ROM, ITALIEN

IZABELLA

SPRÅKRESA ITALIEN – Språkskolan DILIT International House  

Hur kom du till beslutet att åka på språkresa?
Jag har släkt på Sicilien som jag alltid velat kunna prata med så jag pluggade italienska på gymnasiet men det är ju dock inte alls samma som att åka till landet och lära sig språket där. Innan jag åkte till Rom jobbade jag i butik men så i våras satt jag och tänkte att jag ville göra något annat till hösten och då kändes språkresa som ett naturligt val.

Hur ser en vanlig skoldag/vecka ut för dig?
Vi börjar en varje dag i skolan kl 9.00 så jag går upp kring 7.30 och äter frukost innan skolan. Sedan åker jag till skolan med två av mina rumskompisar som går i samma skola som jag. Skoldagen sträcker sig till 12.20 med en rast på 20 minuter där man kan fika något i skolkafeterian om man vill. Skoldagarna är korta men det är skönt för sedan kan man välja om man vill plugga med någon kompis efter, gå hem eller kanske hitta på något annat.

Vad gör du på din fritid? Anordnar skolan aktiviteter?
På min fritid umgås jag med mina kompisar från skolan men också kompisar som jag har hittat via Facebook till exempel. Det är väldigt lätt att få kontakt med andra svenskar om man vill det. Skolan anordnar också olika aktiviteter varje dag efter skolan. Varje måndag sätts veckans aktiviteter upp på en tavla i skolan där man kan anmäla sig på det man känner för. Det är ett bra och roligt sätt att lära sig språket också då alla aktiviteter genomförs på italienska. Min favoritaktivitet är matlagning för då får vi äta och så lagar läraren maten framför alla som ett matlagningsprogram fast i verkligheten.

Hur bor du?
Jag bor i ett rum i en lägenhet med 5 andra personer. Just nu är det två norskor, två italienare och en från Sydkorea men det är folk som kommer och går, särskilt när man är här en längre tid. Lägenheten är väldigt trevlig tycker jag då vi har ett kök och vardagsrum där vi kan umgås men det har jag dock vänner som tyvärr inte har här.

Vad tycker du om din studieort?
Det har varit en omställning att komma till en stad som är så mycket större än Stockholm där jag är ifrån men det är också roligt att få uppleva en stad som Rom. Det är väldigt mycket liv här, det är alltid folk ute och det finns alltid något att göra. Det är en väldigt internationell stad så man kan träffa folk från alla hörn. Det här gör dock att italienarna är duktiga på engelska här och det gärna är språket dom vill prata med en när dom ser och kanske hör att man inte är här ifrån. Det är en stad med mycket historia och konst så om man är intresserad av sånt är det perfekt.

Skulle du rekommendera din språkskola till andra?
Ja det skulle jag absolut göra! Det är en skola som fokuserar mycket på att man ska prata språket. Jag tycker att det är en bra skola för mig som har svårt att koncentrera mig under längre tid då vi under lektionerna inte jobbar för länge med en och samma uppgift. Sedan tycker jag om lärarna mycket och såklart träffar man mycket studenter som en själv som man kan umgås med på fritiden.