Sprakresor

Montpellier, Languedoc-Roussillon, Frankrike

Språkresa till Montpellier på Institut Lingusitique Adenet (ILA)

Över 2000 studenter per år Kvalitetsstämplad språkskola Språkkurser från 16 år

Skolinfo:

 • Studiestöd/CSN
 • Aktivitetsprogram
 • Air Condition
 • Interaktiva skrivtavlor
 • Internet Wifi

Institut Linguistique Adenet (ILA) är en väldigt välskött och uppskattad skola belägen mycket centralt mitt i Montpelliers historiska kvarter, på Grand Rue Jean Moulin.

Detta är en av de mest eftertraktade adresserna kantade av trevliga boutiquer, små gourmethandlare och typiskt franska och inbjudande caféer. Lokalerna är moderna och fräscha och utrustade med luftkonditionering och fritt Wifi i hela byggnaden. Multimediaklassrum, rum för självstudier, 40 datorer och tablets som kan lånas samt ett litet studentbibliotek.

ILA undervisar i små grupper, max 10 per klass, och har höga krav på sina lärare. På skolan används moderna hjälpmedel för att motivera studenterna på skolans språkkurser. För att göra undervisningen så levande som möjligt och engagera studenterna på bästa sätt diskuteras aktuella nyhetsartiklar, TV-nyheter och radioinslag. Dessa komponenter skapar en ultimat studiemiljö som uppskattats av skolans hittills cirka 35 000 studenter som läst sina kurser här. Personalen finns alltid till hands för att hjälpa och vägleda dig på din språkkurs!

Montpellier är en välkänd och härlig universitetsstad som passar dig som vill åka på språkresa till en lagom stor ort med mycket studenter. ILA är skolan för dig som söker en språkkurs av hög kvalité med undervisning i små grupper. Är du runt 16-17 år och inte vill delta på en ungdomskurs är detta också ett mycket bra alternativ. Vill du få ännu mera inspiration av och om Montpellier? Spana in vårt blogginlägg – 10 anledningar att åka på språkkurs till Montpellier!

Montpellier

Av Montpelliers 250 000 invånare räknas upp till en fjärdedel vara studenter och staden kan vara stolt över sitt universitetet som är ett av de äldsta i världen. Staden kryllar även av internationella studenter som åker hit på språkresor, vilket skapar en fin gemenskap mellan stadens ungdomar.

Fritid

På ILA är man väl medveten om att en stor del av inlärningen i det franska språket sker utanför klassrummet. Skolan lägger därför stor fokus på de aktiviteter staden har att erbjuda, så att studenter ska lära sig språket även vid sidan av deras språkkurser.

Varje vecka anordnas av skolan minst fyra kulturella eller sociala aktiviteter, men även utflykter till närliggande städer såsom Avignon, Nimes och Provence, som studenter kan ta del av. En annan populär aktivitet är Speed Meetings. Franska och internationella studenter samlas på en bar eller restaurang och pratar både franska och engelska med varandra!

En typisk vecka med aktiviteter kan se ut såhär:

 • Måndag, välkomstdrink
 • Tisdag, guidad tur i Montpellier – historiska stadsdelen
 • Torsdag, vinprovning
 • Fredag, utflykt till St Guilhem le Désert
 • Lördag, utflykt till Camargue

Montpellier är huvudstad i Languedoc-Rousillon regionen, ett område känt för sina vinodlingar. Åker du hit på språkresa har du därför chansen att medverka vid vinprovning och smaka på några av de lokala vinerna. Skolans aktivitetsprogram erbjuder en mängd guidade turer i staden, besök på museer och teatrar, vin- och ostprovning samt välkomst- och avskedsfester. Dessutom kan du i denna Medelhavsstad ägna dig åt alla sorters vattensporter då staden endast ligger belägen ca 9 km från havet.

Kurser

Språkkurs i franska

Lektioner per vecka: 20

Detta är ILAs mest populära språkkurs som består av max 10 studenter (i snitt 5-8). Språkkursen fokuserar på struktur, muntlig och skriftlig utövning av språket samt hörförståelse. Grammatik och vokabulär ingår. ILAs kurser inkluderar även inslag av fransk kultur och det franska samhället.

