College

Košice, Slovakien

Studera till Veterinär utomlands i Slovakien på University of Veterinary Medicine (UVMP) i Kosice

Antagningstest online Stort universitetssjukhus Låga kurskostnader

Skolinfo:

  • Studiestöd/CSN
  • Antagningsprov
  • Kafeteria
  • Fikaautomat
  • Air Condition
  • Interaktiva skrivtavlor
  • Internet Wifi
  • Data labb

University of Veterinary Medicine and Pharmacy (UVMP) i Slovakiens näst största stad Košice är det enda veterinäruniversitetet i Slovakien. 

Staden Košice har starka akademiska traditioner. Det första universitetet grundades där redan på 1600-talet. Med tiden utvecklades utbildningssystemet och nya fakulteter och institutioner skapades. År 1949 startades UVMP då vid namn ”Veterinary College in Košice”, det fanns ett stort intresse för veterinärstudier och eftersom det tidigare inte fanns något liknande universitet i Slovakien var studenter tvungen att söka sig till närliggande länder som Tjeckien och Österrike.

Levnadsomkostnaderna i Slovakien är väsentligt lägre än i Sverige, vilket bidrar till att studenter kan pressa budgeten under studietiden. Utbildningen är studiemedelsberättigad och du kan ansöka om bidrag, lån för uppehälle samt lån för kursavgift hos CSN.

Veterinärstudier utomlands inom EU

Det är ett tryggt val att studera veterinärmedicin utomlands i ett EU-land, eftersom det finns särskilda läkardirektiv inom EU. Dessa direktiv innebär att varje medlemsstat godkänner ditt utbildningsbevis från ett annat EU-land samt ger tillstånd att arbeta som läkare eller tandläkare utan att ställa särskilda krav på kompletterande utbildning eller särskilda språkkunskaper.

För att få arbeta som veterinär efter avslutade studier utomlands måste du ansöka om en svensk yrkeslegitimation hos Jordbruksverket. Jordbruksverket fungerar också som en informationsenhet gällande frågor kring legitimering och du kan vända dig dit om du har fler frågor om hur det fungerar med yrkeslegitimation.

Košice

I Košice bor det ca 260 000 invånare, vilket gör den till Slovakiens näst största stad. Staden är mycket vacker och mysig med en gammal fin stadskärna där du vandrar bland många fina äldre byggnader och historiska monument.

Redan på 1200-talet grundades staden och blev då ett center för handel, vetenskap och kultur. Än idag är det en av Europas kulturella huvudstäder, det märker du som besökare då det finns mycket att se och göra. Här hittar du konstgallerier, restauranger och caféer, biografer, teatrar, butiker och många musikklubbar. Som student är det lätt att trivas i Kosice som är känd som en ungdomens stad, då medelåldern på de som bor här är ca 35 år!

Förutom att det finns mycket att se och göra i Košice ligger staden perfekt geografiskt för att göra utflykter till många andra större städer i Europa. Med tåg tar du dig enkelt till t ex Ungerns huvudstad Budapest på 3,5 timmar, 5 timmar till Slovakiens huvudstad Bratislava och Wien i Österrike, 8 timmar till Tjeckiens huvudstad Prag med mera.

Du behöver dock inte åka långt om du söker äventyr och naturupplevelser. Ta med dig studiekompisarna och utforska Košice vackra omgivningar. Gillar du vintersport finns närmsta skidanläggning i Kavečany endast 9 km från Košice med en skidsäsong som sträcker sig mellan december och februari.

