College

Silicon Valley, USA

Studera utomlands på Foothill & De Anza Community College i Silicon Valley

Hög akademisk standard Två campus Nära San Francisco och San Jose Bra transfermöjligheter Relativt låg utbildningskostnad

Skolinfo:

 • Studiestöd/CSN
 • Kafeteria
 • Air Condition
 • Interaktiva skrivtavlor
 • Internet Wifi
 • Visumkrav
 • Data labb

Collegedistriktet Foothill och De Anza (FHDA) tillhör USA:s bästa 2-åriga Community Colleges. I över 40 år har FHDA demonstrerat sin expertis och levt upp till sitt goda rykte. FHDA är ett av USA’s största community college, varje termin läser ca 65 000 studenter här varav ca 25 000 på Foothill och ca 40 000 på De Anza.

FHDA håller hög akademisk standard och klasserna är små vilket bidrar till effektiv undervisning. Här finns ett brett kursutbud med 52 huvudinriktningar som täcker in det mesta, men de är speciellt starka inom IT-området i och med det geografiska läget i Silicon Valley, IT-industrins hjärta. Silicon Valley utgör den södra delen av San Francisco Bay Area i norra Kalifornien och är en spännande och innovativ region med mycket på gång inom teknik och IT. Silicon Valley ligger 45 minuter från San Francisco dit kommunikationerna är bra.

FHDA är ett ekonomiskt alternativ då det oftast är mycket billigare att studera på ett community college än ett universitet. Det är därför en god idé att börja studera de två första åren av en 4-årig Bachelor här och sedan avsluta din utbildning på ett amerikanskt universitet. FHDA är ett bra ”transfer college” med ett TAG-program –Transfer Admission Guarantee– till några av de bästa universiteten i Kalifornien, främst UC’s och California State Universities. Tidigare studenter har även kommit in på toppuniversiteten Yale University och The American University i Washington D.C.

Silicon Valley

Silicon Valley utgör den södra delen av San Francisco Bay Area i norra Kalifornien. Området anses vara IT-industrins hjärta där det råder expertis inom data och teknik. Foothills campus ligger i Los Altos och passar dig som söker ett vackert, bekvämt och grönskande campus medan De Anzas campus ligger i Cupertino och passar dig som vill ha en större skola med fler studenter i stadsmiljö med närhet till den befolkningsmässigt största staden i San Francisco Bay Area – San José. Från bägge orter tar det cirka 45-50 minuter med bil till San Francisco.

Silicon Valley är kanske främst förknippat med teknik och IT. Utöver detta erbjuder området en vacker natur med goda möjligheter till utomhusaktiviteter. Du kan bl.a. ägna dig åt kajak, golf eller fallskärmshoppning. Endast en 45 minuters lång biltur bort ligger den fascinerande storstaden San Francisco som erbjuder ett brett utbud av nöjen, museum och kulturella sevärdheter. Från Pier 39 kan du ta en båt ut till Angel Island och det beryktade forna fängelset Alcatraz.

Festa loss i Chinatown, Japantown eller på North Beach. Du får heller inte missa en tur med San Franciscos berömda Cable Cars som rullar upp och ned för stadens branta gator. Promenera längs vattnet och blicka ut över den ståtliga Golden Gate Bridge, traska runt i Marinadistriktet och besök det vetenskapliga museet Exploratorium eller shoppa loss vid Union Square i stadens centrum.

Kurser

På Foothill De Anza Community College kan du välja mellan att studera ett helt program eller läsa under en kortare tid som en sk Study Abroad-student. Alla nya studenter på skolan skriver under Orientation Week ett test inom engelska och matematik. Resultatet påverkar dig främst om du har för avsikt att fullfölja ett helt degree-program på skolan.

Study Abroad

Längd: 1-3 quarters

På FHDA kan du välja att läsa fristående kurser under en eller flera terminer. Detta är ett bra alternativ för dig som vill prova på högre studier i USA under en kortare period. För att få CSN måste du läsa minst två teminer med 12 units per termin. Observera att det finns en risk att du inte får dina förstahandsval.

Är du student på ett svenskt universitet har du möjlighet att tillgodoräkna dig kurser från FHDA till din svenska examen. Tala med studievägledaren på din institution om universitetets krav och önskemål på kurser.

Här hittar du Foothills kursutbud

Här hittar du Da Anzas kursutbud

Associate Degree program

Längd: ca. 2 år

Du som redan vet vad du vill studera, och vill läsa i USA en längre tid, kan välja att läsa en Associate Degree på FHDA. Dessa program är 2 – 2,5 år långa. Längden varierar beroende på hur många credits du väljer att läsa per termin. Observera även att om du på testet under Orientation Week får ett resultat som kräver att du läser flera förberedande matematik- eller engelskkurser kan du behöva studera något längre än två år för att hinna läsa alla kurser som behövs för att uppnå din examen.

I din Associate Degree väljer du en major, ett huvudämne, som innebär att du läser ett antal obligatoriska kurser inom ditt valda ämnesområde. Förutom detta läser du cirka 1 år s.k. General Education, vilket är allmänna kurser som inte är direkt kopplade till din major men som är obligatoriska för att du ska kunna uppnå din examen. Vilka kurser du väljer inom ditt program beror på vald major, vilka kurser ditt college erbjuder, samt om och i så fall till vilket universitet du har för avsikt att transferera vidare efter dina studier på FHDA.

