College

Debrecen, Ungern

Studera Medicin utomlands i Ungern på University of Debrecen

Ungerns näst största stad Ett av Ungerns största universitet Antagningsprov Boende på campus

Skolinfo:

  • Studiestöd/CSN
  • Kafeteria
  • Fikaautomat
  • Air Condition
  • Interaktiva skrivtavlor
  • Internet Wifi

Ett av EduPlanet senaste tillskott bland våra noga utvalda medicinuniversitet är University of Debrecen (UD) i Ungern. UD har funnits som universitet sedan mitten av 1500-talet och har vuxit väl sen dess. Universitetet rymmer runt två tusen läkar- och tandläkarstudenter (2017).

Debrecens Universitet har under åren blivit det viktigaste kulturella centret i hela Ungern. År 2000 så etablerades The Colleges and University of Agriculture, Lajos Kossuth University och Medical University. Idag studerar cirka 26 000 studenter här och över 4 000 av dem är internationella studenter. Universitet har 14 fakulteter och tillhandahåller runt 50 program på engelska, anpassade för internationella studenter.

Universitet grundades 1538 och är med det Ungerns äldsta. Utbildningarna här sammanfattas med att vara praktiska och anpassade till yrkeslivet. Samarbeten med såväl lokala som nationella företag ger studenter en viktig inblick in i arbetslivet och gör de väl rustade för framtida yrkeskarriärer.

Universitet har en grön och miljömedveten profil, med modern undervisningsteknik.

Debrecen

Debrecen är kulturärt sett en av grundpelarna i landet, och är dessutom den näst största staden sett till befolkningsmängd. Staden har väldigt varierad arkitektur, här finner du vackra sekelskifteshus rika på detaljer och utsmyckningar, ståtliga kyrkor, vackra parker och livfulla torg. Centrum är rent och bebyggs av tunga stenhus, moderna uteserveringar och tjusiga restauranger. Ungern är känt för sina termalbad och i Debrecen finns ett vid namn Gyógyfurdö. Här finns ångbastu och flera pooler med varierande temperaturer.

Som student i Debrecen är det inte svårt att hitta något att göra på fritiden. Det finns ett stort utbud av restauranger och uteliv men det som Universitetet fokuserar på mest är varierade sportarrangemang.

Universitetet lägger stor vikt vid att dess studenter ska må bra under sin studietid och erbjuder därför stora möjligheter för sportaktiviteter. Campusets tennisbanor, fotbollsplaner och gym är tillgängliga för alla studenter som vill hålla sig aktiva på fritiden. Universitetet har också en egen atletisk klubb som alla studenter är välkomna att gå med i. I klubbens namn (DEAC) kan man tävla i bland annat segling, volleyboll, fäktning, tennis, bowling och simning.

Medicinstudier utomlands inom EU

Det är ett tryggt val att studera medicin utomlands i ett EU-land, som medicinutbildningar i Ungern, eftersom det finns särskilda läkardirektiv inom EU. Dessa direktiv innebär att varje medlemsstat godkänner ditt utbildningsbevis från ett annat EU-land samt ger tillstånd att arbeta som läkare eller tandläkare utan att ställa särskilda krav på kompletterande utbildning eller särskilda språkkunskaper.

För att få arbeta som läkare eller tandläkare efter du avslutat dina studier utomlands måste du ansöka om en yrkeslegitimation hos Socialstyrelsen. Socialstyrelsen fungerar också som en informationsenhet gällande frågor kring legitimering och du kan vända dig till Socialstyrelsen om du har fler frågor om hur det fungerar med yrkeslegitimation.

Kurser

Läkarprogrammet

6 år / 360 ECTS

Läkarprogrammet är 6 år (12 terminer) långt och undervisningen sker på engelska. Utbildningen motsvarar 360 ECTS poäng och efter avslutat program har studenten uppnått titeln Medical Doctor (MD). Under studietiden praktiserar studenterna inom allmänsjukvård, invärtes sjukdomar, operation och gynekologi etc. Start sker en gång per år i september.