Kurser

Veterinärprogrammet

Längd: 6 år, 360 ECTS-poäng

Veterinärprogrammet är på 6 år och undervisningen sker på engelska. Efter avslutat program får studenten titeln ”Doctor of Veterinary Medicine” (DVM). Universitetets Veterinärprogram är ett brett program som ger dig som examinerad student möjlighet att arbete t ex med/som:

  • veterinär-doktor inom privata eller statlig sektor
  • små och stora djur, lantbruksdjur, exotiska djur, reservat, zoo-verksamhet
  • djurmat och säkerhet
  • farmaceutisk industri
  • forskning & utveckling
  • ekologi och miljöskydd
  • undervisning och konsultation

Veterinary Nurse (Djursjukskötare*)

Längd: 3 år, 180 ECTS-poäng

Veterinary nurse är ett program vars syfte är att lära ut kunskap inom området intensivvård för sällskapsdjur. Här lär man sig om diagnostiska metoder, grundläggande kunskaper om parasit- och infektionssjukdomar hos husdjur, tolkning av patogenetiska mekanismer i samband med sjukdomsprocesser, egenskaper hos tumörer, utvecklingsavvikelser samt immunrubbningar. Målet är att studenten skall kunna hantera första kontakten med patient och klient på veterinärmottagningen.

Under första studieåret läser man bland annat kurser som;

  • Anatomi
  • Etologi & beteendestörningar hos djur
  • Raser & uppfödning av sällskapsdjur
  • Principer & praxis för grundläggande veterinär omvårdnad
  • Grunderna i laboratoriediagnostik
  • Fysiologi
  • Hygien & sällskapsdjurs välbefinnande
  • Djurfoder
  • Dietik & utfodring
  • Grunderna i farmakologi

Under andra studieåret läser man bland annat kurser som;

  • Patologisk anatomi
  • Patologisk fysiologi
  • Grunderna i mikrobiologi
  • Parasitologi & immunologi
  • Toxikologi
  • Parasitiska & infektionssjukdomar hos sällskapsdjur
  • Anestesi & analgesi

Under de två första åren har man även yrkesutövning med privata veterinärer. 

Det tredje och sista året av utbildningen innehåller bland annat kurser som;

  • Ambulerande patientvård
  • Vård av inlagd patient
  • Professionell kommunikation & psykologi
  • Ekonomi & ledning i praktiken
  • Intensivvård av en akut patient
  • Posttraumatisk och postoperativ rehabilitering & sjukgymnastik
  • Klinisk praktiker på Smådjursklinik, Fågelklinik & på Klinik för hästar

*Djursjukskötare är ett legitimationsyrke, dessvärre går det inte att säkerställa till 100% att ovan utbildning kommer omedelbart ge legitimation i Sverige även om chanserna är stora. Detta är för att (till skillnad mot veterinärutbildningar) finns det inte någon generell EU-reglering vad gäller utbildning till djursjukskötare. Därför kan en skola ändra sin utbildning när som helst och de behöver ej meddela övriga medlemsstater om detta. Detta är Jordbruksverkets skäl till att deras bedömning av en utbildning från ett annat EU-land måste ske i efterhand. Efter avslutad utbildning skickar man alltså in samtliga dokument till Jordbruksverket för granskning & bedömning. Ju mer lik en sådan utländsk utbildning är den svenska i längd (3 år), nivå (universitet/högskolenivå) och innehåll (inklusive både djurslagen hund/katt och häst) – desto större sannolikhet att utbildningen i slutändan kan leda till svensk legitimation.

EduPlanets PreMed

Längd: 7-15 veckor

EduPlanets PreMed kurs har två syften. Först och främst är den planerad för att förbereda dig för att klara antagningstest till något medicinskt universitet. Det andra syftet är att du ska få en bra start på dina medicinska studier.

Vår lärare har mycket lång erfarenhet av forskning och undervisning inom dessa områden och är en mycket uppskattad lärare. Från läraren får du även veta vad universiteten brukar ta upp i sina antagningstest, och framförallt vad som inte kommer med så du inte behöver lägga tid på saker i onödan. Låter detta intressant så kan du läsa mer på länken ovan till PreMed-skolan.

Boende

Universitetet kan hjälpa förstaårsstudenter att hitta boende på student-hostel, men många studenter föredrar att hitta eget boende. Önskar du egen eller delad lägenhet är det bra att anlända till Košice några dagar innan skolstart och väl på plats leta efter boende.

