 19 år, 16 veckor

Världen har aldrig känts så stor och samtidigt så liten som under min tid i Montpellier på IEF. Folk från hela världen samlas på ett ställe, vilket får en att vidga sina vyer och man utvecklas som person tack vare detta. Jag är så tacksam för min höst i Montpellier. Jag har nu vänner från hela världen som jag fortfarande håller kontakt med. Jag kommer bära med mig detta äventyr för resten av mitt liv.

Simon 31 år, 12 veckor

Trevlig, halvstor stad nära havet, små gränder och sol och bad in i oktober!

Nathaly 20 år, 8 veckor

Jag saknar och jag tänker hela tiden på Montpellier, att åka dit var något av det bästa jag har gjort. Jag hade verkligen ”the time of my life”, vilket jag tror att många som varit där delar med mig. Jag måste tacka EduPlanet för den service och stöd jag fick innan jag åkte iväg. Om man vill och har bra kontakt med sina lärare och med skolan så är IEF rätt skola och Montpellier rätt stad. Det är en studentstad där det alltid händer något!!

Pernilla 35 år, 3 veckor

Allt är på franska, och grammatik är uppblandat med hör- och läsförståelse. För att träna på grammatiken vi lärde oss så samtalade vi om diverse vardagligheter, vilket även ger samtalsfärdighet.

Jag bodde lite utanför stan, men i slutändan gjorde det absolut ingenting för familjen som sådan var så fantastisk. Jag längtade ofta tills kvällen när vi alla skulle samlas kring middagsbordet och prata om allt från vad vi gjort idag till världens olika politiska frågor. Vi jämförde ofta livet och värderingar länder emellan. I familjen bodde även en amerikanska och en schweizare, vilket öppnade för många åsikter och jämförelser. Och mitt i samtalet så åt vi alltid en fantastisk middag.

Vad jag framförallt har tagit med mig hem från min Frankrikevistelse är maten. Självklart tänker ni, la cuisine français är ju vida känt, men det är så mycket mer än bara sniglar och grodlår (vilka jag för övrigt aldrig åt)! Matkulturen skiljer sig lite beroende på vart i Frankrike man befinner sig, men i södra delarna där jag befann mig är olivoljan och färska grönsaker viktiga komponenter. Och det var så läckert! Jag har aldrig i Sverige njutit så mycket av att bara äta en tomat där jag har ringlat över riktigt fin olivolja och även en nypa av det lokala saltet. Senap från Dijon är också något som jag oftare kommer ställa fram på bordet här hemma från och med nu. Och så har vi ju osten! Jag hann inte prova alla av de över 300 franska ostarna, men jag fick en favorit: Roquefort ”La Cave des Templiers”. Den osten på en bit färsk baguette är inte dumt alls. Och förresten så är myten om fransmannen som bär på bänder av baguetter helt sann. En syn jag såg nästan varje dag! Men jag förstår dem, bröd har verkligen en helt annan status och är även så oerhört mycket godare i Frankrike. Allt är så oerhört fräscht, vällagat och välproducerat!

Karl 21 år, 8 veckor

Montpellier var ett bra val för språkstudier under 2 månader. Närheten till havet, skolans läge och alla fantastiska människor bidrog till en härlig vistelse i Frankrike. Jag kände verkligen att min franska utvecklades då lärarna var både kompetenta och väldigt sympatiska. Språkkursen var alltigenom ett bra val och jag besöker mer än gärna Montpellier igen!

Fråga vår studievägledare Clara!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982