College

Seattle, USA

Studera utomlands på Seattle Colleges

Tre campus i Seattle Små klasser Flexibla programlängder

Skolinfo:

 • Studiestöd/CSN
 • Kafeteria
 • Fikaautomat
 • Air Condition
 • Interaktiva skrivtavlor
 • Internet Wifi
 • Visumkrav
 • Data labb

Seattle Central College är beläget på Capitol Hill, mitt i centrala Seattle. Sedan 1966 har skolan bedrivit högskoleutbildning och yrkesutbildning för mer än 500 000 studenter. Seattle Central har skapat en inlärningsmiljö som är tillgänglig, mångsidig, lyhörd och innovativ.

Då skolan erbjuder alltifrån distansutbildningar, online-kurser, engelska för internationella studenter till kvälls- och helgkurser finns det någonting för de allra flesta på Seattle Central. Skolans studenter kommer såväl från Washington State som från vitt skilda delar av världen. Av cirka 10 000 studenter på skolan är 1 500 internationella – från mer än 65 olika länder!

Seattle Central värdesätter studenternas arbetsmiljö och strävar ständigt efter att förbättra sina faciliteterna, de har exempelvis en ny byggnad för matematik och vetenskap, en modern avdelning för kreativ konst och träteknologi, samt en högteknologisk IT-byggnad. Snart kommer även Maritime Academy och Seattle Culinary Academy få toppmoderna faciliteter. Skolans studieupplägg och excellenta studentservice har vunnit beundrare och imitatörer landet över. Seattle Central är också en av de community college i Washington State som erbjuder en kandidatexamen.

Seattle

Seattle har alla attraktioner en storstad ska ha och samtidigt fördelen att vara belägen i ett vackert naturområde – omgiven av sjöar, hav, otaliga öar och två bergskedjor. Seattle är en vänlig och säker storstad och är hem för stora företag såsom Microsoft, Starbucks, Boeing och Amazon.com, även Facebook har stort kontor här. Staden är vid sidan av Silicon Valley i Kalifornien ett av USA:s största centrum för IT och data. Seattle Central ligger beläget i den spännande stadsdelen Capitol Hill, varifrån man med raska ben lätt tar sig ner till Downtown Seattle via café- och vintagebutikskantade Pine & Pike Street. Light Rail (tåg) stannar precis vid skolan och tar dig till downtown Seattle eller hela vägen till flygplatsen åt ena hållet, eller vidare till studenttäta University District åt det andra.

Under en promenad i Capitol Hill kommer du stöta på allt ifrån tatuerade ungdomar och kostymklädda affärsfolk till nyblivna föräldrar med barnvagnar som tar sig fram längs Broadway Avenue East och 15th Avenue. Utöver denna mix av invånare, lägg på en stor del konstutövare, finsmakare och en hög dos av kreativitet och nytänkande hos områdets företagare så börjar du ana att stadsdelen har mycket att erbjuda. Förutom spännande restauranger och mat från världens alla hörn, en nischad teaterscen och flertalet muséer inhyser även stadsdelen grönområden såsom Cal Anderson Park och Volunteer Park som är väl värda ett besök.

Fritid

Seattles läge och fantastiska skönhet gör staden till en favorit för många amerikaner. Det finns massvis med saker att fylla fritiden med för den som studerar på Seattle Central. Du kan njuta av en middag i världsklass, shopping, teatrar eller heja på ett av Seattles ledande sportlag. Om du tycker om äventyr finns det hiking och skidåkning i närheten i Cascade Mountains. Cyklister, flanörer, och de som tycker om att åka på dagsturer älskar att besöka de närliggande öarna med USA’s största färjor. Kanada ligger endast två timmar bort! Seattle är också känt för sitt stora musikliv med stort utbud av konserter och event. Bandet Nirvana kommer t ex härifrån, vilket har lagt grunden för många nya band och en stor musikindustri.

Skolan har också massor med aktiviteter att erbjuda där du kan lära känna andra studenter. Ge dig ut i naturen på camping, kolla på film, besök museum eller lär dig en ny sport. Ta möjligheten att gå på föredrag, uppvisningar, och kulturella festligheter på Seattle Centrals Art Gallery, Erickson Theatre och Broadway Performance Hall. Det är med andra ord inte svårt att sysselsätta sig som student under studietiden!

Kurser

På Seattle Central väljer du själv hur länge du vill studera! Skolan erbjuder tvååriga utbildningar inom Business & Technology, Health Sciences & Social Services, Liberal Arts & Sciences och Visual, Commercial, & Fine Arts. Önskar du vara iväg en kortare tid erbjuder de också kortare certifikatprogram.

