College

Santa Barbara, USA

Studera utomlands på Santa Barbara City College

Ett av USA:s bästa Community Colleges Låg terminsavgift Brett kursutbud Många svenska studenter

Skolinfo:

 • Studiestöd/CSN
 • Aktivitetsprogram
 • Kafeteria
 • Air Condition
 • Interaktiva skrivtavlor
 • Internet Wifi
 • Visumkrav
 • Data labb

Santa Barbara City College (SBCC) grundades 1909 och har idag mer än 16 000 studenter varav cirka 1 000 av dessa är internationella studenter från hela världen. Skolan har ett stort utbud av kurser, låg terminsavgift och ett fint läge med utsikt över Stilla Havet. Välkommen till ”Kaliforniens Riviera” och till ett av USA:s bästa Community Colleges!

Skolan ligger i den mysiga kustorten Santa Barbara med cirka 92 000 invånare och campus ligger precis vid havet och stranden. Ortens härliga klimat plus närheten till städer som Los Angeles och San Francisco bidrar till att det är en populär studentstad. Dessutom har skolan en mängd olika klubbar, sportlag, studentorganisationer med mera så den som vill kan verkligen uppleva riktigt amerikanskt studentliv här!

SBCC har utsetts till ett av de bästa community collegen i USA och har mottagit priser för sina utbildningar och för att de är fenomenalt bra på att förbereda sina studenter för transfer till universitetet. Efter dina studier på SBCC kan du som önskar transferera till skolor som UCLA, UC Berkeley eller ett California State University där du läser ytterligare två år (och bara ett år för vissa) för att uppnå en Bachelor Degree.

Ungefär 2-3 veckor innan kurserna börjar ordnar skolan en så kallad Orientation Week, där du får lära känna andra studenter och delta i en mängd roliga aktiviteter på campus. Dessutom får du hjälp med praktiska saker som att träffa en studievägledare och ordna din kursplan. Detta upplägg gör att du som student får ett varmt välkomnande på skolan och snabbt kommer in i studentlivet i USA.

Populära program

SBCC är ett mycket populärt college som erbjuder erkänt bra program. Du kan välja att studera 1 eller 2 terminer och läsa fristående kurser som Study Abroad-student, eller så kan du läsa till en Associate Degree (ca 2 år) och ta en examen inom ett speciellt ämnesområde. Bägge dessa är godkända för studiemedel från CSN. Läs mer under fliken ”Kurser & program”.

För dig som vill ta en Bachelor Degree

Bland amerikanska studenter är det vanligt att starta sin högskoleutbildning på ett Community College såsom SBCC där man får en bra utbildning till betydligt lägre kostnad än om man läser alla fyra åren på ett universitet. SBCC har avtal med ett stort och bra universitetssystem med mer än 20 olika universitet, där du efter din tid på SBCC kan välja att fortsätta dina studier och ta en Bachelor Degree.

Vad kan vi på EduPlanet hjälpa till med?

Vi hjälper dig med bland annat studievägledning, information, ansökan, CSN-handlingar och boende. Inga frågor är för dumma utan du kan alltid kontakta oss med dina funderingar. Vi sköter kontakten med skolan i USA gällande din ansökan så slipper du tänka på det. Innan avresa får du ta del av vår unika checklista inför studier i USA och en Santa Barbara-studentguide med tips på saker att se och göra i Santa Barbara.
Vår hjälp är kostnadsfri, du betalar endast skolans avgifter!

Santa Barbara

Santa Barbara är beläget ca 1,5 timme norr om Los Angeles och kallas ofta Kaliforniens riviera tack vare den förmögna befolkningen, den speciella arkitekturen och framför allt för det otroligt vackra läget vid havet och bergen. De långa stränderna är perfekta för sol, bad och surfing och Stearns Wharf är den äldsta fungerande hamnplatsen i hela USA. I downtown Santa Barbara finns många caféer, butiker, barer och restauranger. Till storleken känns Santa Barbara inte så stort så det tar inte så lång tid att lära sig hitta och att känna sig hemma.

Staden Santa Barbara har många studenter och detta innebär att orten erbjuder ett fartfyllt studentliv och en mängd aktiviteter så som vandringar, surfing, barbecues på stranden och kryssningar. Det finns dessutom ett stort antal sportlag att gå med i på skolan eller varför inte engagera sig i en studentförening? Besök någon av de många vingårdar som finns i distriktet eller häng med på en resa till Las Vegas, San Francisco eller nationalparken Yosemite. Ortens härliga klimat gör den speciellt lämplig för dig som tycker om natur och uteliv.