UVMP Student Dormitory

UVMP Dormitory är skolans eget studentboende som finns belägna ca. 10 minuters promenad från universitetet. Det består av mer än 400 rum och varje byggnad består av 9-10 våningar där varje våning huserar 20 rum. På varje våning finns badrum, toalett & kök som delas bland studenterna, det finns även så kallade ”common rooms” vilket kan användas för studier eller rekreation. Separata studierum finns även i en av byggnaderna där man kan plugga utan att bli störd. Möjlighet till tvätt finns mot en mindre kostnad.

Rummen är utrustade med säng, garderob, bord & stolar, förvaringsskåp, kyl samt sänglampa.  Både enkelrum och dubbelrum finns tillgängligt, internet är inkluderat i hyran.

 

Priser & datum 2024

Pris per läsår
Veterinärprogrammet: 8 950 EUR
Veterinary Nurse: 5 500 EUR
Priserna avser kostnad per akademiskt år, dvs. två terminer. Första året tillkommer flera obligatoriska avgifter, se information nedan.
Engångsavgifter första läsåret
Ansökningsavgift: 50 EUR
Registration avgift : 200 EUR
ISIC Studentkort: 20 EUR
Se full lista av tillkommande avgifter här
Portoavgift*: 400 SEK
*Portoavgift
EduPlanet skickar alla kompletta ansökningar med DHL Express vidare till Košice. För detta fakturerar vi 400 SEK. Avgiften är självkostnadspris och läggs på din faktura du får när du registrerat dig till provet.

Levnadskostnader

Pris per månad
UVMP Dormitory
Enkelrum:  EUR
Dubbelrum:  EUR
Privata alternativ: ca 200-500 EUR
Övriga utgifter: 200-400 EUR
De allra flesta som hyr en egen lägenhet väljer att bo tillsammans med en eller flera andra studenter. Därför kan du ofta dela totalkostnaden för en lägenhet på 2-3.

Ansökningsdatum & Prov 2024

Deadline för ansökan är 2 veckor innan provdatumet*
Prov Online TBC
Terminsdatum
Orientation: september
Kursstart HT:
september
Registrering av examensbevis (nya studenter): ej fastställt
Registrering av examensbevis (transferstudenter) ej fastställt

Ansökningsprocess & Krav

Vill du få en ordentlig genomgång av ansökan till University of Veterinary Medicine in Kosice är du välkommen att anmäla dig till EduPlanets medicin-webinar som hålls månadsvis på torsdagar mellan kl 17.00 – 18.00 (ej semestertider under sommaren). Vi går igenom ansökningsprocesserna, ansökningskraven och allmän information om samtliga medicinskolor vi samarbetar med, följt av en öppen frågestund. För att anmäla dig till webinaret lämnar du namn, mejladress, telefonnummer och personnummer på länken ovan!

Ansökningshandlingar

Följande dokument kommer du behöva posta/maila till oss för att ansöka:

  • Personlig ansökningsblankett (denna får du av oss)
  • Blankett för samtycke till behandling av personuppgifter (denna får du av oss)
  • Kopia på ditt pass eller ID kort
  • Kvitto på betald avgift för ansökningsavgift; €50
  • Fullständigt examensbevis med behörighet till svenskt universitet*
  • CV med information om studier inkluderat
  • Mail från din gymnasieskola som bekräftar ditt namn, under vilket tid du studerade där, vad du fick för betyg samt när du tog examen

* Du måste skaffa en apostille på originaldokumentet hos en jurist, sk. notarius publicus, efter att du har gjort provet och om du blivit antagen. Du behöver också en vidimerad kopia av en översättning av ditt gymnasiebetyg till slovakiska. Översättningen kan göras i Slovakien av en auktoriserad översättare eller om du postar ditt betygsdokument ner till översättaren. 

På vår blogg Studerautomlandsbloggen kan du läsa om vad du ska tänka på inför antagningsprov för utländska medicinuniversitet.

Antagningskrav

För att bli antagen till veterinärprogrammet på UMVP måste du klara ett antagningsprov i kemi och biologi, samt ha god nivå i engelska.

Som sökande genom Eduplanet får du övningsmaterial (Biologi & Kemi) utan kostnad.

OBS! För en ansökan till programmet Veterinary Nurse krävs endast ett antagningsprov inom biologi.

 

 

Johanna

Fråga vår studievägledare Johanna!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982