Sprakresor

Royan, Poitou-Charentes, Frankrike

Språkresor till Royan på CAREL

10 minuter till stranden Audiovisuell profil Fransmännens egna semesterpärla

Skolinfo:

  • Studiestöd/CSN
  • Fikaautomat
  • Air Condition
  • Interaktiva skrivtavlor
  • Internet Wifi
  • Rullstolsanpassat
  • Online & Distanskurser
  • Data labb

Le Centre Audiovisuel de Royan pour l’Etude des Langues – CAREL är en språkskola som ägs av staden Royan och Universitetet i Poitiers.

Skolan grundades 1966 och språkkurser i franska hålls året runt för studerande från hela världen. Runt 3 000 studenter läser här årligen varav 900 studenter från olika länder. Sedan start har man arbetat målmedvetet med bra lärare och en modern undervisning för att skapa sig ett erkänt namn. CAREL har nu rykte om sig att tillhöra en av de bästa skolorna i Frankrike. På skolan finns, förutom de som kommer hit för att läsa språkkurser, även franska studenter som läser andra ämnen.

Språkskolan är en del av ett icke vinstdrivande universitet vilket bland annat innebär att allt överskott går tillbaka till skolan för att kunna utveckla undervisningen. Mycket resurser läggs på lärare och kursplan. CAREL i Royan ligger endast 10 minuter från stranden och med gångavstånd till stadskärnan. Skolan är modernt utrustad med bland annat språklabb, tv-studio, ett auditorium med plats för 170 personer och ett multimediacenter med bland annat filmer, böcker, nyhetstidningar och magasin tillgängligt för alla studenter.

Under lågsäsong är Royan en stad med väldigt få invånare och mycket håller stängt för att slå upp dörrarna under sena våren. Under högsäsong så lever hela staden upp med mycket liv och rörelse.

CAREL passar för dig som vill åka på språkresa och ha närhet till havet, inte stöta på allt för många svenskar och uppskattar en lite mindre stad med särskilt bra undervisning!

Royan

Denna typiska badort, full av nybyggda hus och lägenhetskomplex, är belägen vid Frankrikes sydvästra kust och har blivit känd för att vara en avslappnande och lockande tillflyktsort, inte minst för fransmännen själva. Främst är det parisarna som har semesterhus här då de gärna söker sig bort från den hektiska huvudstaden och ut till den avkopplande kusten. 

Fritid

Med sina långa stränder, sitt milda väder och fantastiska kök har Royan blivit en känd tillflyktsort för fransmän. Enligt statistiken har Atlantkusten vid Royan flest soldagar per år i Frankrike. Det är en liten ort med många caféer och restauranger där havets läckerheter serveras. I närområdet finner du små fiskehamnar och byar. Många livnär sig på fiske, därav alla fisk- och skaldjursrestauranger. Förutom ostron är Medocviner vanliga i denna Cognacregion.

Den fantastiska naturen erbjuder möjligheter till en mängd olika aktiviteter och detta är något som skolan tar vara på. CAREL erbjuder exempelvis aktiviteter såsom segling, vindsurfing, tennis, golf, go cart och ridning. Skolans studenter utnyttjar ofta naturen för sina fritidssysselsättningar. Hel- och halvdagsutflykter ordnas regelbundet till olika städer och sevärdheter i närheten. Populära utflyktsmål brukar vara kända vingårdar i närområdet och längre bort till Bordeaux, Pyrenéerna, Paris, slotten längs Loire, La Rochelle, Cognac med flera.

Kurser

Språkkurs i franska

Lektioner per vecka: 25

Denna språkkurs består av 25 lektioner per vecka. Klasserna har maximalt 15 studenter. Kursen fokuserar på konversation, vokabulär och grammatik. Du läser 3 timmar på förmiddagen och 2 timmar efter lunch måndag till fredag.

Tiderna ser oftast ut som följer:

Förmiddag: 09.00-12.00 (måndag-fredag) Eftermiddag: 13.30-16.00 (måndag-torsdag)

Examenskurs DELF & DALF

Lektioner per vecka: Valfritt

DELF och DALF är de viktigaste franska språkproven som anordnas av den franska utbildningsnämnden. CAREL har en 1-veckas förberedande kurs inför examinationen (utvalda datum). CAREL är också utvalt testcenter för dessa prov.

Lärarkurs

Lektioner per vecka: 25

Lärarkurserna har 25 lektioner per vecka (motsvarar 30 timmar per vecka) med språklig träning och med utlärningsmetodik. Grupperna är små (max 15 personer per grupp) och mycket tid ges till diskussion och interaktion med de andra kursdeltagarna. Workshops ingår. Lärarkursen drivs av CARELs lärare samt externa specialister inom specifika, pedagogiska områden. En del av kursen går också ut på att förbättra kunskaperna och Frankrike och dess kultur. Språkkursen kan bokas för 1 eller 2 veckor.

