College

Milano, Italien

Studera Medicin utomlands i Italien på Humanitas University

Modernt universitet i framkant Boende på campus Mycket bra rykte

Skolinfo:

 • Studiestöd/CSN
 • Antagningsprov
 • Scholarship
 • Kafeteria
 • Fikaautomat
 • Air Condition
 • Interaktiva skrivtavlor
 • Internet Wifi
 • Rullstolsanpassat
 • Data labb

Humanitas University (HU) i Milano är något så unikt som ett universitet skapat och uppfört av ett sjukhus med campus och boende på och inom sjukhusområdet. Alla lärare är specialutbildade och arbetar även som läkare och sjuksköterskor på själva sjukhuset.

Som student på Humanitas Univeristy får du känslan av att verka på ett ledande universitet där du får direktkontakt med läkare, forskare och annan personal inom sjukvården som är involverande i flera spännande forskningsprojekt.

Campuset består av 3 större komplex omslutna av ett 25 000 kvm, stort grönområde. På området finns plats för universitets 1 200 studenter från 31 olika länder världen över. Här finns ett 2 000 kvm stort simultationslab – ett av de största och mest teknologiskt avancerade i Europa, högteknologiska klassrum och ett digitalt bibliotek. Bara ett stenkast från forskningslaboratorierna som leds av Prof. Mantovani och sjukhuset finner du en integrerad del som fungerar som undervisningplats för alla framtida doktorer, sjuksköterskor och fysioterapeuter. Under 2018 invigdes också universitetsresidenset med boplats för 240 studenter.

Studenter på Humanitas University får här möjligheten att studera och lära från professorer och forskare med internationell expertis tillsammans med flertalet intressanta föreläsare, då och då av Nobelpristagare och världsomtalade forskare. Utöver det utvecklar Humanitas University ett omfattande nätverk av samarbeten med utländska gästforskare och andra utbildningsinstitutioner.

Genom en praktisk och aktiv utbildningsmetodik i små studiegrupper utvecklar du här ditt kritiska tänkande och övar upp ett lösningsorienterat sinne som du kommer ha stor behållning av i din framtida karriär. Tillsammans med den mer kliniska delen av programmet som leds och organiseras av ett starkt och nytänkande utbildningssytem med hög lärarnärvaro.

Totalt 1 200 personer studerar på Humanitas University, 150 platser är öronmärkta för internationella studenter. Av dessa är 100 platser avsedda för EU-studenter. Merparten av studenterna kommer från USA ochItalien.

För vem?

Utbildningarna på Humanitas University passar dig som vill läsa en läkarutbildning utomlands med hög klass, men som kanske inte kommit in på motsvarande utbildning i Sverige. Utbildningen är internationellt gångbar och ger dig möjlighet att efter dina avslutade studier arbeta som läkare i Sverige eller välja att arbeta utomlands.

Medicinstudier utomlands inom EU

Det är ett tryggt val att studera medicin utomlands i ett EU-land, som medicinutbildningar i Italien, eftersom det finns särskilda läkardirektiv inom EU. Dessa direktiv innebär att varje medlemsstat godkänner ditt utbildningsbevis från ett annat EU-land samt ger tillstånd att arbeta som läkare eller tandläkare utan att ställa särskilda krav på kompletterande utbildning eller särskilda språkkunskaper.

För att få arbeta som läkare efter avslutade studier utomlands måste du ansöka om en yrkeslegitimation hos Socialstyrelsen. Socialstyrelsen fungerar också som en informationsenhet gällande frågor kring legitimering och du kan vända dig till Socialstyrelsen om du har fler frågor om hur det fungerar med yrkeslegitimation.

Milano

Milano i norra Italien är Europas huvudstad för mode, stil och design. Det är en elegant stad som stoltserar med breda boulevarder och ståtlig arkitektur. Här finns även den italienska börsen och de största bankerna, stora industrier och allt som krävs av ett mediecentrum.

Invånarantalet är ca 1,4 miljoner och storstadspulsen är ett faktum och slår snabbare här, i landets näst största stad, än i de flesta andra italienska städer.

