College

Nicosia, Cypern

Studera Medicin utomlands på Cypern på University of Nicosia Medical School

Cyperns största universitet Varmt och skönt klimat året om Antagning genom betygskrav

Skolinfo:

 • Studiestöd/CSN
 • Betygsantagning
 • Scholarship
 • Kafeteria
 • Air Condition
 • Interaktiva skrivtavlor
 • Internet Wifi
 • Data labb

EduPlanet presenterar stolt vårt senaste tillskott bland våra noga utvalda medicinuniversitet! Denna gång är det University of Nicosia Medical School (UNMS).

University of Nicosia som är det största universitetet i landet, startade sitt första medicinska program under 2011 och erbjöd då endast ett 4-årigt program. Nu erbjuder de endast ett 6-årigt MD-program som även internationella studenter kan söka till. Idag är mer än 500 studenter från 58 länder runt om i världen inskrivna på universitetet. University of Nicosia jobbar mycket med medicinsk utbildning och forskning.

Universitet har erfaren personal, internationella partnerskap och toppmoderna faciliteter och inlärningsresurser. Deras läroplan möjliggör en tidig utveckling av kliniska färdigheter och resonemang, och främjar samarbete, lärande, kritiskt tänkande och reflektion, vilket är färdigheter som är nödvändiga för din framtida karriär inom medicin. Studenterna kan efter examen praktisera som läkare över hela världen, inklusive USA, Kanada, Storbritannien, andra EU-länder och Libanon.

Nicosia

Nicosia är Cyperns huvudstad och där bor det ca 300 000 invånare. Nicosias centrum består av gamla kvarter med smala gator och centrumet är omgivet av en mur. Staden har många historiska och vackra byggnader.

Som student i Nicosia är det inte svårt att hitta något att göra på fritiden. Det finns många museer, sevärdheter, shopping, restauranger samt kaféer & tavernor. På sommaren fylls staden av turister medans höst och vinter är lite lugnare. För de som vill göra en utflykt så finns det gott om fina stränder kring Cypern att åka till som t.ex. Fig Tree Bay eller Ayia Napa. De finns även möjligheter under vissa månader på året att åka upp i bergen och åka skidor.

University of Nicosia erbjuder flera olika studentföreningar där studenterna kan engagera sig, lära känna nya vänner och vara en del av studentkåren. Det finns bland annat föreningar för sport, hälsa och kulturella intressen. På skolan så finns det ett fullt utrustat gym och dessutom finns det kommunala simbassänger, tennis- och basketplaner samt löpbanor.

Open Days

University of Nicosia välkomnar studenter som är intresserade av att läsa medicin utomlands att besöka dem under deras öppna dagar. Open Days hålls online för tillfället pågrund av den rådande situationen (Covid-19).

 • Datum för 2022 kommer

Open Days hålls dessa dagar mellan kl 17.00-18.30.

Medicinstudier utomlands inom EU

Det är ett tryggt val att studera medicin utomlands i ett EU-land, som medicinutbildningar i Cypern, eftersom det finns särskilda läkardirektiv inom EU. Dessa direktiv innebär att varje medlemsstat godkänner ditt utbildningsbevis från ett annat EU-land samt ger tillstånd att arbeta som läkare utan att ställa särskilda krav på kompletterande utbildning eller särskilda språkkunskaper.

För att få arbeta som läkare efter avslutade studier utomlands måste du ansöka om en yrkeslegitimation hos Socialstyrelsen. Socialstyrelsen fungerar också som en informationsenhet gällande frågor kring legitimering och du kan vända dig till Socialstyrelsen om du har fler frågor om hur det fungerar med yrkeslegitimation.

Kurser & Program

Läkarprogrammet

Läkarprogrammet är 6 år långt och undervisningen sker på engelska. Utbildningen motsvarar 360 ECTS poäng och efter avslutat program har studenten uppnått titeln Doctor of Medicine (MD). Undervisningen är indelad i tre olika block där studenterna först läser teoretiska ämnen, sedan förberedande sjukdomslära inför praktiken och den tredje delen är den kliniska delen det vill säga att studenterna får praktisera på sjukhus. Start sker i september. Under fas tre kommer studenterna behöva kommunicera på grekiska för att förstå sina patienter under praktiken bättre. Nicosia University har språklektioner i grekiska under de första fyra åren för att studenterna ska bli väl förberedda.

Veterinärprogrammet

Veterinärprogrammet på UNMS i Nicosia består av 5 års studier och är utformat för att erbjuda en förstklassig vetenskaplig och klinisk utbildning i veterinärmedicin. Ett integrerat tillvägagångssätt används för att leverera kunskap så att studenterna skall förstå den mångfacetterade vetenskapen som ligger till grund för veterinärpraxis och forskning. Programmet gör det möjligt för studenterna att förstå de grundläggande biologiska principerna för normal kroppsfunktion och sjukdom, och förmågan att skilja det patologiska från det normala, att förebygga sjukdomar och på ett säkert sätt hantera processerna för animalieproduktion. Det primära utbildningsmålet för programmet är att förbereda akademiker för en produktiv karriär inom det veterinärmedicinska yrket  samtidigt som de ger dem en stark akademisk grund för att göra en forskarkarriär.

