BILBAO, SPANIEN

LOVISA

SPRÅKRESA SPANIEN – Språkskolan Instituto Hemingway 

Hur kom du till beslutet att åka på språkresa?
Efter att ha pluggat några år på universitetet kände jag att jag ville ta en paus för att göra något annat. Jag hade funderat på att flytta utomlands ett tag och var även sugen på att börja läsa spanska igen, som jag pluggat från och till tidigare.  Språkstudier kändes som ett perfekt sätt att flytta utomlands men samtidigt få ett tydligt sammanhang, träffa nya människor och få nya erfarenheter.

Hur ser en vanlig skoldag/vecka ut för dig?
Jag går i skolan måndag-fredag med lektioner från 9.30 till 13.30, med en paus på 30 minuter i mitten. Alla lärare lägger upp sina lektioner på olika sätt, men det brukar ofta bli en blandning mellan grammatik, hör- och läsförståelse och diskussioner eller spel. När lektionerna är slut blir det lunch och kanske en liten siesta, följt av mer lite mer plugg på eftermiddagen/kvällen. Skolan anordnar även aktiviteter flera eftermiddagar i veckan, vilket är ett bra tillfälle att öva sig mer på spanska!

Vad gör du på din fritid? Anordnar skolan aktiviteter?
Skolan anordnar aktiviteter flera eftermiddagar/kvällar i veckan, och detta är ett jättebra sätt att lära känna andra studenter, öva på att prata spanska och lära sig mer om kulturen här. Det är en stor blandning på aktiviteterna, t.ex. dansklasser, vinprovningar, museibesök och bowling. Varje fredagkväll bjuder också skolan på pintxos, smårätter som är typiska för Baskien. Detta är väldigt populärt bland elever och ett kul sätt att inleda helgen!

Jag har också gjort många utflykter tillsammans med kompisar, både inom Bilbao och runt om i Baskien. Vi har till exempel åkt till San Sebastian, vandrat i naturreservat och besökt en massa olika stränder.

Hur bor du?
Jag bor i ett eget rum i en delad lägenhet som jag hyr genom skolan. Det tar ungefär 20 minuter att gå från lägenheten till skolan, men det är också nära till metro, spårvagn och buss. Vi är fem personer som bor tillsammans och delar på ganska små utrymmen, så det kan lätt bli lite trångt. Att bo med andra studenter har dock gett mig fler nya kompisar som jag kanske inte skulle lärt känna annars och jag trivs väldigt bra i lägenheten.

Vad tycker du om din studieort?
Jag hade inte besökt Bilbao innan jag började på språkskolan här, men jag har verkligen blivit helt kär i staden och rekommenderar verkligen ett besök! Det är en mellanstor stad med väldigt mycket liv, kultur, sport och fin arkitektur. Med kollektivtrafik är det enkelt att ta sig till havet och stranden, eller utforska andra delar av norra Spanien. Jag skulle säga att det finns något för alla i Bilbao!

Skulle du rekommendera din språkskola till andra?
Ja, jag skulle rekommendera Instituto Hemingway till den som är sugen på att läsa spanska i Bilbao. Det är en liten skola, så det är lätt att lära känna alla och ta kontakt med receptionen eller lärare om det uppstår några frågor eller problem, de är alltid hjälpsamma och lätta att prata med. Det märks att de som jobbar på skolan är måna om att eleverna ska ha det bra.

Jag tycker också mycket om uppläggen på lektionerna, alla lärare har sin egen stil och ser till att undervisningen görs på ett varierat och roligt sätt. Varje skoldag är olika! Grupperna är för det mesta ganska små, så alla får tid att prata och lära känna de andra eleverna och läraren.

Varför valde du att boka via EduPlanet?
Det kändes tryggt att boka genom EduPlanet och veta att det finns någon jag kan vända mig till om jag har frågor eller behöver hjälp med något. Det kan ju kännas lite läskigt och svårt att fixa allt inför en resa eller flytt utomlands, men jag fick verkligen mycket hjälp av all information som EduPlanet har. Det gjorde att det hela kändes mycket lättare!