Degree-program

Längd: ca 2 år

Seattle Central erbjuder tvååriga transfererbara program inom en mängd olika områden som ger dig en en av följande examen; Associate of Arts (A.A) eller Associate of Science (A.S). Efter att ha läst ett degree-program på Seattle Central kan du fortsätta dina studier två år på ett universitet för att få din Bachelors-examen. Seattle Central samarbetar med flera väl ansedda universitet dit de kan erbjuda Transfer Admission Guarantee för sina studenter. Detta innebär att du som student på Seattle Central får en garanterad studieplats på några av USA’s mest välansedda universitet, däribland John Hopkins University, University of Washington och University of California Santa Barbara.

Följande ämnen kan du läsa en A.A eller A.S inom på Seattle Central:

Business
Computer Science
Engineering
Pre-Nursing
Pre-Dentistry
Pre-Medicine
Pre-Physical Therapy
Nutritional Sciences and other fields
Anthropology
Biology
Communication
Education
English
Environmental Science
International Studies
History
Psychology
LiteratureSociology
Mathematics
Political Science
Graphic Design
Music
Drama
Art

Professional/Technical Degrees and Certificates

Längd: ca. 1-2 år

Professionals/Technical Degrees and Certificates kan du välja om du inte är intresserad av en Bachelor-examen eller om du redan har en. Alla dessa program erbjuder en inblick i hur det skulle vara att arbeta på riktigt med det som du pluggar. Till exempel får de som pluggar till optiker praktisera på skolans optikeraffär och de som pluggar på Seattle Culinary Academy lagar maten och serverar på skolan i två restauranger. Observera att då dessa program inte är till för att transferera till ett universitet efteråt är det inte alla som är CSN-berättigande. Fråga oss gärna om du är osäker!

Business Information Technology Information Technology
Applications Support
Database Management
Network Design and Administration
Programming
Web Design
Web Development
Chemical Dependency
Child and Family Studies
Dental Hygiene
Nursing
Apparel Design & Development
Carpentry
Culinary Arts
Specialty Desserts and Breads

Study Abroad (Short Term Certificates)

Längd: ca. 3-12 månader

Det går bra att åka som sk Study Abroad-student till Seattle Central och läsa kurser under en quarter upp till ett år. Studenter som väljer detta alternativ kan välja ett specifikt Short Term Certificate-program som skolan erbjuder eller designa ett eget program genom att plocka ihop ett schema med valfria, fristående kurser. Att åka som Study Abroad-student är perfekt för dig som vill spendera några månader eller ett år på ett amerikanskt college och läsa kurser inom ett eller flera ämnesområden som intresserar dig. Väljer du att följa ett av skolans Short Term Certificate får du ett intyg/certificate på programmet du gått när du är klar, väljer du helt fristående kurser får du ett betygsdokument med samtliga kurser du har läst.

De Short Term Certificates som skolan erbjuder är:

Business Administration
Business Information Systems
Computer Studies
MBA Preparation
Liberal Arts
Modern Communication
Global StudiesAmerican studies
General Studies
Art
Music
Survey of Fine Arts

Gå in på Seattle Centrals hemsida för att läsa mer om de olika degree- och short term-programmen.

Boende

Seattle Central har många bekväma boendemöjligheter. Det är inte nödvändigt att äga en bil eller bo långt ifrån campus. De två populäraste boende typerna är familjeboende och lägenhet.

Värdfamilj

Att bo hos en värdfamilj ger dig en extra ovärderlig inblick i landets kultur, det ger dig en extra möjlighet att träna på engelskan, och det är väldigt populärt bland internationella studenter. Det är inte bara ett vanligt boende utan det är en kulturell upplevelse. De flesta värdfamiljer bor i förorten vilket ger studenten en inblick i det riktiga amerikanska familjelivet. Man får ett eget sovrum med skrivbord. Familjerna bor oftast ca 30- 40 minuter med buss till skolan. Seattle Central samarbetar med några agenter som arrangerar familjeboenden för studenter. Agenterna erbjuder olika alternativ, beroende på vad du letar efter.
Kontraktet är månad till månad, men de flesta studenterna stannar minst en termin med sin värdfamilj. Många studenter stannar ett eller flera år.

On Campus-lägenheter

The Studios on Broadway

The Studios on Broadway, Seattles Centrals campusboende för internationella studenter är bekvämt beläget direkt över gatan från skolan. Lägenheterna är säkra och möblerade och utgör hem till 79 internationella studenter som bor i lägenheter av olika storlekar och planlösningar.