Tandläkarprogrammet

5 år / 300 ECTS

Utbildningen till tandläkare vid University of Debrecen är på 5 år (10 terminer) och motsvarar 300 ECTS. All undervisning sker på engelska. Efter avslutad utbildning har studenten uppnått en Doctor of Dental Surgery (DS). Studenterna som läser till tandläkare får både läsa generella medicinska ämnen samt specialämnen inom medicinsk tandvård. Efter avslutad utbildning kan studenten arbeta som tandläkare. Start sker en gång per år i september.

Apotekarprogrammet

5 år / 300 ECTS

Utbildningen till apotekare vid University of Debrecen är på 5 år och motsvarar 300 ECTS. Under det första året fokuserar läroplanen på grundvetenskap (allmän, oorganisk, organisk och analytisk kemi, fysik och biofysik osv) I den andra delen av programmet (2: a, 4: e och 5: e år) deltar eleverna i specialiserad farmaceutisk utbildning (Pharmaceutical Chemistry, Clinical Pharmacology, Biopharmacy och Toxicology osv). Doctor of Pharmacy (Pharm.D.) Examen ges efter kursens slut. Examen accepteras i hela EU och flera andra länder runt om i världen. Efter avslutad utbildning så kan du bland annat arbeta på apotek, sjukhusapotek, laboratorier, läkemedelsforskningsinstitut, läkemedelsföretag, myndigheter och hälsovårdsorganisationer. Start sker en gång per år i september.

Fysioterapeutprogrammet

4 år / 240 ECTS

Fysioterapeutprogrammet på University of Debrecen är 3 år och motsvarar 240 ECTS. Programmets syfte är att förbereda studenter för förebyggande, medicinering & rehabilitering av störningar i rörelsesystemet samt andra sjukdomar med hjälp av terapeutiska verktyg för fysioterapi. Under de första två åren fokuserar läroplanen på grundvetenskap (biofysik, cell biologi, anatomi, biokemi osv). De sista två åren går man in mer på djupet och läser kurser som biomekanik, neurofysiologi, gerontologi osv. Examen ges efter kursens slut. Examen accepteras i hela EU och flera andra länder runt om i världen. Start sker en gång per år i september.

EduPlanets PreMed kurs

Längd: 7-15 veckor

EduPlanets PreMed har två syften. Först och främst är den planerad för att förbereda dig för att klara antagningstest till något medicinskt universitet. Det andra syftet är att du ska få en bra start på dina medicinska studier.

Vår lärare har mycket lång erfarenhet av forskning och undervisning inom dessa områden och är en mycket uppskattad lärare. Från läraren får du även veta vad universiteten brukar ta upp i sina antagningstest, och framförallt vad som inte kommer med så du inte behöver lägga tid på saker i onödan. Låter detta intressant så kan du läsa mer på EduPlanets PreMed.

Boende

Universitet har fyra olika boendealternativ som de erbjuder och rekommenderar sina studenter. Två enklare alternativ i korridorsrum och två i privata lägenheter. På sikt rekommenderar vi dock att hitta en privat lägenhet i Debrecen som du hyr själv eller ihop med kurskamrater. Detta brukar bli billigare. Läs gärna mer om boende och hitta aktuella priser via universitets hemsida.

Rum i korridor

Campus Dormitory

Dessa korridorrum är belägna på campusområdet och är fördelade i två olika byggnader och håller ungefär 3-stjärnig standard. Härifrån är det ca. 15 minuters promenad till centrum. Det går inte att hyra enkelrum här, utan endast rum för två personer. I rummen finns luftkonditionering, telefon, internet, tv, kylskåp och badrum. Kök delas med andra studenter. Andra faciliteter på området är bland annat sportanläggning, fitnessrum, tvättstuga, kopieringsrum, restaurang och bar.

Fem månaders kontrakt är obligatoriskt på detta boendet och hela terminsavgiften betalas i förväg.

Lajos Kossuth Dormitory

Beläget på Campusområdet. Både enkel- och dubbelrum med egna badrum finns tillgängliga. I rummen finns internet, tv och kylskåp. Varje våningsplan har ett gemensamt kök.

Privat lägenhet

Auguszta

I alla studentlägenheter här finns det tillgång till internet, kök med kylskåp, micro, ugn och köksutrustning. Det finns också ett fitnessrum, bastu, tvättstuga, konferenslokal och en kopieringsbutik. Parkering finns. Både en-, två- och trerumslägenheter finns.