Nedan listas några av de utbildningsområden som Foothill och De Anza erbjuder:

 • Art
 • Automotive – Chassie/Motor, Powertrain
 • Business, Finance, Accounting, Marketing
 • Communication
 • Computer Science
 • History
 • IT
 • Media
 • Film/TV Production
 • Dance
 • Music
 • Global Studies
 • Graphic Design
 • Political Science
 • Sociology
 • Psychology
 • Journalism
 • Social Science
 • Biology
 • Chemistry
 • Mathematics
 • Engineering
 • Photography

Här hittar du De Anzas kompletta programutbud.

Boende

När du studerar på FHDA finns det fler trevliga orter i Silicon Valley som du kan välja att bo i. Vanligt är att studenter väljer att bo i ett lägenhetskomplex i närheten av sin skola, men det finns också möjlighet att ta hjälp av skolan med att arrangera boende i värdfamilj.

Värdfamilj

FHDA har ett housing office som kan hjälpa dig att boka boende i en amerikansk värdfamilj under tiden för dina studier. Att bo i värdfamilj är en fantastisk möjlighet att uppleva den amerikanska kulturen, utveckla engelskan och till en rimlig månadskostnad. Du väljer själv om du vill att måltider ska ingå eller om du hellre endast önskar egna matlagningsmöjligheter. De flesta studenter känner att det är ett tryggt val att bo i värdfamilj den första terminen och flyttar sedan till en egen lägenhet.

Egen lägenhet

FHDA’s housing office assisterar studenter som önskar leta egen lägenhet. Som student på Foothill rekommenderas du att bo i Los Altos, Mountain View, Sunnyvale, Paolo Alto, Cupertino alternativt i San José om du planerar att ha en egen bil. Studerar du på De Anza som ligger närmre San José kan du kika på boende där alternativt i Cupertino eller någon av tidigare nämnda orter. Många studenter väljer att bo i värdfamilj under den första terminen och flyttar sedan till egen lägenhet när de utforskat vad som finns på plats. De olika orterna skiljer sig förstås åt något och du bör väga in det, såväl som hur lång pendling du kan tänka dig när du bestämmer dig för vart du vill bo.

 

Priser & datum 23/24

Utbildningskostnad
Pris per läsår (tre terminer): ca USD 9 720
Pris per extra unit: ca USD 270
Övriga avgifter:
Application fee: 75 USD (engångsavgift)
Sjukförsäkring: ca USD 1 656
Kurslitteratur: ca USD 1 500
Kostnad per termin om inget annat anges. Det är skolans egna avgifter, så dessa betalar du direkt till skolan. Vi på EduPlanet har inga pålägg eller extra avgifter.

Viktiga datum

Terminsdatum
Winter quarter: Jan – mars
Spring quarter: April – juni
Fall quarter: Sept – dec
Orientation (online)
Winter quarter: Dec
Spring quarter: Mars
Fall quarter: Aug
Ansökningsdeadline
Winter quarter: Okt
Spring quarter: Jan
Fall quarter: Juli

Ansökan

Ansökan till dem görs digitalt via skolans hemsida. Vi mailar dig en ansökningsguide och introduktion om detta. I korthet så innehåller en ansökan detta;

 • Ifyllt ansökningsformulär
 • Ditt gymnasiebetyg översatt till engelska
 • Bevis på din språknivå (C i Engelska 5 och 6 från gymnasiet eller ett internationellt språktest)
 • Intyg om Studiefinansiering (detta skickar du efter från CSN, blankett får du av EduPlanet)
 • Bankbrev
 • Fotokopia på ditt pass
 • Digitalt foto
 • Betald ansökningsavgift på $75
 • Referensbrev och motivationsbrev är välkommet men inget måste

Samtliga dokument mailar du inscannat till oss så vi kan gå igenom dem innan skolan får dem.

För ansökningshandlingar och mer information är du välkommen att maila study-us@eduplanet.se. EduPlanet hjälper dig kostnadsfritt igenom hela processen!

För dig som saknar fullständiga gymnasiebetyg

Du kan ha en chans att bli antagen även utan en fullständig gymnasieexamen. Kontakta oss på EduPlanet så hjälper vi dig!

Studentkommentarer

Elsa 19 år, Study Abroad Year Liberal Studies

Jag hade turen att kunna besöka bägge skolor innan jag bestämde mig och fick känslan av att Foothill skulle passa mig bäst. Skolan är lite mindre och har bra lärare och studenter med goda betyg. Än så länge känns valet av skola jättebra 🙂

Caroline 19 år, Study Abroad Year

Jag heter Caroline, är 19 år och går min första ”quarter” på Foothill College denna höst och stormtrivs! Skolan är fantastisk, läget som den är belägen i är underbart vackert. Människorna som jag har träffat är supertrevliga och välkomnande. Jag valde att bo i värdfamilj i åtminstone tre månader, så jag har en stund kvar här hos dem, vilket känns jättebra då de är underbara! USA-livet har redan givit mig så fantastiskt mycket och jag hoppas på en fortsatt underbar vistelse här.

Fråga vår studievägledare Linnéa!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982