Den exklusiva världen rymmer designers som Gucci, Versace samt Armani och därutöver finns ett tågstationsliknande shoppingmecka, Vittorio Emanuele ll, vilket också är fyllt av trender, restauranger och ett sjudande caféliv. Oavsett om du handlar, eller bara tittar och beundrar skyltfönstren, är shopping ett rent nöje i Milano.

Utöver shopping i världsklass erbjuder staden ett spektrum av aktiviteter. Här finner du bl.a. en av världens främsta operascener, Teatro alla Scala från 1778, där du kan njuta av en mäktig, italiensk opera. Är du också intresserad av fotboll har du kommit helt rätt! Fotbollsarenan San Siro bjuder på toppmatcher med stadens hemmalag AC Milan som under åren lyckats vinna flertalet ligatitlar och flertalet internationella titlar.

Dessutom finner du i denna pulserande stad dominikanklostret med Leonardo da Vincis målning ”Nattvarden” och palatset Castello Sforzesco, som båda hör till kulturen och är ett måste att besöka för dig som vistas här. Som alla andra storstäder erbjuder även Milano ett nattliv därefter och för den som är sugen garanteras en mängd nattliga aktiviteter.

Kurser

Humanitas University erbjuder läkarutbildning med engelska som undervisningsspråk. Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN. Du kan också läsa till sjuksköterska och fysioterapeut vid Humanitas. Kontakta oss om du vill ha mer information om dessa program!

Läkarprogrammet

Längd: 6 år / 360 ECTS

Läkarprogrammet är 6 år långt och undervisningen sker helt på engelska. 150 studenter tas varje år emot på programmet. Utbildningen motsvarar 360 ECTS poäng och efter avslutat program har studenten uppnått titeln Medical Doctor (MD).

Utbildningen har ett tvärvetenskapligt och integrerat undervisningssätt, många kurser läses som individuella moduler. Bland metoderna som lärs ut ges särskild relevans för interaktiv undervisning, som främst består av gruppuppgifter och teamarbete som är noga koordinerat av en handledare. Exempel på sådana metoder är ”PBL”, problembaserad inlärning,  problemlösning och ”case metodik”.

Studenter på Humanitas uppmuntras också att delta i seminarier och konferenser, delta i forskningsaktiviteter och erfarenheter utomlands genom Erasmus-programmet eller andra internationella utbytesalternativ.

Under år 1 blandas teoretiska och tvärvetenskapliga moduler med mer praktiska, ”hands on” uppgifter och övningar. Från år 3 går undervisningen över i en mer praktisk fas där utvalda studenter kan delta i universitets unika ”Virgilioprogram” som b.la. koordineras av Università degli Studi Milano Bicocca. Här ges möjlighet till 60 extra ECTS credits och som student deltar du i seminarier och kan ges spännande uppdrag på laboratorier.

MEDTEC

Längd: 6år / 360 ECTS + 30 ECTS

Utbildningsprogrammet syftar till att utbilda yrkesverksamma som kommer att kunna tillämpa medicinsk och teknisk kunskap. I ett globalt sammanhang av ökande komplexitet gör teknisk innovation det möjligt att förbättra livskvaliteten på ett hållbart sätt, förnya vården och humanisera relationen mellan läkare och patient.

Det sexåriga utbildningsprogrammet MEDTEC som undervisas på engelska, anordnas av Humanitas University i samarbete med Politecnico di Milano. Programmet fokuserar starkt på att förbättra en läkares medicinska färdigheter genom integration och förvärv av de grundläggande kompetenserna och tillvägagångssätten som är relevanta för biomedicinsk teknik.

Det integrerade sexåriga utbildningsprogrammet gör att du kan få ytterligare ECTS och tilldelas en kandidatexamen i biomedicinsk teknik från Politecnico di Milano, utöver en MD i medicin.

EduPlanets PreMed kurs

Längd: 7-15 veckor

EduPlanets PreMed har två syften. Först och främst är den planerad för att förbereda dig för att klara antagningstest till något medicinskt universitet. Det andra syftet är att du ska få en bra start på dina medicinska studier.

Vår lärare har mycket lång erfarenhet av forskning och undervisning inom dessa områden och är en mycket uppskattad lärare. Från läraren får du även veta vad universiteten brukar ta upp i sina antagningstest, och framförallt vad som inte kommer med så du inte behöver lägga tid på saker i onödan. Låter detta intressant så kan du läsa mer på EduPlanets PreMed.

