BARCELONA, SPANIEN

Hedda

MANAGEMENT – Toulouse Business School

Beskriv en typisk dag i skolan, och berätta om ett projekt eller annan uppgift du tyckte om.

”Under mitt sista år på skolan börjar dagen vanligtvis runt klockan 9 och vi har lektioner i ungefär fyra timmar. Jag har valt att specialisera mig inom data science och finance, så dessa ämnen är de enda jag fokuserar på för tillfället. På fredagar skiljer sig dagens schema åt och vi har lektioner från klockan 15:00 till 20:00. Det första och andra året var annorlunda, då började vi runt klockan 16:00 och hade lektioner i cirka fyra timmar om dagen. Varje dag var unik eftersom vi hade mer varierande kurser, allt från marknadsföring till redovisning. Generellt sett följer en typisk dag i skolan ett mönster där lärarna presenterar nytt material och sedan följer oftast praktiska övningar i slutet av lektionen. 40% av vårt betyg baseras på det vi gör under lektionerna, vilket kan inkludera quiz, presentationer och andra aktiviteter. Resterande 60% utgörs av ett examensprov eller annan form av större bedömning.”

Berätta om ditt boende och om hur det gick att ta sig mellan skolan, boendet eller andra platser av intresse.

”Att hitta boende i Barcelona kan vara en utmaning, så mitt tips är att vara ute i god tid och inte vänta på det perfekta alternativet. Det viktigaste är att säkra ett boende. Jag har haft en del boenden under min tid i Barcelona, och har bott i El Born, El Raval och Eixample. Just nu bor jag med 2 norska tjejer och en tysk tjej. Under mitt första år låg skolan i centrum, vilket gjorde att jag kunde gå dit. Men under mitt andra år flyttade skolan till ett nytt campus längre ut från stadskärnan, så numera tar jag tunnelbanan i cirka 45 minuter till skolan. Vissa i klassen har valt att bo närmare skolan för att minska restiden, men för mig har det varit viktigare att bo nära centrum för att ha nära till restauranger, barer, shopping, strand och annat.”

Om du har några framtidsplaner, berätta gärna om dem, och om de har ändrats under din tid på skolan så berätta gärna hur och varför!

”Mina framtidsplaner är fortsätta min utbildning genom att studera en master i Lund eller Uppsala. Efter avslutad masterexamen siktar jag på att börja arbeta. Under min tid på skolan har mina framtidsplaner inte förändrats drastiskt, men mina perspektiv har breddats och fördjupats. Numera ser jag mig själv mer i ett internationellt sammanhang. Jag vill studera ett internationellt masterprogram och vill efter det arbeta på ett stort internationellt företag antingen i Sverige eller utomlands. Jag tror att den globala erfarenheten av att studera och arbeta utomlands bidrar till ens personliga och professionella utveckling.”

Har du några tips eller råd för andra som funderar på att ansöka till din skola?

”Att börja studera utomlands är verkligen en otroligt berikande och minnesvärd upplevelse. Personligen kan jag säga att jag aldrig har ångrat mitt beslut att studera utomlands. Det är en tid då man växer enormt mycket på ett personligt plan, möter människor från hela världen och får en djup förståelse för olika kulturer. Under mina år här i Barcelona har jag haft en fantastisk tid och upplevt en livskvalitet som jag inte tidigare känt. Den soliga vädret, stränderna, barerna och klubbarna bidrar verkligen till en livlig och rolig atmosfär. Så jag rekommenderar verkligen att ansöka! En nackdel är att det kostar mycket att studera utomlands, men jag anser verkligen att det är värt pengarna. Det är en investering i ens utbildning, framtid och personlig utveckling. Jag vill även nämna att utbildningen här skiljer sig en del från det svenska utbildningar. Det finns inte samma grad av frihet, och närvaro på föreläsningar är obligatorisk eftersom 40% av betygen baseras på aktiviteter och interaktion under lektionerna, vilket kan göra att utbildningen känns mer som en gymnasieskola än ett universitet.”