Kurser

Santa Barbara City College passar både den som vill prova på att plugga på ett amerikanskt college en kortare tid och den som vill gå en längre utbildning och få en officiell examen. Du kan välja mellan följande alternativ:

 • Study Abroad: Fristående kurser i en eller två terminer
 • Associate Degree: ca 2 år
 • Transferprogram för Bachelor Degree: Totalt ca 3-4 år

SBCC erbjuder kurser inom en mängd olika ämnesområden.

Exempel på huvudämnen

 • Ekonomi
 • Grafisk design
 • Biologi
 • IT
 • Journalistik och Media
 • Miljövetenskap
 • Fastighetsmäklare
 • Filmstudier
 • Marknadsföring
 • Musik
 • Idrott och hälsa
 • Teater
 • Sociologi
 • Psykologi

Study Abroad

Study Abroad är ett bra val för dig som vill studera en kortare tid i USA. Du läser valfria, fristående kurser i upp till två terminer. Som Study Abroad-student måste du läsa minst 12 s.k. credits per termin. En kurs är ofta 3 credits lång, vilket innebär att du läser cirka 4 kurser per termin. En termin är ca 17 veckor lång.

Innan varje terminsstart kommer du att registrera dig på de kurser som du vill läsa. Inför din första termin kan du välja ett antal kurser redan hemifrån. Du får sedan under Orientation Week hjälp av skolans studievägledare med att hitta ytterligare några lämpliga kurser att fylla ditt schema med.

Degree-program

Du som redan vet vad du vill studera, och vill läsa i USA en längre tid, kan välja att läsa en Associate Degree eller ett transferprogram på SBCC. Dessa program är ca 2 år långa. Faktorer som påverkar hur länge du behöver läsa för att ta en Associate Degree kan vara: om du behöver läsa extra lektioner i engelska eller matte, ditt huvudämne, antal poäng/credits du genomfört varje termin, om du pluggat i en eller båda sommarterminerna och om du vill transferera till ett universitet.

I din Associate Degree väljer du en major, ett huvudämne, som innebär att du läser ett antal obligatoriska kurser inom ditt valda ämnesområde. Förutom detta läser du cirka 1 år s.k. General Education, vilket är allmänna kurser som inte är direkt kopplade till din major men som är obligatoriska för att du ska kunna uppnå din examen. Observera att om du på testet under Orientation Week får ett resultat som kräver att du läser förberedande kurser i matematik eller engelska kan du behöva studera något längre än två år för att hinna läsa alla kurser som behövs för att uppnå din examen.

Önskar du genomföra hela din utbildning i USA är SBCC en av de bättre skolorna att lägga grunden till din Bachelor Degree på. Efter att du har fullföljt din Associate Degree eller ditt transferprogram på SBCC kan du söka till ett universitet i landet, tex. inom skolsystemet University of California eller ett California State University där du läser ytterligare två år för att uppnå en Bachelor Degree.

Klicka på denna länk för att komma till skolans kurskatalog och deras alternativ till degree programs.

Transfer till annat universitet för Bachelor Degree, Associate + 1-2 år

Väldigt många amerikanska och internationella studenter väljer att läsa på ett community college de två första åren på ett degree program för att sedan fortsätta på ett amerikanskt universitet och ta en så kallad Bachelor (Kandidatexamen). Santa Barbara City College har avtal med flera bra amerikanska universitet dit du kan transferera för att läsa till en Bachelor examen. SBCC hjälper till med den processen och studievägledning för att hitta det universitetet som passar dig bäst och som har de inriktningar du valt på din Associate. Santa Barbara City College har ett sk Transfer Center där du kan se vilka universitet du kan transferera till.

Boende

Det finns flera olika boendealternativ för dig som student i Santa Barbara att välja mellan. Antingen kan du bo i värdfamilj, på studentresidens eller tillsammans med andra studenter i delad lägenhet eller ett hus.

SBCC’s tips

SBCC har inga egna boenden men efter att du blivit antagen får du en hel del tips och förslag på olika alternativ. Det bästa brukar vara att ordna långtidsboende på plats i Santa Barbara. På så sätt kan du titta på boendet innan du bestämmer dig och inte sällan hittar man ett par studenter som man kan dela boende med. Det finns ett ”office of student life” med mycket hjälpsam och kunnig personal dit du också kan gå och få hjälp och tips om olika boendealternativ. Skolan har bra information på deras hemsida om olika boendealternativ.

