College

Košice, Slovakien

Studera till veterinär utomlands i Slovakien på University of Veterinary Medicine (UVMP) i Kosice

Antagningstest online Stort universitetssjukhus Låga kurskostnader

Skolinfo:

 • Studiestöd/CSN
 • Antagningsprov
 • Kafeteria
 • Fikaautomat
 • Air Condition
 • Interaktiva skrivtavlor
 • Internet Wifi
 • Data labb

University of Veterinary Medicine and Pharmacy (UVMP) i Slovakiens näst största stad Košice är det enda veterinäruniversitetet i Slovakien. 

Staden Košice har starka akademiska traditioner. Det första universitetet grundades där redan på 1600-talet. Med tiden utvecklades utbildningssystemet och nya fakulteter och institutioner skapades. År 1949 startades UVMP då vid namn ”Veterinary College in Košice”, det fanns ett stort intresse för veterinärstudier och eftersom det tidigare inte fanns något liknande universitet i Slovakien var studenter tvungen att söka sig till närliggande länder som Tjeckien och Österrike.

Levnadsomkostnaderna i Slovakien är väsentligt lägre än i Sverige, vilket bidrar till att studenter kan pressa budgeten under studietiden. Utbildningen är studiemedelsberättigad och du kan ansöka om bidrag, lån för uppehälle samt lån för kursavgift hos CSN.

Veterinärstudier utomlands inom EU

Det är ett tryggt val att studera veterinärmedicin utomlands i ett EU-land, eftersom det finns särskilda läkardirektiv inom EU. Dessa direktiv innebär att varje medlemsstat godkänner ditt utbildningsbevis från ett annat EU-land samt ger tillstånd att arbeta som läkare eller tandläkare utan att ställa särskilda krav på kompletterande utbildning eller särskilda språkkunskaper.

För att få arbeta som veterinär efter avslutade studier utomlands måste du ansöka om en svensk yrkeslegitimation hos Jordbruksverket. Jordbruksverket fungerar också som en informationsenhet gällande frågor kring legitimering och du kan vända dig dit om du har fler frågor om hur det fungerar med yrkeslegitimation.

Košice

I Košice bor det ca 260 000 invånare, vilket gör den till Slovakiens näst största stad. Staden är mycket vacker och mysig med en gammal fin stadskärna där du vandrar bland många fina äldre byggnader och historiska monument.

Redan på 1200-talet grundades staden och blev då ett center för handel, vetenskap och kultur. Än idag är det en av Europas kulturella huvudstäder, det märker du som besökare då det finns mycket att se och göra. Här hittar du konstgallerier, restauranger och caféer, biografer, teatrar, butiker och många musikklubbar. Som student är det lätt att trivas i Kosice som är känd som en ungdomens stad, då medelåldern på de som bor här är ca 35 år!

Förutom att det finns mycket att se och göra i Košice ligger staden perfekt geografiskt för att göra utflykter till många andra större städer i Europa. Med tåg tar du dig enkelt till t ex Ungerns huvudstad Budapest på 3,5 timmar, 5 timmar till Slovakiens huvudstad Bratislava och Wien i Österrike, 8 timmar till Tjeckiens huvudstad Prag med mera.

Du behöver dock inte åka långt om du söker äventyr och naturupplevelser. Ta med dig studiekompisarna och utforska Košice vackra omgivningar. Gillar du vintersport finns närmsta skidanläggning i Kavečany endast 9 km från Košice med en skidsäsong som sträcker sig mellan december och februari.

Kurser

Veterinärprogrammet

Längd: 6 år, 360 ECTS-poäng

Veterinärprogrammet är på 6 år och undervisningen sker på engelska. Efter avslutat program får studenten titeln ”Doctor of Veterinary Medicine” (DVM). Universitetets Veterinärprogram är ett brett program som ger dig som examinerad student möjlighet att arbete t ex med/som:

 • veterinär-doktor inom privata eller statlig sektor
 • små och stora djur, lantbruksdjur, exotiska djur, reservat, zoo-verksamhet
 • djurmat och säkerhet
 • farmaceutisk industri
 • forskning & utveckling
 • ekologi och miljöskydd
 • undervisning och konsultation

 

EduPlanets PreMed

Längd: 7-15 veckor

EduPlanets PreMed kurs har två syften. Först och främst är den planerad för att förbereda dig för att klara antagningstest till något medicinskt universitet. Det andra syftet är att du ska få en bra start på dina medicinska studier.

