Sprakresor

Berlin, Prenzlauer Berg, Tyskland

Språkresor till Berlin på GLS Sprachschule

16 000 kvm stort campus Boende på campus Mycket aktiviteter Trendigt område

Skolinfo:

 • Studiestöd/CSN
 • Kafeteria
 • Fikaautomat
 • Interaktiva skrivtavlor
 • Internet Wifi
 • Rullstolsanpassat

GLS Sprachschule (German Language School) grundades 1983. Organisationen driver nu GLS Campus i Berlin för vuxna studenter och några sommarläger för ungdomar i Berlin och München. Skolan ligger belägen i Berlins historiska centrum i området Prenzlauer Berg.

Detta område hamnade i den kommunistiska delen av Berlin efter andra världskriget och efter Berlinmurens fall utvecklades det till ett av de trendigaste områdena och är nu ett av de mest populära tillhållen bland studenter. Skolans generösa campus på cirka 16 000 kvadratmeter ligger beläget i ett fint grönt område och består av sex vackra byggnader som rymmer 60 klassrum, studiolägenheter, hotellrum, simbassäng, kafé, restaurang samt en liten bokhandel.

GLS är en högkvalitativ språkskola med professionell, välorganiserad och kreativ undervisning. Deras språkkurser ger dig en djup inblick i det tyska språket och den tyska kulturen, vilket är viktigt för att förstå ett språk till fullo.

I bildspelet kan du bland annat se en skiss över campusområdet. De gröna husen är de äldsta på campus, byggda 1867. De lilafärgade husen blev sönderbombade under andra världskriget och återuppbyggdes senare. Både de gröna och lila husen utgjorde en statlig skola, som drevs i nästan 140 år innan undervisningen upphörde år 2004. GLS köpte samtliga byggnader och omvandlade 50 av klassrummen till bland annat studiolägenheter för GLS studenter.

I närheten av skolbyggnaden invigdes den 6e byggnaden som ingår i GLSs campus. Det är Berlins gamla stadsbad, ”Stadtbad Oderberger”, från 1909 som nu har fått sig en rejäl ansiktslyftning och numera även rymmer 15 klassrum och ett utsökt boutiquehotell för såväl studenter som andra gäster. Givetvis finns den gamla simbassängen kvar. Vi lovar att detta är ett campus utöver det vanliga…

GLS passar dig som vill få ut det ”lilla extra” av din språkresa. På skolan finns gott om fritidsaktiviteter, du blir bemött i en reception och på campus finns allt du kan tänka dig för att underlätta din studietid. Serviceandan är god och du behöver aldrig oroa dig för att elevantalet är lågt, GLS är nämligen en av de största språkskolorna i hela Berlin.

Berlin

Med Europas mest nyskapande kulturutbud, en blodisande historia och shopping i världsklass fortsätter Berlin att fascinera sina besökare. Denna pulserande storstad har något att erbjuda för alla smaker och passar därför perfekt för språkresor och om du vill lära dig mer tyska.

Prenzlauer Berg

I Prenzlauer Berg upplever du en levande och färgstark atmosfär i ett av Berlins populäraste områden. I denna grönskande och föränderliga stadsdel finner du gott om alternativa och charmiga småbutiker och caféer längs gatorna. Shoppa loss i någon av alla secondhandbutiker eller upptäck nya spännande designers som säljs just här. På nätterna lever området upp ytterligare med ett rikt utbud av restauranger och en stor mängd av nattklubbar och trendiga barer.

Under 90-talet var Prenzlauer Berg ett känt tillhåll för husockupanter, konstnärer och andra med alternativ livsstil, något som satt tydlig prägel på området. Idag är Prenzlauer Berg främst befolkat av studenter, unga familjer och höginkomsttagare.

Fritid

GLS erbjuder aktiviteter varje dag. På måndagar visas de nya studenter runt i Prenzlauer Berg och på kvällen kl. 20:00 kan nya och gamla studenter träffas på skolans restaurang. Skolan ordnar även flera olika utflykter: besök på ett museum, båt- eller cykeltur samt heldagsutflykter till andra städer, t.ex. Dresden, Hamburg och Leipzig.

Världsmetropolen Berlin erbjuder allt du kan tänkas önska dig! Nattlivet sprudlar av varierade klubbar och barer; konstscenen är stor och kulturutbudet är rikt. Besök gärna någon av stadens utsmyckade operor: Staatsoper, Deutsche Oper och Komische Oper. Är du mer intresserad av teater, bör du besöka Berliner Ensamble, Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz eller Deutches Theater Berlin. Berlin är även en erkänd filmstad så ett biobesök kan bli en trevlig kvällsunderhållning efter din språkkurs.