SBCC uppdaterar dagligen en lista över studenter som hyr ut sina lägenheter temporärt eller som söker nya room mates, se listan här.

Vilket område skall man bo i?

SBCC har även bra information om vilka olika områden som finns i Santa Barbara och vilka typer av boende som går att hitta där. Det finns även en karta att titta på för att få en uppfattning om vart allt ligger i relation till skolan.

Andra alternativ

Craigslist är en sida som man kan jämföra med den svenska sidan Blocket. På Craigslist finns massa bostadsannonser och man kan få mail varje gång någon lägger ut en annons som matchar ens krav. För boende i och kring Santa Barbara, läs här.

Priser & datum 23/24

Utbildningskostnader per termin
12 units USD 5 028
15 units USD 6 285
Det är ett krav att du behöver läsa minst 12 units per termin, det gäller alla program – Study Abroad (1-2 terminer) eller Associate’s Degree (2-2,5 år).
Om du vill studera till en Associate’s Degree (totalt 60 units) så behöver du läsa 15 units per termin för att bli klar på två år.
15 units motsvarar en termin på ett svenskt universitet, dvs. 30 ETCS-poäng.
Övriga avgifter
SBCC ansökningsavgift: 75 USD*
Student Representation Fee: 2 USD per termin
Student Activity Pass: 8 USD per termin
Obligatorisk Health Fee: 23 USD per termin
Obligatorisk Transportation Fee: 32 USD per termin
Obligatorisk försäkring: USD 860 per termin
* Ingen ansökningsavgift om du genomför din ansökan innan 1 juli!  

Boendekostnader

Beräknad kostnad per månad
Boende i delat rum, per person: ca USD 1 110

Viktiga datum

Terminsdatum
Hösttermin 2023: 28 aug – 16 dec
Vårtermin 2024: 22 jan – 18 maj
Du behöver vara på plats ca 1-2 veckor innan terminsstart för att delta i skolans insparksvecka/orientation. Exakt datum väljer du efter att du blivit antagen.
Sista ansökningsdag
För ansökan till höstterminen: Ansökan komplett senast 15 juni*
För ansökan till vårterminen: Ansökan komplett senast 15 oktober*
* Dessa datum ska ansökan vara komplett och inskickad till skolan.

Ansökan

EduPlanet hjälper dig att ansöka till Santa Barbara City College helt kostnadsfritt. Du betalar endast skolans avgifter.

Antagningskrav

För att ansöka till Santa Barbara City College behöver du:

 • Examensbevis från gymnasiet/fullständiga gymnasiebetyg.
 • Ett GPA på 2.0, dvs ett snittbetyg på ca 10,0. Det innebär att du har chans att bli antagen trots att du saknar poäng i vissa kurser. Vi hjälper dig gärna att beräkna om du ligger över denna gräns. Du kan själv räkna ut ditt snittbetyg här >>
 • Minst E eller G i engelska 5 eller 6 från gymnasiet.

Om du känner att du behöver förbättra engelskan är ett tips att boka en förberedande språkkurs på en av våra språkskolor, kontakta oss gärna för tips och råd.

Under Orientation Week som infaller cirka 1-2 veckor innan kursstart får alla studenter på SBCC skriva ett test inom matematik och engelska. En del majors/huvudämnen kräver att du uppnår ett visst resultat på testet. Når du inte resultatet som krävs för ditt program kan du under första terminen bli ombedd att ta förberedande kurser inom just matematik eller engelska innan eller parallellt med dina övriga kurser. Detta gäller dock endast dig som läser ett degree-program, åker du som Study Abroad-student/terminsstudent påverkas inte dina kursval av provresultaten.

Ansökningsprocess

Om du vill påbörja en ansökan till Santa Barbara City College börjar du med att fylla i vårt onlineformulär för ansökan. Till formuläret >>

Har du inte bestämt dig men önskar mer information så fyll i vårt kontaktformulär som ett första steg, eller maila oss på study-us@eduplanet.se med frågor och funderingar.

När du har bestämt dig för att ansöka finns vi som stöd när du fyller i blanketterna och samlar ihop de dokument som behövs för ansökan. När din ansökan är komplett skickar vi in den till Santa Barbara City College.

Skolan går igenom dina ansökningshandlingar och skickar därefter ut ditt antagningsbesked. Blir du antagen till skolan får du ta del av EduPlanets värdefulla Checklista inför studierna i USA samt en Santa Barbara-studentguide med tips och inspiration om destinationen.