Lägenheterna rymmer två, tre eller fyra personer och priser varierar något beroende på hur många personer du delar lägenhet med. Varje lägenhet har ett gemensamt vardagsrum. Det finns även ett fullt utrustat kök med ugn och kylskåp, ett gemensamt badrum med dusch. Man har sin egna säng, skrivbord, stol och en liten garderob. Kontrakt skrivs för tre eller fyra quarters med start inför höst-quartern, så boendet passar perfekt för dig som har för avsikt att studera minst tre quarters och starta under hösten.

Off Campus-lägenheter

Det finns flera lägenheter i området Capitol Hill och i närheten. Många ligger med 5 – 15 minuter promenad till Seattle Central. Studenter som är 18 år eller äldre kan normalt hyra en lägenhet. Om du vill hyra lägenhet direkt när du kommer till Seattle, kan någon av skolans agenter hjälpa till.

Priser & datum 23/24

Utbildningar
Pris per quarter (12 credits): ca USD 3 320
Pris per quarter (15 credits): ca USD 3 525
Pris per läsår, 3 quarters (3 x 15 credits): ca USD 10 575
Ansökningsavgift: USD 50
Boende
Priser
Värdfamilj: USD 850/månad
Värdfamilj placement fee (engångsavgift): USD 250-350
On-campus lägenhet:
USD 10 000/3 quarters*
Frånpris per 3 quarters (höst till vår)

Viktiga datum

Terminer
Winter Quarter: Jan – mars
Spring Quarter: April – juni
Summer Quarter: Juni – aug
Fall Quarter: Sept – dec
EduPlanets ansökningsdeadlines
Sommartermin: 1/5
Hösttermin: 1/8
Vintertermin: 1/11
Vårtermin: 1/2

Ansökan

Vi på EduPlanet hjälper dig utan kostnad att söka till Seattle Central College.

Följande dokument skickar du till EduPlanet, Box 2097, 750 02 Uppsala för att ansöka till skolan:

 • Ifyllt ansökningsformulär (detta skickar vi till dig)
 • Ditt gymnasiebetyg översatt till engelska
 • Intyg om Studiefinansiering (detta får du från CSN, blankett får du av EduPlanet)
 • Bankbrev (om du har för avsikt att finansiera dina studier utan CSN)
 • Kopia av ditt pass
 • Betald ansökningsavgift till skolan

När dessa dokument är inkomna till oss går vi igenom din ansökan och ser till att den är komplett. Därefter skickas den till Seattle Central och så snart skolan har behandlat din ansökan kontaktar vi dig.

Nu har du kommit en bra bit i ansökningsprocessen och vi hjälper dig gärna vidare. Vi svarar på frågor kring såväl CSN, visum, försäkring och boende inför din avresa. Kolla in Studerautomlandsbloggen för mer information om hur man söker visum till USA.

Studentkommentarer

Hanna 23 år, Associate Degree in Marketing/ Communication

Seattle är en helt fantastisk stad, man blir aldrig uttråkad, och en vackrare omgivning är svår att hitta! Att plugga här var ett självklart val för mig. Seattle Central ligger mitt i centrala Seattle, har stort utbud av klasser och många aktiviteter och klubbar för eleverna. Gå på lektionerna, var aktiv, och lämna in uppgifterna i tid så kommer du klara dig bra! Behöver du hjälp med engelska eller matte så finns det hjälpcenter på skolan som gör allt de kan för att du ska lära dig och lyckas!

Tanja 26 år, Associate Degree in Sociology

Seattle är en helt fantastisk stad med otroligt härliga människor. Kan med handen på hjärtat säga att jag inte haft en tråkig stund här och kunde inte valt en bättre stad att plugga i:) Skolan har ett stort utbud av klasser och lärarna jag har haft har alla varit väldigt bra och engagerade. Så länge man dyker upp på lektionerna, är aktiv och gör sina läxor så klarar man sig utan större problem. Det jag uppskattat mest dock är att det inte finns så många svenska studenter här vilket är utmärkt när man vill träna sin engelska och knyta lite internationella kontakter. Jag är hur nöjd som helst och har inga som helst planer på att åka tillbaka till Sverige än på ett tag!

Fråga vår studievägledare Linnéa!

018-551020
Beställ info/Ställ en fråga

Studentberättelser

Bara hos oss

Personlig studievägledning
Studiemedelshjälp

Inga pålägg & Gratis hjälp
Lägsta Prisgaranti

Språkresor och Utlandsstudier
Svenskt & grundat 1982