EduPlanets PreMed kurs

Längd: 7-15 veckor

EduPlanets PreMed har två syften. Först och främst är den planerad för att förbereda dig för att klara antagningstest till något medicinskt universitet. Det andra syftet är att du ska få en bra start på dina medicinska studier.

Vår lärare har mycket lång erfarenhet av forskning och undervisning inom dessa områden och är en mycket uppskattad lärare. Från läraren får du även veta vad universiteten brukar ta upp i sina antagningstest, och framförallt vad som inte kommer med så du inte behöver lägga tid på saker i onödan. Låter detta intressant så kan du läsa mer på EduPlanets PreMed.

Boende

Den första tiden

Innan du har hittat ditt fasta boende så kan University of Nicosia hjälpa dig att hitta hostel eller hotell för en kortare period, tills du kommit i ordning.

Långsiktigt

Det är både billigare och kanske trevligare att hyra en lägenhet för dig som skall stanna i Nicosia en längre tid. Många väljer att skaffa en rumskompis, vilket gör att kostnaderna blir ännu lägre. Det finns en mängd prisvärda bostadsalternativ, varav många ligger endast en kort promenad bort från campus. University of Nicosia student- team kan hjälpa dig att hitta boende utifrån dina behov och budget. De kan även hjälpa dig att komma i kontakt med agenter som kan ge dig alternativ på boende.

Priser & datum 2023

Läkarprogrammet
År 1-3, 20% rabatt*: 14 400 EUR
År 4-6, 20% rabatt*: 17 600 EUR
År 1-3: 18 000 EUR
År 4-6: 22 000 EUR
Observera att våra kunder som börjar programmet får 20% rabatt på studieavgiften och detta gäller alla år. Förutsatt att man följer studietakten. Priserna avser kostnad per akademiskt år, dvs. två terminer. Första året tillkommer flera obligatoriska avgifter, se information nedan.

*Vi vet ännu inte om denna rabatt kommer att gälla för 2023

Veterinärprogrammet
År 1-5, 20% rabatt*: 16 000 EUR
År 1-5: 20 000 EUR
Observera att våra kunder som börjar programmet får 20% rabatt på studieavgiften och detta gäller alla år. Förutsatt att man följer studietakten. Priserna avser kostnad per akademiskt år, dvs. två terminer. Första året tillkommer flera obligatoriska avgifter, se information nedan.

*Vi vet ännu inte om denna rabatt kommer att gälla för 2023

Engångskostnader termin 1
Ansökningsavgift: 60 EUR
Registration administration fee: 1000 EUR
Tänk på att
Vi skickar alla kompletta ansökningar vi får in med DHL till UNMS. På så sätt kan vi lätt spåra ansökningar om de kommer bort på vägen eller dröjer. EduPlanet fakturerar 400 kr för detta i samband med din ansökning.

Levnadskostnader

Pris per månad
Levnadskostnader:  ca 10 000 EUR per år
Hur stora dina månadskostnader är beror givetvis på dina egna vanor. Siffrorna ovan är generella uppskattningar.

Viktiga datum

Deadlines & Kursstart
Deadline för ansökan: 1/10 – 30/6
Startdatum hösttermin: Preliminärt september

Ansökningsprocess & Antagningskrav

Vill du få en ordentlig genomgång av ansökan till University of Nicosia och våra övriga medicinuniversitet är du välkommen att anmäla dig till EduPlanets medicin-webinar som hålls regelbundet. Vi går igenom ansökningsprocesserna, ansökningskraven och allmän information om samtliga medicinskolor vi samarbetar med, följt av en öppen frågestund. För att anmäla dig till webinaret lämnar du namn, mailadress och telefonnummer till medicin@eduplanet.se

Antagningskrav

 • Examensbevis med tillräckliga betyg*
 • Intervju
 • IELTS eller TOEFL-test.

Betygskrav

Universitet i Nicosia baserar antagningen på betygskrav så skicka gärna in ditt examensbevis via mail till medicin@eduplanet.se så kan vi göra en preliminär bedömning av din antagningschans till hösten. I regel krävs mycket höga betyg i samtliga kurser du läst på 2 nivå för att bli antagen till detta universitet. Framförallt krävs runt A/B i samtliga naturkurser du läst på 2 nivå. Det vill säga, Kemi, Biologi, Fysik samt de Matematikkurser du läst på högre nivå. Även övriga betyg spelar in i bedömningen.

Ansökningsprocess

EduPlanet finns med dig i varje steg ända från början till slut. Detta börjar du med:

För att sätta igång din personliga ansökningsprocess, fyller du alltså först i vårt ansökningsformulär online på länken ovan. Du får då inom kort en bekräftelse på att du är registrerad som sökande och vidare detaljerade instruktioner för vad du skall göra härnäst.

När processen är igång får du en ansvarig person och kontakt med vårt medicinteam som hjälper dig vidare och som du alltid kan vända dig till om du har frågor eller funderingar.

Johanna

Fråga vår studievägledare Johanna!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982