Tiderna ser oftast ut som följer:

Förmiddag: 09.00-12.00 Eftermiddag: 14.00-16.00

Boende

Värdfamilj

Ta chansen att ta del av det franska vardagslivet samtidigt som du får möjligheten att praktisera språket även efter lektionstid! Familjerna bor med max en timmes avstånd från skolan och du blir serverad både frukost och middag. Boendehyran betalas i vissa fall till familjen på plats. Observera att vissa familjer kan ibland ta emot flera än en student åt gången.

Delad lägenhet

Att dela lägenhet är ett snabbt sätt att snabbt lära känna andra studenter på. Du har ett eget sovrum samt delar kök och badrum med andra studenter. Detta är det mest prisvärda alternativet vi och skolan kan erbjuda!

Studio på residens

Som student på CAREL erbjuds du också att bo i en liten studio på ett residens, ”Erasmus Residence”. Studion är utrustad med ett pentry, sovrum samt privat badrum. Sängkläder och handdukar ingår. Residenset ligger beläget alldeles nära skolan och detta är ett boendealternativ som passar dig som sig vill rå om dig själv samtidigt som du får möjligheten att lära känna andra kursdeltagare!

Priser & Datum 2023

Kurspriser
25 lektioner per vecka
1 vecka: 5 110
2 veckor: 9 060
3 veckor: 12 280
4 veckor: 16 030
6 veckor: 23 490
8 veckor: 30 780
12 veckor: 45 070
13 veckor: 48 770
16 veckor: 58 860
20 veckor: 74 150
Extra vecka 16v+: 2 990
DELF/DALF
Samma priser som ovan
Lärarkurs
2 veckor: 11 470

Boende

Pris per vecka
Bokningsavgift boende
Engångsavgift: 500
Värdfamilj med halvpension
Enkelrum: 2 410
Delad lägenhet, pris från
Enkelrum: ca 1 670
Studio
Enkelrum, högsäsong: ca 4 440
Enkelrum, lågsäsong fr 2 000
 

Kursstarter 2023

Kursstarter
Förkunskaper:  varje måndag
Nybörjare:  2/1, 6/2, 6/3, 3/4, 2/5, 5/6, 3/7, 31/7, 4/9, 2/10, 6/11
Lärarkurs 2 veckor:  3/7-11/8

Lovdagar 2023

Lovdagar
Enskilda lovdagar: 10/4, 1/5, 8/5, 18/5, 29/5, 14/7, 15/8, 1/11

Deltagarkommentarer

Kristin 22 år, 2 veckor

Väldigt bra att det läser mycket fransmän på skolan så man verkligen får en chans att prata franska!

AnnMari 58 år, 2 veckor

Mycket bra och skicklig huvudlärare. Bra upplagd språkkurs.

Felicia 22 år, 4 veckor

Extremt kunniga lärare som gjorde allt för att lektionerna skulle vara så roliga som möjligt. Bodde hos en mycket trevlig familj som verkligen ville att jag skulle lära mig franska och som tog varje tillfälle att tvinga mig prata!

Aktiviteterna som anordnades var helt underbara! L’animation på skolan anordnade aktiviteter näst intill varje dag men på grund av dåligt väder blev det ju lite saker som blev inställda.. Men under mina fyra veckor hann jag med att besöka Cocnac, Saintes, La Rochelle, Roquefort samt vara med på många ”Carel”-kvällar!

Eveline 29 år, 2 veckor

Mina lärare var kanonbra. Jag tror att det är få lärare som inte är bra med tanke på den utbildning de har och den arbetsplats de valt. Skolan anordnar bra aktiviteter varje dag efter lektionerna om man vill till bra priser. Annars finns stranden eller staden om hörnet. Man behöver inget mer.

Resa hit

Royan är beläget cirka 12 mil nordväst om Bordeaux. De flesta studenter flyger därmed till Bordeaux och därifrån tåget vidare till Royan, tågresan tar cirka 2-3 timmar och det är oftast byte och väntetid i Saintes. Tågstationen i Bordeaux heter Saint-Jean och det går direktbussar dit från Bordeauxs flygplats. Skolan kan också på förfrågan arrangera taxitransfer från flygplatsen i Bordeaux till Royan, detta medför dock en relativt hög kostnad.

Flyger du hellre till La Rochelle som är beläget norr om Royan, är det ett avstånd på cirka 7 mil dessa orter emellan. Från Gare La Rochelle (tågstationen) kan du ta både tåg och buss till Royan, sällan direktlinjer utan du får räkna med flera stopp och byten. Vi rekommenderar i första hand buss från La Rochelle, en restid på cirka 1 timme och 30 minuter. Även från La Rochelle kan skolan erbjuda taxitransfer mot avgift.

Fråga vår studievägledare Clara!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982