Lektionstid: 9.00-10.30 och 10.45-12.15 måndag-fredag

Intensivkurs

Lektioner per vecka: 30

Rekommenderas! Samma som språkkursen ovan, med 10 lektioners tillägg i veckan. Dessa 10 lektioner fokuserar på muntlig kommunikation och en mer detaljerad undervisning i fransk kultur. Du läser från morgonen till strax efter lunchtid. 3 dagar i veckan fortsätter lektionerna en bit in på eftermiddagen.

Lektionstid: 9.00-10.30 och 10.45-12.15 måndag-fredag + 13.15-15.30 tre eftermiddagar/vecka

Förberedande Delf/Dalfkurs

Lektioner per vecka: 20, 30, 20+5

DELF och DALF är de viktigaste franska språkproven som anordnas av den franska utbildningsnämnden. Dessa språkkurser förbereder inför examinationen och kan läsas 20, 30 eller 20+5 lektioner per vecka.

Affärsspråk

Lektioner per vecka: 20+10

Språkkurs utformad efter dig som behöver, eller redan idag använder franska i arbetet. Denna kurs består av dels grupplektioner som ger en bra grund och uppfräschning vad gäller språkets alla element. Privatlektionerna som medföljer i paketet är helt anpassade efter ditt val och yrke.

Debatter, presentationer, praktiska situationer och rollspel är delar som förkommer under lektionerna och som ger självförtroendet en boost i olika kommunikativa situationer. Kursen fokuserar också på affärsspecifika mål som att skriva rapporter, underlätta möten eller skriva rapporter, order, ledande telefonsamtal och mycket mer.

50+ kurs

Lektioner per vecka: 20

Ta chansen att kombinera franska och kultur under 2 veckor samt lär känna kursdeltagare i din ålder från hela världen! I paketet ingår 20 fransklektioner per vecka och på eftermiddagarna drar ett fullspäckat aktivitetsprogram igång.

Aktiviteterna kommer ske både inne i Montpelliers centrum men utflykterna är ofta förlagda till trevliga och genuina franska orter i Languedoc-Roussilon. Alla aktiviteter sker ihop med de i din grupp, halvdags- och heldagsutflykterna är dock öppna för alla skolans elever om de vill delta. Känner du för att stanna mer än 2 veckor? Då kan du fortsätta studera franska med 20 lektioner i veckan och delta i skolans frivilliga aktivitetsprogram.

För att delta på 50+ kursen krävs att du har minst A2 nivå i franska (läs mer om europeiska språkskalan på vår hemsida). Var också beredd att det krävs ett minimum av deltagare för att kursen enbart ska omfatta deltagare i åldern 50+, om så ej är fallet integreras detta program med skolans allmänna kurser och aktiviteter.

Här finner du ett exempel på vad som ingår i 50+ kursen, var beredd på att vissa aktiviteter kan vara säsongsbetonade och att vissa punkter kan komma att ändras.

Vecka 1

 • Måndag: Guidad stadstur samt välkomstdrink
 • Tisdag: Provsmakning av lokala produkter
 • Onsdag: Ledig eftermiddag (shopping etc)
 • Torsdag: Chateau Flaugergues
 • Fredag: Halvdagsutflykt till Nimes
 • Lördag: Heldagsutflykt till Avignon och Pont du Gard (gamla stan, påvens palats och världsberömda akvedukter)

Vecka 2

 • Måndag: Guidad stadstur i den ”nya stadskärnan”
 • Tisdag: Provsmakning av vin och ost
 • Onsdag: Ledig eftermiddag
 • Torsdag: Middag på restaurang med personal och lärare från ILA
 • Fredag: Halvdagsutflykt till Sète
 • Lördag: Hemfärd

Skolan försöker alltid placera deltagare i åldern 50+ i samma språkgrupp. Visar det sig att kunskaperna i franska varierar väldigt deltagare emellan placerar skolan in efter nivå i franska. Du kan därför komma att studera i grupp med mixade åldrar.