Kurser

Språkkurs i tyska

Lektioner per vecka: 20

Skolans mest populära språkkurs innehåller 20 grupplektioner per vecka. All undervisning sker enbart på tyska. GLS tyskkurser är koncentrerade på fyra delar: hörförståelse, skrivning, läsning och tal. Under lektionerna hålls mycket diskussioner, rollspel och konversationsövningar, vilket hjälper att utveckla verbal förmåga, ordförråd och träna satsbyggnad. De ämnen som diskuteras är bl.a. relationer, sällskapsliv, jobb, kulturell identitet och historia om Berlin m.m. Grupperna består av i genomsnitt 8 studenter, max 14.

Lektionstid: 09.00-12.30

Intensivkurs i minigrupp

Lektioner per vecka: 30

Denna språkkurs består av 6 lektioner per dag och fokuserar på konversation och grammatik. Max antal studenter är satt till 8 vilket är färre än på övriga språkkurser skolan håller. Är du borta mellan 1-4 veckor och vill ha en rejäl uppfräschning i språket rekommenderar vi denna typ av språkkurs. Nybörjare i tyska kan enbart starta denna kurs första måndagen i varje månad.

Tyska + Business

Lektioner per vecka: 20+10

Åker du i affärssyfte har GLS flera varianter som kombinerar tyska med fokus mot just Business. Ett passande upplägg är att kombinera en baskurs i tyska (20 grupplektioner) med privatlektioner (10 stycken). Du kan själv avgöra innehåll på privatlektionerna utefter ditt arbete och syfte.

Språkkurs i tyska + praktik

Lektioner per vecka: 20/30

Vill du få ut något mer av din språkresa i Berlin? Varför då inte hoppa på GLS Språk + Praktikprogram? Under minst 4 veckor läser du en av GLS språkkurser i tyska med minst 20 lektioner per vecka, efter det har du möjlighet att prova på yrkeslivet under en period på mellan 6-12 veckor beroende på hur länge du vill stanna.

Du betalar en engångsavgift till skolan som är till för att ge dig bra coachning, feedback och hjälp på vägen när det kommer till att hitta en praktikplats. Skolan kommer också hjälpa dig maximera ditt CV på tyska samt ge dig möjlighet till extra kvällslektioner i tyska. Det finns olika områden att göra praktik inom. Vilken praktikplats du lyckas ordna beror på personlig lämplighet, tidigare erfarenheter inom området och dina kvalifikationer.

Här ser du ett urval av olika praktikområden:

 • Turism & Event
 • Marknadsföring, reklam och PRIT, teknologi och grafisk design
 • Business och administration
 • Juridik
 • Konst och kultur
 • Arkitektur

Du måste ha uppnått nivå B1 på den Europeiska språkskalan innan du går ut i praktik. För en nybörjare i tyska tar det ca 8 veckor. Observera att du ej kan få studiemedel från CSN under själva praktikperioden – enbart för din språkkurs på minst 3 veckor.

Onlinekurs i tyska

Lektioner per vecka: 20

OBS! P.ga svagt intresse har denna kursen avvecklats och genomförs i väldigt begränsad form. Kontakta alltid oss om intresse för onlinekurs.

GLS har också undervisning online för dig som kanske inte kan, vill eller hinner reser ner till Berlin för att studera. Se gärna ett klipp på Youtube om hur lektionerna fungerar!  Du kan också utan kostnad delta i en trial, varje onsdag mellan klockan 16.00-19.00 ges en online-lektion på olika nivåer i tyska och med olika lärare. Länk till lektionen hittar du här!

Gillar du upplägget kan du ansluta till skolans online-undervisning med start varje måndag. Är du komplett nybörjare i tyska hänvisas du till att starta den första och tredje måndagen i varje månad. Totalt 20 lektioner per vecka + 5 timmars självstudier (rekommenderas). Grupperna består av mellan 6 till max 12 studenter, du väljer själv antalet veckor du vill studera. Allt kursmateriel ges online.

Det som krävs för att komma igång är en smartphone eller laptop med internetuppkoppling samt headset.

Boende

I Berlin rekommenderar vi studenter att leta eget boende i första hand, i en såpass stor stad som Berlin är brukar det finnas många lägenheter i omlopp som hyrs ut. Ofta mer prisvärda alternativ än språkskolorna kan erbjuda dessutom. Annars kan GLS erbjuda fräscha studiolägenheter direkt på campus eller boende hos utvalda värdar och familjer i Berlin.