Vår lärare har mycket lång erfarenhet av forskning och undervisning inom dessa områden och är en mycket uppskattad lärare. Från läraren får du även veta vad universiteten brukar ta upp i sina antagningstest, och framförallt vad som inte kommer med så du inte behöver lägga tid på saker i onödan. Låter detta intressant så kan du läsa mer på länken ovan till PreMed-skolan.

Boende

Universitetet kan hjälpa förstaårsstudenter att hitta boende på student-hostel, men många studenter föredrar att hitta eget boende. Önskar du egen eller delad lägenhet är det bra att anlända till Košice några dagar innan skolstart och väl på plats leta efter boende.

UVMP Student Dormitory

UVMP Dormitory är skolans eget studentboende som finns belägna ca. 10 minuters promenad från universitetet. Det består av mer än 400 rum och varje byggnad består av 9-10 våningar där varje våning huserar 20 rum. På varje våning finns badrum, toalett & kök som delas bland studenterna, det finns även så kallade ”common rooms” vilket kan användas för studier eller rekreation. Separata studierum finns även i en av byggnaderna där man kan plugga utan att bli störd. Möjlighet till tvätt finns mot en mindre kostnad.

Rummen är utrustade med säng, garderob, bord & stolar, förvaringsskåp, kyl samt sänglampa.  Både enkelrum och dubbelrum finns tillgängligt, internet är inkluderat i hyran.

 

Priser & datum 2021/2022

Pris per läsår
Veterinärprogrammet: 8 500 EUR
Priserna avser kostnad per akademiskt år, dvs. två terminer. Första året tillkommer flera obligatoriska avgifter, se information nedan.
Engångsavgifter första läsåret
Ansökningsavgift: 50 EUR
Registration avgift : 200 EUR
ISIC Studentkort: 20 EUR
Portoavgift*: 400 SEK
*Portoavgift
EduPlanet skickar alla kompletta ansökningar med DHL Express vidare till Košice. För detta fakturerar vi 400 SEK. Avgiften är självkostnadspris och läggs på din faktura du får när du registrerat dig till provet.

Levnadskostnader

Pris per månad
UVMP Dormitory
Enkelrum:  EUR
Dubbelrum:  EUR
Privata alternativ: ca 200-500 EUR
Övriga utgifter: 200-400 EUR
De allra flesta som hyr en egen lägenhet väljer att bo tillsammans med en eller flera andra studenter. Därför kan du ofta dela totalkostnaden för en lägenhet på 2-3.

Ansökningsdatum & Prov 2021

Deadlines för ansökan är ca. 2 veckor innan provdatumet
Prov Online 25/3, 6/5, 3/6, 1/7, 19/8
Terminsdatum
Orientation: september
Kursstart HT:
21 september
Registrering av examensbevis (nya studenter): ej fastställt
Registrering av examensbevis (transferstudenter) ej fastställt

Ansökningsprocess & Krav

Vill du få en ordentlig genomgång av ansökan till University of Veterinary Medicine in Kosice är du välkommen att anmäla dig till EduPlanets medicin-webinar som hålls månadsvis på torsdagar mellan kl 17.00 – 18.00 (ej semestertider under sommaren). Vi går igenom ansökningsprocesserna, ansökningskraven och allmän information om samtliga medicinskolor vi samarbetar med, följt av en öppen frågestund. För att anmäla dig till webinaret lämnar du namn, mejladress, telefonnummer och personnummer på länken ovan!

Ansökningshandlingar

Följande dokument kommer du behöva posta/maila till oss för att ansöka:

 • Personlig ansökningsblankett (denna får du av oss)
 • Blankett för samtycke till behandling av personuppgifter (denna får du av oss)
 • Kopia på ditt pass eller ID kort
 • Kvitto på betald avgift för ansökningsavgift; €50
 • Fullständigt examensbevis med behörighet till svenskt universitet*
 • CV med information om studier inkluderat
 • Mail från din gymnasieskola som bekräftar ditt namn, under vilket tid du studerade där, vad du fick för betyg samt när du tog examen

* Du måste skaffa en apostille på originaldokumentet hos en jurist, sk. notarius publicus, efter att du har gjort provet och om du blivit antagen. Du behöver också en vidimerad kopia av en översättning av ditt gymnasiebetyg till slovakiska. Översättningen kan göras i Slovakien av en auktoriserad översättare eller om du postar ditt betygsdokument ner till översättaren. 

På vår blogg Studerautomlandsbloggen kan du läsa om vad du ska tänka på inför antagningsprov för utländska medicinuniversitet.

Antagningskrav

För att bli antagen till veterinärprogrammet på UMVP måste du klara ett antagningsprov i kemi och biologi, samt ha god nivå i engelska.

 

 

Studentberättelser

Fråga vår studievägledare Johanna!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982