Humanitas Preparation Week

Humanitas har även en egen förberedelsekurs inför antagningsprovet, `Preparation Week´. Detta är en 7-8 dagars intensivkurs utformad för att ge studenterna bästa möjlighet att klara deras antagningsprov. Datumen för kursen under 2023 är 14/1-21/1 & 21/1-28/1 och den hålls på eftermiddagen (online), kontakta oss för med information.

Boende

Humanitas University är det enda internationella medicinska universitet i Milano som kan erbjuda studentboende direkt på sitt mycket moderna och stilrena campus. Rummen hyrs i regel ut på årsbasis och kan passa för dig som prioriterar att ha nära till skolan och bo med många studenter under samma tak. Många studenter ordnar dock med en egen lägenhet off campus, som många gånger kan vara mer prisvärt.

Student House på campus

Bara ett stenkast från själva universitet, sjukhuset och forskningscentrat hittar du helt nya boendekomplex som erbjuds till skolans inskrivna studenter. Här har du nära till det mesta du behöver i form av service och bekvämligheter – allt för en lyckad studieperiod.

Mario Luzzato Student House

På det nybyggda Mario Luzzato Student House finns totalt 240 bäddar och består av lägenheter med både enkel- och dubbelrum. Samtliga med privata badrum, delat kök och vardagsrum. Det finns flera gemensamma ytor som t.ex. studiesalar, gym, bibliotek, terass, café, tvättmöjligheter och kostnadsfri parkering.

I avgiften du betalar så ingår utilities (el, gas och vatten), WiFi, luftkonditionering, städning samt byte av lakan och sängkläder en gång per vecka. Det finns även bemannad reception 24 timmar om dygnet. Som boende här har du också möjlighet att utan kostnad delta i flera fritidsaktiviteter som anordnas, t.ex. sportevent, studentfester och besök till flera av de sevärdheter som finns i och runt Milano.

Hyra privat lägenhet

Milano är inte en billig stad att leva och bo i. Enligt index är hyran för en lägenhet ca 2% dyrare än i Stockholm. Men i jämförelse med att bo på skolans campus kan det definitivt löna sig att leta efter boende på egen hand. Var bara ute i god tid och bind inte upp dig på alltför långa kontrakt utan att först ha sett lägenheten på riktigt, det brukar vara en bra tumregel.

Vissa väljer att skaffa en rumskompis, vilket gör att kostnaderna blir ännu lägre. En ”vanlig” lägenhet på ett rum & kök i centrala Milano kostar mellan 800-1 100 EUR i månaden.

Priser & datum 2024

Läkarprogrammet (& MEDTEC)

I Italien baseras kursavgifterna du ska betala på din familjs samlade inkomst per år samt övriga tillgångar. Denna beräkningsmetod används både för inhemska studenter och för studenter inom EU. Universitet delar in kursavgifterna i fyra kategorier baserade på inkomst.
Upp till 300 000 kr per år: 10 156 EUR per läsår
Mellan 300 000 kr – 550 000 kr per år: 13 156 EUR per läsår
Mellan 550 000 kr – 800 000 kr per år: 17 156 EUR per läsår
Mer än 800 000 kr per år: 20 156 EUR per läsår
I kursavgiften ingår lokal skatt (140 EUR) samt bankavgift (16 EUR).
Stipendier
Humanitas erbjuder meritbaserade stipendier på mellan 7 000 – 10 000 EUR per läsår till ett visst antal studenter. Läs mer om skolans stipendier direkt på universitetets hemsida.

Övriga kostnader

Provavgift/ansökningsavgift: 180 EUR
Preparation Week* 700 EUR

*Preparation week är Humanitas egna förberedelsekurs inför antagningsprovet. Den äger rum online vid olika tillfällen. Det finns endast ett begränsat antal platser tillgängliga och det är först till kvarn som gäller. 