West Hotel

På detta hotell erbjuds 80 stycken rökfria rum där möjlighet för en extrasäng finns. Hotellet har en 24-timmars reception, tillgång till säkerhetsbox, tvättservice och en resturang i byggnaden. I rummen finns luftkonditionering, tv och internet. Varje lägenhet har eget kök och badrum.

Hitta boende på egen hand

Universitetet tipsar om två sidor där du kan söka boende på egen hand:

Troubleshooter
Student Housing

Priser & datum 2024

Universitetskostnader per läsår
Läkarprogrammet: 16 900 USD / 17 900 USD*
Tandläkarprogrammet: 17 500 USD / 18 500 USD*
Apotekarprogrammet: 8 000 USD
Fysioterapiprogrammet: 6 000 USD
Priserna avser kostnad per akademiskt år, dvs. två terminer. Första året tillkommer flera obligatoriska avgifter, se information nedan.

*Det dyrare priset avser om man delar upp terminsavgiften i två delbetalningar. 

Engångskostnader
Application fee: 150 USD
Entrance fee*: 350 USD
Antagningsprov – Sverige: 2 000 SEK

*Om du ansöker via oss betalar du ej Entrance fee utan endast avgiften för antagningsprovet (2000kr). Det blir alltså billigare att ansöka via oss på Eduplanet!

Vad inkluderar kursavgiften?
I kursavgiften inkluderas b.la. en ungersk sjukförsäkring, hälsokontroll (separat från den som krävs vid ansökningstillfället) samt Student Card. Vi rekommenderar dock att du även tecknar en svensk försäkring innan du påbörjar dina studier. Förslagsvis Studera Utomlands som du kan teckna direkt via oss i samband med att du blir antagen.

Levnadskostnader

Pris per månad
Auguszta lägenhet
Enkelrum: 870 EUR
Dubbelrum: 570 EUR
Campus Dormitory
Dubbelrum: 60 000 HUF
Utilities: 15 000 – 25 000 HUF
*De allra flesta som hyr en egen lägenhet väljer att bo tillsammans med en eller flera andra studenter. Därför kan du ofta dela totalkostnaden för en lägenhet på 2-3. Priset beror mycket på läget i staden.

Ansökningsdatum & Prov

Läsåret
Deadline för ansökan: 31/5
Prov i Uppsala: kontakta EduPlanet vid intresse
Terminsdatum
Kursstart : preliminärt september

Ansökningsprocess & Krav

Vill du få en ordentlig genomgång av ansökan till University of Debrecen och våra övriga medicinuniversitet är du välkommen att anmäla dig till EduPlanets medicin-webinar som hålls regelbundet. Vi går igenom ansökningsprocesserna, ansökningskraven och allmän information om samtliga medicinskolor vi samarbetar med, följt av en öppen frågestund. För att anmäla dig till webinaret lämnar du namn, mailadress och telefonnummer på länken ovan!

Ansökningsprocess:

EduPlanet finns med dig i varje steg ända från början till slut, du börjar med detta:

För att sätta igång din personliga ansökningsprocess, fyller du alltså först i vårt ansökningsformulär online på länken ovan. Du får då inom kort en bekräftelse på att du är registrerad som sökande och vidare detaljerade instruktioner för vad du skall göra härnäst.

När processen är igång får du en ansvarig person och kontakt med vårt medicinteam som hjälper dig vidare och som du alltid kan vända dig till om du har frågor eller funderingar.

Antagningskrav

Grundläggande behörighetskraven är:

  • Behörighet till eftergymnasiala studier (examensbevis).

Antagningsprov

Om kraven är uppfyllda hjälper vi dig boka in skolans antagningsprov. Antagningsprovet består av två delar: Ett skriftligt prov (bestående av flervalsfrågor, definitioner, beräkningar m.m) inom områdena biologi och kemi/fysik. Du får välja mellan kemi eller fysik och om du väljer ämnet kemi, kommer testet i huvudsak att innehålla frågor om kemi men du måste även svara på några frågor på grundnivå i fysik och tvärtom (varje test tar 30 minuter). Du behöver även göra ett muntligt prov i biologi och kemi/fysik.

Johanna

Fråga vår studievägledare Johanna!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982