Boende

ILA förmedlar en rad olika boendealternativ för dig som student. Välj mellan familjeboende, på studentresidens eller boende på hotell.

Värdfamilj

Att bo i värdfamilj är ett utmärkt sätt att ta del av vardagen i en typisk fransk familj! Alla familjer är noga utvalda av ILA och du bor allt som oftast inom 30 minuter från skolan. Nästintill hälften av familjerna bor med gångavstånd till ILA. När du anländer till Montpellier möter familjen upp dig och du får skjuts till boendet (möjligt mellan kl 08.30 och 22.30). Du kan välja att boka boende med frukost eller halvpension. Lämna gärna önskemål till oss om det är något speciellt du vill att vi skall framföra till skolan i valet av värdfamilj.

Studentresidens

Välj att bo på residens tillsammans med studenter från hela världen. ILA erbjuder boende på ett prisvärt residens med möjlighet till plats i enkel- eller dubbelrum (dubbelrum om två personer bokar tillsammans). Alla rum är utrustade med privat dusch/wc och eget kitchenette- eller gemensamt kök. Residenset är beläget ca 15 minuter med spårvagn från skolan och Place de la Comedie.

Alla boendegäster har tillgång till trådlöst internet och tvättmöjlighet finns mot kostnad. Rummen är enkla men fullt dugliga och innehåller det du behöver för en lyckad studieperiod. En deposition skall erläggas i samband med ankomst.

Minimiålder 18 år.

Se gärna en kort film om studentresidenset genom att klicka på bilden nedan:

https://youtu.be/DFI5f-OWtQw

Lägenhetshotell

Skolan erbjuder även boende på ett 3-stjärnigt lägenhetshotell. Här finns fräscha lägenheter för 1-2 personer samt 2-rummare för upp till 4 personer som delar. De mindre lägenheterna är ca 25 kvadratmeter stora och har alla egen dusch/wc samt fullt utrustade kök. Tvätt- och parkeringsmöjligheter finns också. Här bor du bekvämt med cirka 10-15 minuters spårvagnsfärd från ILA. Detta boende passar dig som ställer lite högre krav på ditt boende och är beredd att betala mera.

Priser & Datum 2024

Kurspriser
20 lektioner per vecka
1 vecka: 4 040
2 veckor: 6 350
3 veckor: 6 450
4 veckor: 8 250
6 veckor: 11 860
8 veckor: 15 430
12 veckor: 22 650
13 veckor: 24 410
16 veckor: 29 490
20 veckor: 36 630
24 veckor: 43 670
36 veckor: 63 500
 30 lektioner per vecka
1 vecka: 5 110
2 vecka: 8 530
3 vecka: 12 320
4 vecka: 15 020
50+ kurs
2 veckor: 10 160
OBS! I priset för 50+ kursen inkluderas ej boende
Affärsspråk
 1 vecka: 5 430
2 veckor: 9 230
Information om studiemedel
Du måste boka minst 3 veckors språkkurs för att kunna ansöka om studiemedel från CSN. Du kan söka studiemedel först höstterminen det år du fyller 20 år för en språkkurs.

Boende

Pris per vecka
Värdfamilj
Enkelrum, halvpension: 2 600
*Dubbelrum, halvpension: 2 190
Enkelrum, frukost: 1 960
*Dubbelrum, frukost: 1 790
*Dubbelrum enbart bokningsbart för två personer som reser i sällskap 
Residens
1-8 veckor
Enkelrum: 2 600
Dubbelrum (om 2 personer bokar): 1 980
Från 9 veckor
Enkelrum: 2 190
Dubbelrum (om 2 personer bokar): 1 990
Residens Premium
Enkelrum, eget kök 3 010
Lägenhetshotell
Små lägenheter/Studios (tre-stjärniga) med badrum, kök och TV
Egen lägenhet, 1 person: 4 850
Egen lägenhet, 2 personer: 6 740
Högsäsongstillägg (juni-mitten av september)
Egen lägenhet, 1 person: 1 780
Egen lägenhet, 2 personer: 2 010
För lägenhet tillkommer en lokal turistskatt per person och dag, betalas på plats: 15-40
Transfer (till residens eller lägenhetshotell)
Enkel resa: 840