Ansökningsdokument

Din ansökan ska innehålla:

 • Ifylld ansökan
 • En kopia av giltigt pass
 • Ett digitalt/scannat foto på dig
 • Examensbevis från gymnasiet på svenska och översatt till engelska. Detta brukar gymnasieskolan kunna hjälpa till med. Översättningen ska vara vidimerad, dvs intygas att kopian överensstämmer med originalet.
 • Om du studerat vid högskola/universitet så skicka med dessa betygsdokument på svenska och engelska.
 • Intyg om finansiering (du får blanketter av oss via mail)
 • Ev. Personligt brev men det brukar inte behövas

Ansökan skicka till oss per mail: study-us@eduplanet.se eller med vanlig post till EduPlanet, Box 2097, 750 02 Uppsala.

Visum

För att studera på SBCC behöver du söka studentvisum hos Amerikanska ambassaden. Visumprocessen tar tid och kräver att du bland annat besöker ambassaden för en intervju. Vi på EduPlanet finns här som stöd under hela visumprocessen och ordnar med de dokument du behöver från skolan. Kostnaderna för visum ligger på ca 5300 kr.

Finansiering

De allra flesta tar hjälp av studiemedel från CSN för att delvis finansiera sin vistelse i USA. Du kan söka studiemedel för kursavgift, levnadskostnader (boende, mat, nöjen osv), resa och försäkring.

I din ansökan till SBCC behöver du visa en finansiell garanti på ca 29 106 USD (ca 289 800 SEK), en stor del täcks av CSN. För en del kortare terminsprogram räcker det med halva beloppet. SBCC är en prisvärd skola med relativt låg kursavgift och studiemedlet från CSN täcker som sagt en stor del, men du behöver komplettera din ansökan med ett intyg från banken. Intyget ska visa att du, en förälder eller annan person har tillgångar som täcker det belopp som saknas (brukar handla om ca 5000-7000 USD= ca 68 000 SEK per läsår/34 000 SEK per termin). Beloppet behöver inte betalas ut utan bara visas upp som ett intyg på att det finns pengar.

Studentkommentarer

Maria 21 år, Study Abroad Year Sociology

Bästa skolan med jättebra lärare och en underbar utsikt, kan inte bli bättre! Du får räkna med mer plugg än vad man trodde från början, visserligen beror det såklart på vad och hur många kurser man tar. Gå på lektionerna och ta anteckningar så kommer det gå jättebra!

Christoffer 20 år, Associate’s Degree in Computer Science

Att åka till USA var nog ett av de bästa val jag har gjort! Så otroligt många trevliga personer och lärare på Santa Barbara City College vilket gör upplevelsen mycket bättre än förväntat. Jag bor i ett hus med en svensk och sex amerikanska roommates, vilket är jätteroligt.

Matilda 19 år, Study Abroad

Trots att jag inte har varit här så länge fullkomligt älskar jag skolan och staden! SBCC är den finaste skolan jag någonsin sett, lärarna är hur snälla som helst och stranden ligger bara någon minuts promenad från campus och lägenheten där jag bor. Alla i lokalbefolkningen är verkligen supertrevliga och det finns alltid något att göra: allt från att shoppa, hikea i bergen till att spela volleyboll eller sola på stranden. Har ni chansen att åka hit så ta den, jag lovar att ni inte kommer ångra er.

Emil 20 år, Study Abroad

Första terminen blev mest att lista ut hur skolsystemet fungerade. Men när man väl var inne i det, så var det inga problem. Jag hade många olika blandade kurser jag kände att jag ville testa på. Lärarna var seriösa och vänliga hela bunten. Riktigt bra material i det flesta kurser. Man kan känna sig väldigt vilsen och ensam i allt man ska göra och ha kolla på när man ska studera utomlands. Men med den hjälp och vänlighet man fick av EduPlanets rådgivare blev man lugn och trygg. Är man vilsen och osäker på plats, kommer skolpersonal med stenkoll och reder upp vilka frågor man än må ha.

Vi hade inte det billigaste boendet, men vi valde själva att bo i ett område som vi visste var eftertraktat. Helt klart värt pengarna för det man fick ut att bo där! Tips för blivande studenter är att ta första terminen som en uppvärmning och kom in i systemet så du känner dig hemma. Välj kurser du bestämt vet att du vill läsa. För du kanske åker du hem efter en eller två terminer, och då vill du i efterhand ha ”tagit nytta” på pluggtiden du haft. Jag kan nu säga till polarna hemma att det vi ser i filmer om college faktiskt inte alls är överdrivet eller påhittat. Det är verkligheten där borta!

Fråga vår studievägledare Jonas!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982