GLS Campus

GLS Campus består av 50 studiolägenheter fördelade i två historiska byggnader daterade 1867. Du kan välja mellan enkel- eller dubbelrum (då delar du rum med annan GLS-student). Lägenheterna är smakfullt renoverade och består av ett stort rum med sovloft och 4,8 meters takhöjd. Det finns även en liten köksvrå, privat toalett med dusch, TV, WiFi, sängkläder och handdukar. Boendeytan varierar mellan 23-38 kvm per lägenhet. Alla lägenheter är möblerade och enkelt men fint inredda. Frukostbuffé i skolans cafeteria ingår i priset. Vill du kan du också betala extra för lunch och middag i skolans restaurang.

Inneboende hos tysk värd

Du kan även bo i en delad lägenhet med berlinare: studenter eller vuxna. Ibland är det ett par som läser på universitet som hyr ut ett sovrum och ibland kan det vara en yrkesverksam person som har ett rum över. Det är en bra möjlighet att träna språket och få lite bra tips kring sevärdheterna i just Berlin! Lägenheterna finns i olika delar av staden, från 10 till 35 minuter med buss/tunnelbana till skolan. Du har ett eget rum men delar badrum och kök med den/de du bor hos. Lån av sängkläder och handdukar ingår i priset.

Värdfamilj

Ett annat alternativ är att bo hos en värdfamilj. Det kan vara både gifta par, sambos, singlar eller barnfamiljer. Alla värdfamiljer kontrolleras kontinuerligt av skolan som lägger mycket vikt på att de tar god hand om studenterna som bor hos dem. Hos värdfamiljen har du ett eget rum med säng, bord och garderob men delar badrummet med resten av familjen. Wifi finns sällan i värdfamiljerna, däremot självklart på skolan.

De familjer som erbjuder middag ligger normalt sett lite längre bort från skolan, upp till 30-55 minuter med buss/tunnelbana. I fall du inte vill ha så lång resväg kan du boka boende hos familj med bara frukost eller bo inneboende hos tysk värd (utan måltider).

Hotell

På GLS campus finner du sen några år tillbaka även ”Stadtbad Oderberger” som är Berlins gamla badhus. Badhuset har rustats upp av GLS och hyser nu både klassrum, konferenslokaler samt 72 hotellrum. Hotellrummen är bokningsbara för såväl studenter som för andra gäster. Rummen har privat badrum, liten kyl och kaffebryggare. Kontakta EduPlanet om prisuppgifter för dessa rum.

Priser & Datum 2024

Kurspriser
20 lektioner per vecka
1 vecka: 3 480
2 veckor: 5 530
3 veckor: 7 860
4 veckor: 10 200
6 veckor: 14 410
8 veckor: 19 140
10 veckor: 24 120
12 veckor: 23 760
13 veckor: 25 830
16 veckor: 32 130
20 veckor: 40 200
24 veckor: 43 960
32 veckor: 57 990
36 veckor: 65 030
40 veckor: 73 080
Extra vecka (>23v): 1 830
20 lektioner grupp + 10 privat
1 vecka: 8 620
2 veckor: 16 250
3 veckor: 23 900
Extra vecka: 7 680
30 lektioner per vecka (minigrupp)
1 vecka: 4 880
2 veckor: 8 620
3 veckor: 12 520
4 veckor: 16 310
6 veckor: 20 960
8 veckor: 25 660
Extra vecka (>12): 3 290
Säsongstillägg, alla kurser 1/7-2/8
Per vecka: 560
Kursmaterial
Per nivå/månad: 240
Onlinekurser
Priser: Kontakta oss
Information om studiemedel
Du måste boka minst 3 veckors språkkurs för att kunna ansöka om studiemedel från CSN. Du kan söka studiemedel först höstterminen det år du fyller 20 år för en språkkurs.

Boende

Boendepriser
Studiolägenhet på campus
Enkelrum
1 vecka: 8 850
2 veckor: 17 490
3 veckor: 26 910
4 veckor: 36 330
Extra vecka: 8 930
Dubbelrum
1 vecka: 5 690
2 veckor: 10 490
3 veckor: 16 150
4 veckor: 21 800
Extra vecka: 5 160
Frivilliga tillägg
Transfer, enkel väg:  1 400
Boende med tysk värd
1 vecka: 3 230
2 veckor: 6 740
3 veckor: 9 830
4 veckor: 13 270
Extra vecka: 3 030
Värdfamilj med halvpension
1 vecka: 4 560
2 veckor: 8 820
3 veckor: 13 570
4 veckor: 18 320
Extra vecka: 4 340
Säsongsstillägg 16/6-3/8
Per vecka: 760
Residens House of Nations
Per månad: ca 9 520
Hotel Oderberger
GLS mest spektakulära premiumrum! Pris från ca 7 720 per vecka.
Kontakta oss för mera information om bokning.