Boende- och levnadskostnader

Pris per läsår
Boende på campus i enkelrum: 9 900 EUR
Boende på campus i superior-rum: 12 900 EUR
Boende på campus i svit: 15 000 EUR
Mat & övriga kostnader: ca 330 EUR per månad
Hur stora dina månadskostnader är beror givetvis på dina egna vanor. Siffran för mat och övriga kostnader är generella uppskattningar. Om man läser vad studenter i Milano säger om kostnaden brukar de säga att det behövs ca 1000 – 1200 euro/månad, för att täcka alla levnadsomkostnader.

Viktiga datum

Ansökningsperiod
HT-antagning: Öppnar 1/11  – Sista dag att registrera sig för båda testen är 24 januari
Antagningsprov: 2 februari & 8 mars 2024
Antagningsprov Retake: Ingen information för tillfället
Retake kan ske om ditt onlineprov har avbrutits mitt under provet.
Startdatum
Höstterminen: oktober

Ansökningsprocess & Antagningskrav

Vill du få en ordentlig genomgång av ansökan till Humanitas University och våra övriga universitet är du välkommen att anmäla dig till EduPlanets medicin-webinar som hålls regelbundet. Vi går igenom ansökningsprocesserna, ansökningskraven och allmän information om samtliga medicinskolor vi samarbetar med, följt av en öppen frågestund. För att anmäla dig till ett webinar lämnar du namn, mailadress, telefonnummer och personnummer till medicin@eduplanet.se!

Antagningskrav

Kortfattat: Antagningstest

För att ansöka hit måste du ha ett fullständigt examensbevis från gymnasiet för att uppnå grundkravet för att läsa på eftergymnasial nivå. Humanitas University baserar sin antagning enbart genom ett antagningsprov som normalt sett skrivs i mitten av februari varje år. Antagningsprovet, ”HUMAT test” som det kallas, kan enbart göras en gång per år och arrangeras alltid på samma datum oavsett var i världen du bestämmer dig för att skriva provet.

Antagningstestet består av 60 flervalsfrågor med mellan fyra och fem svarsalternativ per fråga. Testtiden är satt till 120 minuter. 30 frågor är inriktade på vetenskapligt kunnande och resterande 30 frågor testar din förmåga inom kritiskt tänkande och din akademiska läsförståelse i att kunna tyda och använda information i akademisk text. Testet är utformat av Humanitas University, University of Cambridge, Imperial College, University of Oxford Medical School och Leeds Medical School.

Humanitas University anordnar också en ”Preparation Week” som förbereder för provet, en form av pre-medkurs men väldigt inriktad just på Humanitas eget antagningstest. Det är en intensivkurs på 7-8 dagar som brukar äga rum vid ett tillfälle per år. Kursen genomförs på en specialanpassad digital plattform med fokus just på logiskt och kritiskt resonemang, vetenskapliga analyser, biologi, kemi och matte. Begränsat antal platser och kursavgift tillkommer.

Kontakta gärna EduPlanet om du vill få exempel på de uppgifter som kan komma på den delen som ska testa ditt vetenskapliga kunnande.

Nytt för 2023/2024

Humanitas har gått ut med att de kommer ha två provtillfällen för antagningen till hösten 2023, i februari samt mars. Det är möjligt för sökande att skriva provet vid båda tillfällena, det högsta resultatet man får gäller. Man måste registrera sig för varje prov samt betala avgiften på EUR 190.

Det är nu även möjligt att skriva provet för de som går sitt andra år på gymnasiet, resultaten man får gäller det år du tar examen (inte senare än två år).

Ansökningsprocess

 • 1. Fyll i ansökningsformuläret via vår hemsida.
 • 2. Mejla en giltig passkopia samt ett ID-foto/passbild på dig själv
 • 3. Betala ansökningsavgiften direkt till universitet eller till EduPlanet

EduPlanet finns med dig i varje steg ända från början till slut. För att sätta igång din personliga ansökningsprocess, fyller du först i vårt ansökningsformulär online på länken ovan. Du får då inom kort en bekräftelse på att du är registrerad som sökande och vidare detaljerade instruktioner för vad du skall göra härnäst.

När processen är igång får du en ansvarig person och kontakt med vårt medicinteam som hjälper dig vidare och som du alltid kan vända dig till om du har frågor eller funderingar.

Fråga vår studievägledare Johan!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982