Kursstarter 2024

Kursstarter
Nybörjare: 8/1, 5/2, 4/3, 2/4, 6/5, 3/6, 1/7, 5/8, 2/9, 7/10, 4/11, 2/12
För dig med förkunskaper: varje måndag
50 + kurs: 11/3, 13/5, 10/6, 9/9, 7/10

Lovdagar 2024

Lovdagar
Enskilda lovdagar: 1/4, 1/5, 20/5, 15/8, 1/11
Juluppehåll: 21/12-5/1 2025

Deltagarkommentarer

Elin 21 år, 8 veckor

Jag trivs mycket bra i Montpellier, staden har en bra storlek, den är levande, vädret är bra och människorna är vänliga. Skolan tycker jag också fungerar väldigt bra, det är roligt och det är bra att grupperna inte är så jättestora så alla får chans att prata och fråga och få hjälp.Till skolan från residenset (Residence Clemenceau) är det cirka 15 minuters gångavstånd och det tycker jag är helt okej! Det är väldigt skönt med en promenad till skolan på morgonen så man får lite luft och piggnar till.

Jag känner mig mycket mer bekväm med att prata franska nu än innan jag åkte till Montpellier så det känns väldigt roligt. Jag tycker också vi pratar mycket franska med varandra på fritiden, och blandar med engelska då det blir svårigheter. Studion i residenset är helt okej, det finns en begränsad mängd kökstillbehörigheter och internetuppkopplingen är inte speciellt snabb. Men man reder sig helt klart och det funkar mycket bra att bo så här tycker jag. Jag är väldigt nöjd med min vistelse i Montpellier och tiden bara flyger iväg! Jag kan inte tro att det snart har gått 6 veckor av mina 8 totalt…

Kelly 17 år, 2 veckor

Resan till Montpellier var den bästa i mitt liv, och jag har ändå rest en hel del i mitt liv. Ni är grymma på EduPlanet. Och staden var underbar. Tack!

Erika 23 år, 13 veckor

Montpellier är en pärla i södra Frankrike! Med en arkitektur som påminner om Italien och en ung befolkning som gör stadens nattliv levande är detta en stad för alla de som vill kombinera nytta med nöje.

Ebba 17 år, 2 veckor

De mysiga små gatorna, pittoreska caféerna och underbara människorna gjorde min vistelse i Montpellier till ett minne för livet. Tack vare EduPlanet fick jag utveckla min franska och lära känna människor från hela världen. Jag har tidigare varit i Frankrike men aldrig upplevt den franska kulturen på samma sätt som nu. En varierad och lärorik kurs gjorde att jag blev inspirerad till framtida studier på franska och jag åker mer än gärna tillbaka till vackra Montpellier!

Malin 19 år, 10 veckor

Min språkkurs i Montpellier var helt fantastisk! Skolan i kombination med att bo i värdfamilj gjorde att jag verkligen utvecklade min franska, mer än vad jag trodde att jag skulle göra. Min värdmamma tog med mig på bio och andra föreläsningar om kultur och allt möjligt vilket jag uppskattade då jag fick komma in i sammanhang med bara fransmän. På skolan träffade jag också många internationella vänner som jag håller kontakten med och uppskattar väldigt mycket. Montpellier är en livlig stad, så vi hade aldrig tråkigt. Allt ifrån att vara på stranden till att spela sällskapsspel med franska universitetsstudenter- det fanns aktiviteter så det räckte och blev över!

Klara och Josefine 17 år, 2 veckor

Vi trivs verkligen jättebra här! Lägenheten är bra och lärarna är superbra! Så vi är väldigt nöjda! Tack för att ni hjälpte oss så att vi fick det såhär bra

Fråga vår studievägledare Clara!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982