Kursstarter 2024

Kursstarter
Ej nybörjare: Kursstart varje måndag
Nybörjare: Kursstart den första måndagen i varje månad

Lovdagar 2024

Lovdagar
Enskilda lovdagar: 1/1, 8/3, 29/3, 1/4, 1/5, 9/5, 20/5, 3/10, 25-26/12

 

Deltagarkommentarer

Johanna 20 år, 16 veckor

Jag tycker att det är superbra att skolan anordnar aktiviteter varje vecka (utflykter, museumbesök, föreläsningar). Varje måndag är det ”stamtisch” då man kan ta ett glas i restaurangen som sitter ihop med skolan och träffa andra nya medlemmar (träffade många där min första dag!). Eftersom jag började kursen som total nybörjare så kan jag också tala för undervisningens kvalitet då jag lärt mig massor på bara 5 veckor!

Erica 25 år, 8 veckor

Jag tycker verkligen om deras upplägg på kursen, man får prata från dag ett. Det är interaktiv undervisning och inte föreläsningar. Alla de lärarna jag har haft har verkligen haft en personlig prägel på deras undervisning. Det gjorde det ännu roligare att gå till skolan. De är inte låsta till en plan utan anpassar undervisningen till gruppen och vad som passar för dagen.

Jag tycker GLS har varit superbra, undervisningen har verkligen funkat för mig. Det finns mycket aktiviteter som gör det lätt att träffa nya människor. Mitt boende var superbra, precis bredvid skolan och min värd var super!

Eva 27 år, 6 veckor

Man kan få ut olika saker av sin språkresa. Ett nytt språk. Vilket jag fick. En ny stad som man liksom har, känner och kan. Vilket jag fick. Några nya vänner och kanske någon speciell som man inte är klar med bara för att språkresan är över. Vilket jag fick.

Lovisa 20 år, 12 veckor

Jag trivs otroligt bra. Berlin är så fint och jag har upplevt så mycket. Skolan trivs jag bra i med, jag har bytt lärare och klass ganska ofta vilket skulle kunna vara en nackdel men det har funkat bra, alla 6-7 lärare jag har haft har varit väldigt bra. Tyskan är väldigt svår men jag känner att jag hänger med och kan nu göra mig förstådd och ha en enklare konversationer.

Jag är jättenöjd med GLS och skulle kunna resa med er igen, vilket jag funderar på. Tack för allt!

Alice 20 år, 12 veckor

Jag har haft en väldigt trevlig första vecka i Berlin. Precis som utlovat så är skolans lokaler mycket fräscha och fina, undervisningen bra och både roliga och intressanta aktiviteter utanför lektionstid. Jag är mycket nöjd med mitt val. Tack så mycket för hjälpen inför resan!

Tia 32 år, 23 veckor

Min 6 månaders studieresa i Berlin har varit kanonbra och jag är mycket nöjd med den hela upplevelse. Min skola GLS ligger ganska i centrum, det är väldigt lätt att ta sig till och det finns många bra restauranger och café i närheten. Mina lärare är väldigt erfarna och snälla, jag har lärt mig oerhört mycket från dem under denna period och vi har lärt känna varandra inte bara som elev och lärare, utan också som personer. Jag kan prata mycket tyska nu och jag förstår ännu mer, jämför med när jag precis började, när jag var på A1. 2 nivå, nu har jag slutat kursen med B2. 2 tack vare den insatsen och supporten från skolan och framförallt mina lärare.

Jag tyckte också mycket om fritidsaktiviteterna som arrangeras av skolan, det finns alltid utflykter på lördagarna, man får resa till städer som Hamburg, Leipzig, Dresden osv med en guide, då får man en lärorik upplevelse, där man lär känna städerna gällande historia, kultur, mat…Om man inte går med i utflykterna, då får man också tillfälle att vara med i en av seminarierna under veckan.

Jag har inte bott med en familj, utan hittade mitt eget boende. Men det är rekommenderat att bo i skolans hotel i de första 4 veckorna eller så medan börja hitta någon annanstans att bo. Men det funkar vilket som helst. Njut bara!!

Sist, men inte minst, välj Eduplanet, väldigt bra agent med trevlig personal som hjälper dig med glädje i varje steg till en bra studieupplevelse utomlands!

Fråga vår studievägledare Clara!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982